Září 1938 - měli jsme se bránit?

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2541-2560 z 5038
Po
dalibor 6.12.2005 12:02 - č. 2986
generalizace daného problému - zajímavý výraz, až se tu zas objeví Karaya s těma motaninama o podvozku, tak mu to napíšu
ja_62 6.12.2005 11:45 - č. 2985
ja_62
dalibor napsal v č. 2983:
"No a?"

Když jsi nikde nenapsal, jak přesně to myslíš -protože to se objasňuje tak nějak postupně v tvých posledních příspěvcích - např. 2974 a jiné - vypadá to jako naprostá generalizace daného problému - zatahovací podvozek = dobré letadlo, pevný špatné letadlo.

Mail mám v profilu.
Ad hvězdičky - opravdu by mě zajímalo, kde je máš...
dalibor 6.12.2005 11:40 - č. 2984
Ja 62 nemohl bys mi poslat mail, něco mám a tady je to jen do 3 kb
dalibor 6.12.2005 11:35 - č. 2983
Například

dalibor napsal v č. 2921:
"Aha..? Tzn. „zatahovací podvozek = dobré letadlo“, ano..? Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)"
No a?
ja_62 6.12.2005 11:13 - č. 2981
ja_62
ja_62 napsal v č. 2969:
", jak se zdá vyplývat z tvých příspěvků "
dalibor napsal v č. 2974:
"Nevím který z mých příspěvků máš na mysli"

Například

dalibor napsal v č. 2921:
"Aha..? Tzn. „zatahovací podvozek = dobré letadlo“, ano..? Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)"
dalibor 6.12.2005 11:07 - č. 2979
Občas se nad čsl. letectvem směješ, občas pláčeš - nemáš pocit, že to doopravdy není příliš vyvážený postoj? Naše letectvo opravdu nebylo v roce 1938 nejsilnější v Evropě, jak jsi snad kdysi usuzoval z tendenčních článků v L+K, ale na druhou stranu není možné ho označovat za
dalibor napsal v č. 2936:
"k téměř ničemu,"
jak činíš ty.
Hmm, tohle je o uhlu pohledu, ale ty si tady nezkopíroval vše, to mě trochu mrzí, myslím že sem našel i nějaký klad.
dalibor 6.12.2005 10:51 - č. 2978
Pevný podvozek, tady si to dovolím oponovat, musím stále trvat na tom že zatahovací podvozek je modernější, mimochodem, nevím jestli to víš, ubíral se tímto směrem i světový trend.
Pokud jsi si nevšiml, netvrdím, že by měla mít současná letadla pevný podvozek, ale to, že jeho instalace neznamenala nutně v jistém časovém údobí zastaralost či automatickou podřazenost souputníkům.
Jo nic proti
dalibor 6.12.2005 10:50 - č. 2977
Přiznám se, že jsem se asi pět minut snažil tuto větu pochopit, ovšem bez valného úspěchu. Svou »(...) aplikoval Tvou logiku o nadřazenosti zatahovacího podvozku nad pevným (a to za každých podmínek, viz. „Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)“) na jiný (Tobě se nehodící) případ.« jsem mínil fakt, že nadřazuješ zatahovací podvozek pevnému. A to i v případě, kdy výkony konkrétního letadla s pevným podvozkem mohou překonávat kolegu s podvozkem zatahovacím.

Ty si začal rozplétat Honzovu logiku na téma štuka a podvozek a různé dovětky které si k tomu vymýšlíš jsou jen tvým problémem.
dalibor 6.12.2005 10:46 - č. 2976
c)vystříhat se neuvážených a rezolutních soudů obecně, a snažit se o co nejpřesnější vyjádření.- zatím jen vzbuzuješ dojem, že tvé reakce jsou nevyrovnané a nepřiměřené podnětům.
Tak tady to nechám na sobě, ocenuji tvůj styl,ale můj rezolutní soud nad stavem našeho letectva(předpokládám že máš na mysli především tohle) má své racionální jádro, v tom něměj obavy.
dalibor 6.12.2005 10:41 - č. 2975
S tebou je doopravdy dost o nervy diskutovat, zkus pro příště:

a)pečlivěji formulovat, co chceš napsat, protože jinak jde z naší strany jen o pokus odhadnout tvé myšlenky - třeba tobě je možná jasné, že slovy "průmysl byl slabý" máš na mysli "letecký průmysl byl slabý", ale ostatním to zřejmé není, ani ze souvislosti s Avií B.71;

Chápu, poučil sem se neboj.

pokud něco tvrdíš, nějak to odůvodnit - ne jen "Čet jsem o tom, mně nic nevykládejte", ale napsat něco ve stylu "Pokládám čsl.letectvo za slabé z takovýchto a těchto důvodů..."

