Válka v Tichomoří 1941 - 1945
|
|
---|---|
Tom: o to víc mi vrtá hlavou jak mohli protivníka tak deklasovat....takže to nebylo výcvikem a taktikou, ale kvantitou. | |
|
|
pbradler napsal v č. 1242: V souvislostech s mými oblíbenými Létajícími Tygry se často uvádí perfektně fungující hlásná služba v Číně. Byla lepší než radar. AVG se prý dovídali i o motorových zkouškách na japonských základnách. "Hlásna služba sa celkom iste budovala, ale k 7.12. bola jej úroveň taká aká bola." |
|
|
|
Tom myslel jak píše Dzin pouze na jeho doplnění, čili že navy často pučovala lodě armádě v rámci nějakýty mezorezortní výměně. | |
|
|
pbradler: (1253) Co se týká letectva, tak samozřejmě, na Filipínách mělo větší početní stavy USAAF. | |
|
|
Tom napsal v č. 1248: Išlo mi predovšetkým o zdôraznenie, kto mal navrch či armáda alebo námorníctvo. "Že Algy bazíruje na detailech, to vím, ale že i Ty rozlišuješ "bojové" jednotky od "hlídkových"" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1249: Neviem čo ťa všetko napadlo z mojej reakcie, každopádne som mal na mysli vzájomný pomer síl obidvoch zložiek (USN a USAAF), ktorý bol prítomný na Filipínach pred útokom, konkrétne kto z nich mal navrch. "Z mého (1241), alespoň mě to tak napadlo z Tvojí reakce" |
|
|
|
Tom: Ještě by jsi tam mohl zařadit dopravy letadel na Maltu. giro.c ale určitě reagoval a měl na mysli onu mezirezortní spolupráci, kdy bylo ze všech složek vytvořeno uskupení a dáno pod přímé velení zástupci jedné z nich. |
|
|
|
Jakože z LL operovaly armádní letadla? Mimo Doolitlleových B-25 a dopravy např. nějakých P-40 při invazi do severní Afriky tedy nevím. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1244: no dost často se pučovali lodičky, třeba LL kdyby jste to třeba náhodou nevěděli "pbradler: (1243) Co je mi známo, tak na Filipínách bylo soustředěno 10. křídlo Asijského loďstva. Spolupráce obecně US Army a US Navy (a USMC) byla v případech, kde to situace dovolovala či vyžadovala běžným jevem. V Pacifiku to bylo navíc zcela nutné." |
|
|
|
pbradler: (1246) - Z mého (1241), alespoň mě to tak napadlo z Tvojí reakce... - Bližší napsal vzásadě Tom (jeho paměť ho neklame, takže zase tak děravá není). Nechci bazírovat na slovíčkách, ale i hlídková mise v oblasti, kde se pohybuje nepřítel, je bojovou operací a bojová jednotka je ta, která se účastní bojových operací. |
|
|
|
Tom napsal v č. 1245: Vcelku úmyselne som v otázke uviedol prívlastok bojové. I keď v tomto prípade sa Cataliny účastnili aj bojových akcií proti japonským námorným silám. "Patrol Wing 10" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1244: Tomuto nerozumiem. Kedy som si mal niečo predstavovať?
"Teď mě ale napadlo, jestli jsi si pod tím nepředstavoval vytváření nějakých mezirezortních svazů. To je samozřejmě otázka pozdější doby války, na Filipínách, co je mi známo, nic takového zřízeno nebylo."
