Září 1938 - měli jsme se bránit?
|
|
---|---|
pewnie ze powinniscie walczyc.pisze z polski,co prawda wystapilismy o Cieszyn a wegry o slowacje i ukraine zakarpacka ale bylo to skutkiem czechoslowackiego pacyfizmu.zreszta moze lepiej ze nie walczyliscie i tak jak po polsce nie przejechaly po was niemieckie i rosyjskie czolgi.dla was wojna minela bez wiekszych strat. | |
|
|
Tom napsal v č. 3010: o B534 se tady již mluvilo, jiné bývalé čsl. aeroplány Němci bojově nenasadili. "Další díly toho seriálu jsou o E-39, B-534, sportovních letadlech..." |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3008: Další díly toho seriálu jsou o E-39, B-534, sportovních letadlech... "Musím říci, že mne to velmi zaujalo" |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 3004: "V knize Klause Michaelise "1938 Krieg gegen die Tschechoslowakei - Der Fall Grün", která vyšla loni v Německu" Už jsem na ní koukal ale zatím jsem se neodhodlal ji zakoupit. Jak na tebe působí? Mně odradil autorův nízký věk, vojenskohistorická skušenost pouze jako řidič samohybné houfnice v BW a hlavně další publikace věnované zejména SS. Celkově jsem nabyl dojmu, že jde spíše o příspěvek do časopisu než hodnotné dílo. Každopádně ale je to vyjímka, v cizině se československem v roce 38 v podstatě nikdo nezabývá, neboť to neberou jako válku. |
|
|
|
Tom (2835) Tome, tak jsem si přečetl ten článek o Šmolíkách. Musím říci, že mne to velmi zaujalo a jsou to bezesporu velmi zajímavé a často i nové věci. Jen to, jejich bojové nasazení je popsáno docela stručně - byly tedy bojově nasazeny, ale teda nic moc to nebylo, spíš nic - rušící noční létadla typu Polikarpov PO-2 (důvěrně znám z mých mladých let z KP Prostějov ) Jo, i ta Cimrmanova placka byla velmi zajímavá. Díky. |
|
|
|
V Gallandových životopisech se píše, že vycvičil a připravil k válce proti ČSR jednu SG na Hs 123, čili by nemělo jít jen o narychlo sestavené jednotky. Jestli tomu dobře rozumím (absence He 51, Ju 52, Do 23, CR 32 atd...), tak jde o jednotky vyčleněné výhradně k útoku na ČSR, takže jejich neuvedení je pochopitelné. Na druhou stranu by transportní jednotky s Ju 52 zahrnuty být měly - viz plánované výsadky. Taky Ju 87 by neměly být vedeny mezi "bitevními" (Schacht...), ale u střemhlav bombardovacích (Sturmkampf...). Taky postrádám průzkumné jednotky - možná jsou zahrnuty mezi ty bombardovací. Taky se chci zeptat, jestli je v originále použito výrazu "Geschwader", nebo "Gruppe"? |
|
|
|
Také nic nemám - a navíc, poté, co se zjistí, jaký byl početní stav, přijde problém, jak dlouho která skupina onou výzbrojí disponovala, a jak kvalitní byla úroveň jejího výcviku - zejména u těch stíhačů. Tam mi navíc chybí zmínka o He 51 a 112, takže asi nejde o vyčerpávající výčet...ale víc k tomu nejsem schopen dodat. | |
|
|
Bohužel jsou mé skromné prameny značně rozporuplné, co se týče jak stavů, tak data utvoření/přezbrojení jednotek. | |
|
|
V knize Klause Michaelise "1938 Krieg gegen die Tschechoslowakei - Der Fall Grün", která vyšla loni v Německu, se píše s odvoláním na "Meldungen an den Generalquartiermeister. BA/MA. RL 2 III/701", že k 1.10.1938: - ze 30 bombardovacích skupin bylo 15 vyzbrojeno He-111, 8 Do-17 a 7 Ju-86, - z 22 stíhacích skupin bylo 17 vyzbrojeno Bf-109 a 5 Ar-68, - 6 bitevních skupin mělo Ju-87 a 5 narychlo sestavených další typy (Hs-125, He-45). Může někdo tyto údaje potvrdit, upřesnit, vyvrátit? |
|
|
|
Ad slabé výkony B-534. Omlouvám se všem kolegům, kteří chtěli ono téma ukončit, ale má ješitná dušička mi to nedovolí. Prvotním cílem stíhacího letounu je i dnes vybojování a udržení vzdušné převahy nad svěřeným sektorem. V tehdejší době však bylo hlavním úkolem eliminace bombardovacích letounů, případně donutit je nesplnit úkol(napadením donutit odhodit náklad mimo cíl). Vezmeme tedy výkony Avie B-534 4. provedení, plně vyzbrojeného a vystrojeného. Max. rychlost 380km/h, dolet 570km, stoupavost cca 16m/s. Doba výstupu do předpokládané operační výšky 3000m cca 3minuty. Zaměříme se na rychlosti bombardérů hlavního protivníka, tedy Luftwaffe. Podotýkám, že jde o údaje prázdných letounů s max. 1/3 paliva. He-111B-1/2 - 370km/h He-111D - 410km/h He-111E - 380km/h Do-17E - 355km/h Do-17F - 360km/h Do-17P - 400km/h Ju-86D/E - 325km/h Jak vidno, kromě nejvýkonnějších typů nebyly naložené bombardéry pro B-534 nedostižitelné. V případě blízkého stíhacího doprovodu je situace horší, nikoli však bezvýchodná. Stačí se podívat na počty jednotek čerstvě přezbrojených na Bf-109(často defakto papírově). |
