Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
jen jsem to pochopil tak,že se zde jedná o tom,zda jsme se měli bránit...řekl jsem svůj názor...nikdo se s ním nemusí ztotožňovat...a když se někomu nelíbí,tak ať sito nečte!!! | |
|
|
Nemusíš se mi omlouvat - jen je vždycky o moc lepší si před psaním příspěvku pořádně rozmyslet co chceš vyjádřit, a co o té problematice přesně víš a znáš - já se také nepletu (například)do diskusí o konstrukci letadel, protože o nich vím alespoň to, že o nich vím tak málo, že bych sebe zesměšnil a letadlovce naštval. | |
|
|
Omlouvám se za svoje příspěvky.Asi je to tu o něčem jiném,než jsem původně myslel.Je vidět,že o tomto tématu víte hodně.Jen jsem chtěl přispět svou kapkou do moře,ale asi jsem trefil břeh.Ještě jenou se omlouvám | |
|
|
tomik.lomy napsal v č. 4587: Nepochybně, nejsem totiž čtenář myšlenek.
".asi jsi mě špatně pochopil."
tomik.lomy napsal v č. 4587: Neřekl bych, Poláci měli kvalitní armádu, měli jsme sice například výhodu v dokončené mobilisaci, systému LO, hornatém terénu na hranicích apod. - ale naši armádu lze dost těžko popsat jako "o mnoho vepředu" proti Polsku. Byly to dvě solidní armády, jedna v něčem možná lepší, druhá v něčem horší, a naopak.
"Myslel jsme to jako tak,že například oproti špatně vyzbrojenému Polsku jsem byli o mnoho vepředu "
tomik.lomy napsal v č. 4587: Tady právě asi bude zdroj nedorozumění, neboť z tvého příspěvku č. 4583
" nebýt Mnichovské dohody a pokud by Francie a VB stály při ČSR tak to bylo asi o něčem jiném"
tomik.lomy napsal v č. 4583: nelze zrovna moc dešifrovat tu pomoc Francie a Velké Británie. "Měli jsme se bránit..Uchovat si čest.Po skoro 70ti letech se dá těžko odhadovat jak by to dopadlo,ale myslím,že jsme měli šanci.Aspoň nějakou.No a pak se naskyte otázka jak by to dopadlo při odporu čs. potažmo české armády po obsaení republiky a následné agresy příslušníků SS a WM na českém lidu." |
|
|
|
svecS napsal v č. 4590: Mohl by jsi mi říct zdroj svých informací ? "Jinak co já vím, tak jsme se v roce 1938 bránily . Vždyť se bojovalo v našich malých pevnůstkách a řopíkách. Nedokázali jsme zastavit postup německé armády, ale dokázali jsme ho "přibrzdit". |
|
|
|
Tak jsme se pobavili, nezbývá než doporučit jistým uživatelům, aby si dříve, než nás budou opět chtít oslňovat svými historickými znalostmi, otevřeli alespoň učebnici dějepisu. | |
|
|
mbbb napsal v č. 4591: nezamněnil německou armádu s maďarskou? "Informace o tom, že se naše armáda bránila v řopíkách je pro mne naprosto nová a fascinující!" |
|
|
|
svecS napsal v č. 4590: jednak bránili s měkkým "i" - říká se tomu shoda podmětu s přísudkem a jednak prosím rozveď svoji myšlénku. Informace o tom, že se naše armáda bránila v řopíkách je pro mne naprosto nová a fascinující! "Pravděpodobně je organizací myšlena strategie a velitelé. Jinak co já vím, tak jsme se v roce 1938 bránily . Vždyť se bojovalo v našich malých pevnůstkách a řopíkách. Nedokázali jsme zastavit postup německé armády, ale dokázali jsme ho "přibrzdit"." |
|
|
|
Krojc napsal v č. 4589: Pravděpodobně je organizací myšlena strategie a velitelé. Jinak co já vím, tak jsme se v roce 1938 bránily . Vždyť se bojovalo v našich malých pevnůstkách a řopíkách. Nedokázali jsme zastavit postup německé armády, ale dokázali jsme ho "přibrzdit". "Když pominu ty pravopisné chyby, tak bych asi stejně jako ja_62 chtěl slyšet tvůj názor, že jsme třeba měli šanci se ubránit po dobu pěti týdnů, popřípadě že jsme třeba měli šanci rychle utéct do slovenských hor. Ale mít šanci v organizaci? Co tím chceš říci?" |
