Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Larry napsal v č. 5192: Jistě, ale způsob jejich nasazení byl poněkud "zastaralý", což se projevilo při obraně Francie. (Pokud se mýlí, tak mě doufám někdo vyvede z omylu.) "A podotykam, ze francuzske tanky boli vyborne." |
|
|
|
Vratim sa k tomu, co tu padlo na adresu francuzskej armady. Poculi ste uz o jej Jazdnych zboroch? V protiklade k nazvu sa jednalo o prvoptriedne vyzbrojene TANKOVE oddiely. Zeby tanky boli na obranu...Francuzi navyse tie tanky pouzili k utoku na Nemecko po 1.9.1939. Akurat, ze narazili na nemencke opevnenia a hlavne MINOVE POLIA. Samotny koncept francuzskej armady bol asi takyto: Maginotova linia je stit, vojsko (najma tanky) je mec. A podotykam, ze francuzske tanky boli vyborne. Odporucam si nastudovat ako prebiehali boje v Gemblouxskej uzine. | |
|
|
Četl jste někdo ten Český sen od Knitla? | |
|
|
zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=227&r=publi... | |
|
|
karaya1 napsal v č. 5188: "Video jsem zhlédl tady: zpravy.idnes.cz/podivejte-se-jak-ceskosloven... (považuji za poměrně zvláštní, že na stránkách Ministerstva obrany je pouze ani ne čtyřminutová ukázka…)" Některým dnešním jako vojákům by to měli přehrávat na smyčce dokola... Tady taky něco běží... www.lidovky.cz/38 |
|
|
|
Mimochodem, co říkáte na dokument VHÚ Praha o mobilizaci? Naživo jsem ho na „Kulaťáku“ viděl jen několik sekund (probíhal jsem na metro a na vlak nicméně na letmý pohled vypadala instalace slušně — velký, poměrně kvalitní obraz a dobré ozvučení), ale teď z domácího provedení nevyšel špatně — jen mě trochu nemile překvapilo, že některé záběry se v osmnáctiminutovém snímku opakují (skutečně se v archivech VHÚ nenajde 18 minut záznamu?). Video jsem zhlédl tady: zpravy.idnes.cz/podivejte-se-jak-ceskosloven... (považuji za poměrně zvláštní, že na stránkách Ministerstva obrany je pouze ani ne čtyřminutová ukázka…) |
|
|
|
"Ti lidé měli právo zemřít v boji, a ne v koncentrácích jako - s prominutím - dobytek," namítá Stehlík.
Tuhle argumentaci nesnáším. Lidské životy přebírat stylem má dáti dal se mi nezdá jako ideální přístup. Navíc smrt jako smrt, ať na bitevním poli nebo v koncentráku. |
|
|
|
Tom napsal v č. 5181: Vidíš to naprosto správně. Poslední dobou mají z ostudy kabát (Štefka, Prostějov, piloti) a tak potřebují opět kladnou popularitu. A není lepší než tvrdit, jak jsme se chtěli a mohli bránit, jak je armáda hrdiná atd... "Několika účastníkům mobilizace předal šéf gen. štábu pamětní list. Osobně to vidím spíš tak, že vojáci si chtěli přihrát svoji polívčičku a trochu se zviditelnit." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 5173: Alespoň něco. "Chtěl bych ocenit, že fronta.cz jako jediná nepodlehla hysterii kolem obrany v roce 1938, která na jiných fórech vyústila v urážky osob minulých (Edvard Beneš) i současných (dr. Jan Němeček)." Ale nějak jsem psolední dobou kulturně a společensky nežil takže mi histerie unikla. Něco zajímavého, nebo se jen opět ozvaly klasické přestřelky mezi odpůrci a zastánci? |
|
|
|
Netuším... | |
|
|
Tom napsal v č. 5181: jo viděl jsem to v televisi."Několika účastníkům mobilizace předal šéf gen. štábu pamětní list. " Neviděl jsem to však celé a asi to nebyli řadoví vojáci, nebo ano? |
|
|
|
Několika účastníkům mobilizace předal šéf gen. štábu pamětní list. Osobně to vidím spíš tak, že vojáci si chtěli přihrát svoji polívčičku a trochu se zviditelnit. | |
|
|
Zeman napsal v č. 5179: nevím, nevím, ale jen za to, že byl člověk v mobilisaci se asi dnes vyznamenání nedává. Aspoň doufám "Určitě ste si všimli že teprve ted začali vyznamenávat muže kteří se zúčastnili mobilizace to se mi vůbec nelíbí to je vostuda." |
|
|
|
Určitě ste si všimli že teprve ted začali vyznamenávat muže kteří se zúčastnili mobilizace to se mi vůbec nelíbí to je vostuda. | |
|
|
egli napsal v č. 5177: D E B I L "Nezklamal mě letos Bohumil Doležal, udržel si svou vysokou laťku "Beneš zradil všechny, kteří mu dali důvěru a prodal ČSR Stalinovi... když si umazal ruce od krve a zradil všechny, co se zradit dali, byl ruskými mocipány odkopnut do koutka jako nepotřebná hračka. Hanba jeho památce." " |
|
|
|
Letos při 70. výročí Mnichova a 60. výročí smrti Beneše se dalo čekat, že se namlátí hodně slámy. To hlavní přijde ještě o víkendu a příští týden. Nezklamal mě letos Bohumil Doležal z Lidových novin, udržel si svou vysokou laťku "Beneš zradil všechny, kteří mu dali důvěru a prodal ČSR Stalinovi... když si umazal ruce od krve a zradil všechny, co se zradit dali, byl ruskými mocipány odkopnut do koutka jako nepotřebná hračka. Hanba jeho památce." www.lidovky.cz/neni-co-oslavovat-0zy-/ln-dol... |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 5175: zde nevidím nic, za co by musel být někdo urážen."Viz třeba zpravy.idnes.cz/ubranit-se-hitlerovi-neslo-s..." I tento výrok:
Československo by kvůli tomu mohlo být označeno za viníka světové války a nemuselo by po ní být obnoveno v původních hranicích," vysvětluje Jan Němeček z Historického ústavu Akademie věd ČR
považuji za legitimní a určitě ne neopodstatněný. |
|
|
|
Dr. Jan Němeček je zástupce ředitelky Historického ústavu Akademie věd v Praze, zabývá se hlavně obdobím 1939 až 1945. Byl jedním z organizátorů konference o roce 1938 v Senátu a v médiích byl citován jeho názor, že v roce 1938 vojenská obrana nebyla možná. Viz třeba zpravy.idnes.cz/ubranit-se-hitlerovi-neslo-s... | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 5173: Pavle, nechci vypadat jako nedouk, ale kdo to je? Omlouvám se. "dr. Jan Němeček" |
|
|
|
Chtěl bych ocenit, že fronta.cz jako jediná nepodlehla hysterii kolem obrany v roce 1938, která na jiných fórech vyústila v urážky osob minulých (Edvard Beneš) i současných (dr. Jan Němeček). |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?