Generálové a maršálové 2.sv.v.

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
821-840 z 1217
<< 39 40 41 42 43 44 45 >>
Po
ja_62 23.3.2006 09:59 - č. 451
ja_62
Dzin napsala v č. 426:
"Jinak, jak už jsem psal, nehodnotím šance Rommelova plánu na odražení invaze, hodnotím vzájemné šance Rommelova plánu ku plánu německé generality na odražené invaze. A v tomto je podle mého Rommelův plán lepší"
Jenže Rommelův plán nenabízí žádné východisko pro případ neúspěchu, a prakticky jiná možnost u něj není reálná.

To co Rommel nabízí je lineární posiční strategie, aplikovaná v masívním rozsahu, /a bez záloh / ale nic nového pod sluncem - novátorská mohla být v roce 1914, v roce 1944 byla značně demodé, poslední profesionál který ji zkoušel vážně před Rommelem použít byl Gamelin (včetně zapojení opevněné linie) a jak dopadl...prostě Rommel byl schopný velitel praporu, který se prolísal k velení divise, kupodivu nic nezkazil a naopak se projevil jako brilantní taktik, schopný velitel sboru, dobrý organisátor a generál který dokázal vzbudit v podřízených nadšení a vyburcovat je k vysokým výkonům, ale jako stratég naprosto selhal. Pokud měl Hitler nějak dobře využít jeho schopnosti měl ho jmenovat něčím na způsob "velitele stavby Atlantického valu", ne mu svěřovat skupinu armád. Tečka. Detaily v "Overlordu" a "Strategii a taktice"
bobanek 22.3.2006 20:22 - č. 450
Worchester napsal v č. 428:
"Jen mě tak napadlo nevíte z čeho vznikla přezdívka Dwighta Eisenhowera- "Ike"? "
Nečekal jsem na sobotu, abych přiblížil objasnění přezdívky "Ike". Takže ke svému příspěvku dodávám následující / za použití knihy : Říkali mu Ike od Ivana Brože, vyšlo v roce 1988 v nakladatelství Naše vojsko /

Jeho celé jméno bylo David Dwight Eisenhower. Jeho matka nesnášela přezdívky a zkracování jmen / nikoli příjmení/. Usoudila tak, že jméno Dwight bude neprůstřelné. Dětsky štěbetavé polykání hlásek z něho brzy udělalo " Dvajk " a pak už nic nebránilo v cestě na další zkrácení na " Ajk ". / vzpomeňme na naše dětství, kdy jsme jména svých kamarádů taky komolili - např. Bohuslav na Bojda, Bohumil na Bóža, Eduard na Eďas a pod. Komolení příjmení není moc rozšířené/ V anglickém přepisu to nemohlo být psáno jinak než jako Ike. Jistě není bez zajímavosti, že stejnou přezdívku nakonec dostali i ostatní Eisenhowerovi hoši. Někdo o tom " vypracoval teorii ", že to způsobila první hláska "aj", jíž se začíná příjmení vyslovovat / zde ovšem chybí připojení na písmeno "k "/. Byly to však tituly jen dočasné. Sám Eisenhower vzpomíná, že už na gymnáziu se s "Ikem" nesetkával. Jaké však bylo jeho překvapení, když nastoupil do vojenské akademie ve West Pointu a "klukovské" jméno se opět vynořilo.

Eisenhowerovi předkové pocházeli z Německa z Porýní. Rodinné jméno původně znělo Eisenhauer - železný tesák. Do Ameriky přišli v roce 1741.

Tak to je doslovná citace. V závorkách jsou moje poznámky.
karaya1 21.3.2006 21:48 - č. 449
karaya1 Je otázka, jestli to vůbec někdo ví (včetně Eisenhowera samotného) na sto procent. Mnohé přezdívky se vynoří zčistajasna a původ je neznámý i pro přezdívaného, popřípadě je jejich nositel záměrně nevysvětluje či ještě navíc mlží... Ale jsem zvědav, co dostane Ondraha za odpověď (a taky od koho ).
Ondraha 21.3.2006 21:41 - č. 448
Ondraha
Langos napsal v č. 446:
"Já bych spíš věřil tý mojí teorii, že Ike vzniklo z příjmení Eisenhower, když se to čte s Aj, tak tedy Ike-Ajke."
K té se taky nejvíc přikláním.
Langos napsal v č. 447:
"Chtělo by to někoho, kdo to opravdu ví, aby to rozseknul."
Už jsem někomu napsal. Zítra dám vědět odpověď.
Langos 21.3.2006 21:36 - č. 446
Langos Já bych spíš věřil tý mojí teorii, že Ike vzniklo z příjmení Eisenhower, když se to čte s Aj, tak tedy Ike-Ajke. To bych věřil víc, než že to vzniklo zkomoleninou jména Dwight.

