Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 2367: ne, většinou to byly pragovácké konstrukce, ze ktreých se pak zrodila leganta Lt 38. Lt 35 byly Škodovky "Ještě k těmi „tisíci tankům“. Těch 300-400 exportních, šlo jen o LT-35, resp. typy výrobně (materiálově, technologicky) s tímto tankem srovnatelné?" |
|
|
|
Bez zásahu do území nepřítele? Proč? | |
|
|
Vím já, jak by vypadal Německý útok? Při vědomí toho, že máme takto mocné obrněné síly, podporované letectvem atd. atd. by možná k ničemu nedošlo... | |
|
|
Tak trochu otázka pro všechny zastánce bleskové války... Dá se pomocí strategie bleskové války vést účinná obranná válka? Bez zásahu do území nepřítele, což je přesně to co Československo potřebovalo... | |
|
|
YAMATO napsal v č. 2364: OK, máme 1000 tanků vycvičené posádky a taktiku. Jakou máš představu o průběhu bojů - o možnostech nasazení té masy tanků dle teorie blesku? "Co dál? Především bylo potřeba, aby armáda uměla tyto zbraně nasadit skutečně efektivně...čili mnou tolikrát zdůrazňovaná strategie, taktika, výcvik..." |
|
|
|
Co dál? Především bylo potřeba, aby armáda uměla tyto zbraně nasadit skutečně efektivně...čili mnou tolikrát zdůrazňovaná strategie, taktika, výcvik... | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 2360: aha, tak že bych se podíval do knih sám? "Ne, volal som Marseillovi" |
|
|
|
né, já beru že má Brunner pravdu, těch 400 asi někde vyčetl (ale úplně košer to asi nebude). Takže 400 + 300 je 700, takže kdyby vše šlo k nám, měli bychom tanků víc jak 2x víc. A co dál? Stále nikdo neodpověděl - co dál? |
|
|
|
No, Rumuni koupili LT 35 v počtu 126 kusů, výroba ovšem nutno říct začala v září 1938. Byla zde ovšem výroba také řady dalších vozidel na vývoz i dříve, kde byly výrobní kapacity pro případné dodávky armádě...Jinak kapacity na výrobu nebyly využity zdaleka na 100%. | |
|
|
400 - možná vč. Švédska a částečně Persie, což je ale diskutabilní vzhledem k době o které uvažujeme. Ale nechť, ty ses jistě díval do knih. teď jen, co se tímto změnilo? |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2351: "Aha takže názor bránit sa navzdory Mnichovu a poviedky o tom ako by Wehrmacht na hraniciach vykrvácal, tu nikdo nikdy nespomenul, že..." nevím, kdo to tu vzpomínal, opevnění by Němce zbrzdilo, ale nezastavilo. počítalo se s ústupem na východ - což bylo zdejšími skalními protivníky opevnění také kritizováno
Tom napsal v č. 2345: na tohle bych rád slyšel odpověď "Podle kritiků opevnění jsme se měli chystat na vlastní blitzkrieg? Myslel jsem, že tankové jednotky jsou především určeny k útočení? Jak by podle Vás měla vypadat obrana ČSR? " |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2352: v letech 1936-38 se dle mě vyvezlo asi celkem dalších 300 ks "Len Rumuni ich kupili aspon 100." |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2346: no a to je jádro pudla! tak hurá, dobrali jsme se alespoň něčeho "Beriem opevnenia ako prostriedok k zastaveniu prveho náporu za učelom ziskania času k mobilizácii vlastných a hlavne spojeneckých síl " |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 2346: kdo to tu presentuje? opevněním nemůžeš zvítězit, to je snad jasné, ne? "ako recept na víťazstvo, ako tu niektorí prezentuju..." |
|
|
|
Tom napsal v č. 2345: "Jak by podle Vás měla vypadat obrana ČSR? " to je přesné, teď si uhodil hlavičku na hřebíček. Tohle tu totiž nikdo nikdy nevysvětlil, i když sem to několikrát po nich chtěl! Argument kritiků opevnění proč opevnění ne bylo jen "bleskríg" - nic víc nevyplodili, jen se negativně vyjadřovali k opevnění. Já sem po nich chtěl jejich představu koncepce obrany, abych se i já mohl vyjadřovat negativisticky - což je vždy jednodušší - ale bohužel, doposavaď nic |
|
|
|
víte kolik se vyvezlo tanků v letech 1936-38? Já to nevím přesně, ale myslím, že řádově desítky kusů. | |
|
|
U mě nevoli nevyvoláváš, naopak, bez kvalitní taktiky , výcviku atd. jsou vysoké počty tanků vcelku k ničemu (Francie, Britové v Africe, SSSR...) No právě...měli či ne? A pokud ano, jakého se mu dostalo slyšení...asi minimálního... |
|
|
|
takže jsme se dopracovali k tomu, že se masivně stavělo opevnění, tanky a letadla byly celkem v poho v září 38. Takže nyní nám v tom hapruje už jen OPL a taktika. Půjdeme tedy dál |
|
|
|
Nejvíc chyběla skutečně účinná strategie a taktika...kvalita tanků byla vysoká, tu ani nekritiruji. Ostatně počet taky nebyl vyloženě slabý, pokud by byl ovšem vhodně využit...a právě tady bych viděl ten problém. No ale možná jsem to s těmi 1000 poněkud přehnal...mohlo jich být o dost víc, ale tady jsem asi trošku přestřelil V letadlech musím souhlasit s Algernon, zde prostě ten vývoj moderních nemohl být výrazně uspíšen, zvlášť se to týká B.35/135. Ostatně v roce 1938 nebyla např. B.534 a její varianty zas tak tragické. Otázkou je taktika. OPL byla velmi slabá, řekl bych...velká chyba. |
|
|
|
YAMATO napsal v č. 2313: já si naopak vždy myslel, že jsme si stáli v září 38 hůře v letadlech a OPL, než v útočné vozbě. "Algernon: mě šlo spíš o ty tanky a věci s tím spojené. U letadel do značné míry souhlasím, ostatně na rok 1938 to vybavení tak tragické nebylo, ač to mohlo být o něco lepší...jiná věc je taktika, využití... Nemluvě pak o PVO..." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?