Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
1461-1480 z 5038
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po
spelter 6.6.2007 15:02 - č. 4565
spelter giro.c
Já myslím, že skutečně nevyhnutelná, tak jak to píšeš, byla až po 15. březnu, a i pak byl rozdíl v kolaboraci takového Moravce nebo generála Eliáše..
Pokud jde o vládu druhé republiky, ta každopádně měla opatření, o kterých byla řeč, nařídit. Byť naše politika byla (a musela být) podřízená Německu, tohle se udělat prostě muselo, kdyby ta kolaborace nepřekračovala nutnou míru. Bohužel už v téhle vládě seděla esa jako Chvalkovský, u nichž ta kolaborace byla o to větší, o co méně byla nevyhnutelná, a u nichž i ta víra, že brzy bude válka, Němci ji prohrají a vše se v dobré obrátí, poněkud absentovala..
giro.c 6.6.2007 14:55 - č. 4564
Spelter,myslím že od jisté doby byla kolaborace nevyhnutelná.....vláda by musela buď podat demisy a nebo zůstat a spolupracovat.....bohužel/bohudík se rozhodla pro to druhé......

bart122 6.6.2007 14:25 - č. 4563
bart122 čau všichni tohle téma se jmenuje Září 1938 - měli jsme se bránit? a já i když jsem tu nový bych chtěl k tomu taky něco říct. Bránit jsme se měli ale když nás spojenci zradily(Francie a Vel. Británie)tak to se brání těžko
spelter 6.6.2007 12:43 - č. 4562
spelter Je pravda, že abychom nebyli vůči některým členům vlády nespravedliví, tak by ta specifikace byla potřeba, ale na druhou stranu politika vlády jako celku vypovídá o tom, jaká názorová skupina tam měla většinu početní či svým vlivem..
giro.c 6.6.2007 12:04 - č. 4561
spelter,myslím že by se muselo specifikovat v kterých jedincích a v jaké době.....
spelter 6.6.2007 09:30 - č. 4560
spelter
Ramon napsal v č. 4559:
"A taky se tehdy věřilo, že brzo bude válka, Němci prohraji a všechno bude zase v dobrý."
Tomu se ale nevěřilo ve vládě druhé republiky
Ramon 5.6.2007 20:35 - č. 4559
Ramon A taky se tehdy věřilo, že brzo bude válka, Němci prohraji a všechno bude zase v dobrý.
YAMATO 5.6.2007 20:15 - č. 4558
YAMATO No on taky režim po Mnichovu sklouzl velice rychle k solidnímu fašismu...
Fuky 5.6.2007 19:19 - č. 4557
Fuky
spelter napsal v č. 4556:
"Proti tomu byla vláda druhé republiky v posledních dnech před 15. březnem 1939, vytrvale odmítala věřit zpravodajské službě a i dalším signálům, že přijde okupace a tedy udělat pro to adekvátní přípravy, stejně jako zakázala jakýkoli (byť v tomto případě už by byl na rozdíl od září 38 skutečně zbytečný) alespoň formální vojenský odpor proti Němcům vstupujícím na naše území, abychom před světem deklarovali, že jsme "svůj osud do rukou vůdce" nevložili zas tak dobrovolně.."
o prodeji zbraní Rajchu raději nemluvě...
spelter 5.6.2007 18:56 - č. 4556
spelter
Stratinek napsal v č. 4555:
"Prostě tohle všechno se mělo nějakým způsobem zlikvidovat, zničit, zabránit tomu, aby to okupanti mohli jakýmkoliv způsobem využít. S tím přece Němci nemohli dělat vůbec nic, a navíc zbytek českých zemí byl obsazen až na jaře 1939. Měl určitě nějak lépe organizovat odboj, útěky do zahraničí apod. Ještě jednou tedy opakuji - pokud už jsme se nemohli bránit se zbraní v ruce, měli jsme zamezit maximální měrou využití potenciálu naší armády a průmyslu, tomu, aby nás Němci "sežrali se vším, co jsme měli". To podle mně bylo proveditelné."
Proti tomu byla vláda druhé republiky v posledních dnech před 15. březnem 1939, vytrvale odmítala věřit zpravodajské službě a i dalším signálům, že přijde okupace a tedy udělat pro to adekvátní přípravy, stejně jako zakázala jakýkoli (byť v tomto případě už by byl na rozdíl od září 38 skutečně zbytečný) alespoň formální vojenský odpor proti Němcům vstupujícím na naše území, abychom před světem deklarovali, že jsme "svůj osud do rukou vůdce" nevložili zas tak dobrovolně..
Stratinek 5.6.2007 18:30 - č. 4555
Zdravím!