Dzin napsala v č. 1244: "Co je mi známo, tak na Filipínách bylo soustředěno 10. křídlo Asijského loďstva." Mohol by si to bližšie upresniť? |
|
|
|
Patrol Wing 10, jestli mne neklame má děravá paměť. | |
|
|
pbradler: (1243) Co je mi známo, tak na Filipínách bylo soustředěno 10. křídlo Asijského loďstva. Spolupráce obecně US Army a US Navy (a USMC) byla v případech, kde to situace dovolovala či vyžadovala běžným jevem. V Pacifiku to bylo navíc zcela nutné. Teď mě ale napadlo, jestli jsi si pod tím nepředstavoval vytváření nějakých mezirezortních svazů. To je samozřejmě otázka pozdější doby války, na Filipínách, co je mi známo, nic takového zřízeno nebylo. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1241: Mohol by si uviesť, ktoré bojové letecké jednotky USN pôsobili spolu s USAAF na Filipínach v roku 1941? "Třeba tak, že spolu bojují nad širýmy vodami Pacifiku" |
|
|
|
Algernon: Hlásna služba sa celkom iste budovala, ale k 7.12. bola jej úroveň taká aká bola. Celé budovanie obrany Filipín súvisí s nedostatočným pocitom ohrozenia a neznámom dátume dokedy musia byť prípravy ukončené.
Algernon napsal v č. 1240: Posilovanie Filipín reálnou silo začalo až v októbri 1941, t.j. niečo vyše mesiaca pred útokom.
"Nevypadá to že by se jednalo o práci na posledních 14 dnů před začátkem války v Pacifiku"
Algernon napsal v č. 1240: To je možno tvôj pohľad. Ak použijem prirovnanie, ktoré si sám uviedol v niektorom s príspevkov, a s ktorým sa plne stotožňujem (Vojenské zložky sú ako mucholapka pre tú menej schopnú polovicu populácie) sám iste pochopíš že kritériá, ktoré tam platia sú trochu odlišné.
"K té technické, ohledně hlásné služby — pardon, ale několik desítek vysílaček nevidím jako zásadní problém. Ve srovnání s cenou letecké techniky na Filipínách "
Algernon napsal v č. 1239: Ak celý americký zbor tvorilo menej ako 15 tis. vojakov vrátane pilotov a technického a zabezpečovacieho personálu, pripadá mi niekoľko sto vojakov ako neprekonateľne vysoká požiadavka.
"čili by stačilo maximálně několik stovek vojáků"
Algernon napsal v č. 1239: Dúfam že si robiš srandu. Ak som hovoril, že sa ludia dostávali na Filipíny za trest, tým som chcel akosi naznačiť kto mal šancu dostať sa tam. Takí čo niečo pohnojili, takí čo si pohnevali nadriadeného alebo takí čo nemali žiadnu tlačenku. Alebo si myslíš že sa personálna práca v US Army v dobe mieru prudko odlišovala od reality v iných armádach? "Mám snad předpokládat, že jim stesk po domově zabrání v tom, dělat svoji práci?" |
|
|
|
pbradler: (1238) Třeba tak, že spolu bojují nad širýmy vodami Pacifiku (a pevninami ostrovů v něm) proti Japoncům. Obvzláště ve chvíli, kdy se mluví o námořně - leteckém boji (kterého se USAAF také účatnila). | |
|
|
Dzin napsala v č. 1237: Áno?"Což se víceméně drží." Vcelku rád by som vedel ako spolu súvisí USAAF a USN (teda okrem toho že majú na začiatku US a u oboch sa nosí uniforma ). |
|
|
|
pbradler: (1235) Což se víceméně drží. giro.c: (1236) ALe tak s odhodláním to nebylo špatné. Horší bylo, že kromě pravidelné armády neměly ostatní Filipínci dostatečný výcvik a výzbroj. To se potom bojuje dost špatně. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 1217: no spíš jim jaksi chybělo odhodlání, což s samozřejmě nedá říct o filipínských zvědech, to bylo jiný kafíčko "giro.c: Nedá se říci, že by pravidelná filipínská armáda zklamala. Co se dá ostatně očekávat od asi deseti tisíc filipínských skautů a milicionářů? To bylo jen v Mackově fantazii, že básnil o tom, jak do konce roku 1941 postaví pravidelnou filipínskou armádu o stavech 120 000 mužů." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Pacifik
- > Válka v Tichomoří 1941 - 1945