Generálové a maršálové 2.sv.v.
|
|
---|---|
ja_62: (377) Samozřejmě. Stačí se podívat na jeho rozbor možností "Overlordu" a postup Spojenců. Defakto jediné v čem se mýlil bylo místo vylodění. Ale třeba jeho plán obrany byl výborný a bylo štěstí, že stará garda německých generálů si vymohla jeho nerealizování. Právě na jeho vedení příprav k odražení invazi je vidět jednoznačný pokrok ve jeho strategickém úsudku. Ukázal, že už není jen schopen kvalitní improvizace na taktické úrovni, ale že má už i strategický rozhled. | |
|
|
Rixen: rodolfo-graziani.iqnaut.net/ | |
|
|
Co víte o italském polním maršálvi Rodolfu Graziannim? | |
|
|
Krtek2 napsal v č. 382: Jenomže to závisí na odhadu, abys byl na stejných plážích jako nepřítel, a ne třeba o dvě stě kilometrů vedle.
"Vždyť podle mě je nejlepší šance na rozdrcení nepřítele na plážích, kdy je ještě bez těžké techniky, dezorientovaný...."
Krtek2 napsal v č. 382: Má ale silné lodní dělostřelectvo, které ve vnitrozemí mít nebude.
"bez těžké techniky"
Krtek2 napsal v č. 382: Tak to už jim, při poměru sil v roce 1944 moc možností nezbývalo, zejména co se porážky nepřítele týkalo, ale vystavit tankové jednotky na dostřel lodních děl byla chyba - zatímco dále od pobřeží by jim pohyb znemožňovala spojenecká letadla, na plážích by to byla děla+letadla. Koneckonců německé jednotky - i tankové - si ponechaly jistou schopnost manévrování a pohybu i v Normandii, (ačkoli převážně v noci) takže s naprostým znemožněním pohybu letectvem to nebylo zas tak vážné.
"jako německý velitel máš za úkol porazit blížící se invazi,"
Krtek2 napsal v č. 382: Jednotky na plážích mohly trochu rozrušit sestavy útočníků, ale předpokládat zadržení, nebo dokonce zahnání do moře byl nesmysl. "nejlepší šance na rozdrcení nepřítele na plážích" |
|
|
|
Rommel, svou představou, že invasní bitva bude vybojována na plážích, a proto je důležité mít co nejvíce tanků první den na pobřeží, což zdůvodňoval tím, že letecká převaha spojenců znemožní přesuny. Označení dne D za "nejdelší den" také pochází od něj - ale jestli si doopravdy myslel, že mají nějakou šanci porazit vylodění první den na plážích, asi moc strategicky na výši nebyl. Jeho pojetí ovšem stará garda nechápala, celkem oprávněně, protože kdyby se spojenci vylodili jinde než ty zálohy byly připraveny, stejně by se nemohly přesunout, i kdyby nebyly rušeny letectvem trvalo by to příliš dlouho a navíc za plážemi byly vystaveny lodnímu dělostřelectvu. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 379: ne, já sem nereagovalpřímo na to, ale spíše sem se chtěl zeptat, kdo takto uvažoval a proč "V zásadě zdravé uvažování, jen jsem asi měl víc zdůraznit ironické vyznění poslední věty mého č.377." |
|
|
|
bubu napsal v č. 378: V zásadě zdravé uvažování, jen jsem asi měl víc zdůraznit ironické vyznění poslední věty mého č.377. "ja_62:k čemu je dobré rozptýlení sil před invazí?...podle mě jde i docela blbost, když se to za zadkem vylodí armáda a ty máš tanky daleko, takže nemohou zasáhnout" |
|
|
|
ja_62:k čemu je dobré rozptýlení sil před invazí?...podle mě jde i docela blbost, když se to za zadkem vylodí armáda a ty máš tanky daleko, takže nemohou zasáhnout | |
|
|
Dzin napsala v č. 376: Máš nějaké konkrétní důkazy jeho strategického myšlení "na výši"?
