Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Dzin napsal v č. 2134: Fakt? Hlavne, že si sa ozýval okrem iného aj k tej Pobede nehovoriac o krížniku Varyag... A to, že som u Cesareviča prehodil dve pismenká ti mohlo tiež dôjsť a hneď som priznal, že som to prehodil a následne opravil...Hlavne, že Dzin je neomylný, že? "Nešlo o Pobědu, šlo hlavně o jinou loď, jejíž název jsi *** porádně..." Som zvedavý ako by si si vysvetlil napr. toto:
Algernon napsal v č. 2131: ...keby som to napísal ja...
"se počítalo s použitím taktiky salvy palbou"
Dzin napsal v č. 2134: No doteraz nikto ani neupresnil ako prebiehala paľba salvou (alebo salva paľbou? )..."Když už se tu opět rozbíhá semisalvová debata, tak alespoň zkus upřesnit, jak ta palba má vypadat. Doposuď to totiž nikdo z jejích zastánců zde neudělal, resp. pokaždé to vyznělo jinak." Podstatné je, že sa tá metóda používala, rovnako ako sa používala metóda streľby plnou salvou. To, že to nechceš pripustiť je tvoj problém - video dokazuje jasne, že sa metóda semisálv používala...Ak už nechceš veriť videu, tak potom asi jedine zostáva aby si si zostrojil stroj času a bol sa pozrieť tak o 64 rokov dozadu do dánskeho prielivu... |
|
|
|
Achilleus: (2129) Když už se tu opět rozbíhá semisalvová debata, tak alespoň zkus upřesnit, jak ta palba má vypadat. Doposuď to totiž nikdo z jejích zastánců zde neudělal, resp. pokaždé to vyznělo jinak. SK: (2133) Nešlo o Pobědu, šlo hlavně o jinou loď, jejíž název jsi *** porádně... |
|
|
|
Achileus napsal v č. 2129: Dzinovi asi hej, ten ignoruje totiž všetko v cudzom jazyku a ak mu nenapíšeš hezky česky tak ani nebude vedieť, že Pobeda je u nich Poběda.
"Predpokladam ze anglictina vam nebude robit problem"
Achileus napsal v č. 2129: Len doplním, že táto metóda bola úplne bežná a používalo ju /resp. malo ju ako jednu z metód/ viacero námorníctiev (napr. Royal Navy - ale to by Dzin ako jeho obdivovateľ mal vedieť ). "Suhlasim s SK a navrhujem vam pozriet si stranku www.bismarck-class.dk a tam si najst podrobne opisany suboj v Danskom prielive, kde pisu o tom ze bismarck strielal na Hood-a semi-salvami. To je sposob palby kde palia (v pripade Bismarcka) veze A+B a C+D. " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2131: SMLE No.1 Mk.1 bola enfieldka. Rifle Short, Magazine, Lee-Enfield - SMLE, len tolko, nasiel som to na world.guns.ru/rifle/rfl04-e.htm "SMLE No.1 Mk.I byla nějakým „starším“ („nemoderním“) typem opakovačky" |
|
|
|
SK napsal v č. 2128: Suhlasim s SK a navrhujem vam pozriet si stranku www.bismarck-class.dk a tam si najst podrobne opisany suboj v Danskom prielive, kde pisu o tom ze bismarck strielal na Hood-a semi-salvami. To je sposob palby kde palia (v pripade Bismarcka) veze A+B a C+D. Predpokladam ze anglictina vam nebude robit problem "Tak to sú potom tí niektorí páni natoľko neinformovaní že by si mali pozrieť napr. video na ktorom je Bismarck zachytení pri súboji v Dánskom prielive s Hood a POW...tam jasne vidno, že Bismarck strieľa polovičnými salvami po 4 delách..." |
|
|
|
Dzin napsal v č. 2127: Tak to sú potom tí niektorí páni natoľko neinformovaní že by si mali pozrieť napr. video na ktorom je Bismarck zachytení pri súboji v Dánskom prielive s Hood a POW...tam jasne vidno, že Bismarck strieľa polovičnými salvami po 4 delách... "Pochopil jsi naprosto správně." |
|
|
|
Achileus: Pochopil jsi naprosto správně. | |
|
|
spravne som pochopil z niektorych clankov ze niektory pani tu pochybuju o pouzivani semi salv? | |
|
|
kurňa pánové tohle mi něpřipadá jako debata o námořnictvu | |
|
|
pbradler napsal v č. 2121: V búrskej vojne už boli moderné zbrane na oboch stranách. Búri boli vyzbrojení Mausermi. "mal som pocit že hovoríme o období pred "modernými" opakovačkami. A ak sa nemýlim tak v Búrskej vojne sa už vyskytoval Lee-Enfield no.1." |
|
|
|
pbradler: (2120) Ale tím mi neodporuješ. To zase souvisí s rychlostí palby. Útočící pěchota se pohybuje co nejrychleji, aby dokázala překonat nebezpečný úsek. Čím kratší dobu se pohybuje v něm, tím má menší ztráty. Vzhledem k pomalé palbě předovek se není divit, že to nefunguje, Ale obecně platí, že palebná síla jednotky byla taková, že dokázala stejně velkou jednotku decimovat. Pokud by k tomu dostala prostor. Tím, že se rychle přeběhlo a zaútočilo na bodáky, nebylo dostatek času toto aplikovat. S nástupem opakovaček byl právě onen čas dán. Výrazně se zvedla paledná síal jednotlivce a tím i celého útvaru. Ale to už je do jiného tématu. | |
|
|
hmm...nejako ste sa odklonili od lodí... | |
|
|
Algernon napsal v č. 2114: To nie. Jediná šanca ako mohla jednotka prežiť koncentrovanú paľbu.
