Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Ešte by som doplnil otázku k Maďarsku a Poľsku, či boli armády týchto štátov v sept. 1938 mobilizované (aspoň čiastočne), alebo boli na mierových stavoch ? | |
|
|
Fuky napsal(a) v č. 846: "Alyk: já mám takový dojem, že ale belgie v určitém období ve 20. stol. před 2WW neutrální nebyla. nevíš o tom něco?" Slysel jsem, ze kdyz Francouzi staveli Maginotovu linii, tak nekdy v roce 1936 Belgicane vyhlasili neutralitu a Francouzi zacali stavet opevneni az k mori, trosku pozde.... |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 844: "Carlos: Jak jsem již psal, generál Fajfr a generál Vicherek shodně hovořili o 700 letadlech a to nezávisle na sobě (Fajfr před Národním soudem v roce 1947, Vicherek v jednom dokumentu z roku 1941)." Diky moc. |
|
|
|
Hynek napsal(a) v č. 851: "Možná si sověti představovali tu leteckou pomoc jako v Číně, kde byla jejich letecká mise." Spíš si tu pomoc představovali jako ve Španělsku. A čs. vláda si ji nejspíš představovala taky tak - proto kapitulovala. |
|
|
|
Carlos napsal(a) v č. 822: "Jasne, ze kaydz mel plany, ale jak sam rikas, jde o to, zda byly realne. Coz ty nemecke BYLY!" Všechny čs. plány byly také reálné - za předpokladu, že francouzská armáda nezůstane zalezlá v děrách (v případě války s Německem). Německé byly reálnější - předpokládaly, že zalezlá zůstane ... |
|
|
|
Podiven napsal(a) v č. 771: "Beneš se svou dobrodružnou politikou (přijímání německých emigrantů, odpor proti režimu v Německu, mobilizace apod.) snažil Evropu zatáhnout do války. " Ano, a dneska se nás politici snaží zatáhnout do války podporou disidentů na Kubě, kritikou Severní Koreje, návrhy na bojkot olympiády v Číně, vyvěšováním tibetských vlajek atd. A Amnesty International je nejspíš teroristická organizace? Řekl bych, že citovanou větou jsi o sobě řekl všechno. A domnívám se, že ani pánové, kteří pod jménem "Podiven" před lety začali hlásat kontroverzní názory, ti za tohle nezatleskají ... |
|
|
|
Možná si sověti představovali tu leteckou pomoc jako v Číně, kde byla jejich letecká mise. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 835: "Existuje ale telegram našeho vyslance v Moskvě Fierlingera, že doufá v příznivé vyřízení žádosti o leteckou pomoc" Ten telegram - respektivě jeho údajné znění znám, pokusím se ho vyhledat ale domnívám se, že se jednalo o telegram, kde se čs strana dotazovala na upřesnění podmínek pomoci a její konkretizování. Každopádně souhlasím, že by bylo zajímavé se tím zabývat, nicméně osobně se nedomnívám, že by se vynořily tak převratné důkazy jako, že Beneš požádal oficiálně SSSR o vojenskou pomoc. To by odporovalo kompletně dosavaď známým skutečnostem a spíše by dávalo za pravdu Hitlerovi a to zas takový gauner Beneš nebyl. |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 837: "Podle svědectví generála Fajfra a Vicherka nabídla sovětská letecká mise přílet 700 letadel." To je naprosto nepochybné, nabídka letadel byla učiněna. Ruské prameny se ale zmiňují o tom, že na to nebyla odpovídající reakce. Většina ruských zdrojů hovoří o zklamání z toho, že jsme ustoupili a při jednáních které jsou zdokumentovány to čs straně vyčítali. |
|
|
|
Měli jsme vůbec dostatečnou kapacitu letišť aby jsme mohli přijmout několik stovek letounů ? | |
