Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
bush napsal v č. 5169: já to neřekl ... "mbbb: Ech, tos vyhrabal u maršála Sigiho " |
|
|
|
spelter napsal v č. 5170: Jsem s veterány ... "zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=225& r=z_dom..." |
|
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=225&r=z_dom... | |
|
|
mbbb: Ech, tos vyhrabal u maršála Sigiho či na nějakých ještě vypečenějších fórech? Tyhle výplody bych nazval odzbraňující debilitou, protože člověk neví, jestli má spadnout pod stůl nebo se chytat za hlavu a nakonec stejně nic nenapíše, jelikož narozdíl od autorů má alespoň špetku zdravého rozumu. | |
|
|
Podle mě ta debata sem ani nepatří, páč je z jiného fora. Na druhou stranu je vidět, že tam mají spoustu odborníků ... Držel bych se debatování zde. |
|
|
|
fíkus, co jiného | |
|
|
pánové, pár příspěvků k thematu z jednoho námi oblíbeného nejmenovaného "vojensko-historického" diskusní fóra:
Podla mňa kedby sa v tej dobe bránime tak sme mali ako takú šancu na úspech, a keby aj prehráme tak by sme nemcou aspon riadne oslabili. A všetko mohlo byť uplne inak. Ešte mám takú hypotézu, že Beneš mohol aj niečo dostať od nemeckej strany, mohli mu niečo slúbiť za to že nebudeme bojovať.
No je fakt ,že Beneš prodal republiku velice lacino .To mi nikdo nevyvrátí.
Zrovna jsem si koupil ve výprodeji knihu kterou napsal .Jsou to jeho paměti s názvem MNICHOVSKÉ DNY.Tak uvidím co se dozvím nového. Jenom mi nejde do hlavy,proč jsme se tak snadno vzdali .Vždyť naše armáda byla jedna z nejlepších na světě .Naše opevnění stálo několik miliard korun.Vždyť vybudování a vybavení jednoho řopíku stálo od 30 ooo do 70000 Kč podle typu!a to jich bylo skoro 10000.Kolik stálo vybudování TO a dělostřeleckých tvrzí!Vždyt to byly obrovské finanční prostředky.Armáda byla nabuzená,tak proč jsme to aspoń nezkusili.Že by byli lidské oběti ,ty byly později i tak.A aspoň byse nám dnes nikdo neposmíval.Beneš byl nerozhodný .Škoda že jsme neměli prezidenta daleko rozhodnějšího. Národ byl na válku přípravený a vojáci taky.
Dobrá připomínka, Marťasi, moc dobrá. Myslím, že asi nikdy neutichnou diskuze na téma "co by kdyby", ale co je jistý je fakt, že wehrmacht by měl setsakra těžkou práci, a že lecjaká německá máma by oplakávala svýho synka o něco dřív... nemám sílu reagovat Každopádně mi to nedá, abych nezmínil prezidenta Beneše. Máme u nás takovej zákon, ve kterém se praví, že prezident Beneš se zasloužil o stát. Nu když je to zákon, tak to musí být pravda - toť jasný. Jen bych ale dodal, o které státy se to Beneš zasloužil: - prezident Beneš se v roce 1938 zasloužil o německý stát, protože mu zadarmiko věnoval rozsáhlá území s rozvinutým průmyslem a početným pracovitým obyvatelstvem. - prezident Beneš se v roce 1944 zasloužil o sovětský stát, když mu zadarmiko věnoval Podkarpatskou Rus. - prezident Beneš se v roce 1945 opět zasloužil o německý stát, když válkou zbídačené německé ekonomice věnoval tři milióny vzdělaných a pracovitých lidí a lenochy si nechal doma. - prezident Beneš se v roce 1948 zasloužil o sovětský stát, protože pro něj zadarmo udělal z Československa ruskou gubernii - prezident Beneš se zasloužil o australský stát, protože do něj nejen nikdy nevstoupil, on se k němu naštěstí pro Australany nikdy nepřiblížil víc než na 4 000 námořních mil. Já toho chlapa zkrátka nemám rád. |
|
|
|
ramasa napsal v č. 5163: Ale psané s jistým množstvím překlepů, navíc de Gaulle by se mělo psát s velkým "G".
