Válečné lodě druhé světové války
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 926: Hehe...však sa pridaj, napr. ako to bolo s tými strrrojmi Bismarcka z hľadiska spotreby? Akú mali jeho stroje spotrebu pri akej rýchlosti? "Brunner (908): Myslím, že s děly si Dzin a SK vystačí už úplně sami, co? :o)))" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 922: OK a ani keď zrátam všetky tie vplyvy, tak stále to nebude presnejšie? Myslím, že práve tá výhoda zvýšenia presnosti viedla Nmecov k tomu aby ju použili..."SK: (920) Uvědom si, že to ale vše musíš přepočítat. Prvky dráhy a odchylky A+B nemají nic společného s prvky dráhy a odchylky C+D. Musíš tedy započítat veškěré odlišné vlivy, které ti působí... Prostě jsi stále nenapsal za těch xxx přízpěvů nic, co by byť vzdáleně naznačilo, jaká bude výhoda při palbou semisalv." Je teda pravda, že sa zastrieľaš rýchlejšie? Ak hej aj to je výhoda... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 923: Zober si model a kukni sa naň pod uhlom 10° a potom 40°...potom uvidíš o čom hovorím... "SK: (921) Opravdu? Jak jsi na to přišel?" |
|
|
|
SK: (921) Opravdu? Jak jsi na to přišel? | |
|
|
SK: (920) Uvědom si, že to ale vše musíš přepočítat. Prvky dráhy a odchylky A+B nemají nic společného s prvky dráhy a odchylky C+D. Musíš tedy započítat veškěré odlišné vlivy, které ti působí... Prostě jsi stále nenapsal za těch xxx přízpěvů nic, co by byť vzdáleně naznačilo, jaká bude výhoda při palbou semisalv. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 919: Pri uhle dopadu 10° je plocha cieľa premietnutá do dráhy strely podstatne menšia ako v prípade uhlu dopadu 40°...teda sa to zase zrovná a pravdepodobnosť zásahu bude rovnaká... "SK: (918) Já tam žádný podstatný rozdíl v tom, co píšeš, nevidím, jen v tom, že palba plochou dráhou bude přesnější." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 917: "SK: (915) Jde mi jen o to, jestli si uvědomuješ, jak zdlouhavé a složité je to, co navrhuješ, oproti tomu, když pálíš s jedním záměrným bodem?" Myslím, že to nie je o moc zložitejšie. Či už zarátaš jeden faktor navyše alebo menej to výpočet nezdrží...Naopak plusom bude, vyššia presnosť, a to, že sa zastrieľaš za polovičnú dobu oproti streľbe plnou salvou... |
|
|
|
SK: (918) Já tam žádný podstatný rozdíl v tom, co píšeš, nevidím, jen v tom, že palba plochou dráhou bude přesnější. | |
|
|
Dzin napsala v č. 916: Neslovičkaruj a zahrň si tam rozdiely medzi uhlom dopadu na palubu a boky...porovnaj si to s pancierovaním... "Pancíř paluby prorazí úplně stejně silný, jako jakýkoliv jiný pancíř." |
|
|
|
SK: (915) Jde mi jen o to, jestli si uvědomuješ, jak zdlouhavé a složité je to, co navrhuješ, oproti tomu, když pálíš s jedním záměrným bodem? | |
|
|
SK: (914) Úhly, které svíraly dráhy Bismarcka a Hooda si můžeš vypočítat sám (nebo třeba změřit) a střílet plochou dráhou by bylo stále lepší. Jinak Bismarck otevřel palbu na asi 16 km, my to spočítali na 15 700. Pancíř paluby prorazí úplně stejně silný, jako jakýkoliv jiný pancíř. | |
|
|
Dzin napsala v č. 912: Nechápem kde tam vidíš problém...ak napr. viem, že A+B mi strieľajú o x m na jednu stranu(dopredu), tak nechápem kde vidíš problém to zrátať tak aby sa dali využiť údaje s A+B pre C+D a opačne... " SK: (910) Máš záměrný bod pro A+B a jiný pro C+D. Vystřelíš, dopadne první semi-salva (A+B). Vystřelíš, dopadne druhá semi-salva (C+D). Jak budeš provádět korekci pro A+B na základě dopadu C+D?" |
