Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
No doufám, že je to pravda, když to psali v blesku www.iblesk.cz/Clanek51929.htm | |
|
|
Pbradler: Aha, vidíš, já k tomu mám jen to, že stíhací ochrana Clark Field byla stažena bez vystřídání a do vzduchu vystartovala z různých letišť jen hrstka stihačů, kteří byly poměrně záhy sestřeleni převahou Zer. Ikdyž to by asi odpovídalo tomu, co píšeš, jedna a kousek perutě zase tolik stihaček není. Algernon: Když vezmu Hrbka, tak ten přímo píše, že stihačky byly staženy a nechány jen bombardéry. Stihačky potom zahájili hlídkování a bombardéry si vesele kroužili. Ptom došel konečně rozkaz k úderu a jak bombardéry, tak stihačky byly ihned staženy k dotankování a vyzbrojení, ovšem bez toho, aby se obstaralo vyměnění stihací ochrany. Napovídá, je to v podřízenosti armády a tedy Macka. Tím s odpověďmi končím, dokud nenapíšeš také něco souvislého, než jen dotazy. Já beru, že po nějakém čase a příspěvcích by jsme se dostali k tomu, co chceš napsat, takže to přeskočíme a dostaneme se k tomu rovnou. |
|
|
|
Dzin: Z tvojho popisu sa zdá, že americké letectvo nemalo v čase útoku vo vzduchu žiadne stíhačky. To ale nie je pravda. Vo vzduchu bola celá 17. peruť a 20. začala práve štartovať v okamžiku, keď sa začal útok (hovorím o Clark Field). Takisto časť 3. perute bola vo vzduchu, keď začal útok na Ibu. | |
|
|
Algernon: (1153) Jak sám název napovídá, USAAF na Filipínách patřilo do podřízenosti MacArthura. (1154) Když si to teď procházím, tak bych řekl, že na hlídkování všechny letadla ve vzduchu neměli. "Jen" nevystřídali ty, co hlídkovala. Po prvním planém poplachu (7:15 - Iba) stihačky stáhly a nechali kroužit jen bombardéry. Celkově to na mě působí dost velkou zmateností Američanů... Tom: (1152) Myslíš ohledně Iby? |
|
|
|
Tom: Protože je stáhli na doplnění paliva, když je nechali hlídkovat nad Luzonem po onom poplachu. Bohužel je nikdo nevystřídal. Jinak samozřejmě souhlasím, že Brereton od počátku požadoval zahájení akcí podle "Rainbow 5", ale byl vždy odmítnut. Proto také činím odpovědného MacArthura, jako vrchního velitele obrany Filipín (resp. Sutherlanda, ale ten byl zase jen jeho podřízený). Tohle mám taky v článku uvedeno (trochu reklamy neuškodí). |
|
|
|
Nikoli, to Brereton nechtěl nechat své stroje rozmlátit na letišti a poslal je ráno do vzduchu. Pak přesvědčoval Douga, že je čas zaútočit na Tchaj-Wan. Falešný poplach? Proč potom ty stíhačky zničené na zemi? |
|
|
|
Jo Iba. Ale tam se mělo jednat o falešný poplach. Právě na jejím základě vystartovaly B-17 a doprovodné stihačky k tomu nesmyslnému kroužení nad letištěm. Algernon: Vzhledem k tomu, že na Filipínách velen MacArthur mi u něj moc věcí zvláštní nepřijde. Spíše mi přišlo zvláštní, když náhodou někde předvedl dobré velení. |
|
|
|
Jenom trochu doplním
News of the Pearl Harbor attack was received at about 3 AM on Dec 8 in the Philippines. According to the previously-agreed upon plan, if hostilities were to break out, an attack on Japanese bases in Formosa was to be immediately carried out by the 19th Bombardment Group's Fortresses. On Dec 8, there were 35 USAAC B-17s in the Philippines, with two squadrons at Clark Field on Luzon with a total of 19 planes, and two squadrons at Del Monte on Mindanao 500 miles to the south with the other 16 B-17s. Neboli že by vogonská byrokracie..? For reasons which are still unclear even today, the planned raid on Formosa was delayed. Instead, in order to prevent them from being destroyed on the ground by a Japanese air attack, all flyable B-17s based at Clark Field had been ordered into the air and to patrol the waters around Luzon. In the meantime, General Lewis H. Brereton, General MacArthur's air commander, finally got approval to carry out the strike against Japanese bases on Formosa, and the B-17s were recalled to Clark. When the Fortresses returned to Clark, three of them were equipped with cameras for