Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
921-940 z 5038
<< 44 45 46 47 48 49 50 >>
Po
ja_62 1.10.2008 09:51 - č. 5234
ja_62
asd1937 napsal v č. 5231:
",rozpadem republiky pozbyly platnost veškeré záruky,smlouvy."
Tento poznatek jsi získal na které právnické fakultě?
"Spojenci dostali báječnou možnost se z nepohodlné situace se ctí vyvléct."
O to se Chamberlain pokusil, ale jeho pokus už se setkal s poměrně odmítavou vnitropolitickou reakcí. Jako čestný rozhodně vnímán nebyl, a Chamberlain byl rychle nucen svůj postoj modifikovat, i když ani pak už pro nás nic neudělal.

Z hlediska mezinárodního práva je teze o zániku smluvních záruk poté co se část oprávněného státu pokusí o odtržení (nezávislost Slovenska uznalo k 15. březnu 1939 nanejvýš Německo) poměrně nesnadno obhajitelná.
ja_62 1.10.2008 09:35 - č. 5232
ja_62
"Tak proč jít do nákladné války když to šlo levně přes papír? "
No, pak je tu ta hypotetická možnost, že by to tak nešlo. Co by Hitlerovi v tom případě zbývalo? Odvolat slova "Buď já nebo Beneš!" a namísto války například nabídnout nějaké dobré koláčky na usmířenou?
"ale nikdy svý plány nepsal do novin."
Slyšel jsi už někdy o díle jménem Mein Kampf? Lze říci, že ta kniha je Hitlerových plánů plná.
"Žádné přímé výhružky tam, kde skutečně chtěl udeřit."
Třeba Polsku začal vyhrožovat už 1. dubna 1939 ve wilhelmshavenském projevu, 28. dubna odmršťuje smlouvu o neútočení.... Nemluvě o tom, že kde se Hitler osobně odmlčel, Goebbels a jeho propaganda přirozeně pokračovala...
"Tvrdím, že by k útoku při odmítnutí diktátu v roce 1938 nedošlo."
A můžeš to prosím podložit nějakými fakty, namísto tvých poměrně dost bisarních dojmů?
asd1937 1.10.2008 06:04 - č. 5231
asd1937
Tom napsal v č. 5137:
"Já čas od času opakuju svůj názor, že ze strany nejvyššího vedení Německa šlo vůči nám o bluf. Na podzim by k válce podle mne nesáhli - nebyli na ni připraveni a podle mne to na té nejvyšší úrovni dobře věděli. Podřízené pak nechali pracovat na přípravách - stejně je měli v úmyslu udělat a bylo to tedy směrem ven věrohodné. Ale vždycky se dá nakonec "jako" usednout k jednacímu stolu - bylo jen otázkou kdy, co a s kým dojednají - Mnichov mi do toho zapadá."

jj, i tvé další příspěvky zapadaj do mých závěrů.Na základě různých signálů bylo jasné, že západ ČSR nepomůže.Tak proč jít do nákladné války když to šlo levně přes papír? Myslím, že to samé bylo i s Háchou.Kdo by dnes věřil, že by torzo republiky LW bombardovala? Předpokládám, že by do Prahy Němci napochodovali asi téměř bez opdoru,neumím si představit, že by půl roku po Mnichovu byla většina národa ochotná i padnout za vlast, když nejlepší příležitost v září 38 byla nevyužitá?

Tvrdím, že by k útoku při odmítnutí diktátu v roce 1938 nedošlo.Hitler využil strachu z bombardování,které svět znaly velmi dobře z Španělska.AH věděl, že ČSR si je vědomo ohrožení a úsilovně pracuje na posílení obrany.Spočetl si, že až bude dost silnej na současnou tehdejší obranu, bude zase ČSR obrana o kus dál a pevnosti dokončí a pak zmodernizuje letectvo.Byla by to spirála ,vždy by ho to vyšlo dráž než by si přál a čas byl jeho nepřítel.Všichni co se ho báli,chtěli dohnat jeho momentální náskok ve zbrojení.Bylo výhodnější vzít si dřív ČSR bez boje,než později válkou.

Odpočátku šlo jen o otevření vratek,nehrálo velkou roli získané území,dělal jen dusno a řinčel zbraněma, chtěl celou ČSR, fungující,nerozbitou a požadavky vzbuzoval iluzi,že když dostane tamhle o pár metrů víc,bude spokojenej a dá pokoj.Mnohým bylo hned jasné, že pomnichovská republika mu v takovéhle podbě musí padnout do kapsy,tak či onak.

