Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
![]() |
To Honza: ve své připitomělosti jsem zapoměl na nejrozsáhlejší program proudových motorů s axiálním kompresorem na straně Spojenců na konci války. Motory od firmy Westinghouse. Vyvíjeli jich ucelenou řadu s různými průměry (a od průměrů odvodili označení). K použití se dostaly např. na těsně poválečném FH-1 Phantom. Ale s Derwentem nebo s Nene se tedy srovnávat nedaly. |
|
|
![]() |
Algernon (169) : Jenom ještě malou poznámečku k porovnávaným flakům. Přiznávám, že jsem byl nucen se na technická data blíže podívat, protože z hlavy je tu neuvedu ani omylem. No a podle toho co se mi tak zběžně povedlo najít, tak žádný z těch zmiňovaných ( britský 3,7", US M1 ráže 90 i ruský 85 mm ) ve dvou celkem důležitých kategoriích ( maximální dostup střely, úsťová rychlost ) ten 88 mm Flak 41 nepřekonává ( cca 14 700 metrů a cca 1 000 m/s ). Pravda, můžu se mýlit, protože ohledně protiletadlových kanonů mám pouze jeden zdroj a je-li tam chyba, tak jsem ji samozřejmě mohl převzít. Jinak pochopitelně přiznávám a netvrdím, že se to dá posuzovat jen podle těchto dvou oblastí. Každý má něco v čem ten druhý může převýšit a zase naopak. Konkrétně u toho Flaku 41 je pro změnu zmiňována velká údržbová náročnost a problémy se střelivem. Toť vše. Do žádné bližšího rozboru se už dál pouštět nehodlám. ![]() |
|
|
![]() |
Nemám slov......Takový přístup bych od Tebe nečekal. |
|
|
![]() |
Ale no tak. Sám víš, že dá.![]() |
|
|
![]() |
Pokud je to hovadina, trošku to rozeber. Jistě to nezajímá pouze mě.![]() |
|
|
![]() |
Algernon: Všimni si, že jsem nikce nepsal o prvenství ohledně motorů. Na ty motory s axiálním kompresorem sem se ptal jen proto, že mé vědomosti sahají jen po následující: S úrovní tehdejší techniky bylo lepší v té době přikročit k radiálnímu kompresoru, protože byl o něco jednodušší a dalo se lépe využít jeho předností. Axiální kompresor měl do budoucna větší vývojový potenciál a později se k němu všeobecně přešlo. Protože o nich u spojenců nic nevím (a nechce se mi to sáhodlouze hledat), rád jsem se zeptal. Za odpovědi všem díky. |
|
|
![]() |
Algernon (177) : Nevím z jakého důvody by nemělo být možné mluvit současně o úspěšně zaběhnuté výrobě, o úspěšných, ale z některých důvodů nedotažených projektech a o naprosto špatných a špatnou cestou se ubírajících projektech. Stejně tak nevidím důvod proč by se nedalo současně mluvit o těch úspěšných a o těch co zůstali z nějakého důvodu jen na "papíře". Upřímně řečeno nevím, proč by to měla být blbost. Ještě nikdo tu nestanovil žádnou kategorii, nebo kritérium, které by to nějak omezovalo. To, že něco v té době bylo pouze ve stádiu projektu přece neznamená, že se to později nemohlo uchytit. Už jsem tu například jednou zmiňoval to první úspěšné využití vystřelovací sedačky u ( tuším ) He 280. Dnes se snad vystřelovací sedačky běžně nepoužívají ? Zároveň tím ale rozhodně nechci říct, že to je jen díky nim. To určitě ne, ale budeme-li to hodnotit z pohledu nápadu ( který údajně vyplynul z jiných praktických zkušeností ), z pohledu o skutečnou realizaci a i z pohledu onoho určitého vlivu do budoucna, tak potom tady určitý stupeň prvenství je. Mnohé věci jim v té době vůbec nemuseli být známy a klidně to právě může mít i ten vliv, že se to ( i v důsledku jiných okolností ) nakonec ubírá špatným směrem. Proto se snažím neustále apelovat ( ale asi už brzo rezignuji ![]() Těch důvodů proč některé projekty nebyly dotaženy do konce, nebo se ( by se ) později ukázalo, že byly chybné, je více. Někdy to rozhodovala neznalost, nevědomost, nedostatek času a nemožnost si s tím v té době nějak lépe poradit, někdy to rozhodovalo upřednostnění jiných projektů a někdy to ( bohužel pro ně ) rozhodoval i sám AH. Prostě těch důvodů je víc. Ale jinak plně souhlasím s tím, že ono tříštění a rozmělňování bylo ve většině případů chybou. Na druhou stranu málokdy asi bylo v jejich možnostech se tomu vyhnout. |
|
|
![]() |
