Válečné lodě druhé světové války

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
861-880 z 3183
<< 41 42 43 44 45 46 47 >>
Po
SK 12.10.2005 11:40 - č. 2866
SK
Tom napsal v č. 2864:
"Naštěstí těch trapasů ze strany RN bylo celkově výrazně méně, než u ostatních stran "
No čo sa týka prenasledovania Bismarcka, tak tam tie trapasy výrazne prevažovali na strane Britov...
Dzin napsala v č. 2865:
"Všichni ostatní (Lütjensen, Bonte, Bey či Kummetz) se předvedli spíše tragicky a kdyby jsme měli použít rétoriku která je používána ve vztahu k Supermarine, tak i zbaběle."
Môžeš konkretizovať ktorý sa ako predviedol podľa teba tragicky?
Dzin 12.10.2005 11:02 - č. 2865
Dzin Achilleus: (2859) Co se týká vyšších důstojníků velících na moři, tak vím jen o jednom a to Marschallovi (byť i zde by byla výhrada). A za to že provedl nejúspěšnější akci Kriegsmarine za WW2 se mu dostali toho ocenění, že byl ihned po návratu z ní vzásadě penzionován. Všichni ostatní (Lütjensen, Bonte, Bey či Kummetz) se předvedli spíše tragicky a kdyby jsme měli použít rétoriku která je používána ve vztahu k Supermarine, tak i zbaběle.
Tom 12.10.2005 10:33 - č. 2864
Tom Naštěstí těch trapasů ze strany RN bylo celkově výrazně méně, než u ostatních stran
SK 12.10.2005 08:40 - č. 2863
SK No jednoznačne bitka v Dánskom prieliva bola pre Britov pekným trapasom...kráľovná morí uteká z boja. Churchill nebol zrovna dvakrát nadšený, že sa POW stiahol z boja.
Achileus 12.10.2005 07:22 - č. 2862
SK napsal v č. 2861:
"no zrovna v Dánskom prielive sa prejavili schopnejší ako tý britský. A myslím, že i počas celého prenasledovania mali navrh...P.Eugen im unikol bez toho aby si to všimli, rovnako dopustili únik Bismarcka a nebyť letectva (Catalina), tak by pohodlne zakotvil v Breste"
S tym suhlasim a myslim si ze znicenie Bismarcku sposobila Lutjensova nekompetentnost, ked sa drzal planu a nebol ochotny improvizovat. Ako to urobil Marschall s Scharnhorstom pri norskej kampani, dosiahol urcite uspechy, ale na natlak velenia KM musel prerusit akcie a pritom mohol dosiahnut vacsie uspechy.
SK 12.10.2005 06:54 - č. 2861
SK
Dzin napsala v č. 2858:
"A víme jak na tom byli Němci se schopnými námořními veliteli."
no zrovna v Dánskom prielive sa prejavili schopnejší ako tý britský. A myslím, že i počas celého prenasledovania mali navrh...P.Eugen im unikol bez toho aby si to všimli, rovnako dopustili únik Bismarcka a nebyť letectva (Catalina), tak by pohodlne zakotvil v Breste.
SK 12.10.2005 06:51 - č. 2860
SK
Achileus napsal v č. 2857:
"Nechcem ta podcenovat, ale na tom fore su ludia, ktori sa tym dost dlho zaoberaju a podaktori aj sluzili v namornictve. Nastolil som tam tuto otazku a asi najlepsia odpoved bola, ze v 10 subojoch by 9 krat vyhrala Iowa je to trochu nadnesene, ale je to dost mozne. Samozrejme nejde len o parametre lode, ale aj o vycvicenost posadky a schopnosti velitelov."
Čítal som tú diskusiu a nad niektorými príspevkami som sa pousmial. Ako som odhadoval, tak napr. niekto porovnával len hlavný bočný pancier u Oboch lodí. Logicky potom vyznie 329mm odklonených o 19° lepšie ako 320mm zvislích u Bismarcku . To, že Bismarck mal za týmto pancierom navyše 110mm palubu a 45mm zvislú "protitorpédovú" prepážku si tam asi nikto nevšimol. Preto sa asi nikto nezamyslel nad tým, že by delá Bismarcka mohli ohroziť Iowu z väčšej vzdialenosti.
Inak sa divím, že niekto prišiel na to, čo som ti tu už písal, že Iowa mala pancier hlboko v trupe a teda priestor medzi ním a bokom lode bol zraniteľný i granátmi menších ráží či dokonca HE granátmi Bismarka a že mohli spôsobiť zaplavenia atď.
