Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
4461-4480 z 5038
Po
Ondík 19.1.2004 08:34 - č. 729
Ondík Hofi: 716 - Ty ale máš na mysli maketu pancéřového vlaku, vytvořenou k filmu "Děň, ktorý neumrie" (1973, v hlavných úlohách Štefan Kvietik a Radoslav Brzobohatý), vystavenou pod zámkem ve Zvolenu. Tankové vozy jsou tam vskutku dva a opravdu mají věže z T-34/85. To mám nafocené na celém filmu . Na tvém odkazu to bohužel vydávají za originál.
Já měl ale na mysli původní tankový vůz, který stával /stojí/ jako památník před vchodem do ŽOS Zvolen /Železničné opravně a strojárně/. To by měl být ten pravý.
Ondík 19.1.2004 08:27 - č. 728
Ondík Čet. Hrad: Původní příspěvek 694 uvozoval "LT-35 a jeho mutace", vím že Většinou se jedná o R-2, ale nechtělo se mi to nějak vysvětlovat a popisovat rozdíly, tak jsem to zjednodušil a v 711 jsem na to navázal, za což se omlouvám . Příště si dám víc práce....
čet.Hrad 19.1.2004 00:56 - č. 727
čet.Hrad Hofi napsal(a) v č. 724: "LT-38 (pôvodne tuším Pz.Kpfw. 38 (t), podľa niektorých autorov je to hybrid Ausf. A a Ausf. G, podľa iných je to Ausf. C)"

Tak se podívej do chytré encyklopedie od Franceva a Klimenta!

A mě to že tu encyklopedii doma nemám zas tak netrápí- mám další dvě knihy od stejných autorů- jedna o LT vz.35 a druhá o LT vz.38 a jejích modifikacích. Určitě je znáš! Ale pro ně bych musel vstát ze židle a to po mě opravdu nechtěj
čet.Hrad 19.1.2004 00:45 - č. 726
čet.Hrad Hofi: tak se ti musím omluvit (i když nerad , lepší by bylo kdybych měl pravdu)
Hofi 18.1.2004 22:47 - č. 725
Hofi čet. Hrad: Tak, a keďže som sa trochu pousiloval, tak to skenovanie ani nebude potrebné. Mrkni sa sem: www.kamvyrazit.szm.sk/zvolen/ostatneatrakcie...

Hmmm, mať tak niekoľko takýchto "LT-35" v roku 1938...
Hofi 18.1.2004 22:28 - č. 724
Hofi Tu je foto toho "originál" guľometného vozňa (bol súčasťou vlaku Hurban): www.muzeumsnp.sk/obrazky/skanzen/02.jpg

a toto je tá LT-38 (pôvodne tuším Pz.Kpfw. 38 (t), podľa niektorých autorov je to hybrid Ausf. A a Ausf. G, podľa iných je to Ausf. C): www.muzeumsnp.sk/obrazky/skanzen/04.jpg
Hofi 18.1.2004 22:06 - č. 723
Hofi čet. Hrad: T-34 od LT-35 ešte dúfam rozoznám.. A ak by som s tým aj mal problém, tak sa otočím na stoličke a natiahnem sa jednou knižkou od pánov Klimenta a Franceva, čo ty určite urobiť nemôžeš, keďže tú tvoju má tuším Fuky .

Ale vážne. Na tej fotografii je na 100 % oplechovaná T-34, aj keď tí, čo ju vyrobili sa celkom snažili. Fotku sa ti pokúsim oskenovať, problém však je, že skener mám len veľmi krátko a ešte mi to s ním dosť dobre nejde, a navyše som už sľúbil nejaké veci niekoľkým známym, takže ťa poprosím o chvíľku strpenia.

Mimochodom, zaručene "pravý" vozeň jedného z povstaleckých vlakov môžeš zhliadnuť v skanzene bojovej techniky Múzea SNP v Banskej Bystrici. Mal by to byť guľometný vozeň.
čet.Hrad 18.1.2004 13:08 - č. 720
čet.Hrad Algy: čistě náhodou nemáš přesné údaje o spotřebě ruských letadel (ty které připadají v úvahu na dodávku do ČSR) a možnostech válečné výroby pohonných hmot v ČSR (někde jsem to měl, ale jak na potvoru to teď ne a ne najít )
čet.Hrad 18.1.2004 12:48 - č. 719
čet.Hrad Hofi: tak to pochybuji, můžeš mi tu fotku poslat? Uvědom si, že jeden drobný rozdíl mezi LT vz.35 a T-34 - zatraceně jiná velikost!!
Honza 17.1.2004 14:17 - č. 717
Honza A k čemu by tady ty sovětský letadla byly? Jako hezký pozemní cíle pro Luftwaffe? Nezapomínejte, že i když do svejch strojů rusáci lili kdeco, na BiPoLi by asi jejich motory fakt neběžely. To je kámen úrazu.
Hofi 17.1.2004 14:15 - č. 716
Hofi Ondík (694) + čet. Hrad (714): Mám jednu dosť detailnú fotografiu toho "povstaleckého" vlaku, kde je jasne vidieť, že ten "zaplechovaný LT-35" je v skutočnosti len ďalšia "předělávka" našej obľúbenej T-34! Je pravda, že so 100% istotou to môžem (vzhľadom na uhol fotografovania) tvrdiť len o jednom "tankovom vozni". Druhý (neviem koľko ich tam spolu je) "tankový vozeň" nevidno celý, ale súdiac podľa trčiacej veliteľskej vežičky ide tiež o T-34.
čet.Hrad 17.1.2004 01:20 - č. 715
čet.Hrad LT vz.38 v Lešanech je údajně jediná pojízdná z dochovalých na světě, další blízký LT vz.38 je v Bánskej Bystrici v památníku SNP, po ostatních ve světě se podívám