K tomu ti odepíšu zvlášt
dalibor 6.12.2005 10:25 - č. 2974
Ano, zatahovací podvozek je aerodynamicky lepší řešení, trend se tak ubíral, ale to neznamená, že letadlo, které jim nedisponuje je zcela neschopné boje, jak se zdá vyplývat z tvých příspěvků - jen má drobnější nevýhodu, kterou mohou vyrovnat jiné momenty. Třeba Fokker D.XXI ho též neměl, zatímco I-16 ano, a nemyslím, že výsledky vzájemných soubojů by svědčily o totální nadřazenosti stroje se zatahovacím podvozkem.
Nevím který z mých příspěvků máš na mysli,tvůj příklad je dobrý a našly by se ještě lepší.
dalibor 6.12.2005 10:22 - č. 2973
dalibor: hmm... 11 příspěvků za sebou, aspiruješ na hvězdičky? (evidentně ne zlaté)
Hvězdičky už mám-zlaté...
dalibor 6.12.2005 10:21 - č. 2972
Slyšel jsi někdy o obraně Malty? Kde několik "zastaralých dvouplošníků" s pevným podvozkem (Gladiator Mk.II) po dva týdny vcelku úspěšně rozhánělo formace SM.79, Cant Z.1007, MC.200 aj. s modernějším zatahovacím podvozkem?
Jo souhlas, tam jim to fakt nandali.Jo a koukni třeba na Ki-27, ještě lepší příklad.
Honza M. 5.12.2005 17:41 - č. 2971
Honza M. dalibor: hmm... 11 příspěvků za sebou, aspiruješ na hvězdičky? (evidentně ne zlaté)
dalibor napsal v č. 2956:
"musím stále trvat na tom že zatahovací podvozek je modernější"

O to se nikdo nepře, jenže ty jsi stále trval na tom, že „zatahovací podvozek = dobré letadlo“, a to je rozdíl.
Slyšel jsi někdy o obraně Malty? Kde několik "zastaralých dvouplošníků" s pevným podvozkem (Gladiator Mk.II) po dva týdny vcelku úspěšně rozhánělo formace SM.79, Cant Z.1007, MC.200 aj. s modernějším zatahovacím podvozkem?
ja_62 5.12.2005 16:37 - č. 2970
ja_62
dalibor napsal v č. 2965:
"Ale ale, komu to tady povolují nervičky, že by nějaké osobní zkušenosti,já vím, nemáš to lehké obhajovat čs letectvo v roce 38, to chce klid."

S tebou je doopravdy dost o nervy diskutovat, zkus pro příště:

a)pečlivěji formulovat, co chceš napsat, protože jinak jde z naší strany jen o pokus odhadnout tvé myšlenky - třeba tobě je možná jasné, že slovy "průmysl byl slabý" máš na mysli "letecký průmysl byl slabý", ale ostatním to zřejmé není, ani ze souvislosti s Avií B.71;

b)pokud něco tvrdíš, nějak to odůvodnit - ne jen "Čet jsem o tom, mně nic nevykládejte", ale napsat něco ve stylu "Pokládám čsl.letectvo za slabé z takovýchto a těchto důvodů..."

