Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Dzin napsala v č. 810: Tych 31,5° sa mi zdá málo... načo bude tá rýchlosť závislá? A tých 31,5° si dosiahol pri akých hodnotách? "SK: Tak jsem si to spočítal i trochu jinak, a vyšlo mi, že dopadový úhel bude 31.5 stupňů. Takže by jsme mohli tvrdit, že dopadový úhel v našem případě se bude pohybovat v rozmezí 31.5 - 39.3 stupně. Jinak, když mám dostřel a náměr, tak úsťovou rychlost si z toho mohu dopočítat a nemusím dělat ten pokus a omyl. Jenže potom z ní bude jednak částečně závislá hodnota a jednak bude záležet, jakou metodou se ji rozhodnu počítat. Takže ve finále mohou vyjít docela zajímavé výsledky..." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 808: "Až na to, že řeč nebyla (pokud si debatu projdeš, a nebudeš plácat blbosti k něčemu úplně jinému, co trady nepsal ani Pbradler, ani já) o tom proč nebyla na Bismarcku 40 cm děla, nýbrž proč ty 38 cm děla byla ve čtyřech dvoudělových věžích…" Viem, že debata bola o umiestnení diel - o tom som tiež napísal svoje ale prečo neposunúť debatu aj k niečomu inému?
Algernon napsal v č. 808: To zaváňa aroganciou - pán dokonalý... "nebudeš plácat blbosti " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 808: Zvládali Briti stavbu trojdelovej veže? Zvládali. Znamenalo by ich použitie úsporu hmotnosti i priestoru? Znamenalo — a význam asi nebol zanedbatelný. Prečo teda Briti nepostavili Vanguard s 3 vežami po 381mm? Ok...tie dvojdelové veže mali na sklade... "Zvládali Němci v praxi stavbu třídělové věže? Zvládali. Znamenalo by její použití úsporu hmotnosti i prostoru? Znamenalo — a význam asi nebyl zanedbatelný, pokud žádná z nových konstrukcí, s výjimkou Bismarcku, nepoužívá dvoudělových věží (kupř. Vittorio Venetto, KGV, North Carolina, Richelieu). Proč jí tedy Němci nepoužili i u bitevní lodi s děly 38 cm, když jí používali i Američané, Japonci, Britové, ba dokonce i všemi opovrhovaní Italové…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 807: "Že by to jaksi bylo tím, „experte“, že se poté jaksi už vůbec žádné bitevní lodi neprojektovaly, jak si ostatně v další větě sám odpovídáš..?" No vidíš, ja možem tiež tvrdiť, že koncepciu Bismarcku tiež nik nenasledoval preto, že sa už žiadne ďalšie bitevné lode neprojektovali... Aby bolo jasno mne sa tiež nepáči koncepcia 4xII, radšej dám prednosť 9xIII, ale keď niekomu vyhovovala, tak prečo ju hneď odsudzovať ako archaizmus?
Algernon napsal v č. 807: ") totéž umožňuje i koncepce umístění hlavní výzbroje do tří či dvou dělových věží…" No ale možeš ostreľovať o jeden cieľ menej. Je to síce rozptylovanie paľby ale niekedy to predsa možeš využiť...
Algernon napsal v č. 807: No a myslíš, že nemcom vadila koncepcia 4xII ??? Keby im vadila, tak by asi Bismarck a Tirpitz a prípadne ďalšie bitevné lode (trieda H) neboli vobec tak konštruované...
"2) v případě zásahu jedné ze tří třídělových věží o ⅓ — přesto to nevadilo ani Američanům, ani Japoncům, ani Italům či dalším…"
Algernon napsal v č. 807: "3) že by jí někdy na Bismarcku či Tirpitzu uplatnili? A kolikrát? A použili jí při palbě na na velkou vzdálenost, na pohyblivý cíl? Že by jim palba „poloviční“ salvou ze čtyř hlavní místo osmi zvýšila pravděpodobnost zásahu cíle..????? Opravdu?" Už som písal Dzinovi, že tú metódu nemci asi bežne používali, keď tak pálili Bismarck aj P. Eugen ...myslím, že to mali prepracované a vedeli ako majú zvýšiť presnosť paľby, alebo myslíš, že nemci boli úplný blbci a úmyselne by znižovali presnosť streľby? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 806: loď sa tiež dá odtiahnuť do najbližšieho servisu... "4) Na lodi mně v první řadě zajímá spolehlivost strojů, protože loď není auto, který si můžeš přinejhorším nechat odtáhnout do nejbližšího servisu…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 806: Takže ani ty nemáš nič čo by potvrdzovalo poruchovosť strojov Bismarcku..."Zachytil jsi někdy někde nějakou zmínku o spolehlivosti strojů na třídě Bismarck? Rád jí uvidím, obzvláště pokud bude doplněná statistikou poruch a havárií na X provozních hodin…" A dokazovať to na iných lodiach s podstatne inými strojmi je nanajvyš chabé argumentovanie... Podľa niektorých zdrojov bol pohonný systém triedy Bismarck spolu s Iowou ten najpokročilejší. |
