Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
4261-4280 z 5038
Po
Nibor 16.2.2004 20:11 - č. 942
Nibor pbradler napsal(a) v č. 938: "Ale WWI nebola WWII. A to bolo všetkým jasné po lekcii z Francúzka."

To je hrdé tvrzení. Zajisté máš doklady o tom, že všem bylo jasné, že všechno bude naopak, že je automatické, když Francie kapitulovala, tak je ABSOLUTNĚ nemožné, že balkánské hory pomohou zadržet agresora do té doby, než se fronta stabilizuje díky spojenecké pomoci.
Nibor 16.2.2004 20:08 - č. 941
Nibor pbradler: uvědom si, že se bavíme v roce 2004, kdy už víme, že WW2 vypukla necelý rok po Mnichovu!!!. Kdyby totéž věděl Beneš, tak by nepochybně dal pokyn k boji, protože těch pár měsíců, co budeme považováni za viníka války, by se vydrželo. Jenže tohle je jen teorie, kdyby byly hitlerovy záměry všeobecně známy, Západ by se za nás postavil. Ale lidé do budoucnosti nevidí a Beneš musel brát do úvahy všechny varianty.
pbradler 16.2.2004 20:08 - č. 940
pbradler Nibor (937): Nevidím. Navyše v roku 1941 bol koniec vojny v nedohľadne. A pocit že VB bojuje na mojej strane by ma napĺňal asi takým uspokojením ako, že ma USA ochránil pred Saddámom.
čet.Hrad 16.2.2004 20:04 - č. 939
čet.Hrad pbradler napsal(a) v č. 936: "Ako vtip dobré "

Ne vtip, odúvodni proč by se tak stát nemohlo
pbradler 16.2.2004 20:04 - č. 938
pbradler Nibor napsal(a) v č. 935: "Britskou pomocí jsem myslel především dodávky válečného materiálu, proto jsem taky připomněl WW1, kde samotný matroš stačil Srbům ke counterstriku."

Ale WWI nebola WWII. A to bolo všetkým jasné po lekcii z Francúzka.

Ak sa ma opýtaš či by som šiel do vojny z Nemeckom v roku 1941 tak ti poviem že sotva. Ak sa optýtaš na 1938, poviem že áno.
Nibor 16.2.2004 20:03 - č. 937
Nibor Fuky + pbradler - to fakt nevidíte rozdíl mezi tím, jestli po okupaci válka skončí, protože jste v ní sami anebo jestli vaši spojenci vedou válku dál, takže je naděje, že nakonec vaše strana vyhraje?
pbradler 16.2.2004 20:00 - č. 936
pbradler čet. Hrad. (933): Ako vtip dobré .
Nibor 16.2.2004 19:59 - č. 935
Nibor P. Bradler. Všech dvěstě divizí nemohli narvat do Bulharska proti Řecku. Už jenom z logistických důvodů. Německo taky muselo nejen zabezpečovat okupaci Evropy a mít něco i u Kanálu (což zas tak fatální v té době nebylo), ale hlavně museli střežit německo-sovětskou hranici - na linii rozdělení Polska žádná siegfriedova linie nebyla a sovětsko jugoslávská smlouva o přátelství byla jen dalším v řadě signálů, že se Pepa a Ádou už nemají rádi. Britskou pomocí jsem myslel především dodávky válečného materiálu, proto jsem taky připomněl WW1, kde samotný matroš stačil Srbům ke counterstriku. "Vázána akcemi" myslím i nutnost dislokace proti případné invazi.
pbradler 16.2.2004 19:59 - č. 934
pbradler Nemyslím si že sa má ísť do vojny za každú cenu.
Ale nejsť do vojny vtedy, keď mám nazbrojené, armádu na slušnej úrovni a ľudia sú ochotní bojovať za spravodlivú vec, vtedy nevidím iné riešenie.
Ak sa nešlo, nech sa to odôvodňuje akokoľvek, podľa mňa to znamená, že niekto pustil do gatí.
čet.Hrad 16.2.2004 19:59 - č. 933
čet.Hrad pbradler napsal(a) v č. 932: "Snáď si nemyslíš, že po skončení WWII by nám niekto vyčítal, že sme sa bránili."