c)vystříhat se neuvážených a rezolutních soudů obecně, a snažit se o co nejpřesnější vyjádření.- zatím jen vzbuzuješ dojem, že tvé reakce jsou nevyrovnané a nepřiměřené podnětům.
ja_62 5.12.2005 15:39 - č. 2969
ja_62
dalibor napsal v č. 2956:
"Pevný podvozek, tady si to dovolím oponovat, musím stále trvat na tom že zatahovací podvozek je modernější, mimochodem, nevím jestli to víš, ubíral se tímto směrem i světový trend."
Ano, zatahovací podvozek je aerodynamicky lepší řešení, trend se tak ubíral, ale to neznamená, že letadlo, které jim nedisponuje je zcela neschopné boje, jak se zdá vyplývat z tvých příspěvků - jen má drobnější nevýhodu, kterou mohou vyrovnat jiné momenty. Třeba Fokker D.XXI ho též neměl, zatímco I-16 ano, a nemyslím, že výsledky vzájemných soubojů by svědčily o totální nadřazenosti stroje se zatahovacím podvozkem.
karaya1 5.12.2005 15:36 - č. 2968
karaya1
dalibor, 2956:
(...)A platí to i naopak, zatahovací podvozek zdaleka neznamená automaticky i dobré letadlo — Willy by mohl vyprávět :o))
Ad poslední věta-o tom žádná, souhlasím s tebou.
Nevypadá to tak:
"Aha..? Tzn. „zatahovací podvozek = dobré letadlo“, ano..?"
Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)
Stuka-mě se nehodící případ, ale jo, hodila by se ale v čs letectvu nic podobného nebylo, takže nic.
Přiznám se, že jsem se asi pět minut snažil tuto větu pochopit, ovšem bez valného úspěchu. Svou »(...) aplikoval Tvou logiku o nadřazenosti zatahovacího podvozku nad pevným (a to za každých podmínek, viz. „Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)“) na jiný (Tobě se nehodící) případ.« jsem mínil fakt, že nadřazuješ zatahovací podvozek pevnému. A to i v případě, kdy výkony konkrétního letadla s pevným podvozkem mohou překonávat kolegu s podvozkem zatahovacím.
Pevný podvozek, tady si to dovolím oponovat, musím stále trvat na tom že zatahovací podvozek je modernější, mimochodem, nevím jestli to víš, ubíral se tímto směrem i světový trend.
Pokud jsi si nevšiml, netvrdím, že by měla mít současná letadla pevný podvozek, ale to, že jeho instalace neznamenala nutně v jistém časovém údobí zastaralost či automatickou podřazenost souputníkům.
ja_62 5.12.2005 15:34 - č. 2967
ja_62
dalibor napsal v č. 2724:
"naše letectvo (září 38 a výhled pro rok 39) mi je naprosto k smíchu doslova ve srovnání s kdekým "
" bohužel nic na mym současnym nazoru nemění, výraz směšné mohu klidně nahradit třeba k pláči"
Občas se nad čsl. letectvem směješ, občas pláčeš - nemáš pocit, že to doopravdy není příliš vyvážený postoj? Naše letectvo opravdu nebylo v roce 1938 nejsilnější v Evropě, jak jsi snad kdysi usuzoval z tendenčních článků v L+K, ale na druhou stranu není možné ho označovat za
"k téměř ničemu,"

jak činíš ty.

To že nebylo nejsilnější neznamená, že nestálo za nic.

Možná do letadel tolik nevidím - po technické stránce, ale na druhou stranu jsem schopen vidět, že ta zastaralost nebyla tak dramatická, ani početní stavy tak chabé, aby si letectvo nemohlo vést dobře - zatímco ty máš jednoznačný, ač nijak nepodložený názor, navzdory opakovaným výzvám bys k tomu něco konkrétního napsal, že nebylo-li letectvo přesně na téže úrovni jako Luftwaffe, nemělo by proti ní šanci.
dalibor 5.12.2005 12:45 - č. 2966
Jo makety... taky sem jich pár postavil, pěkná věc.
Vážně..? Ty jsi i postavil pár maket..? Zajímavá informace, vskutku… Mimochodem, jakou že má tvoje někdejší stavba maket souvislost s nynějším probíraným tématem..?
Tak, k tomuhle, uznávám že sem si zde dovolil lehce ironickou odpovědv mylném domění, že bude pochopeno.Jelikož přišlo několik dotazů a ani Algy zjevně nepochopil mou odpověd, vytvořila se zde situace pro pěknou kvízovou otázku.za A Dalibor chtěl říci, že rád staví makety.za B Dalibor chtěl říci, že nerad staví makety, ale makety se mu líbí.za C Dalibor chtěl říci, že na maketách se dá ukázat i to co ve skutečnosti nebylo.Pokud se přípojí do soutěže o pointu odpovědi Dalibora ostatní, nechte prosím prvního soutěžícího Algyho, je to přece jenom příspěvek.
dalibor 5.12.2005 12:06 - č. 2965
dalibor (2927):
Potom, patrně, byl lepším stíhačem než B-35 i takový Polikarpov I-16, Grumman F3F, či Seversky P-35, že..?Jo, myslím že se dá souhlasit.
dalibor (2921):
Aha..? Tzn. „zatahovací podvozek = dobré letadlo“, ano..?Hmm, zdá se mi že jo...(že by ne?)
Potom, patrně, jsi Ty chovancem v jistém ústavu, že..?

Ale ale, komu to tady povolují nervičky, že by nějaké osobní zkušenosti,já vím, nemáš to lehké obhajovat čs letectvo v roce 38, to chce klid.

Vidím, že si se činil, jen co je pravda, kde se na tebe ostatní hrabou, je dojímavé vidět kolik si dáš práce s chovancem z ústavu.

A k mým odpovědím, nevidím na nich divnýho, já na rozdíl od tebe vím, že v době kdy Polikarpov I-16, Grumman F3F, či Seversky P-35,vstupovaly do služby tak byla B 35 tak možná na prototypové dílně, ale s tím ty si problémy nedělej, všiml sem si že to máš trochu časově pomýlené.
2541-2560 z 5038
Po