Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Dzi mám návrh zabalíme to ohledně Hooda, protože to vypadá, že se asi neshodnem. | |
|
|
Dzin napsala v č. 582: Odkiaľ je ta TTD? "Z jeho TTD." |
|
|
|
pbradler: (581) Z jeho TTD. | |
|
|
dzin: Radšej napíš odkiaľ máš údaje o dosahu KGV. To by ma zaujímalo omnoho viac. | |
|
|
Dzin napsala v č. 579: Nie. Len si myslím že dokázali s väčšou presnosťou určiť budúci výtlak ako 2000t."Takže si myslíš, že když projektovali Nelson, tak ho projektovali na standartní výtlak 33 313 tun?" Jednoducho sa mi zdá že hľadáš argumenty tam kde nie sú. |
|
|
|
pbradler: Takže si myslíš, že když projektovali Nelson, tak ho projektovali na standartní výtlak 33 313 tun? | |
|
|
Dzin (577): Že sa tak vieš presvedčivo vžiť do ich situácie . Ale myslím si že chlapcov ktorí s logaritmickým pravítkom projektovali takéto lode drobet podceňuješ. |
|
|
|
pbradler: (576) Neni, pokud chceš mít jistotu, že nedojde k překročení stanovené cifry. Vem co vše se do standartního výtlaku musí započítat a teď vem, jak přesně jsi to schopen určit. V pozdější době se na to tak nehledělo, ale v tuto chvíli to bylo pro Británii nutností, aby nezavdala příčinu svým sokům. Proto si raději řekneš, že oželíš 1000 tun, než aby jsi to náhodou přepískl. | |
|
|
Dzin napsala v č. 575: Ja som nehovoril že ju mali prekonštruovať. Ale nemyslíš si že 2000t rozdiel je trochu nepresný výpočet? "Ohánět se tím, že když ji postavili a zjistili že do výtlaku, který mohli použít, jim zbívá ještě něco přes 1000 tun, tak ji měli překonstruovat je poněkud ošidné" |
|
|
|
pbradler: (574) Chci tím naznačit, že udělali projekt lodi podle požadavků na ni kladených. Ohánět se tím, že když ji postavili a zjistili že do výtlaku, který mohli použít, jim zbívá ještě něco přes 1000 tun, tak ji měli překonstruovat je poněkud ošidné... | |
|
|
dzin (572): A čo tým chceš naznačiť? Že kvoli tomu tam nedali viac turbín aby náhodou neprekročili výtlak o pár ton? | |
|
|
Dzin napsala v č. 571: Pochopiteľne sa mi zdá aj dosah 3700nm pri 27 uzloch ako silne nadhodnotený. "Každopádně by se mi zdálo podivné, že jeho dosah při 19 uzlech by byl jen o 1000 námořních mil větší, než při 27 uzlech." |
|
|
|
pbradler: Ohledně třídy Nelson. Uvědom si, že ty když děláš projekt lodi, nemůžeš storpocentně určit její standartní výtlak. Ty uděláš návrh a potom ho realizuješ. Nelson byl navržen aby se vešel do standartního výtlaku 35 000 tun a Británie rozhodně nechtěla tento výtlak překročit, protože by to vyvolalo negativní odezvu ze strany dalších mocností (navíc si už jednu vyjímku uhájila). A protože nemůžeš storpocentně zaručit, že když navrhneš loď o výtlaku 35 000 tun, že ho také tolik mít bude, potom musíš trochu slevit. Výtlak Rodneye byl 33 313 tun. Plán asi neřikal, že bude mít tento výtlak, ale že nepřekročí výtlak 35 000 tun, nemyslíš? A z tohoto pohledu byl navrhován, aby nepřekročil výtlak 35 000 tun. | |
|
|
pbradler: (560) Hold to tak vypadá. Každopádně by se mi zdálo podivné, že jeho dosah při 19 uzlech by byl jen o 1000 námořních mil větší, než při 27 uzlech. (561) Ne mám na mysli morální stav posádky či nestabilitu lodě, jinak k tomu už bylo napsáno myslím dost. |
|
|
|
giro.c: (559) Pancéřování Hoodu jistě nebylo nejmocnější a ani nejlepší, ale to, že jeden granát zasáhne právě muniční sklad, je prostě štěstí. | |
|
|
Algernon napsal v č. 565: "K dosahu tu odpověděl již Dzin. Prostě menší loď má menší spotřebu paliva…" Ako som už písal mám k dispozícii údaj (4700nm pri 18 uzloch), ktorý sa diametrálne líši od vášho (8000t pri 19 uzloch) a osobne sa mi zdá vhľadom na určité parametre (výtlak, zásoba paliva) pravdivejší. |
|
|
|
Algernon (564): Sorry ale naozaj tomu nerozumiem. Možno niekedy nabudúce .