Jinak spousta (nevím kolik ) více či méně zachovalých věží z LT vz.38 je rozeseto na Atlantickém valu a na dalších opevněních od Norska až po Maltu. Mohla by se nám nějaká plonkovní věž vrátit do republiky třeba jako PTK vz.36 (L1) zpátky na Březinku v loňském roce
čet.Hrad 17.1.2004 00:50 - č. 714
čet.Hrad Ondík napsal(a) v č. 711: "Dodatek k 694 - Ještě je jeden LT-35 v Sofii a pak býval i v Kubince u Moskvy."

Jen tak na okraj v Sofii je R-2 (detail )

Seznam: Bukurešť- jeden R-2 a R-2 TACAM, Sofie- jeden R-2, Bělehrad- jeden R-2, Aberdeen Prooving Grounds- LT vz.35, Kubinka- byl (je? kam by se poděl?) LT vz.35

A nakonec jeden LT vz.35 je opravdu ve Zvolenu jako součást tankového vozu obrněného vlaku SNP
Pavel Šrámek 16.1.2004 11:54 - č. 713
Carlos má pravdu. Beneš skutečně podle všeho požádal o leteckou pomoc SSSR, a to 27. 9. večer či v noci, protože se počítalo, že 28. 9. vypukne válka. Ten Benešův telegram nejspíš neexistuje, ale existuje Fierlingerova odpověď asi v tom smyslu, že doufá, že žádosti bude vyhověno. Mimochodem v ČSR byla v té době sovětská letecká mise vedená generálem Loktionovem, která podle výpovědi generála Fajfra (velitel čs. letectva) slíbila přílet 700 letadel. Je možné, že Beneš reagoval právě na jednání s tou misí.
Carlos 16.1.2004 11:53 - č. 712
Carlos Johny napsal(a) v č. 680: "Když se začal projednávat v parlamentu zákon o odškodnění obětí okupace v roce 68, bylo zveřejněné číslo cca 300 zabitých."

Hele, ja se kouknu na stanovisko UDV a budu chytrejsi. Pockej chvili :)
Ondík 16.1.2004 10:37 - č. 711
Ondík Dodatek k 694 - Ještě je jeden LT-35 v Sofii a pak býval i v Kubince u Moskvy.
Carlos 16.1.2004 10:01 - č. 710
Carlos alyk napsal(a) v č. 706: "ve chvili, kdy by jsme dostali pomoc od SSSR, tak by FR a VB okamzite pomohli (hlavne materialne) Nemecku kvuli sve antikomunisticke doktrine a hlavne fobii ze SSSR! a nezustalo by pouze u nich, ale jiste by se pripojilo mnoho statu z balkanu, Polsko, baltske staty atd!!! to Benes moc dobre vedel!"

I tohle bylo jeno z moznosti, obava ped bolsevismem a CSR by byl hlavnim vinikem, ze pritahl bolseviky do Evropy...
Carlos 16.1.2004 09:58 - č. 709
Carlos Johny napsal(a) v č. 705: "O tom jsme se přeli už asi před dvouma rokama. Neexistují důkazy, že Beneš žádal pomoc. Spíše se většina historiků přiklonila k názoru, že se Benešovi nezamlouvalo být tím, kdo pozve do Evropy komunisty."

Existuji dukazy, pise o tom napr.Antonin Klimek aEduard Kubu vse se knize Ceskoslovenska zahranicni politika 1918-38. 27.9. Bnes pozadal SSSR, aby poslali do CSR letouny - zadost o pomoc. DOma se kouknu, napresnou stranku.
Jjich odborna studie bylatake uverejnena v casopise Historicky obzor.
Carlos 16.1.2004 09:54 - č. 708
Carlos Hynek napsal(a) v č. 704: "vše naznačuje tomu, že Stalin nebyl ochotný CSR pomoct. Hitler mu mohl rozhodně nabídnout (a nabídl) více."

Stalin (SSSR) vzdycky prisel "s pomoci" CSR kdyz bylo po funuse- napr. po krizi, kdyz byla kvetnova mobilizace, kdyz CSR odsouhlasila memorandum z Berchtesgadenu, Godesbergu i po Mnichosvkych "jednani"...
Carlos 16.1.2004 09:50 - č. 707
Carlos FUJ06 napsal(a) v č. 703: "Carlos,Weon:SSSR by ale za to něco určitě chtěla a to by se nám nemuselo vyplatit!!!"

njn, SSSR by chtel rozsirit svuj vliv do stredni Evropy, to je jasne - pekne o tom pise Ivan Pfaff - Sovetska zrada 1938
4461-4480 z 5038
Po