|
|
|
tomik.lomy napsal v č. 4585: Když pominu ty pravopisné chyby, tak bych asi stejně jako ja_62 chtěl slyšet tvůj názor, že jsme třeba měli šanci se ubránit po dobu pěti týdnů, popřípadě že jsme třeba měli šanci rychle utéct do slovenských hor. Ale mít šanci v organizaci? Co tím chceš říci? "šanci jsme měli asi v obranné linii.dál si mylsím v organizaci.letectvo jsme měli taky šlušný.." |
|
|
|
tomik.lomy napsal v č. 4587: kdyby nebyly ryby.....držel bych se faktů..... "že například oproti špatně vyzbrojenému Polsku jsem byli o mnoho vepředu a nebýt Mnichovské dohody a pokud by Francie a VB stály při ČSR tak to bylo asi o něčem jiném" |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 4586: ano komunikujem česky...asi jsi mě špatně pochopil.Myslel jsme to jako tak,že například oproti špatně vyzbrojenému Polsku jsem byli o mnoho vepředu a nebýt Mnichovské dohody a pokud by Francie a VB stály při ČSR tak to bylo asi o něčem jiném "komunikujeme česky" |
|
|
|
tomik.lomy napsal v č. 4585: Mně nemusíš vypočítávat v čem jsme byli dobří, zajímalo by mě, nač jsme měli, dle tvého názoru, šanci. Šance není synonymem slova výhoda nebo kvalita, spíše jde o naději na něco, nebo pravděpodobnost něčeho. Pokud komunikujeme česky. "šanci jsme měli asi v obranné linii.dál si mylsím v organizaci.letectvo jsme měli taky šlušný.." |
|
|
|
šanci jsme měli asi v obranné linii.dál si mylsím v organizaci.letectvo jsme měli taky šlušný.. | |
|
|
tomik.lomy napsal v č. 4583: Mohl bys prosím popsat jakou šanci považuješ za možnou? "ale myslím,že jsme měli šanci.Aspoň nějakou." |
|
|
|
Měli jsme se bránit..Uchovat si čest.Po skoro 70ti letech se dá těžko odhadovat jak by to dopadlo,ale myslím,že jsme měli šanci.Aspoň nějakou.No a pak se naskyte otázka jak by to dopadlo při odporu čs. potažmo české armády po obsaení republiky a následné agresy příslušníků SS a WM na českém lidu. | |
|
|
Stratinek napsal v č. 4555: No to sice jo, ale nám řopíkářům, co by nám zbylo "Podle mně se mělo zabránit tomu, aby Němcům padla do rukou naše výzbroj a průmyslový potenciál. Je známo, že většina těchto zbraní byla s úspěchem použita německou armádou na obou frontách a průmysl frčel pro Němce na plné obrátky celou dobu až do konce války. Prostě tohle všechno se mělo nějakým způsobem zlikvidovat, zničit, zabránit tomu, aby to okupanti mohli jakýmkoliv způsobem využít. S tím přece Němci nemohli dělat vůbec nic, a navíc zbytek českých zemí byl obsazen až na jaře 1939. Měl určitě nějak lépe organizovat odboj, útěky do zahraničí apod. Ještě jednou tedy opakuji - pokud už jsme se nemohli bránit se zbraní v ruce, měli jsme zamezit maximální měrou využití potenciálu naší armády a průmyslu, tomu, aby nás Němci "sežrali se vším, co jsme měli". To podle mně bylo proveditelné." |
|
|
|
Podepsání mnichovské dohody byla jedna z největších zrad v historii čs. státu. Ale když pak naši vojáci nasazovali život buď jako letci v Anglii nebo naši tankisté s pěchotou u Dunquerku to z me byli Anglii dobří. | |
|
|
Spelter omlouvám se, nějak jsem to až moc vztáhnul i na protektorát....přesmýšlel jsem nějak divně . | |
|
|
bart122 napsal v č. 4563: Tak to je vskutku zajímavý názor. "čau všichni tohle téma se jmenuje Září 1938 - měli jsme se bránit? a já i když jsem tu nový bych chtěl k tomu taky něco říct. Bránit jsme se měli ale když nás spojenci zradily(Francie a Vel. Británie)tak to se brání těžko" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?