Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Ondík: Odkud pochází Lt vz.38, který je v Lešanech? Co je to za verzi jsem nestudoval, chybí mi k tomu fotky | |
|
|
|
|
Nevím jestli jsme se měli bránit. Ale sami bychom se neubránili. | |
|
|
To Algy : zapomeň. Nestačilo jenom motory seřídit:). Vezmi si, kolik úprav musely prodělat GR 14K na MB-200, aby mohly naši směs používat... | |
|
|
Ondík (741): Vďaka za informáciu. | |
|
|
kdosi mi poslal odkaz na pěknou dobovou pohlednici o tom, jak silná byla "vůdcova vůle" v roce 1938: www.dhm.de/lemo/objekte/pict/99002749/index.html Na www.dhm.de/lemo/objekte/pict/ jsou v těch složkách zajímavé fotky, dokumenty, doklady apod. A v www.dhm.de/lemo/objekte/sound/ jsou záznamy některých projevů Hitlera, Goebbelse, Göringa apod. |
|
|
|
Kompletní ukázka všech typů Lt vz.38/ PzKpfw 38(t) Tolik tanků nemají nikde | |
|
|
čet. Hrad : Řekněme tedy provedení Ausf. A,C,G + ještě další možné . | |
|
|
Ondík: Ten držák antény mi taky neseděl, ale na áčko taky ukazuje profil spojující právě tu čelní desku korby s rozdílnou tloušťkou s bočním pancířem Ale rozhodně se můžeme shodnout, že to není originál z jednoho tanku, ale spíš z náhradních dílů a zbytků |
|
|
|
Hofi: Knihu Ľ. Kmeťa jsem našel. Foto /cca z 80. let/ původního tankového vozu ve vstupním areálu ŽOSky je na třetí straně předsádky. Signatura IBSN 80-968278-6-3. Pokud ho nějací "písk, písk" neodstranili , měl by tam být dodnes. | |
|
|
čet Hrad: Motorový kryt je opravdu z pozdnější verze, ale to v podstatě nic neznamená, protože se mohou zaměňovat. Zřejmě výsledek opravy nebo rekonstukce pro muzeum až po válce .Čelní desku prsního pancíře mají verze A-D společnou a jednotlivé verze se liší jen návarky pro vybavení a silou čelní desky korby /tj. ta deska úplně vepředu, co jsou na ní tažné háky) A- má 25 mm, C naporoti tomu 40 mm. Když tam dojde někdo s metrem, může ověřit a je to na tuty. Jinak tenhle stroj měl / než ho dostali do současného stavu "takynávštěvníci"/ anténní sloupek a jeho konzolu navařenou jako céčko, ale snímatelný světlomet na čele jako áčko. Také výfuk rozhodně neodpovídal áčku a spíš se blížil tomu, co mají některá C/D. Takže pokud někdo do muzea nedojde s měřítkem, tak to rozštípnout bude dost složité.... | |
|
|
Zpět k Lt vz.38 na Slovensku Podle fotky, na kterou odkazuje Hofi ( www.muzeumsnp.sk/obrazky/skanzen/04.jpg ) to ausf. C není určitě, má motorový kryt z verze G (pouze 4 šrouby/nýty na každé straně krytu- dva vzadu a dva vpředu nad sebou) a ausf A je poznat hlavně podle čelní pancéřové desky (verze od G výše měly čelní desku rovnou, zde je prohnutá vpřed v místě předního kulometu-myslím, že kvůli umístění radiostanice) |
|
|
|
Pavel Šrámek: v příspěvku č.720 jsem měl dotaz na Algyho, bohužel neví, ptám se tedy stejnou otázku Vás. čistě náhodou nemáte přesné údaje o spotřebě ruských letadel (ty které připadají v úvahu na dodávku do ČSR) a možnostech válečné výroby pohonných hmot v ČSR |
|
|
|
Vrátím se ještě k letectvu (nic proti obrněným vlakům). Není asi příliš známé, že na základě dohod z počátku 30. let k nám v případě války měly přiletět 2 zvědné a 2 těžké bombardovací letky francouzského letectva, které měly operovat z Milovic a Jenče u Prahy. Docela by mne zajímalo, jaké palivo pro ně bylo připraveno. A když by mohly na BiBoLi létat francouzské stroje, proč ne sovětské. | |
|
|
čet.Hrad napsal(a) v č. 727: "Tak se podívej do chytré encyklopedie od Franceva a Klimenta!" No práve podľa tej múdrej encyklopédie od F. a K. je to hybrid Ausf. A a G. Ausf. C je to podľa M. Kopeckého, viz. jeho článok v HPM 1/2003 o Múzeu SNP. Na tom tanku som toto leto stál, ale netrúfam si určiť, že ktorý z vyššie uvedených odborníkov má pravdu. |
|
|
|
Hofi: To je jasné. | |
|
|
Milo: Díky. A ten originál ještě ve Zvoleně je? Mám knihu od L. Kmeťa - Povstalecké pancierové vlaky, ale někam jsem jí založil a nevím, kdy jí najdu, tam by mohlo něco být... | |
|
|
Ondík: Aha, tak o tom pôvodnom tankovom vozni som nevedel. Myslel som, že máš na mysli tú maketu. Milo: Ja som chcel práve kolegov upozorniť na to, že pod zámkom je len maketa, a že pôvodný (mňe známy) vozeň je len pri Múzeu SNP - o tom "Ondíkovom vozni" som nevedel. |
|
|
|
david:díkyza info. | |
|
|
Hofi: Ondík má pravdu. Ten vlak v parku vo Zvolene medzi zámkom a železničnou stanicou je naozaj len filmová maketa. Je vyfotený aj na mojich stránkach v časti Iné zaujímavosti. Keď sa tam pôjdeš pozrieť, zistíš, že ten tankový vozeň je vnútri prázdny. Na železničný podvozok sú navarené plechové pláty a na nich usadená veža z T-34. Samotné podvozky sú povojnové (1948 apod.). Originálne tankové vozne boli zostavované z nepojazdných LT-35. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?