Takže znovu tvrdím, že zatiaľ ma v tej diskusi nikto nepresvedčil, že by stret Bismarck vz Iowa mal dopadnúť výrazne pre Iowu (1:9). Inak nechcem tvrdiť, že by to bolo 9:1 v prospech Bismarcka ale len to, že Bismarck by mal miernu prevahu.
Čo sa týka vycvičenej posádky a veliteľov, tak je to ťažké porovnávať. Posádka i velitel si v danej situácii viedli výborne, problémom bolo velenie nad zväzom, kedy Lutjens neprejavil rozhodnost a držal sa pevne stanoveného plánu. V prípadnom súboji však bolo velenie na veliteľovi lode a keby v Dánskom prielive bolo po ňom, tak mohol byť dorazený i POW a obe Nemecké lode sa mohli bezpečne vrátiť do Nemecka.
Achileus 11.10.2005 23:14 - č. 2859
Dzin napsala v č. 2858:
"A víme jak na tom byli Němci se schopnými námořními veliteli."
No par schopnych ich mali, ale ti menej schopny sa prejavovali asi ako oddanejsi Hitlerovi.
Dzin 11.10.2005 21:50 - č. 2858
Dzin A víme jak na tom byli Němci se schopnými námořními veliteli.
Achileus 11.10.2005 21:28 - č. 2857
SK: Nechcem ta podcenovat, ale na tom fore su ludia, ktori sa tym dost dlho zaoberaju a podaktori aj sluzili v namornictve. Nastolil som tam tuto otazku a asi najlepsia odpoved bola, ze v 10 subojoch by 9 krat vyhrala Iowa je to trochu nadnesene, ale je to dost mozne. Samozrejme nejde len o parametre lode, ale aj o vycvicenost posadky a schopnosti velitelov.
SK 11.10.2005 11:53 - č. 2856
SK
Dzin napsala v č. 2855:
"Jenže to nejde ani teoreticky. Jak mi teoreticky vypálíš 9/10 náboje nebo 6/10 salvy? Prostě je to nesmysl, co píšeš."
Nevypálim, ale mám z 6(9)/10 pripravenú ďalšiu salvu...teda objektívne nemôžeš porovnať ak zaokrúhliš 2,9 na 2,0 a dáš ju dohromady s ostatnými o hodnote 2,0...je to strašne neobjektívne. Preto buď porovnávať za podstatne dlhšiu dobu, alebo to prerátať ako som to urobil ja. Jedine tak dostaneš objektívne porovnanie...
Dzin napsala v č. 2855:
"Realita ukázala, že byl schopen střílet i pomaleji. Mám tedy brát jeho pomalejší rychlost?"
na to sa nedá inak než:
Dzin napsala v č. 2855:
"Zase začínáš vymýšlet nesmysly"
...bavíme sa asi o najkratšom cykle. Alebo napr. u lietadiel porovnávaš nie maximálnu rýchlosť ale priemernú rýchlosť akou lietali?
Dzin napsala v č. 2855:
"Ale má to společného s rychlostí palby, během těch 5 minut strílel kadencí 1 r/min."
Videl si film z toho súboja?
Dzin 11.10.2005 11:45 - č. 2855
Dzin SK: Jenže to nejde ani teoreticky. Jak mi teoreticky vypálíš 9/10 náboje nebo 6/10 salvy? Prostě je to nesmysl, co píšeš.
Ale to mohu udat, ale nemohu to tak počítat. Je to proto, že se tak udává jednodušeji zápis nabíjecího cyklu. Ale to neznamená, že může někdo vystřelit 1.2 salvy. Zase začínáš vymýšlet nesmysly a už ti na ně nebudu reagovat.
Realita ukázala, že byl schopen střílet i pomaleji. Mám tedy brát jeho pomalejší rychlost?
Ale má to společného s rychlostí palby, během těch 5 minut strílel kadencí 1 r/min.
SK 11.10.2005 11:34 - č. 2854
SK
Dzin napsala v č. 2853:
"Jen mi ještě vysvětli, jak jsi došek k tomu, že Bismarck vystřelí 20.9 střely za minutu? Jak vystřelím 9/10 střely? 2.6 salv za minutu je prostě stále jen 2 salvy za minutu a ani o chlup více. Ale to by se chtělo i trochu zamyslte, že? "
Písal som teoreticky. Tá hotnota za desatinou čiarkou vyjadruje ako ďaleko je to s nabitím ďalšej salvy. Teda je sakra rozdiel ak máš 2 r/min a 2,6 r/min. V prvom prípade vystrelíš tie dve salvy a začínaš od 0, v druhom prípade síce tiež vystrelíš v jednej minúte 2 salvy ale do druhej ideš s tým, že si už v 6/10 nabíjacieho cyklu nasledujúcej salvy.