Dá se snadno spočítat, že když se ČSR nebude bránit za mnohem příznivějších podmínek,sotva to udělá později.Koneckonců si to pojistil svým jednáním se Slovenskem,rozpadem republiky pozbyly platnost veškeré záruky,smlouvy.Spojenci dostali báječnou možnost se z nepohodlné situace se ctí vyvléct. I z toho se dá jasně vyvodit, že AH hledal v případě ČSR v té době zatím jen diplomatické řešení. V případě, že by mu to neklaplo,čekal bych na ČSR během roku 1939 útok.Nenávist k ČSR netajil a že je mužem činu předvedl předtím už několikrát, ale nikdy svý plány nepsal do novin. Když válku, nebo útok, tak pěkně potichu a překvapivě.Žádné přímé výhružky tam, kde skutečně chtěl udeřit.A kolem ČSR natropil hodně poviku.
poaman 30.9.2008 19:49 - č. 5230
poaman
bush napsal v č. 5228:
"Můžu se zeptat, jaký je rozdíl mezi historikem a "historikem - vlastencem"? Ten druhý vyjadřuje názor o obraně a ten první tvrdí, že přijetí Mnichova bylo nevyhnutelné?"
Ne to ne, myslím že právě naopak. Tzv. obyčejný historik se na to kouká z pragmatičtějšího hlediska. Jinak nechápejte to jako nějaký podnět pro diskuzi na toto téma, byla to pouze má osobní úvaha co se mi tak zdá z toho co jsem viděl v televizi a na netu.
Dzin 30.9.2008 18:24 - č. 5229
Dzin egli: Jasně, prostě taková klasika. Ikdyž máme skoro dvacet let od pádu SSSR a rozjetí glasnosti, tak se Rusové nedokáží odpotat od Sovětských dogmat (přesněji po určitém odpoutání se k nim zase přiklánějí).
bush 30.9.2008 18:20 - č. 5228
bush
poaman napsal v č. 5227:
"Jak tak sleduji, tak zajímavé je že v hodnoceních a diskuzích v mediích je těžce znát kdo je historik, historik - vlastenec"
Můžu se zeptat, jaký je rozdíl mezi historikem a "historikem - vlastencem"? Ten druhý vyjadřuje názor o obraně a ten první tvrdí, že přijetí Mnichova bylo nevyhnutelné?
poaman 30.9.2008 18:09 - č. 5227
poaman No tak pravdou trochu je, že západní země viděli ze začátku v Německu hráz proti východu.

Jak tak sleduji, tak zajímavé je že v hodnoceních a diskuzích v mediích je těžce znát kdo je historik, historik - vlastenec, voják . "Možná" se mi to zdá, ale nějak mi v oněch diskuzích uniká význam pevností.....
egli 30.9.2008 14:13 - č. 5226
egli U toho Majewského scénáře se mi líbí, jak to pěkně dovedl až do 90. let do o 180 stupňů otočených debat, zda těch 2 mil. mrtvých nebylo zbytečných a zda se Mnichov neměl přijmout
egli 30.9.2008 13:52 - č. 5225
egli Dzin: není to nic moc zajímavého, jen SVR odtajnila pár dokumentů sovětské rozvědky z roku 1938. Jsou to třeba informace o tom, jak britský a fr. vyslanec v Praze tlačí na čs. vládu k odstoupení území (v souvislosti a anglo-fr. nótou), že Polsko bude chtít Těšínsko, že Francie neposkytne žádnou vojenskou pomoc atd. Pak ještě hlášení z doby po Mnichovu, že Anglie a Francie nebudou bránit německé expanzi na východ, že Hitler nemyslí na kolonie, ale na Ukrajinu atd.
Čili všechno věci, ke kterým máš spoustu jiných primárních pramenů a nepotřebuješ žádné přežvýkáné a nepřesné rozvědné zprávy.

