Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
SK napsal v č. 2484: ak sa pri konvoji zjavili ponorky tak po nich isli predovsetkym torpedoborce "torpédoborce boli v eskorte menšinovo zastúpení. Väčšiu časť tvorili najmä trawleri a korvety...Rýchlosť trawlerov bola cca 10-12 uzlov, u korviet cca 16 uzlov - v oboch prípadoch ide o rýchlosti na pokojnom mori, čo je v strede atlantiku málo pravdepodobné, teda sa dá očakávať, že ponorky mali značnú šancu uniknúť aj pri plavbe pod hladinou... " |
|
|
|
SK: A opět jsme u toho, ponorka ukrytá před bouřkou pod hladinou byla neškodná a tedy bylo jedno, jakou rychlostí pod ní pluje. | |
|
|
Algernon: L7 je čtyřdobý motor. A L11 jako jeho "upgrage" zřejmě také. A všechny MB jsou také čtyřdobé. |
|
|
|
Achileus napsal v č. 2483: torpédoborce boli v eskorte menšinovo zastúpení. Väčšiu časť tvorili najmä trawleri a korvety...Rýchlosť trawlerov bola cca 10-12 uzlov, u korviet cca 16 uzlov - v oboch prípadoch ide o rýchlosti na pokojnom mori, čo je v strede atlantiku málo pravdepodobné, teda sa dá očakávať, že ponorky mali značnú šancu uniknúť aj pri plavbe pod hladinou... "no 2 uzly sice nieco spravia, ale nie je to vela a nestaci to, aby ponorka usla torpedoborcu ani pri burke" |
|
|
|
SK napsal v č. 2482: no 2 uzly sice nieco spravia, ale nie je to vela a nestaci to, aby ponorka usla torpedoborcu ani pri burke "9 až 10 uzlov..." |
|
|
|
Achileus napsal v č. 2481: 9 až 10 uzlov... "aku rychlost POD VODOU mas pre Balao a Gato, tych 0.75 kt co je viac ako 8 kt je zanedbatelnych." |
|
|
|
SK napsal v č. 2480: aku rychlost POD VODOU mas pre Balao a Gato, tych 0.75 kt co je viac ako 8 kt je zanedbatelnych. "ja mám u nich niečo viac, ale aj tebou spomenutý údaj presahuje 8 uzlov, nie?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2456: vidíš a mne napr. z:
"Ne nemám. Při čtení, co jsi napsal o "Mladé škole", mi to z toho plynulo."
Gervais and Petrov became known as exponents of the Old School. They were soon to be challenged by the Young School. Like their predecessors in the 1880s, the proponents of the Soviet Young School would insist that the command of the sea was to be obtained not through idle battleships but by cruisers, submarines, and other smaller craft aggressively attacking enemy shipping. Led by the Navy Commissar V. I. Zof and one of the younger Bolshevik commanders, L. M. Ludri, they silenced their opponents.
...vyplýva, že ruský velitelia zastávajúci teóriu "mladej školy"počítali v nej aj s krížnikmi...
Achileus napsal v č. 2478: ja mám u nich niečo viac, ale aj tebou spomenutý údaj presahuje 8 uzlov, nie?
"podla toho co som zistil Balao a Gato mali pod vodou 8.75 kt "
Achileus napsal v č. 2478: hej... "myslis lodne kanony vsak" |
|
|
|
SK napsal v č. 2451: podla toho co som zistil Balao a Gato mali pod vodou 8.75 kt
"Napr. americké Gato, Ballao, Tench, a mnoho ďalších tried nielen v USN... "
SK napsal v č. 2451: myslis lodne kanony vsak "Asi preto, že sú veľmi účinné... " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2473: jak by to v praxi vypadalo srovnávat německý necky s německýma kocábkama? "taky nesrovnávám německý necky s britskejma, americkejma nebo německejma kocábkama " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2471: A jaký máš vsadit čísla na sportku bys vědět nechtěl?? "Prostě prakticky dosažitelné výkony, za reálných podmínek (30, 35 nebo 40 uzlů..?)." |
|
|
|
Algy: musíš na to koukat i jinak než jako ekonom. Sice chápu že narážíš na heslo "Mnoho psů, zajícova smrt", ale co já s tim? Nevím jaká byla spotřeba. Zatím jsem narazil je na údaj že při 35 uzlech činil dosah cca 700 námořních mil. A paliva měly první S-booty celkem 7500 litrů. Ale neber to zase tak, že toho měly vždycky tolik natankováno, spíš naopak. Napsal jsem že to mohlo být až o dva uzle, ne že to tak bylo.. . No jestli byly ty podmínky natolik mizerný, tak ani nevyplouvaly. Amíci na tom byli díky menšímu výtlaku MTB ještě hůř. A kolik to dělalo jak ty říkáš při mírně zhoršených podmínkách? Bůhví.... |
|
|
|
Jaký tsss tsss? Do roku 1943 neměli Britové protiváhu, pak to jakžtakž vyrovnali . Jo,platí pro něj 3000 hp. To nevím, jen co jsem kdysi četl, tak platilo takové "pravidlo", že rychlost na otevřeném moři a v operačním nasazení mohla být řádově až o 2 uzle menší. Ale nic přesnějšího nevím. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2461: Já mám 1x 175 str., 1x 58 str., 1x 48 str. o)). "Ovšem pořád tvrdím, že je lepší mít na jedno téma pět knih po 40 Lstg, než čtyřicet knih po 5 Lstg." |
|
|
|
Algernon: slovo necky bych použil pro jejich americké a britské protějšky | |
|
|
Algy: jde o to, že jednou je v textu napsáno 2200 hp a pak je defacto u stejné lodi zase 2500 hp nebo naopak. Chápu , že ten motor postupně vylepšovali, ale tímhle v tom akorát dělají zmatek. K tvému dotazu ohledně MB 518. Ano..skutečně ho použili. Podle všeho měl tyto motory S-170 (ten určitě), S-208 a S-301 až S-305(6). S-170 postavený v únoru 1944 dosahoval maximální rychlosti až 45 uzlů, zatímco těžší S-301 "pouze" 43,5 uzlu. U těchto člunů je ale možné, že MB 518 měl jenom S-301, zatímco pro ostatní se to plánovalo, ale nakonec měly MB 511, protože víc MB 518 nestihli vyrobit. Také se druhou stranu uvádí, že spolehlivě je možno zjistit, že do února 1944 bylo vyrobeno pouze 6 motorů MB 518. Co vyrobili potom se přesně neví. Ale minimálně ten S-301 je měl taky. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2457: "Místo „kocábka“ navrhuju používat „necky“. " Rád bych teď pro tebe použil jedno slovo, ale to by mi to pak moderátor smazal . No jak říkám...uvažoval jsem o tom že si Ospreye koupim, ale byl bych asi zklamán. Nicméně i tam se dá něco málo najít. A ono zase tolik nestojí oproti těm francouzům . Znova opakuji, že mě mile překvapil S/S publications, perfektní náčrty a pérovky a velmi slušný popis. |
|
|
|
SK: Ne nemám. Při čtení, co jsi napsal o "Mladé škole", mi to z toho plynulo. | |
|
|
SK: zdravíčko...po přečtení všeho co tu bylo napsáno (poslední kapkou byl tvůj náznak sonarového odpálení torpéd pod hladinou), jsem si řekl, že kapitolu Malé školy uzavřu nebo bych se musel z tebe opít a to by mě mladá zabila . | |
|
|
Když už jsme u toho....setkali jste se již někdy s pojmem "Lürssen efekt"? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války