Navíc podle toho, co nám zjistil Ondraha
Ondraha napsal v č. 432:
"Tak jsem se dočetl proč Ike: Ike (his boyhood nickname, based on a guttural shortening of his last name) Pro ne moc dobré angličtináře překlad: Ike(jeho chlapecká přezdívka, stavějící se na hrdelním zkracování jeho posledního jména)"
A podle toho jak říká Karaya o výrazu last name (třeba na ICQ máš last name, což znamená přijmení, jelikož na anglické verzi bylo právě last name a v české přijmení).
karaya1 napsal v č. 438:
"Že jsem tak opovážlivý, co to je to „poslední jméno“..? Pro ne moc dobré angličtináře: jak surname, tak last name znamená příjmení, akorát to první je britská angličtina, kdežto druhý výraz američtina..."
Ondraha 21.3.2006 21:25 - č. 445
Ondraha Další teorie:

instead of it being the usual nickname of the name "Isaac"

další neshoda:
His nickname was "Ike", probably because it rhymed with Dwight, his real name. They used his nickname in his famous presidential campaign slogan: "I like Ike."
Worchester 21.3.2006 20:53 - č. 444
Worchester
Ondraha napsal v č. 443:
"Aha takže zkomolenina jména Eisenhower to být nemůže, ale zkomolenina jména Dwight to být může jo?"
Bobánek má zřejmě pravdu a potvrdil moje domněky.
Abych to pro Ondrahu shrnul
Ondraha napsal v č. 443:
"Aha takže zkomolenina jména Eisenhower to být nemůže"
Ne nemůže, protože Eisenhower není jméno, je to přijmení.

Děkuji Bobánkovi a Ondrahovi.
Ondraha 21.3.2006 20:35 - č. 443
Ondraha
bobanek napsal v č. 442:
"Ale určitě Ike není zkomolenina jména Eisenhower."
Aha takže zkomolenina jména Eisenhower to být nemůže, ale zkomolenina jména Dwight to být může jo?
bobanek 21.3.2006 20:16 - č. 442
"Jen mě tak napadlo nevíte z čeho vznikla přezdívka Dwighta Eisenhowera- "Ike"? "
Kdysi jsem četl / a možná bych tu knihu u našich vyštrachal/ životopis o Eisenhowerovi, kolik měl bratrů, studia apod. Ike je zkomolenina jména Dwight - zavedl jí jeho mladší bratr, když Dwight hrál basket nebo ragby. O víkendu knihu najdu a podívám se jak to je. Ale určitě Ike není zkomolenina jména Eisenhower.
Streso 21.3.2006 18:40 - č. 441
Streso
bubu napsal v č. 440:
"last minute není last name, ale je to výhodný tak cestovat "
myslím že jsi nepochopil pointů od Jardy
bubu 21.3.2006 18:32 - č. 440
bubu
mbbb napsal v č. 439:
"last minute"
last minute není last name, ale je to výhodný tak cestovat

Streso: pochopil, ale já bych to spíše nazval OT
mbbb 21.3.2006 18:28 - č. 439
mbbb
karaya1 napsal v č. 438:
"Pro ne moc dobré angličtináře: jak surname, tak last name znamená příjmení, akorát to první je britská angličtina, kdežto druhý výraz američtina..."
pro mne je to všechno last minute
karaya1 21.3.2006 18:11 - č. 438
karaya1 Že jsem tak opovážlivý, co to je to „poslední jméno“..?

Pro ne moc dobré angličtináře: jak surname, tak last name znamená příjmení, akorát to první je britská angličtina, kdežto druhý výraz američtina...
Ondraha 21.3.2006 18:06 - č. 436
Ondraha
Smrť napsal v č. 435:
"Pro ne moc dobré angličtináře: "lastname" se obvykle překládá jako příjmení a ne "poslední jméno"!"
příjmení= SURNAME
last name=poslední jméno

všimni si také, že to mám oddělené mezerou
Ondraha 21.3.2006 16:27 - č. 434
Ondraha
Langos napsal v č. 433:
"Takže jsem měl pravdu, že je to z jeho příjmení Eisenhower."
Ano,měl si pravdu.
Ondraha 21.3.2006 15:54 - č. 432
Ondraha

Tak jsem se dočetl proč Ike:

Ike (his boyhood nickname, based on a guttural shortening of his last name)

Pro ne moc dobré angličtináře překlad:

Ike(jeho chlapecká přezdívka, stavějící se na hrdelním zkracování jeho posledního jména)

Ondraha 21.3.2006 15:28 - č. 431
Ondraha
"Anglicky slovo "Ike" znamená lichvář"
Rixen napsal v č. 430:
"Ike znamená v anglickém jazyce vychytralý "
ach ten slovník na seznamu, já bych se podle něho moc neřídil. Co když Ike je slovo z amerického slangu?ten na seznamu asi nenajdete
Rixen 21.3.2006 14:34 - č. 430
Rixen
"Ike"
Ike znamená v anglickém jazyce vychytralý
Langos 21.3.2006 14:25 - č. 429
Langos MOžná že je to ze jména. Eisenhower se čte Aj, tak Ike (Ajke). Ale to asi nebude ono. Ale to je tak první, co mě napadlo.
Worchester 21.3.2006 14:24 - č. 428
Worchester Jen mě tak napadlo nevíte z čeho vznikla přezdívka Dwighta Eisenhowera- "Ike"?
Anglicky slovo "Ike" znamená lichvář, což on zřejmě nebyl
821-840 z 1217
<< 39 40 41 42 43 44 45 >>
Po