Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
pbradler napsal(a) v č. 938: "Ale WWI nebola WWII. A to bolo všetkým jasné po lekcii z Francúzka." To je hrdé tvrzení. Zajisté máš doklady o tom, že všem bylo jasné, že všechno bude naopak, že je automatické, když Francie kapitulovala, tak je ABSOLUTNĚ nemožné, že balkánské hory pomohou zadržet agresora do té doby, než se fronta stabilizuje díky spojenecké pomoci. |
|
|
|
pbradler: uvědom si, že se bavíme v roce 2004, kdy už víme, že WW2 vypukla necelý rok po Mnichovu!!!. Kdyby totéž věděl Beneš, tak by nepochybně dal pokyn k boji, protože těch pár měsíců, co budeme považováni za viníka války, by se vydrželo. Jenže tohle je jen teorie, kdyby byly hitlerovy záměry všeobecně známy, Západ by se za nás postavil. Ale lidé do budoucnosti nevidí a Beneš musel brát do úvahy všechny varianty. | |
|
|
Nibor (937): Nevidím. Navyše v roku 1941 bol koniec vojny v nedohľadne. A pocit že VB bojuje na mojej strane by ma napĺňal asi takým uspokojením ako, že ma USA ochránil pred Saddámom. | |
|
|
pbradler napsal(a) v č. 936: "Ako vtip dobré " Ne vtip, odúvodni proč by se tak stát nemohlo |
|
|
|
Nibor napsal(a) v č. 935: "Britskou pomocí jsem myslel především dodávky válečného materiálu, proto jsem taky připomněl WW1, kde samotný matroš stačil Srbům ke counterstriku." Ale WWI nebola WWII. A to bolo všetkým jasné po lekcii z Francúzka. Ak sa ma opýtaš či by som šiel do vojny z Nemeckom v roku 1941 tak ti poviem že sotva. Ak sa optýtaš na 1938, poviem že áno. |
|
|
|
Fuky + pbradler - to fakt nevidíte rozdíl mezi tím, jestli po okupaci válka skončí, protože jste v ní sami anebo jestli vaši spojenci vedou válku dál, takže je naděje, že nakonec vaše strana vyhraje? | |
|
|
čet. Hrad. (933): Ako vtip dobré . | |
|
|
P. Bradler. Všech dvěstě divizí nemohli narvat do Bulharska proti Řecku. Už jenom z logistických důvodů. Německo taky muselo nejen zabezpečovat okupaci Evropy a mít něco i u Kanálu (což zas tak fatální v té době nebylo), ale hlavně museli střežit německo-sovětskou hranici - na linii rozdělení Polska žádná siegfriedova linie nebyla a sovětsko jugoslávská smlouva o přátelství byla jen dalším v řadě signálů, že se Pepa a Ádou už nemají rádi. Britskou pomocí jsem myslel především dodávky válečného materiálu, proto jsem taky připomněl WW1, kde samotný matroš stačil Srbům ke counterstriku. "Vázána akcemi" myslím i nutnost dislokace proti případné invazi. | |
|
|
Nemyslím si že sa má ísť do vojny za každú cenu. Ale nejsť do vojny vtedy, keď mám nazbrojené, armádu na slušnej úrovni a ľudia sú ochotní bojovať za spravodlivú vec, vtedy nevidím iné riešenie. Ak sa nešlo, nech sa to odôvodňuje akokoľvek, podľa mňa to znamená, že niekto pustil do gatí. |
|
|
|
pbradler napsal(a) v č. 932: "Snáď si nemyslíš, že po skončení WWII by nám niekto vyčítal, že sme sa bránili." Třeba ano, za rozpoutání války! |
|
|
|
Nibor (929): Snáď si nemyslíš, že po skončení WWII by nám niekto vyčítal, že sme sa bránili. Nibor (927): Na to sa može každý vykašlať. Čo ti to pomôže, keď ťa okupujú. Dôležité je keď Ti chce niekto ublížiť, brániť sa. Aby aj v budúcnosti vedeli, že keď sa jedná o dôležitú vec, ideš do toho. |
|
|
|
V této diskuzi nezbývá než souhlasit s názorem pbradlera. Polákům ve skutečnosti stejně nikdo nepomohl. Nibor: děkuji za poučení o vyhlašování války (viz. předchozí list) D.G.: To netvrdím. Musíš ale rozlišovat stav německé armády v roce 38 a o dva roky později. |
|
|
|
Nibor (926): Akú pomoc od GB? GB bola izolovaná na ostrovoch a armáda v Egypte s niekoľkými divíziami nebola súperom. Aké viazanie jednotiek proti GB. Myslíš 1 (slovom jednu) divíziu, ktorú práve prepravovali do Afriky. Navyše sila Nemeckej armády sa vtedy blížila 200 div. čo je najmenej 5 krát viac, ako mohlo byť za najpesimistickejších predpokladov nasadených proti nám. |
|
|
|
pbradler napsal(a) v č. 925: "Vieš mi povedať čo horšie nám hrozilo v prípade že by sme sa bránili ako okupácia, ktorá nastala aj tak?" Viz (913) |
|
|
|
Momentalna sa na skole ucime o tomto obdobi, su to sice keci(skolske ucebnice) ale hl.vec zachytavaju.Velke mocnosti sa na nas vysrali,rusom bol prednejsi ich biznis s namecko a nemecko-polsko-madarska spolupraca nas uplne tlacila,Este aj SN nam bolo na tarchu.A keby aj konflikt zacal,nemali by sme sancu.boli sme bez spojenca. | |
|
|
Ale jak jsem již napsal, nejdůležitější bylo vědomí, že válka bude pokračovat, i když oni sami budou okupováni. | |
|
|
Obecně - doufali v to, že jestliže se jim podaří stabilizovat první nápor, budou jednak dostávat pomoc od GB, druhak bude část německých sil vázána akcemi proti zmíněné velmoci. Vzpomeň si na WW1, kdy Srbsko v roce 1914 dokázalo vzdorovat dostatečně dlouho, aby dostalo od spojenců válečný materiál a poté uskutečnilo úspěšnou protiofenzívu. K obraně měl oběma státům napomoci hornatý balkánský terén. Řecko mělo nejdříve za soupeře Italy, čili oproti nám hned několikvýhod a) Italy b) relativně krátkou hranici c) hornatý terén d) albánská menšina netvořila čtvrtinu obyvatelstva a nevyváděla tak jak SN e) Itálie už byla vázána v Africe. hory a šance na krátkou bojovou linii platily i v případě německého vpádu, navíc už byl v zemi britský expediční sbor. | |
|
|
Vieš mi povedať čo horšie nám hrozilo v prípade že by sme sa bránili ako okupácia, ktorá nastala aj tak? Nezdá sa ti to podobné ako keď si máš vybrať medzi obesením a zastrelením ? |
|
|
|
Prejdime od Poliakov k zmieňovaným Grékom a Juhoslovanom. V akú pomoc podľa teba oni dúfali ? | |
|
|
Sebevědomí plynulo z toho, že jim byla slíbena pomoc. I naši záložáci nastupovali o rok předtím s optimismem, než se dozvěděli o Mnichovu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?