Vysvetlíš mi prečo sa teda udáva, že napr. Littorio má rýchlosť streľby 1,3 r/min a napr. Richelieu 1,2? Nemalo by to byť (podľa teba), že obe majú len 1 ranu za minútu?
Dzin napsala v č. 2853:
"Ano, na 26 sekundách trvám a nevidím jediný logický důvod, proč ne "
Aký máš dôvod na trvanie na tých 26 sekundách keď realita ukázala, že bol schopný i napriek nie ideálnym podmienkam vypáliť tie dve salvy v kratšej dobe?
Inak kde všade si sa dočítal u Bismarcka o rýchlosti streľby 2,3 r/min (cyklus 26 s)? Väčšinou sa totiž udáva tabuľková hodnota 3 r/min a zrovna i u toho zdroja kde je spomínaný ten cyklus 26 sekúnd.
Dzin napsala v č. 2853:
"(Na Hooda pálil Bismarc rychlostí 1 r/min - 5 minut, 5 salv - takže podle tebe ho tedy mám takto i počítat?). "
To s cyklom samozrejme nemá nič spoločné...
Dzin napsala v č. 2853:
"Pokud bych to chtěl porovnávat nějak reálněji, musel bych začít přihlížet ke všem specifikčnostím situace atd. Což není možné udělat nějaké krátké zhodnocení."
Rád si prečítam i to dlhé.
Dzin 11.10.2005 11:02 - č. 2853
Dzin SK: Ano, na 26 sekundách trvám a nevidím jediný logický důvod, proč ne (Na Hooda pálil Bismarc rychlostí 1 r/min - 5 minut, 5 salv - takže podle tebe ho tedy mám takto i počítat?). Je to tabulkový údaj a protože ho porovnávám s ostatními tabulkovími údaji, je to v pořádku. Pokud bych to chtěl porovnávat nějak reálněji, musel bych začít přihlížet ke všem specifikčnostím situace atd. Což není možné udělat nějaké krátké zhodnocení.