Já bych se jenom krátce vyjádřil k tomuto tématu 100x omílanému tématu trochu z jiného pohledu, ten se tady objevuje jen zřídka. Na otázku, zda jsme se měli bránit, je prostě těžké odpovědět, vždycky to bude "co by kdyby". Osobně zastávám názor, že měli, i když by to nemělo naději na vítězství, tomu se ale teď věnovat nechci.
No dobře, Mnichovská dohoda rozhodla jinak, ale co se mohlo každopádně udělat potom když už jsme se museli vzdát? Podle mně se mělo zabránit tomu, aby Němcům padla do rukou naše výzbroj a průmyslový potenciál. Je známo, že většina těchto zbraní byla s úspěchem použita německou armádou na obou frontách a průmysl frčel pro Němce na plné obrátky celou dobu až do konce války. Prostě tohle všechno se mělo nějakým způsobem zlikvidovat, zničit, zabránit tomu, aby to okupanti mohli jakýmkoliv způsobem využít. S tím přece Němci nemohli dělat vůbec nic, a navíc zbytek českých zemí byl obsazen až na jaře 1939. Měl určitě nějak lépe organizovat odboj, útěky do zahraničí apod. Ještě jednou tedy opakuji - pokud už jsme se nemohli bránit se zbraní v ruce, měli jsme zamezit maximální měrou využití potenciálu naší armády a průmyslu, tomu, aby nás Němci "sežrali se vším, co jsme měli". To podle mně bylo proveditelné.
Fuky 24.5.2007 20:04 - č. 4554
Fuky
adam napsal v č. 4550:
"to čet. Hrad: Myslíš, že by měli tyto příručky ve vojenské knihovně na Žižkově normálně k nahlédnutí ?"
Knihovna na Vítkově, pokud se tam momentálně nic neděje, normálně funguje.
adam napsal v č. 4548:
"Měli čs. kulometčíci od dragounů stejné rukávové nášivky ( kulometčík ) jako u normální pěchoty? dík"
Nedal bych za to ruku do ohně, ale myslím, že tomu tak bylo.
čet.Hrad 24.5.2007 18:31 - č. 4551
čet.Hrad To netuším, ale na studovnu určitě, když si zažádáš. Zkus jim napsat sám Já tam zatím nebyl.
adam 24.5.2007 18:29 - č. 4550
adam to čet. Hrad: Myslíš, že by měli tyto příručky ve vojenské knihovně na Žižkově normálně k nahlédnutí ?
čet.Hrad 24.5.2007 18:20 - č. 4549
čet.Hrad
adam napsal v č. 4548:
"Zdravím, ještě k těm dragounům, Prolezl jsem různé weby , ale nikde jsem to nenašel. "
Zkusils knihovny? Sám nemůžu tvrdit, že určitě, ale velká část příruček je v MZK v Brně a určitě jsou ve VHÚ v Praze.
adam 24.5.2007 17:44 - č. 4548
adam Zdravím,
ještě k těm dragounům, Prolezl jsem různé weby , ale nikde jsem to nenašel.
Měli čs. kulometčíci od dragounů stejné rukávové nášivky ( kulometčík ) jako u normální pěchoty?
dík
Fuky 24.5.2007 17:02 - č. 4547
Fuky Co to je tady zase za zhovadilosti?
Marek Lahovský napsal v č. 4533:
"jj,ale protože se báli války ano,ale pokud by vydeli,že mi s nimi válčímě a např.vítězíme,držíme pozice tak by nám určitě pomohli,nebo poláci "
Poláci by nám pomohli? Heh? Čímpak že, vážený kolego? Tušíš alespoň něco málo o česko-polských vztazích v období První republiky???

Co jsme komu udělali...
alder 24.5.2007 16:08 - č. 4546
alder
Marek Lahovský napsal v č. 4531:
bránit jsme se měli nebo alespon zajistit evakuaci 1000 letadel,4000 tanků a 1000000 vojáku.Myslím,že tou "kapituláci" se nikdo neušetřil ,češi byli posíláni do koncentračních táborů a důstojníci,generálové zemřeli na popravištích,určitě by raději padli v boji.Kdybychom opravdu do "války" vstoupili tak,pokud by se to vyvijelo dobře tak by angličáne a francouzci pomohli zníčit Luttwafe a pak už by to byl rovnocený boj.Ale to jsou ty kdyby..."
to jsi někde četl nebo to máš z vlastní hlavy?
Hawkeye.Pierce 24.5.2007 14:34 - č. 4545
Hawkeye.Pierce
Marek Lahovský napsal v č. 4537:
"1,Československo bylo té doby včetně Německa jediné připraveno na válku... 2,Národ chtěl bojovat 3,Asi máš pravdu,ale za ČS stálo tenkrát bojovat ne?"
1) měl nějaký jiný stát, tak blízko k válce?
2) národ....myslíš tím i sudetské Němce, Maďary a Poláky a další národostní menšiny žijící v ČSR?
3)Tohle asi těžko ty a i kdokoli tady může hodnotit, protože jsem v té době nežili, takže nevímr, "jaký to bylo" ve skutečnosti...
giro.c 24.5.2007 10:56 - č. 4544
jo a ne vydeli,ale VIDELI :D
1461-1480 z 5038
<< 71 72 73 74 75 76 77 >>
Po