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 835: "Písemný dokument, že Beneš 27.9.1938 požádal SSSR o leteckou pomoc, dosud nebyl nalezen" No nevím. Za prvé, tvrzení Fierlingera, zrádce a agenta KGB bych nebral moc vážně. Je zde ale logický rozpor. Pokud by Beneš skutečně již 27.9. požádal o pomoc, proč by 30.9. ráno žádal velvyslance Alexandrovského o vyjádření, jak se Moskva zachová v případě, že bychom se bránili. Tento telegram se zachoval a existuje a vyplývá z něho, že o to, zda bude žádáno o pomoc se teprve uvažuje. |
|
|
|
Alyk: já mám takový dojem, že ale belgie v určitém období ve 20. stol. před 2WW neutrální nebyla. nevíš o tom něco? | |
|
|
To pbradler:Maďary nech v klidu spát, neměli šanci. Díky malé dohodě (respektive Rumunsku, Jugoslávie byla už pod vlivem Italů), bylo po vypracování zprávy maďarským gen. štábem jasné, že pouštět se do válečného dobrobružství je naprostý nesmysl (uheráci by dostali příšernej klepec). Po zveřejnění této zprávy Horthyova vláda padla. Polská armáda byla tak mizerná, jak jen mohla být. Nemohla se se svou ubohou výstrojí a výzbrojí přes severní moravu dostat. |
|
|
|
Carlos: Jak jsem již psal, generál Fajfr a generál Vicherek shodně hovořili o 700 letadlech a to nezávisle na sobě (Fajfr před Národním soudem v roce 1947, Vicherek v jednom dokumentu z roku 1941). | |
|
|
Keďže moja otázka trochu zapadla v búrlivej debate okolo Podivenových podivných názorov, spýtal by som sa ešte raz. Je známa nástupná zostava Poľskej a Maďarskej armády proti Československu v sept. 1938 ? |
|
|
|
Pavel Šrámek: Moja otázka s Poľskom a Maďarskom smerovala k tomu, že v dokumentoch (na tvojom webe) o rokovaní prezidenta, vlády, armády a politických špičiek o prijatí Mníchova sa mi zdalo že armádne špičky zdôrazňovali, že postoj práve Maďarska a najmä Poľska výrazne mení stragické pomery a šance ubrániť sa. K tomu by som mal otázku, či napr. gen. Krejčí, keď v máji veľmi podporoval mobilizáciu očakával, že situácia bude iná a že Poľsko a Madarsko nebudú mať nepriateľské úmysly a takisto že časť nemeckých vojsk bude viazaná na západe (s čím sa samozrejme po Mníchove nedalo počítať). Keď to poviem stručnejšie, či sa politická situácia okolo západných štatov, Poľska, Maďarska od mája do septembra až natoľko zmenila ? |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal(a) v č. 835: "Smuškevič podle poválečného Fajfrova svědectví nabídl přílet několika stovek letadel (přesné číslo v případě zájmu zjistím)." Byl bych rad, kdybyste mi mohl nalezt presne cislo tech sovetskych letadel. Predem diky. |
|
|
|
david gore napsal(a) v č. 833: "Že se vždy necháte tak vyprovokovat." Nekdy se musi reagovat, protoze kdyz tady pisi takovyhle veci, je to hruza. Myslel jsem si, ze Podiven, je kritik nacismu a chce jen ukazat v "pravem" svetle odsun Nemcu. Ale to, ze tady obhajuje nacismus a kritizuje demokracii, to je sila.... |
|
|
|
Johny napsal(a) v č. 827: "Nevěřím. Ukaž dokument či hodnověrné svědectví." Vim, ze je to napsane v knize Antonina Klimka a Eduarda Kubu Ceskoslovenska zahranicni politika 1918-38. Bylo to taky uverejneno v Historickem obzoru, ale jak jsem Ti napsal v predeslem prispevku, zjistim presnou citaci! :) |
|
|
|
Johny napsal(a) v č. 827: "Nevěřím. Ukaž dokument či hodnověrné svědectví." Zjistim, neboj a napisi presnou citaci. I ty obeti ze srpna 1968 jsem Ti slibil. Uz se na tom pracuje :) |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?