Jen mi ještě vysvětli, jak jsi došek k tomu, že Bismarck vystřelí 20.9 střely za minutu? Jak vystřelím 9/10 střely? 2.6 salv za minutu je prostě stále jen 2 salvy za minutu a ani o chlup více.
SK 11.10.2005 09:39 - č. 2852
SK
Dzin napsala v č. 2844:
"Ovšem třeba jeho systém řízení palby je hodnocen jako nejlepší ze všech BB (včetně Iowy). "
No zato delá mal jednoznačne najhoršie (teda ak nepočítam ďalší britský výstrelok u KGV)...
Dzin napsala v č. 2844:
"Třeba právě v tomto to poměrně hezky a trefně ohodnotil autor knihy "Veleobři oceánů" když případný střet Vanguarda a Jamata označil za souboj Davida a Goliáše."
To je síce možné ale v súboji s ním by mu to bolo houby platné, pretože i keď by niečo trafil tak by Yamatu neublížil. No a v prípade, že by sa dostal na vzdialenosť z akej by mohol Yamato vážnejšie ohroziž, tak už by asi nemal s čím strieľať (v lepšom prípade) alebo by už ani nebol na hladine (v horšom prípade).
SK 11.10.2005 09:16 - č. 2851
SK
Achileus napsal v č. 2842:
"Napriklad porovnanie tych casov letu strely, ked si odmyslim vzdialenosti nad 30 tis. metrov, kde pravdepodobnost zasahu je dost mala, tak tie rozdiely hraju minimalnu rolu. Za tu necelu sekundu lod nestihne urobit ziadny vyznamnejsi manever."
Tie vzdialenosti nie sú rovnaké, takže napr. na 10.000m to môže robiť cca 2 sekundy a na 20.000m okolo 4 sekúnd. Pri rýchlosti lode napr. 15 m/s môže byť loď o 30 (60) m ďalej. nie je to moc ale i to má vplyv na boj kde rozhodujú i maličkosti.
SK 11.10.2005 07:55 - č. 2850
SK
Achileus napsal v č. 2843:
"Inac je zaujimave za na fore Bismarck-class.dk dost ludi kritizovalo pancierovu ochranu Bismarcku ako nie najlepsiu."
Asi sa pozreli len na hodnotu hrúbky bočného pancierového pása a nezohľadnili čo je za ním.
SK 11.10.2005 07:55 - č. 2849
SK
Dzin napsala v č. 2841:
"Celkově tedy, ať uděláš co uděláš, palebná síla Bismarcku je prostě po KGV druhá nejhorší, přes Richelieu by se nedostal."
Cez Richelieu úplne v pohode...Bismarck mal viac než dvojnásobnú rýchlosť streľby, takže Richelieu by prestrielal. Už s tohoto:
SK napsal v č. 2848:
"Hmotnosť vystrelených granátov za minútu (teoreticky)
1. Yamato: 22.484 kg
2. Iowa, North Carolina: 22.050 kg
3. Bismarck: 19.200 (16.720) kg
4. King George V: 14.420 kg
5. Littorio: 10.644 kg
6. Richelieu: 8.505 kg"
...vyplýva, ako by asi na tom Richelieu v súboji s Bismarckom bol. Priebojnosť diel bola približne rovnaká (mierna prevaha u Richelieu), na druhej strane lepšie pancierovanie u Bismarcka by túto hrozbu otočilo a naopak Richelieu by bol zranitelnejší granátmi Bismarcka ako by tomu bolo naopak. V prípade podobných výkonov diel by teda hlavnú rolu v porovnaní palebnej sily mala rýchlosť streľby, ktorá bola vyše dvojnásobná u Bismarcku, takže "teoreticky" mohol Bismarck viesť boj s 2 bitevnými loďami triedy Richelieu pričom Bismarck by disponoval rovnakou palebnou silou.
Dzin napsala v č. 2844:
"V roce 1940 v Evropě se Bismarcku mohla jako rovná v boji postavit jednoznačně Littorio a Vittorio Veneto."
Postaviť by sa mohla ale nie ako rovná.

Ochrana Bismarcka bola na vyššej úrovni. Palebná sila u Bismarcka bola taktiež výrazne vyššia ako u Littoria (vyšší počet diel u Littorio deklasovala ich malá rýchlosť streľby a vyšší rozptyl). Rýchlosť bola na strane Bismarcku, ktorý 30 uzlov dosiahol na mori za bojovej akcie, kým Littorio malo na mori rýchlosť okolo 28-29 uzlov.
Jediná výhoda na strane Littoria boli delá o vyššej priebojnosti, ktoré však eliminovalo silnejšie pancierovanie Bismarcku.

Ale inak Littorio hodnotím ako celkom slušnú loď s nie najhoršou ochranou, slušnou rýchlosťou a s priemernou palebnou silou.
SK 11.10.2005 07:39 - č. 2848
SK
Dzin napsala v č. 2841:
"Protože jsou 2 minuty pro všechny lodě stejné, tak je to naprosto rovnocené kritérium. Dvě minuty jsem zvolil proto, aby i nejpomaleji střílející lodě mohli vypálit alespoň dvakrát. Kdybych ho zvednul, tak by se nic nezměnilo. Bismarck by se dostal před KGV teprve až po 15ti minutách nepřetržité palby (po vystřílení 272 granátů). To by se ti zdálo objektivnější?"
No určite by to bolo objektívnejšie.