Algernon napsal v č. 564: To si ma naozaj zle pochopil. Ja som jednoducho konštatoval že použitie troch skupín ti prinesie úsporu cca 1000t a že to nie je na zahodenie. Či to bola ale priorita konštruktérov to neviem a ani netvrdím. Osobne si totiž myslím, že to bola tak trochu tradícia, nakoľko toto usporiadanie použili u väčšiny svojich lodí. "Na jedné straně Němce chválíš za (hypotetické) snížení hmotnosti strojů" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 563: "U Rodneye zaměňuješ příčinu a následek. Omezení výkonu nebylo primárně určeno velikostí lodi, nýbrž omezením výtlaku." S týmto ale súhlasiť nemôžem. U Rodney vďaka rozmiestneniu hlavnej výzbroje a zvolenej veľkosti lode neostávalo dosť miesta na rozmernejšie pohonné ústrojenstvo. Vo výtlaku mali ešte rezervy >1000t (aspoň na tretiu skupinu turbín) .
Algernon napsal v č. 563: Tá nie je dopredu daná. Môžeš ju prispôsobiť podľa projektu. Prečo sa napr. Rodney nepostavila s dvoma 4 hlavňovými vežami vpredu. Bolo by to podobné usporiadanie a ušetrilo by sa dobrých dvadsať metrov (a nemalá hmotnosť) na výkonnejšie stroje.
"Prostě (při předem dané výzbroji a požadované síle pancíře)"
Algernon napsal v č. 563: Že by mal Belfast 3 veže s kanónmi 406mm siahajúce až do druhej polovice dĺžky lode?
"ostatně do proti Rodneyi mrňaném křižníku Belfast jsou instalovány turbíny o maximálním výkonu cca 60 tisíc kW)."
Algernon napsal v č. 563: Na stretávacom kurze (do určitého uhla) ale nemôžeš použiť ani poslednú z predných veží.
"Já zase za nevýhodu uspořádání věží před i nástavbami považuji nemožnost použít děl ze zadních věží na vstřícném kursu "
Algernon napsal v č. 563: Toto usporiadanie by sa nepochybne pre Kriegsmarine a Supermarinu hodilo. "Případně, pokud by sis chtěl krýt ústup, mohly by být všchny věže na zádi, nikoli na přídi…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 562: Napísal si veľkosť a preto sa mi to zdalo nepresné. Inak samozrejme proti vysvetleniu nemám námietok. "Nenapsal jsem "délka"." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 553: Koordináciu paľby môže zajistiť aj zadné centrum riadenia paľby, problém bol že predné veže boli takisto vyradené veľmi rýchlo. Zadné dve veže pokračovali v paľbe až do vyradenia veže D výbuchom granátu v hlavni.
"Jde o to, že nebylo možno zajistit součinost všech věží, díky zničení centra řízení palby."
Dzin napsala v č. 553: Mal si na mysli napríklad fyzické vyradenie veží A a B? "Vše ostatní, co jsi psal, nemělo tak zásadní význam." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války