Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Takže ve stručnosti pro Marka Lahovského - jsi ještě mladý (bez urážky), takže doporučuji projít si aspoň to lehce dostupné na Frontě, viz. www.fronta.cz/mohli-jsme-se-v-roce-1938-branit www.fronta.cz/situace-letectva-csr-na-podzim-1938 www.fronta.cz/dokumenty/mnichovska-krize www.fronta.cz/sekce/ceskoslovenske-tanky spoň toto málo by se "šiklo" |
|
|
|
Marek Lahovský napsal v č. 4531: "4000 tanků" |
|
|
|
Marek Lahovský napsal v č. 4538: A co těch 4000 tanků? to je trochu nadsazené oproti původním 348. "nepletu,jejich 6 což je million teda co já vim" |
|
|
|
Worchester napsal v č. 4535: nepletu,jejich 6 což je million teda co já vim "Nepletou se ti trochu nuly? K ostatnímu se radši vyjadřovat nebudu " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4534: 1,Československo bylo té doby včetně Německa jediné připraveno na válku..."prosím tě, neplácej tady takovýhle zvěrstva! proti Němcům bychom my (všimni si, jaké "y" se tam píše) nevítězili a o držení pozic se dá s úspěchem pochybovat. Západní spojenci by nám pomohli maximálně tak, jako o rok později Polsku." 2,Národ chtěl bojovat 3,Asi máš pravdu,ale za ČS stálo tenkrát bojovat ne? |
|
|
|
Marek Lahovský napsal v č. 4531: Nepletou se ti trochu nuly? K ostatnímu se radši vyjadřovat nebudu "Podlemě jsem se bránit měli nebo alespon zajistit evakuaci 1000 letadel,4000 tanků a 1000000 vojáku." |
|
|
|
Marek Lahovský napsal v č. 4533: prosím tě, neplácej tady takovýhle zvěrstva!"hrdina napsal v č. 4532: "Jo ale Frantíci a Britové nás dali v 38 Němcum - protože s nima nechtěly war" jj,ale protože se báli války ano,ale pokud by vydeli,že mi s nimi válčímě a např.vítězíme,držíme pozice tak by nám určitě pomohli,nebo poláci" proti Němcům bychom my (všimni si, jaké "y" se tam píše) nevítězili a o držení pozic se dá s úspěchem pochybovat. Západní spojenci by nám pomohli maximálně tak, jako o rok později Polsku. |
|
|
|
hrdina napsal v č. 4532: jj,ale protože se báli války ano,ale pokud by vydeli,že mi s nimi válčímě a např.vítězíme,držíme pozice tak by nám určitě pomohli,nebo poláci "Jo ale Frantíci a Britové nás dali v 38 Němcum - protože s nima nechtěly war" |
|
|
|
Marek Lahovský napsal v č. 4531: Jo ale Frantíci a Britové nás dali v 38 Němcum - protože s nima nechtěly war "pokud by se to vyvijelo dobře tak by angličáne a francouzci pomohli zníčit Luttwafe a pak už by to byl rovnocený boj.Ale to jsou ty kdyby..." |
|
|
|
Podlemě jsem se bránit měli nebo alespon zajistit evakuaci 1000 letadel,4000 tanků a 1000000 vojáku.Myslím,že tou "kapituláci" se nikdo neušetřil ,češi byli posíláni do koncentračních táborů a důstojníci,generálové zemřeli na popravištích,určitě by raději padli v boji.Kdybychom opravdu do "války" vstoupili tak,pokud by se to vyvijelo dobře tak by angličáne a francouzci pomohli zníčit Luttwafe a pak už by to byl rovnocený boj.Ale to jsou ty kdyby... | |
|
|
adam napsal v č. 4509: kulometná eskadrona byla součástí jezdeckého pluku, skládala se ze dvou čet po dvou družstvech, každé po dvou kulometech. "A co jsou ty kulometné eskadrony? " |
|
|
|
adam napsal v č. 4524: Stránku za stránkou to vkládat je úplný nesmysl.....zkus se podívat na aukro nebo v antikách..... A nebo si pro začátek přečti nějakou knihu o čs. armádě.... "Bohužel ten předpis nemám. Nemohl by si ho sem prosím dát?" |
|
|
|
adam napsal v č. 4524: P-I-1 se dá ještě relativně lehce sehnat. I když jak kde "Bohužel ten předpis nemám. Nemohl by si ho sem prosím dát?" |
|
|
|
Bohužel ten předpis nemám. Nemohl by si ho sem prosím dát? | |
|
|
Honza M. napsal v č. 4517: Pokud jsi z tý zbraně střílel, tak víš že to tak neháže...fakt je to díky tomu hladkýmu stolu "Viděl's na tom videu, jak to hází?" |
|
|
|
adam napsal v č. 4521: Přečti si rukověti pro poddůstojníky a předpis P-I-1 tam je o složení čet rojů a pod. celků dost " U kulometné eskadrony byly jen těžké kulomety nebo se mýlím? Lehký kulomet vz. 26 byl přidělován každé četě dragounů ..." |
|
|
|
U kulometné eskadrony byly jen těžké kulomety nebo se mýlím? Lehký kulomet vz. 26 byl přidělován každé četě dragounů ... | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4519: Asi nijak, tentýž "problém" přetrval i u prvních verzí Brenu, a to měl přitom kratší hlaveň a méně výkonnou munici. Myslím, že se to řešilo perforací u ústí nebo tak nějak.