Bismarck by sa pred KGV dostal už po 20(23) sekúndách, kedy by do tej doby dokázal vystreliť dve salvy zatiaľ čo KGV len tú prvú.
Proste je to neobjektívne zaokrúhliť to na celé salvy. Potom sa stane, že kým jedna loď vystrelí akurát v poslednej sekunde 2 minúty, tak druhá bude takmer pred dokončením nabíjacieho cyklu. Prečo sa asi udáva rýchlosť streľby na desatiné miesta (1,2 ; 1,3; 2,3; 2,6 ; 3,3 rany /min.)? Aby sa vylúčila "neobjektivita v porovnaní.

Teda tabuľky by mali vyzerať asi takto:

Nabíjací cyklus
Bismarck: 20 (23) s (3 (2,6) r/min.)
King George V: 30 s (2r/min)
Iowa, North Carolina: 30 s (2r/min)
Yamato: 35 s (1,7 r/min)
Littorio: 45 s (1,33 r/min)
Richelieu: 50 s (1,2 r/min)

Počet vystrelených granátov za minútu (teoreticky)
Bismarck: 8 x 3 (2,6) r/min. = 24 ( 20,9 )
King George V: 10 x 2r/min = 20
Iowa, North Carolina: 9 x 2r/min = 18
Yamato: 9 x 1,7 r/min = 15,4
Littorio: 9 x 1,33 r/min = 12
Richelieu: 8 x 1,2 r/min = 9,6

Hmotnosť vystrelených granátov za minútu (teoreticky)
1. Yamato: 15,4 x 1460 kg = 22.484 kg
2. Iowa, North Carolina: 18 x 1225 kg = 22.050 kg
3. Bismarck: 24 (20,9) x 800 kg = 19.200 (16.720) kg
4. King George V: 20 x 721 kg = 14.420 kg
5. Littorio: 12 x 887 kg = 10.644 kg
6. Richelieu: 9,6 x 886 kg = 8.505 kg
SK 11.10.2005 07:15 - č. 2847
SK
Dzin napsala v č. 2841:
"Vzal jsem základní hodnoty. U všech jsou udávány sice i vyšší, ale vždy jen za specifické situace (určitý náměr a pod.)."
Inak stále trváš na nabíjacom sykle u Bismarcka 26 sekúnd? Ako to, že pri streľbe na Hood (POW) dosiahol dobu medzi dvoma salvami z tých istých veží 23 sekúnd pričom zjavne neboli hlavne pri ideálnom námere aby bola doba nabíjacieho cyklu čo najnižšia?
Prečo sa väčšinou udáva u Bismarcka nabíjací cyklus 23 až 20 (18) sekúnd za minútu a nie "teoretických" 26 sekúnd, ktoré udával výrobca?

Dzin napsala v č. 2841:
"Jak jsi si jistě všiml, nehodnotím to jen podle rychlosti palby, ale podle dalších kritérií, protože to není jen o tom, jak rychle střílím."
Ktoré kritéria sú podľa teba najdôležitejšie?

Podľa mňa je to zhruba v tomto poradí:

1. Počet vystrelených rán za jednotku času (ran/min.)
Podľa mňa najdôležitejší parameter. Zahŕňa v sebe počet diel a rýchlosť streľby diel. Čím viac loď dokáže vystreliť granátov/sálv na súpera, tým vyššia je pravdepodobnosť zásahu.

2. úsťová rýchlosť (m/s)
má priamy vplyv na dosahovanú priebojnosť (vyšší než hmotnosť granátu). Taktiež má vplyv na dobu letu strely, pričom kratší čas letu strely znamená kratšiu dobu na zmenu polohy ciela.

3. hmotnosť granátu (kg)
má vplyv na prieraznosť granátu (i keď menší ako úsťová rýchlosť), vyššia hmotnosť obvykle zabezpečovala vyšší "účinok" v cieli.

Dostrel nemá prakticky žiaden význam v námornom boji. Boje sa totiž odohrávali na vzdialenosti, ktoré boli ďaleko menšie než mala loď s najmenším dostrelom.

Podstatné sú i ďalšie kritériá ako presnosť(dosahovaný rozptyl - ten je však takmer nemožné porovnať, pre nedostatok podkladov), jednoduchosť obsluhy, životnosť dela atd.
861-880 z 3183
<< 41 42 43 44 45 46 47 >>
Po