|
|
|
Tom napsal v č. 2995: "pracoval na Š-50" tohle by bylo krásné létadlo stejně tak třeba A 300, taky krásný stroj! |
|
|
|
Algernon napsal v č. 3000: "Mimochodem (2991), Letov ale žádné B-71 nakonec nevyrobil? Nevíš jak dalece vážně na tom byli s přípravou výroby těch B-71?" čoveče, to z hlavy nevím, musel bych zahrabat někde ve spodních patrech knihovny , Letov nevyrobil žádné letadlo, Avia a Aero vyrobily svůj kontinget, bohužel ho již přebírali ýbrmenšové. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 2998: "Patrně tedy také byl německý let. průmysl slabý? " si myslím, že v této diskusi nemá cenu dále pokračovat. Každej náběh nové výroby je průser. Poměřovat vyspělost průmyslu tímto není zcela objektivní. |
|
|
|
Tom (2995) - souhlasím, tak nějak to asi bylo | |
|
|
mbbb má samozřejmě pravdu, že v Letovu se Blochy nevyráběly (dokonce ani těch 12 ks v Avii bych neviděl jako nějak závratnou sérii). Jen jsem poznamenal, co mne napadlo. Prostě to vidím tak, že všichni si dělali to "své", Avia kromě série B-534 (a ty měly jistě prioritu) chystala Nebesářovu B-158 a Novotného B-35, Aerovka stavěla mimo MB-200 taky A-304 a v prototypech se věnovala A-300, Letov stavěl poslední sérii Š-328 a pracoval na Š-50. Prostě mi připadá, že na stavbu B-71 ani mnoho kapacit nezvývalo. | |
|
|
Witam Kolegów na Polskie forum jestem tam moderatorem Zapraszam www.obliczahistorii.pl/forum |
|
|
|
Algy (2992) - souhlas. Můj zaměstnavatel uvede na trh příští rok nový vůz. Start sériové výroby je březen 06 (prodej bude později samozřejmně, je potřeba naplnit sklady). V březnu se vyrobý celý jeden sériový vůz. V dubnu jich bude celých šest denně a ani do konce roku 06 se neplánuje naběhnout na denní cílovou kapacitu! proto opakuji:
mbbb napsal v č. 2991: "poměřovat výkonnost našeho leteckého průmyslu zavedením výroby Antek - či problémy s tím spojenými je pošetilé" |
|
|
|
Tomíku, ale Antky se měly vyrábět ve třech závodech Aero, Avia a Letov, kdežto Blochy jen v Aeru a Avii. Takže nevím jestli to v tvém příspěvku 2990 je to pravé. Možná z části ano. Jinak poměřovat výkonnost našeho leteckého průmyslu zavedením výroby Antek - či problémy s tím spojenými je pošetilé. Každá nová výroba sebou přináší problémy. Já se živím jako projektant nových výrob v automobilce a ještě jsem nezažil náběh nového agregátu či vozu, kterej by dopadnul dle plánu. Tedy, konečný termín zavedení do série "start of prodakšn" se v žádném případě nesmí posunout, ale co je kolem toho za "kašpárkoviny" a kolik je s tím spojeno potěmkinových vesniček............ |
|
|
|
dalibor: a nebo ještě líp - sesmol z toho článek a pošli ho mi; Jestli to bude aspoň trochu pozoruhodné, tak to uveřejním a všichni tví kritici se mohou vyjádřit v komentářích k ucelenému názoru (když to dobré nebude, třeba to dočasně uveřejním taky - aspoň se zasmějeme). |
|
|
|
to dalibor - nevidím důvod, proč bys to, cos mi poslal mailem, nemohl umístit tady - případně to rozděl na víc příspěvků po odstavcích - myslím, že je to celkem rozumné - jako východisko pro diskusi - ač s některými věcmi bych nesouhlasil, nebudu je tady teď popírat, když jsem je viděl jen já, a o jiných zase nic nevím - když to umístíš tady, rozhodně s tebou bude možné diskutovat dál- a fundovaněji než já - je to konkrétnější než to co jsi psal dosud. Odpovím ti mailem, ale prozatím si stojím za tím, že naše letectvo sice bylo zastaralé, ale nebylo to nijak dramatický nepoměr vůči Německu. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Československo, protektorát
- > Září 1938 - měli jsme se bránit?