|
|
|
SK: Tak jsem si to spočítal i trochu jinak, a vyšlo mi, že dopadový úhel bude 31.5 stupňů. Takže by jsme mohli tvrdit, že dopadový úhel v našem případě se bude pohybovat v rozmezí 31.5 - 39.3 stupně. Jinak, když mám dostřel a náměr, tak úsťovou rychlost si z toho mohu dopočítat a nemusím dělat ten pokus a omyl. Jenže potom z ní bude jednak částečně závislá hodnota a jednak bude záležet, jakou metodou se ji rozhodnu počítat. Takže ve finále mohou vyjít docela zajímavé výsledky... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 804: Ja som vedel, že to dokážeš...Díky...Máš u mňa pivo... "SK: Takže jsem ti to spočítal pro odporové prozstředí a rychlost 422 m/s úhel dopadu mi vyšel 39.3 stupně." Ja na dnes končím...uff |
|
|
|
SK: Takže jsem ti to spočítal pro odporové prostředí a rychlost 422 m/s úhel dopadu mi vyšel 39.3 stupně. Jenom podotýkám, že výpočet jsem relativně dost zjednodušil, protože jsem předpokládal ideální podmínky. | |
|
|
Dzin napsala v č. 795: Tak to som ti mohol hneď povedať aký bude uhol dopadu bez odporu vzduchu aj bez výpočtu... "SK: (789) Samozřejmě že ne. Tohle bylo spočítáno podle parabolické teorie, tedy jakoby ve vákuu a homogením tíhovém poli." Nedajú sa tie "lepšie" vzorce upraviť aby si získal aspoň približne ten uhol dopadu? Skús metódu pokus omyl ... za úsť. rýchlosť dosadzuj hodnoty a keď sa dostrelom dostaneš na tých 15 700 m tak by si mal získať aj uhol dopadu...asi chcem veľa, že? |
|
|
|
SK: (789) Samozřejmě že ne. Tohle bylo spočítáno podle parabolické teorie, tedy jakoby ve vákuu a homogením tíhovém poli. |
|
|
|
Enigma: (786) V autech. | |
|
|
karaya1 napsal v č. 790: No keby som sa dostal k mojim podkladom, tak si to zrátam aj sám...ja to nepotrebujem s presnosťou na +-10m...navyše potrebujem uhol dopadu... stačí približný...ale dík za snahu... "Dodej úsťovou rychlost, součinitel odporu granátu, teplotu, tlak, vítr, relativní vlhkost a spočítám Ti to s přesností na +-10 metrů " |
|
|
|
SK (779): Dzin dal by sa aspoň približne vypočítať uhol dopadu ak vieš, že námer je 30° a dostrel 15700m(hmotn. granátu 800 kg)?
Dodej úsťovou rychlost, součinitel odporu granátu, teplotu, tlak, vítr, relativní vlhkost a spočítám Ti to s přesností na +-10 metrů |
|
|
|
Dzin napsala v č. 787: To mi nejako nesedí, predsa nie sme vo vákuu aby bol námer rovnaký ako uhol dopadu...máš tam odpor vzduchu? "SK: (783) Jemonže ono by to chtělo nezávisle. Pokud budu počítat zjednodušeně ztoho, co známe, tak když to rchle projedu, potom mi vyjde rychlost 422 m/s a úhel dopadu 30 stupňů." |
|
|
|
No comment! Kolik máš doktorátů? | |
|
|
SK: (783) Jemonže ono by to chtělo nezávisle. Pokud budu počítat zjednodušeně ztoho, co známe, tak když to rchle projedu, potom mi vyjde rychlost 422 m/s a úhel dopadu 30 stupňů. | |
|
|
Dzin napsala v č. 784: Ty seš šílenec! Je něco v čem se nevyznáš?? "SK: (783) Úsťová rychlost je bohužel to nejdůležitější. Bez ní ti to nespočítám. Váhu granátu ani moc nepotřebuji, potřebuji dostřel, úsťovou rychlost a úhel výstřelu." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 780: "SK: (777) Jenomže to, že tříštíš salvu automaticky vede k poklesu přestnosti a to dost výrazně. Tímhle naopak daleko více zmenčíš pravděpodobnost zásahu. Dejme tomu že pokryješ větší plochu, ale musíš počítat balistické prvky pro každé dvě věže zvlášť a nemůžeš je koordinovat. I případný zásah je potom vzásadě jen poloviční. A pokud ti zasáhnou dvě věže, další dvě už nemusí. Ty semisalvy, které uvádíš, jsou přesně to, co se obvykle uvádí jako zásadní důvod, proč při posledním boji Bismarck předvedl takovou žalostně nepřesnou palbu. Jestli to náhodou nebude nějaká kachna. " balistické prvky počítaš dvakrát, ale zase môžeš dva krát častejšie si skontrolovať kam dopadli salvy a tým pružnejšie reágovať na prípadne zmeny kurzu nepriateľa a to si myslím, že naopak tú presnosť zvýši. Inak o tej "žalostne nepresnej" paľbe v poslednom boji sme sa už myslím bavili a určite to nemala na svedomí metóda "semi" sálv... |
|
|
|
SK: (783) Úsťová rychlost je bohužel to nejdůležitější. Bez ní ti to nespočítám. Váhu granátu ani moc nepotřebuji, potřebuji dostřel, úsťovou rychlost a úhel výstřelu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války