"Jak to přesně dopadlo pro sériové kulomety ale bohužel nevím."
čet.Hrad napsal v č. 4519: Tím chci říct, že LK bylo snažší nainstalovat i vytáhnout, vojáci je mohli tahat s sebou a nenechali je rezavět ve vlhkém bunkru. ( + výhoda při ústupu i při event. útoku) "To je už hodně akční, nemyslíš?" |
|
|
|
Glynwed napsal v č. 4513: Klidně je v případvě nutnosti "vysypat" i celý zásobník naráz, pak je kadence cca těch 200 ran za minutu.
"Už delší dobu si říkám jak by asi vypadala palba do přehrady z LK. Podle toho co jsem teď viděl to přibližně odpovídá mým předpokladům. To znamená klometn palba vedená po dobu cca 20-30 sekund s přestávkou na výměnu zásobníku (cca 5 sekund), při výměně hlavně s přestávkou cca 30 sekund. "
Glynwed napsal v č. 4513: Druhá věc jistě, ale ta první je diskutabilní. První zkoušky "šestadvacítky" ukázaly vysokou přesnost zbraně, ta ale nebyla žádoucí hned od počátku. Proto bylo armádou požadováno zvýšení rozpltylu. Jak to přesně dopadlo pro sériové kulomety ale bohužel nevím.
"LK byly dobré pro mířenou palbu, ale třeba při uzavírací palbě v noci by byly kvůli krátkým dávkám málo účinné."
Honza M. napsal v č. 4517: To je už hodně akční, nemyslíš? I když i tato možnost hovoří ve prospěch LK.
"LK byl lepší v tom, žes mohl při poplachu naběhnout do bunkru, postavit se ke střílně a pálit."
Honza M. napsal v č. 4517: U toho prvního videa to není tak hrozné, určitě to bude tím olejem. Spíš by to chtělo srovnat se švarcinou - unikání páry z předního ventilu, kouř ze spalných plynů a hlavně kouř z oleje, nutného k mazání nábojů při střelbě!
"Co jsem koukal, tak hulí úplně všechny - možná to jen chlapci přehnali s olejem."
Glynwed napsal v č. 4518: Nezapomeň na případ v LO vz. 36 Tam by to problém byl. I když (už jsem psal před časem) LK není možno ani při maximálním vysunutí nožiček posadit do střílny. Střelecký stůl je prostě na LK moc nízko a bylo by nutno podložit například bedničku od munice. "Viděl, ten chlapec to měl taky položené na hladkém stole bez nožnosti dvojnožku zapřít - LK v lafetaci by sebou tolik neházel." |
|
|
|
Honza M. napsal v č. 4517: Viděl, ten chlapec to měl taky položené na hladkém stole bez nožnosti dvojnožku zapřít - LK v lafetaci by sebou tolik neházel. S tou mířenou palbou jsem to myslel tak jako palba na viditelné cíle, nikoliv palba to prostoru rozsevem se snahou vytvořit "mrtvé" území které nepříteli nedovolí zvednout se k útoku. "Viděl's na tom videu, jak to hází? " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?