To všechno pak ještě prezentující genmjr. Sockov z SVR zasadil do kontextu, že SSSR samozřejmě byl připraven ČSR pomoci (k čemuž žádné dokumenty zveřejněny nebyly) a že je pochopitelné, proč v roce 1939 uzavřel smlouvu s Německem. Celé to pak zakončil kritikou bushovsko-hitlerovské politiky USA a přirovnal mnichovskou dohodu a situaci na konci 30. let k současnému dění na Balkáně a v Gruzii. Prostě tisková konference jak před 30 lety.
Honza M. 30.9.2008 11:05 - č. 5224
Honza M.
Dzin napsala v č. 5222:
"egli: (5212) a nemohl by jsi pro nás, co zápolíme s azbukou, napsat alespoň stručný souhrn o co v tom jde?"
Tohle ti nestačí?
egli napsal v č. 5212:
"nic, co by už nebylo známé (o západním tlaku na čs. vládu, o nechuti jít do války atd.). O sobě samozřejmě nezveřejnili nic... "
Ono vzásadě tam opravdu nic jiného není, jen se poukazuje na konkrétní zprávy sov. rozvědky, které o informují zásadních jednáních, setkáních, vyjádřeních atd.
ja_62 30.9.2008 09:42 - č. 5223
ja_62 K té diskusi která se zářím 1938 souvisií jen nepřímo bych asi doporučil vyhledat jiné, vhodnější téma - např. "Západní fronta": www.fronta.cz/forum.php?tema=223 , případně "Francouzská armáda": www.fronta.cz/forum.php?tema=397 , pokud se francouzských tankových jednotek týče.
Dzin 30.9.2008 08:40 - č. 5222
Dzin egli: (5212) a nemohl by jsi pro nás, co zápolíme s azbukou, napsat alespoň stručný souhrn o co v tom jde?
Honza M. 30.9.2008 01:03 - č. 5221
Honza M.
Larry napsal v č. 5220:
"Mas 100 000 armadu a hufy zaloznikov z ktorych si mozes vyberat, kto tu armadu bude tvorit. Vyberies si asi tych najhorsich, ze?"
Tři aspekty: Tradice, Konexe, Byrokracie, které jsou neodmyslitelnou složkou každého dlouhodobě zaběhnutého systému, byly pevně vrostlé do tak letité instituce, jakou byla říšská branná moc, a do značné míry předurčovaly kariérní postup mnohého jednotlivce.

Vzorový případ: lze se tvrdit, že Reinhard Heidrich byl špatný voják, hloupý důstojník nebo neschopný velitel? Jeho regulérní vojenská kariéra vzala ovšem rychlý konec bez možnosti návratu.
Larry 29.9.2008 23:47 - č. 5220
Tom napsal v č. 5204:
"Larry napsal v č. 5199: "Navyse, Weimarska republika nemohla mat v armade vsetkych dostojnikov, nakolko mala pocetne obmedzenia, takze sa tam dostali len ti najlepsi" Takže veleli jen veteráni z bývalého Reichswehru? Dovol, abych se srdečně zasmál."
Minimalne do nastupu Hitlera tak bolo. Mimochodom, neznie ti to logicky? Mas 100 000 armadu a hufy zaloznikov z ktorych si mozes vyberat, kto tu armadu bude tvorit. Vyberies si asi tych najhorsich, ze? A je jasne, ze dostojnik s bojovymi skusenostami je lepsi ako cerstvy absolvent dostojnickej akademie, alebo sa mylim?
Pavel Šrámek 29.9.2008 22:18 - č. 5219
Polský historik Piotr Majewski, autor knihy Nierozegrana kampania, se taky nechal přemluvit k alternativní historii a představil svůj scénář války na podzim 1938 tygodnik.onet.pl/35,0,15000,wojna__ktorej_ni...
egli 29.9.2008 21:12 - č. 5218
egli SRN ji až v roce 1973 (v rámci Brandtovy "Ostpolitik") uznala za nulitní (nikoli ale za neplatnou od samého počátku)
www.fronta.cz/dotaz/zruseni-mnichovske-dohody
karaya1 29.9.2008 21:05 - č. 5217
karaya1 Nekamenujte mě, věřím, že to tu už bylo probíráno, ale nemohu to najít - neví někdo prosím, kdy Němci oduznali mnichovskou dohodu? Díky moc.
fusilier 29.9.2008 20:40 - č. 5216
fusilier Skutečně zajímavé, pěkně jsem si početl. Jsem zvědav na tu připavovanou knihu.
Pavel Šrámek 29.9.2008 19:42 - č. 5215
Něco méně senzačního, zato mnohem (alespoň pro mne) zajímavějšího. www.valka.cz/clanek_12709.html
ramasa 29.9.2008 14:44 - č. 5214
ramasa cituju jeden dotaz na pana Uhlire ktery me skutecne rozesmal :
Pokud vím, tak my jsem měli víc mužů ve zbrani, než na nás Němci měli poslat. Navíc jsme měli více kulometů než Němci a kulomet je v pozemní válce zásadní věc. Co se týče neopevněné hranice z Rakousem, tak jako klad nám přece sloužilo, že tam byla jednotka složená z neposlehlivých Rakušáků. Navíc jsme měli obrovské odhodlání. Myslíte, že jsme neměli nejmenší šanci? Vždyť sám Hitler řekl, že byl rád, že s námi nemusle bojovat, to po tom, co viděl naše pevnosti.
921-940 z 5038
<< 44 45 46 47 48 49 50 >>
Po