|
|
|
Dzin napsala v č. 913: A na 16000,17000,18 000, 20000m? Stále by bolo výhodnejšie strieľať naplocho? Stále by mal Bismarck teoretickú šancu na prerazenie bokov alebo palúb so silnejšou náplnou? Akú by mal teoretickú priebojnosť granát vystrelený pri uhle námeru 30° na takýchto vzdialenostiach? (bohužiaľ rýchlosti by si si musel zase zrátať podľa dostrelu)...Aký silný pancier paluby by odolal variante so slabšoou a silnejšou náplňou? "SK: (911) 21 km - 55 stupňů 16 km - 35 stupňů 14 km - rovnoběžné Granát Bismarcku by v takovém případě na 15000 metrů probil pancíř o síle asi 340 mm." |
|
|
|
SK: (911) 21 km - 55 stupňů 16 km - 35 stupňů 14 km - rovnoběžné Granát Bismarcku by v takovém případě na 15000 metrů probil pancíř o síle asi 340 mm. |
|
|
|
SK: (910) Máš záměrný bod pro A+B a jiný pro C+D. Vystřelíš, dopadne první semi-salva (A+B). Vystřelíš, dopadne druhá semi-salva (C+D). Jak budeš provádět korekci pro A+B na základě dopadu C+D? | |
|
|
Dzin napsala v č. 907: Myslím, že pri streľbách dôkladne zistili, aký je rozdiel v dopade pri streľbe A+B a C+D...Túto korekciu mohli potom z ľahkosťou dostať do balistického počítača a ten vypočítal správne prvky streľby pre nasledujúcu semi salvu... "SK: (905) Jenomže také musíš počítat s tím, že ony informace se mi vždy budou vstahovat jen na jednu soustavu 2 věží a ne na všechny 4..." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 906: "SK: (901) Stále nevidím, kde dokazuješ, že při úsťovce 422 m/s probiji silnější pancíř, než při 820 m/s?" Nikde to tam nedokazuješ, ale vyplýva s toho, že aj keď ten granát s menšou náplňou bude mať nižšiu priebojnosť, tak vďaka tomu, že dopadne pod uhlom okolo 40° ho horizontálny pancier (ktorý by inak odolal granátu vypálenému silnejšou náložou ale s dopadovým uhlom 10°) nezadrží... Je mi jasné, že ten granát s menšou náplnou bude mať omnoho nižšiu priebojnosť, ale dopadový uhol bude mať výrazný vplyv na to, ako sa ktorý granát popasuje s pancierovou palubou... |
|
|
|
SK: (905) Jenomže také musíš počítat s tím, že ony informace se mi vždy budou vstahovat jen na jednu soustavu 2 věží a ne na všechny 4... | |
|
|
SK: (901) Stále nevidím, kde dokazuješ, že při úsťovce 422 m/s probiji silnější pancíř, než při 820 m/s? (902) Nechci ti kazit radost, ale když byly Hood a Bismarck od sebe nějakých 15 km, byly k sobě pod úhlem 50 stupňů a nabíraly vzásadě rovnoběžný kurs. Pod úhlem dopadu 10 stupňů probije Bismarck asi 400 mm pancíř na 15 km. |
|
|
|
Dzin napsala v č. 903: "Když shrnu doposavaď vše, o čem jsme se bavili, tak ona palba semi-salvymi nedává žádné reálné vylepšení, oproti palbě plnou boční salvou." No ale ešte zostáva otvorená možnosť, že pri streľbe semi salvami budeš mať menšiu chybu v odhade pohybu cieľa...Budeš mať predsa 2x častejšie informácie o dopadoch a podľa toho môžeš lepšie určiť dráhu cieľa... To máš akoby si vykresľoval krivku grafu, keby si mal len 3 body...iste by nebola taká presná ako v prípade, keby si ich mal 6... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII na moři
- > Válečné lodě druhé světové války