Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
SK: A já tě právě žádal, jestli by jsi napsal to, co jsi vypočetl a na základě čeho jsi udělal ten odhad. Jestli to napsat nechceš, stačí říci něco ve smyslu "nechci to napsat". Ne já to nespočítal. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2587: Spočítal, ale písal som, že to je len odhad, lebo presné hodnoty nemám...tie som chcel po tebe... "Tedy to znamená, že jsi nic nespočítal?" Ty si si to neprepočítal? |
|
|
|
SK: Tedy to znamená, že jsi nic nespočítal? | |
|
|
karaya1 napsal v č. 2585: práve že neznám, preto som chcel od Dzina podrobnejšie info... "Dotaz. Ty znáš součin C.S (nebo jenom tvarový součinitel odporu C, průřez by se integrací křivky spočítat dal ) ..?" Takto prierez môžem jedine odhadnúť podobne ako aj tvarový súčiniteľ... |
|
|
|
SK (2584): Dotaz. Ty znáš součin C.S (nebo jenom tvarový součinitel odporu C, průřez by se integrací křivky spočítat dal ) ..? však som ti to podrobne popísal...vzorec na výpočet odporovej sily si nájdeš takmer všade ( napr.: sweb.cz/radek.jandora/f06.htm#real ) |
|
|
|
Dzin napsala v č. 2583: však som ti to podrobne popísal...vzorec na výpočet odporovej sily si nájdeš takmer všade ( napr.: sweb.cz/radek.jandora/f06.htm#real )...a vypočítať veľkosť spomalenia ak poznáš silu a hmotnosť si myslím vieš tiež...teda ak si dával pozor v ZŠ... "Tedy to nechceš napsat. Dobře, stačí jen říci a není třeba to tak sáhodlouze opisovat." |
|
|
|
SK: (2582) Tedy to nechceš napsat. Dobře, stačí jen říci a není třeba to tak sáhodlouze opisovat. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2581: Vypočítaj si veľkosť odporovej sily pri pohybe v kvapalinách (Hydrodynamika - obtekanie telies kvapalinou)...A ak budeš mať veľkosť odporovej sily, tak už ľahko určíš spomalenie/zrýchlenie ak poznáš hmotnosť, nie? "Nevím, takže teď už to konečně napíšeš?" |
|
|
|
SK: (2580) Nevím, takže teď už to konečně napíšeš? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2579: ...nevieš si to vypočítať sám? "Takže se opět dostáváme na začátek. Mohl by jsi ten výpočet zde uvést?" |
|
|
|
SK: (2578) Takže se opět dostáváme na začátek. Mohl by jsi ten výpočet zde uvést? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2577: - Odhad je na základe výpočtu, ak sa ti tie hodnoty nepozdávajú tak si ich prepočítaj... "Ne já, ty. V (2570) předkládáš nějaký odhad. Ten jistě máš podložený buď výpočtem, nebo třeba zmiňovanými zkouškami. Proto mě to zajímá, jak jsi dospěl k těm údajům o zpomalení. Na základě onoho diagramu zrychlení torpédoborců třídy V, W?" - nie, k spomaleniu som nedospel na základe akceleračného diagramu... |
|
|
|
SK: Ne já, ty. V (2570) předkládáš nějaký odhad. Ten jistě máš podložený buď výpočtem, nebo třeba zmiňovanými zkouškami. Proto mě to zajímá, jak jsi dospěl k těm údajům o zpomalení. Na základě onoho diagramu zrychlení torpédoborců třídy V, W? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2575: Aha...takže len na základe týchto údajov si schopný určiť zpomalenie? Tak to si fakt geniálny a rád by som vedel ako by si to z toho spočítal... "Ty už znáš. Torpédoborec jede rychlostí 30 uzlů a chce zpomalit na rychlost 15 uzlů. " Inak zopakujem môj dotaz: zdajú sa ti hodnoty, ktoré som uviedol ako nereálne? Myslíš, že to zpomalenie trvalo dlhšiu dobu?
Dzin napsala v č. 2575: To počítať nemusím, mám k nemu (triede V, W) akceleračný diagram takže u neho je to presne tak ako som písal nižšie - z 15 na 25 uzlov 4 minúty (z 15 na 30 uzlov je to 13 minút)... "Spolu s tím můžeš spočítat i to, když jede 15 uzly a chce zrychlyt na 30." |
|
|
|
SK: Ty už znáš. Torpédoborec jede rychlostí 30 uzlů a chce zpomalit na rychlost 15 uzlů. Spolu s tím můžeš spočítat i to, když jede 15 uzly a chce zrychlyt na 30. | |
|
|
Dzin napsala v č. 2571: Ak mi dodáš presné vstupné hodnoty tak prečo nie... "A podělíš se vypočtené hodnoty?" Myslíš, že sú tie hodnoty nereálne? Môžeš ich upresniť ak sa ti nepozdávajú...
Dzin napsala v č. 2573: Presne tak... "Protože předtím viděl ponorku a rozhodl se ji napadnout, proto zrychlil na 30 uzlů a teď musí spomalit, aby ji mohl dobře zaměřit sonarem." |
|
|
|
Tom: Protože předtím viděl ponorku a rozhodl se ji napadnout, proto zrychlil na 30 uzlů a teď musí spomalit, aby ji mohl dobře zaměřit sonarem. | |
|
|
SK: A podělíš se vypočtené hodnoty? | |
|
|
Dzin napsala v č. 2567: Normálne...ako u každej lode...prehodíš na zpätný chod. istý čas to trvá ale potom rýchlosť rýchlo klesá..."Zkus si odpovědět sám. Představ si že máš plující loď, torpédoborec. Jak spomalíš? " Len pri započítaní odporových síl prostredia (bez vplyvu zpätného chodu, u torpédoborca o výtlaku cca 1000 t) to je napr. z 25 na 20 uzlov odhadom 15 sekúnd, z 20 na 15 uzlov odhadom 25 sekúnd...teda na celkové spomalenie z rýchlosti 25 na 15 uzlov ti postačí čas menej než jedna minúta a to na vzdialenosti okolo 400 m... |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2563: Na tú diskusiu si spomínam. Pes je zakopaný v tom či výbuch pôsobí na úplne ponorené teleso (ponorka), alebo na teleso, ktoré je ponorené len sčasti (hladinové plavidlo). Vyššia účinnosť proti hľadinovému plavidlu vyplýva z pôsobenia rázovej vlny na rozhraní dvoch prostredí. "Před dlouhým časem se tady někde diskutoval (ve finále bezúspěšně — alespoň zatím) problém účinnosti. Vezmi si dnové miny s bezkontaktními zapalovači, který se pokládají do hloubek i 30-40 metrů. Pravda, ty miny sice jsou s výrazně větší trhavou náplní, ale i tak pro ničivý rádius řekněme 3-5 krát větší než u hlubinné pumy ten poměr hmotností nějak (vůbec) nevychází" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války