Třeba ano, za rozpoutání války!
pbradler 16.2.2004 19:51 - č. 932
pbradler Nibor (929): Snáď si nemyslíš, že po skončení WWII by nám niekto vyčítal, že sme sa bránili.

Nibor (927): Na to sa može každý vykašlať. Čo ti to pomôže, keď ťa okupujú.
Dôležité je keď Ti chce niekto ublížiť, brániť sa. Aby aj v budúcnosti vedeli, že keď sa jedná o dôležitú vec, ideš do toho.
Fuky 16.2.2004 19:50 - č. 931
Fuky V této diskuzi nezbývá než souhlasit s názorem pbradlera.
Polákům ve skutečnosti stejně nikdo nepomohl.
Nibor: děkuji za poučení o vyhlašování války (viz. předchozí list)
D.G.: To netvrdím. Musíš ale rozlišovat stav německé armády v roce 38 a o dva roky později.
pbradler 16.2.2004 19:42 - č. 930
pbradler Nibor (926): Akú pomoc od GB? GB bola izolovaná na ostrovoch a armáda v Egypte s niekoľkými divíziami nebola súperom.
Aké viazanie jednotiek proti GB. Myslíš 1 (slovom jednu) divíziu, ktorú práve prepravovali do Afriky.
Navyše sila Nemeckej armády sa vtedy blížila 200 div. čo je najmenej 5 krát viac, ako mohlo byť za najpesimistickejších predpokladov nasadených proti nám.
Nibor 16.2.2004 19:35 - č. 929
Nibor pbradler napsal(a) v č. 925: "Vieš mi povedať čo horšie nám hrozilo v prípade že by sme sa bránili ako okupácia, ktorá nastala aj tak?"

Viz (913)
mato 16.2.2004 19:35 - č. 928
mato Momentalna sa na skole ucime o tomto obdobi, su to sice keci(skolske ucebnice) ale hl.vec zachytavaju.Velke mocnosti sa na nas vysrali,rusom bol prednejsi ich biznis s namecko a nemecko-polsko-madarska spolupraca nas uplne tlacila,Este aj SN nam bolo na tarchu.A keby aj konflikt zacal,nemali by sme sancu.boli sme bez spojenca.
Nibor 16.2.2004 19:33 - č. 927
Nibor Ale jak jsem již napsal, nejdůležitější bylo vědomí, že válka bude pokračovat, i když oni sami budou okupováni.
Nibor 16.2.2004 19:32 - č. 926
Nibor Obecně - doufali v to, že jestliže se jim podaří stabilizovat první nápor, budou jednak dostávat pomoc od GB, druhak bude část německých sil vázána akcemi proti zmíněné velmoci. Vzpomeň si na WW1, kdy Srbsko v roce 1914 dokázalo vzdorovat dostatečně dlouho, aby dostalo od spojenců válečný materiál a poté uskutečnilo úspěšnou protiofenzívu. K obraně měl oběma státům napomoci hornatý balkánský terén. Řecko mělo nejdříve za soupeře Italy, čili oproti nám hned několikvýhod a) Italy b) relativně krátkou hranici c) hornatý terén d) albánská menšina netvořila čtvrtinu obyvatelstva a nevyváděla tak jak SN e) Itálie už byla vázána v Africe. hory a šance na krátkou bojovou linii platily i v případě německého vpádu, navíc už byl v zemi britský expediční sbor.
pbradler 16.2.2004 19:25 - č. 925
pbradler Vieš mi povedať čo horšie nám hrozilo v prípade že by sme sa bránili ako okupácia, ktorá nastala aj tak?
Nezdá sa ti to podobné ako keď si máš vybrať medzi obesením a zastrelením ?
pbradler 16.2.2004 19:20 - č. 924
pbradler Prejdime od Poliakov k zmieňovaným Grékom a Juhoslovanom. V akú pomoc podľa teba oni dúfali ?
Nibor 16.2.2004 19:15 - č. 923
Nibor Sebevědomí plynulo z toho, že jim byla slíbena pomoc. I naši záložáci nastupovali o rok předtím s optimismem, než se dozvěděli o Mnichovu.
4261-4280 z 5038
Po