"krome plukovnika de gauella(doufam ze to jmeno je dobre) "
ramasa napsal v č. 5163: Přesněji řečeno poslala tam postupně prakticky všechny pozemní jednotky které mohla postrádat (přece jen musela neponechat domácí ostrovy zcela bez obrany, ponechat si nějakou strategickou zálohu schopnou nasazení v nějakém nepředvídaném případě (pokud se tak dá nazvat Skandinávie), a nějak zajistit i koloniální říši) a schopné bojového nasazení. Je taky nutné si uvědomit, že povinnou vojenskou službu Britanie zavedla v dubnu 1939, takže formování jednotek které by se daly považovat za schopné boje zpočátku nemělo zrovna širokou základnu co se lidských sil týkalo."b)Francii zklamal jeji hlavni spojenec a to Anglie, kdyz pak na vlastni obranu francie vyslala ne dobre vycvicene vojaky a jen par divizi. " Ani kvalitu vojáků bych nějak nezpochybňoval. Mezi síly BEF patřily (v květnu 1940) 1.-5. pěší divise, v průběhu bojů přicházejí do Francie i jednotky 1. obrněné divise - (jejich jednotky tvoří převážně předváleční profesionální vojáci), a 42., 44., 48., 50 a 51. pěší divise - jednalo se o prvoliniové jednotky Territorial Army tvořené dobře vycvičenými záložníky, resp. "Territorials". (51. (Highland) byla detašována v prostoru Sárska, odděleně od ostatních sil BEF, kapituluje 12. června 1940 v St. Valéry) Jinak co se týče pozemních jednotek, tak jejich posílání do Francie bylo takové, že tam byly vyslány i některé druholiniové divise TA (12., 23., 46.), složené převážně z nově cvičených vojáků, z toho důvodu, že tyto jednotky měly (teoreticky) dokončit výcvik v blízkosti bojiště, a současně mohlo jejich mužstvo poskytnout dodatečnou pracovní sílu při budování staveb apod. Prakticky se jednalo o špatně vycvičenou pěchotu bez většiny podpůrných divisních jednotek, a pěší prapory měly rotovat mezi stavbami letišť a výcvikovými prostory. A některé jednotky byly poslány ještě v době, kterou třeba někteří pozdější kritici, s výhodou znalostí pozdějšího vývoje událostí, vidí jako pouhé gesto mající povzbudit Francii - vyslání 52. (Lowland) divise - (prvoliniová formace TA) - divise v červnu 1940, kdy 7. je vyslána, 15. je evakuována - nikoliv snahu o pokračování v boji. |
|
|
|
ramasa napsal v č. 5163: S bodem a) by se dalo souhlasit, s bodem b) však už nikoliv. Je sice pravda že VB přepravila do Francie několik divizí, ale jednalo se o to nejlepší co v Anglii v té době bylo. To že britské vrchní velení odmítalo poslat do země další pozemní a hlavně letecké jednotky je jen vítězstvím zdravého rozumu. Viz např. www.fronta.cz/dokument/dopis-dowding-bitva-o... "b)Francii zklamal jeji hlavni spojenec a to Anglie, kdyz pak na vlastni obranu francie vyslala ne dobre vycvicene vojaky a jen par divizi. " |
|
|
|
Vcera jsem precetl v knize Nevyresene otazniky dejin(nevim ten nazev presne) clanek ktery se jmenoval: Mohla nam Francie v roce 1938 pomoci? No a zaver teto uvahy byl, ze Francie nam nemohla pomoci, protoze: a)Francie byla znacne obranne zalozena a krome plukovnika de gauella(doufam ze to jmeno je dobre) neuvazoval vubec nikdo ze by francouzsti vojaci prekrocili linii svych pevnosti, jak se ukazalo v roce 1939, kdyz bylo napadeno polsko b)Francii zklamal jeji hlavni spojenec a to Anglie, kdyz pak na vlastni obranu francie vyslala ne dobre vycvicene vojaky a jen par divizi. takhle nejak to tam bylo napsano, rad bych slysel nejaky komentar k temto zaverum dekuji |
|
|
|
www.fronta.cz/situace-letectva-csr-na-podzim-1938 | |
|
|
Zdravím, jde mi o porovnání německého a čsl. letectva. Já jsem kdesi četl udaje o tom, že německo sice mělo obrovskou převahu v bombardovacím letectvu, ale neměli dostatek bomb, a rovnež , že měli zasoby leteckého paliva ani ne na tři týdny. Nemáte někdo nějake typy na údaje, popř na jiné ověření těchto "snad" faktů. ajímalo by mě to. Ideál na icq 285-496-811 | |
|
|
Psychicky automatismus (bohuzel) neskoncil s koncem surrealismu...