"Tehdy je jeho strategické myšlení jednoznačně na výši"
Dzin napsala v č. 376: Což, jak jsme se shodli v příspěvcích 335-353, není nic moc."a minimálně srovnatelné s ostatními německými generály." Co se týče konkrétních strategických opatření, která by se mu podařilo prosadit, tak naštěstí pro Němce také mnoho nebylo, snad jen úspěšné částečné rozptýlení vlastních záloh v očekávaní invase spojenců. |
|
|
|
ja_62 napsal v č. 371: To je právě to, co není pravda. Toto hodnocení Rommela ustrnuje někdy na začátku jeho vojenské cesty. Jednoznačně neodpovídá závěru jeho kariéry. Tehdy je jeho strategické myšlení jednoznačně na výši a minimálně srovnatelné s ostatními německými generály. Když vezmeme třeba rozbor postupů očekávaného spojeneckého vylodění, tak Rommelův je hodně přesný, zatímco "stará garda" střílí naprosto mimo. Je ovšem jen typické, že po válce na toto jeho generálští kritikové nikdy nepoukazují a stále o něm mluví jako o strategickém diletantovi. "ale na strategické úrovni ho nazvat omezeným je naprosto věcné ohodnocení." |
|
|
|
rocky napsal v č. 374: jo,to sem viděl.moc dobrý. "Já vím , že na internetu toho najdu o všech generálech a já myslel spíš v televizi adt. Nedávno dávali dokument Rommel a Mongomery jak válčili proti sobě v Africe" |
|
|
|
bubu: Škodilo mu to jen ve vztahu k těm jeho kolegům, kteří žárlili na jeho úspěchy. | |
|
|
Rommel měl spíše štěstí, že Briti použili zastaralou taktiku posílání tanků do boje, a to postupně, tak je mohl postupně likvidovat svými 88mm flaky..... | |
|
|
Dzin napsala v č. 369: No - spíše bych ho viděl jako schopného velitele menších jednotek - divise, sbor - ale na strategické úrovni ho nazvat omezeným je naprosto věcné ohodnocení. "Stará garda na něj vrší sice kritiku za kritikou, považuje ho za omezeného (na strategické úrovni ho stále viděli jako druhořadého nižšího velitele), ovšem jejich výhrady nejsou dle mě moc věcné." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 369: jde o to, zda mu to prospělo.....nezapoměň, že se psychicky zhroutil, ...... "Rommel je klasickým mediálním generálem" |
|
|
|
Rommel je klasickým mediálním generálem. I když asi ne tak klasickým, protože narozdíl od MacArthura a nebo ještě lépe Clarcka byl opravdu schopný. Osobně považuji Rommela za jednoho z nejlepších německých generálů, ne-li nejlepšího. Pozitivum vidím hlavně v jeho schopnosti se vyvýjet a zlepšovat. Stará garda na něj vrší sice kritiku za kritikou, považuje ho za omezeného (na strategické úrovni ho stále viděli jako druhořadého nižšího velitele), ovšem jejich výhrady nejsou dle mě moc věcné. |
|
|
|
Rocky: ono na internetu, když budeš hledat, najdeš vše o každém i pro tebe neznámém, možná, že Rommela znají jen proto, že byl představitelem spolu s manželkou a dětmi "ideální německé rodiny" byl dáván za příklad, nebo že ho proslavily jednotky Afrika Korps, o tom, že se podílel na atentátu na Hitlera a že spáchal sebevraždu požitím cyankáli se moc nemluví | |
|
|
Protože se o Rommelovi nejvíce mluví a píše než o jiných generálech ale neříkám ,že je nejlepší. Takový Manstein byl taky dobrý generál , ale neslyšel jsem o něm tolik jako o Rommelovi. |
|
|
|
NUNNY napsal v č. 362: Proti tomuto se musím ohradit, dotyčná stránka má do objektivity resp. do výrazného nestranění nacistům dosti daleko. Líčit vraha Skorzenyho jako hrdinu a činnost jeho jednotky za americkými liniemi za „velmi efektivní“ je trochu mimo mísu. Jenom mimochodem, odměnou za to, co prováděl Skorzeny se svou bandou v Ardenách je obvykle kulka... "Á chytrej jak rádio." |
|
|
|
Ano, byl to jeden z nejznámějších osobností (a nejoblíbenějších) třetí říše, ještě z Donitzem a jeho ponorkami. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Osobnosti
- > Generálové a maršálové 2.sv.v.