"Mám snad předpokládat, že jediná možnost palby je v bitvě, kdy se již sestava rozptýlila do rojnice?"
Algernon napsal v č. 2114: Na skupinové ciele sa úspešne strieľalo na vzdialenosti okolo 1000m a na jednotlivé okolo 600m.
"Nebo že se střílelo řekněme na vzdálenosti do 300-500 metrů?"
Algernon napsal v č. 2114: Jednak koloniálne vojny neboli klasickými symetrickými konfliktmi dvoch vyrovnaných strán a navyše mal som pocit že hovoríme o období pred "modernými" opakovačkami. A ak sa nemýlim tak v Búrskej vojne sa už vyskytoval Lee-Enfield no.1. "Zkus se podívat, kupř., ještě na Búrskou válku, či vůbec na boje v koloniích" |
|
|
|
Dzin napsal v č. 2112: ?
"Při palbě salvou pokryji území daleko lépe, než při palbě jednotlivě."
Dzin napsal v č. 2112: To nie je pravda. Napoleonovým prínosom k taktike bol práve poznatok, že zovretý útvar útočiaci na bodák nedokáže obrana paľbou zastaviť. A bitky za jeho éry sa niesli práve v tomto duchu. A ak sa nemýlim to je už začiatok 19. storočia . "Palebná síla jednotky v 17. - 18. byla taková, že dokázala stejně velkou jednotku zdecimovat." |
|
|
|
Hartmann napsal v č. 2113: Úplne presné. Rovnaký problém mala radová formácia (línia), ktorá síce disponovala najväčšou palebnou silou ale bola veľmi zraniteľná na oboch koncoch. "No ono nejvíce vojáků pospolu bylo především kvůli obraně. Pěšáky postupující v rojnicici by totiž snadno smetla jízda." |
|
|
|
No ono nejvíce vojáků pospolu bylo především kvůli obraně. Pěšáky postupující v rojnicici by totiž snadno smetla jízda. | |
|
|
pbradler: (2110) Samozřejmě. Při palbě salvou pokryji území daleko lépe, než při palbě jednotlivě. Proto, jak stoupala palebná síla jednotlivých pěšáků, rozvolňovala se sestava. To není zcela pravda. Palebná síla jednotky v 17. - 18. byla taková, že dokázala stejně velkou jednotku zdecimovat. Ovšem na kratší vzdálenosti. Takže když se pěšák pohyboval dost rychle, měl větší šanci, že se přes nejnebezpečnější prostor dostane. Sice si nevzpomenu přesně, ale jeden případ v Sedmileté válce, kdy na sebe narazili v mlze francouzská a myslím že pruská jednotka, ta pruská vystřelila první a francouzská byla rozprášena. Právě proto, aby se zvětšila palebná síla, bylo nutné mít co nejvíce vojáků pospolu. Ti sice potom představovali lepší terč, ale současně byla větší šance, že způsobí nepříteli větší ztráty. Proto kdo dokázal udržet sevřenou formaci déle, obvykle zvítězil. Teprve s nástupem modernějších zbraní se tato sestava rozpouští. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2084: Nevšimol som si že by som (2081) tvrdil opak. Skôr polemizujem s udávanou vzialenosťou."doufám že Ti neuniká, že před rozšířením kulometů se používala palba salvou" Ešte by bolo dobré presnejšie špecifikovať obdobie. Najväčší zlom vo vývoji ručných strelných zbraní nastal v 50. rokoch 19. storočia. A to v dvoch rovinách. Vďaka drážkovaným hlavniam sa stala streľba presná na veľkú vzdialenosť (800m oproti 150m u hladkohlavňových muškiet) a vďaka uzáveru (zadovka) sa prudko zvýšila rýchlosť paľby. Keď sa podarilo vyriešiť technické problémy zadoviek (cca 1870), bola palebná sila útvarov natoľko silná že zovretý útvar nemal prakticky šancu na bojisku prežiť. |
|
|
|
Dzin napsal v č. 2083: "Palba salvou byla praktikována ve snaze zvětšit co nejvíce palebnou sílu." Už sme zase pri téme o palebnej sile, ktorú sme už rozoberali v prusko-rakúskej vojne. Mohol by si to podložiť svoje tvrdenie aj nejakými vierohodnými argumentmi?
Dzin napsal v č. 2083: Opäť to isté. Ignoruješ fakt že prakticky až do polovice 19. storočia bol bodákový útok (nasledovaný jazdou) hlavným manévrom útočiacich vojsk, pretože palebná sila zbraní spravidla nestačila na to aby ho zastavila. Prelom v taktike nastal v období od Krymskej vojny, cez Občiansku vojnu v USA a P.-R. vojnu. "Proto se vojáci museli seskupovat do sevřenějších útvarů..." |
|
|
|
SK definici plovatelnosti tady napsal Algy a myslim, že není zde potřeba ji psát znova, protože se s ní dá souhlasit. Pokud s týká plavbyschopnosti a plavební schopností.......dejme tomu, že plavební vlastnost je podmnožina množiny plavbyschopnost. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války