reconnaissance and the remainder were loaded up with 100-lb and 300-lb bombs in preparation for the planned mission to Formosa. The three reconnaissance B-17s were taxiing out for the initial photographic mission to Formosa when about 200 Japanese aircraft struck. Unfortunately, all the P-40 fighters had been recalled for refuelling and were on the ground. The attack was devastating. All except one of the B-17s were destroyed or damaged on the ground. The sole survivor had not taken off on the morning alert, and had been taken up in the air while the rest were being prepared for the Formosa raid. The Fortresses at Del Monte 500 miles to the south were out of range of the Zeros from Formosa and were left untouched. |
|
|
|
Mělo to být radarová stanice nazvaná Iba a detašované letiště někde v severní části souostroví. | |
|
|
Tom: Na Filipínách to bylo dáno spíše tím, že americké stihačky a bombardéry předtím několik hodin kroužili ve vzduchu nad letištěm (pokud mluvíme o Clarck field a spol.) a chvíli před příletem japonských bombardérů dosedly a zahájily doplňování paliva a munice. Dalo by se říci, že Japonci měli štěstí, které jim ale přivodilo americké velení na Filipínách svými hrubými chybami. Nejenom, že věděli o vypuknutí války, ale navíc byly varováni prvním japonským náletem na Filipíny, předcházející několik hodin tomu hlavnímu. | |
|
|
jako kachny | |
|
|
Jedna zajímavost: totéž co se stalo s informací od radarového operátora na Oahu se stalo ten samý den na Filipínách. Také tam radar zachytil blížící se japonská letadla (a to už se o nepřátelství vědělo!), a přesto byly US stíhačky na zemi... | |
|
|
Faktem je, že Tyler se mohl stát prvním americkým hrdinou té války. Ale prošvihl tu příležitost. Tím bych to asi uzavřel. | |
|
|
Tom napsal v č. 1130: Len o to, že Tyler, ako sám priznal v jednej z odpovedí, úlohu navádzania lietadel v čase útoku vykonával. Z tohto dôvodu ho možno nazvať službukonajúcim dôstojníkom a pripísať mu časť viny za to, že prístav nemal žiadnu ucelenú obranu. "Oč jde?" |
|
|
|
To je ale běžný jev při podceňování protivníka. Úplně stejně si při cvičsní na mapách zafikslovali Japonci před Midway. | |
|
|
každopádně to nemění nic na tom, že to zfikslovali. | |
|
|
ragaz napsal v č. 1117: To udělal někdo z generálního štábu námořnictva, nikoli účastníci hry. "Velitelé bitevních lodí měli po cvičení rozhodující slovo, takže se potopené bitevní lodě daly do kolonky "poškozené"." |
|
|
|
Lipton napsal v č. 1128: Já mám pro změnu tuzemský překlad z knihy Záhada Pearl Harboru. Moje angličtina poněkud bídná. Oč jde? "Algernon, Tom: Hoďte pohľad na výňatok z Navy Court of Inquiry, ktorého cieľom bolo vyšetriť všetky okolnosti týkajúce sa útoku, a pozorne si prečítajte Tylerové odpovede:" |
|
|
|
Dzin(1120): Souhlasím! | |
|
|
Algernon, Tom: Hoďte pohľad na výňatok z Navy Court of Inquiry, ktorého cieľom bolo vyšetriť všetky okolnosti týkajúce sa útoku, a pozorne si prečítajte Tylerové odpovede:
... Will you tell the court in a brief way what these duties consisted of that you were performing on this particular morning? T: The duties of a pursuit officer was to assist the Controller in ordering planes to intercept enemy planes or supposed enemy planes, after the planes got in the air. ... How many officers and men were on duty with you in this particular post or station on this morning of 7 December 1941? T: Approximately seven or eight enlisted men, and I was the only officer present. Now what duties in general did they perform? Were they assistants to you, or what were they doing? T: There were five or six spotters whose duty was to display arrows on the information center board to indicate radar plots of aircraft. There was one man on the telephone exchange, and one man on the historical record - which keep a historical record of all plots that are made by the radar. ... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945