Zeman napsal v č. 5159: Jakych propoctu? Koho? Na zaklade ceho?
"podle propočtů hisroriků bysme se mohli bránit asi 10 dnů"
Zeman napsal v č. 5159: Ze bychom se dokazali branit nejakou dobu, podle tebe znamena, ze by staty jako Francie, Britanie nebo SSSR jakkoliv prehodnotily svuj postoj?"to by se Francouzum, Britum a Rusum už přišlo že je něco špatně" Proc by mely - a jakym zpusobem? To o Rude armade snad ani nema cenu komentovat... |
|
|
|
Tak sem to nemyslel ale za politky stála skoro dvou milionová armáda kretá chěla padnout za vlast a myslím si kdyby se někodo postavil tak by z toho mohlo vzniknout povstání a podle propočtů hisroriků bysme se mohli bránit asi 10 dnů a to by se Francouzum, Britum a Rusum už přišlo že je něco špatně a Rudá armáda by se za nás postavila(nepropaguji Rudou armásu) a dlouho by netrvalo než by dorazila protože skoro všechny koloví jednotyk byli soustředěny u hranic takřže není pochb o Ruské invazi do Evropy a to by jim mohlo dát dobrou záminku. | |
|
|
v ziadnom pripade. aj tak by nam to nepomohlo. Takze moja jednoznacna odpoved je nie nemali sme sa branit. Vsetko sa malo stat tak ako sa stalo. | |
|
|
Zeman napsal v č. 5156: Opravdu si myslíš, že pokud bychom se bránili, nedošlo by na dobytém území Čech a Moravy ke fyzické likvidaci nepřátel Třetí říše jako všude jinde v Evropě v letech 1939-1945?
"Já osobně si myslím že jsme se měli bránit protože by umřelo snad i míň lidí než v koncentrákách"
Zeman napsal v č. 5156: Nejlepší výmluvou je přenést všechnu vinu na politiky."ale to byla jen blbá politika" Z Tvého profilu mě poněkud překvapilo, že se zajímáš o "protektorátní republiku"; přeji tedy příjemné čtení Výnosu o zřízení Protektorátu Čechy a Morava (www.fronta.cz/dokument/hitleruv-vynos-o-zriz...), jelikož protektorát nebyl žádnou republikou, nýbrž německý vazal s právy otroka. |
|
|
|
Já osobně si myslím že jsme se měli bránit protože by umřelo snad i míň lidí než v koncentrákách ale to byla jen blbá politika a možná taky bysme byli úplně jinde než jsme ted. | |
|
|
Lt-35 za Aberdeenu se vrací do Prahy (a pak do Lešan) ! zpravy.idnes.cz/usa-vraceji-cesku-unikatni-t... Sledoval jsem snahu aby nebyl vystaven v USA v německém markingu ale v čs kamufláži. Zpráva o jeho darování do ČR je pro mne příjemným překvapením. |
|
|
|
V trošku jiném znění tentýž článek.. zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=222&r=z_dom... |
|
|
|
www.ct24.cz/domaci/29272-ceskoslovensko-se-v... |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?