Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Fuky, 2294: Moderní strategie a taktika pro použití tanků a letectva...to nic není? To zcela jasně ukazuje, že by bylo nutné reorganizovat, přezbrojit, změnit výcvik atd. atd. Stc, 2297: Dokonce i kdyby byl Blitz jen teorie, tak to pro mě není vysvětlení, proč Němci ano a my ne...někdy je potřeba jít do rizika, než se držet "osvědčeného". |
|
|
|
to Algermon: no vždyť říkám, že by se kluci v továrnách hodně zapotili, aby sme měli v roce 1938 1000 tanků a moderní letectvo | |
|
|
DG napsal v č. 2282: Nějak jsem nezaznamenal odpověď, takže ještě jednou... "Když už jsme u těch renomovaných historiků - zcela vážně - kolik existuje zahraničních prací podporujících betonovou obranu Československa? Slovem zahraniční nemyslím slovenské, polské či třeba azerbajdžánské historiky..." |
|
|
|
stc: Mimochodem jak na blitz zareagovala naše generalita v době, když již bylo poměrně jasné, že se skopci nepřipravují na poziční válku? | |
|
|
stc napsal v č. 2297: Pro naše vedení očividně žádné, o to větší by to pak bylo překvápko.
"jaké byly v roce 1934-1935 známky toho že koncepce linie bukrů a pevností je zastaralá a že ji během války nahradí německá koncepce blitzkrieg"
stc napsal v č. 2298: Co myslíš, že znamená ten žlutý ksicht místo tečky? Že sympatizuju s Viet Minhem?
"A myslíš že by to bylo politicky únosné?? Se podívej jak v té době sílila německá antičeskoslovenská propaganda.. Si nedovedu představit s jakým kalibrem by pak vyrukoval Pepík Géblsů a jak by toho hlavně využil ve prospěch míruchtivé třetí říše..."
mbbb napsal v č. 2299: Mám radost že tě to tak baví, pak že je tahle diskuze bezpředmětná. Minimálně tu máme několik veselých osob "nedobře se na to díváš!" |
|
|
|
stc: nedobře se na to díváš!
DG napsal v č. 2290:
"Předně je třeba studovat strategii nepřídele a né se poplácávat se spojenci, jak mám všichni zakopané hranice. Tzv. být za betonem "
DG napsal v č. 2288: a další příspěvky a nejen od DG "Stratég nekopíruje, stratég vymýšlí nové, popř. alespoň sleduje moderní směry." |
|
|
|
DG(2296): A myslíš že by to bylo politicky únosné?? Se podívej jak v té době sílila německá antičeskoslovenská propaganda.. Si nedovedu představit s jakým kalibrem by pak vyrukoval Pepík Géblsů a jak by toho hlavně využil ve prospěch míruchtivé třetí říše... | |
|
|
Jen by mě pánové zajímalo, a vysvětlení bych chtěl hlavně od těch co tu jedním šmahem odsuzují budování čsl. opevnění, jaké byly v roce 1934-1935 známky toho že koncepce linie bukrů a pevností je zastaralá a že ji během války nahradí německá koncepce blitzkrieg, nemluvě o pokusech generála žukova u Chalkyn-Golu.. Byla někde v té době vyzkoušena taktika bleskové války? A nebo to byla v tédobě čistě teoretická záležitost? | |
|
|
Co třeba nahnat sudetendeutsche schweinvolk na nucené práce? | |
|
|
no, měli by kluci v továrnách co dělat, abychom měli v roce 1938 1000 tanků A proč tisíc? Třeba milión, nebo dva? | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2289: Aha, takže ty máš dojem, že v případě investic do tanků a letectva a zavrhnutí výstavby opevnění by již v září 1938 bylo přezbrojení a reorganizace dokončena????? Jsem rád, že se mohu tak dobře pobavit.... "Ano...ale v době krize nebylo modernizováno ani letectvo, ani dostavěno opevnění, ani dostatečně silné tankové vojsko...čili když to bylo potřeba, tak nebylo hotové nic. IMHO, má představa: v 1938 máme cca 1000 LT 35, moderní letectvo a především: moderní strategii a taktiku pro jejich použití. Taková existovala, jen by muselo být rozhodnuto včas, že taková bude realizována...Němci tu odvahu měli." |
|
|
|
Myslím naší generalitu všeobecně. Ačkoliv podle toho, jak se Krejčí na fotkách usmívá, tak byl asi taky realitou "za betonem". | |
|
|
DG napsal v č. 2285: Tak já bych ještě jednou rád zopakoval, že Ludvík Krejčí, pokud myslíš tohoto velitele, byl v zásadě proti výstavbě opevnění, tedy armádě nevelely pouze "betonové mozky". "když jí velí inteligent studující strategii ve Francii" |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2287: Předně je třeba studovat strategii nepřídele a né se poplácávat se spojenci, jak mám všichni zakopané hranice. Tzv. být za betonem "a můžu se zeptat ve kterém ze států Dohody tedy měla ČSR studovat strategii? " |
|
|
|
Ano...ale v době krize nebylo modernizováno ani letectvo, ani dostavěno opevnění, ani dostatečně silné tankové vojsko...čili když to bylo potřeba, tak nebylo hotové nic. IMHO, má představa: v 1938 máme cca 1000 LT 35, moderní letectvo a především: moderní strategii a taktiku pro jejich použití. Taková existovala, jen by muselo být rozhodnuto včas, že taková bude realizována...Němci tu odvahu měli. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2286: To nemůžu, maximálně se za to ale omlouvám vám, kteří k těmto lidem máte vřelý vztah. Pro mě je to banda teoretiků, kterým ujel vlak.
"tohle si odpusť"
mbbb napsal v č. 2286: Stratég nekopíruje, stratég vymýšlí nové, popř. alespoň sleduje moderní směry. "kde jinde ji měl studovat?" |
|
|
|
Safra, a můžu se zeptat ve kterém ze států Dohody tedy měla ČSR studovat strategii? Občas mám tedy dojem, že Slovenská část národa studovala strategii v Itálii, ale to asi nebyl ten pravý směr. |
|
|
|
DG napsal v č. 2285: "inteligent" tohle si odpusť
DG napsal v č. 2285: "studující strategii ve Francii" kde jinde ji měl studovat? V Říši třetí? V Říši zla? Či Azerbajdžánu? |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2284: Sebelepší technika nezmůže nic, když jí velí inteligent studující strategii ve Francii "že totiž současně s výstavbou opevnění probíhala i modernizace složek ÚV i letectva" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2281: Mé rovněž.
"Jako já nepřesvědčím vás, tak vy zcela jistě vašimi příspěvky nezlomíte mé přesvědčení, že směr,kterým se naše armáda vydala v letech 1933/34 byl správný."
mbbb napsal v č. 2270: "jinak v ČSR nestála iotázka opevnění x tanky, ale co dříve a vzhledem k roku, kdy se rozhodovalo, se tak rozhodlo" Konečně zde také mimochodem padlo to, co já již absolutně přestávám po sté osmdesáté páté zdůrazňovat, a co pánové neustále ignorují, že totiž současně s výstavbou opevnění probíhala i modernizace složek ÚV i letectva. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?