Algernon : Tohle s tím nesouvisí úplně přímo, ale trošku to koresponduje s koncem (176). Bohužel nebylo v jejich možnostech některé zaběhnuté projekty ( i když měly třeba od dokonalosti daleko ) opustit. Podle mého názoru těžko mohli zastavit rozběhnutou výrobu Fw 190 A a Bf 109 G. Stejně tak těžko by si mohli dovolit zastavit výrobu Pz IV ve prospěch výroby Pantherů či jiné techniky. To prostě ( opět vzhledem k převaze nepřítele ) nebylo v jejich možnostech. Možná by to u některých druhů letadel a pozemní techniky nebylo na škodu a byl by to krok správným směrem, ale v té situaci v jaké se nacházeli si to prostě dovolit nemohli. Způsobilo by jim to kolaps daleko dřív. Stejně tak nemohu hodnotit Me 163 jako nemožný projekt. Je přece nutné vycházet z toho, že byli neustále tlačeni k tomu, aby se pokusili zamezit pronikaní strategických bombardérů ničících jejich průmyslovou základnu. Pokud byli nuceni vycházet z požadavků pokud možno co nejrychlejší stoupavosti ( aby měli možnost včas zachytit nepřátelský svaz ) a co nejvyšší útočné rychlosti ( aby se maximálně vyhnuli boji s tak velkým množstvím doprovodných stíhaček ), pak je celkem logické, že se pokoušeli právě o vývoj takového letounu. Samozřejmě, že ve snaze "najít recept" v tom byly i jiné projekty. Me 163 asi určitě neměl být tou jedinou a hlavní spásou. Rozhodně netvrdím, že to byl nějaký převratný a dokonalý vynález, ale myslím si, že je opět nutné se na to spíš dívat tak, zda poznatky získané při jeho projektování, vývoji a poznatky získané při praktickém nasazení mohli napomoci a měli ( alespoň nějaký ) vliv na pozdější konstruktérské práce a vývoje. Já Ti rozhodně nehodlám tvrdit, že na straně "spojeneckých" vědců a konstruktérů je nějaká výrazně menší snaha a produktivita. Nic přece nebrání tomu, aby se zde výsledky práce těch "spojeneckých" vědců a konstruktérů prezentovaly a diskutovalo se o nich. Vůbec není potřeba neustále hodnotit jen výsledky vědců a konstruktérů osy s obavami, že si tu snad všichni oponenti myslí, že ti "spojenečtí" s ničím převratným nebo dobrým nepřišli. A pokud to snad pramení z nevědomostí ( včetně mě ), pak by bylo o to více na místě to přiblížit. |
|
|
![]() |
Algernon (175) : Bohužel, asi nejsem dostatečně připraven a plno věcí si nepamatuji ![]() Vhodná kombinace pozemní techniky a letectva, to ano, ale kdoví jak by ve výsledku vyzněla možnost porovnat, na kolika zničených francouzských tancích se podílelo právě samo letectvo a na kolika to byly tanky a hlavně ty pověstné "osmaosmdesátky". Jak už jsem psal, tak samozřejmě nic nenamítám proti tomu, že proti německým tankům takovýmto způsobem Spojenci využívaly své vlastní letectvo s patřičnou výzbrojí. Z praktického hlediska a užitku by byla hloupost toho nevyužít. Bohužel toto ale nic nepoví o kvalitě srovnávané kategorie. Proto je nutné to porovnávat spíše právě jako stíhačka vs stíhačka, tank vs tank. ..."A právě totéž, ovšem ještě v dokonalejší podobě, díky naprosté motorizaci pozemních vojsk, dokázali Američané i Britové dovést k dokonalosti v letech 1944-45"... Tak nevím ( můžu se klidně i mýlit jak mi bylo mnohokrát naznačeno ), ale skutečně si stojíš za tím, že to bylo díky naprosté motorizaci pozemních vojsk a že to bylo dovedeno k dokonalosti ? Přece jen rok 1940 a rok 1944-5 je dost dlouhá doba na to, aby se ve vývoji jak pozemní tak letecké techniky poskočilo o dost kupředu. Hodně napomohou i bojové zkušenosti s nepřítelem který takovou nebo podobnou taktiku využívá. Navíc já osobně si tedy nemyslím, že to bylo díky naprosté motorizaci pozemích vojsk. Podle mého názoru to možná právě spíš bylo o té naprosté výrobní, materiální a početní převaze. Díky těmto faktorům mohli vytvořit a "pilovat" taktiku boje, která jim vyhovovala. Myslím, že ne naprostá motorizace pozemních vojsk, ale možnost "točit" ve vzduchu neustále obrovské množství stíhaček, bitevníků a bombardérů bylo tím, co dominovalo jejich taktice a strategii. Rozhodně nehodlám polemizovat o tom, že Tebou vyjmenované tanky by snad nebyly kvalitní. Na každém z nich ( ať už je to německý, ruský, nebo jiný ) by se určitě něco menšího či většího dalo najít. Ale že by o kvalitě tanku vypovídal ten fakt, že je nutné na jeden protivníkův stroj vyslat vícero vlastních s tím, že se jich ( možná, ne vždy ) minimálně polovina ( také nemusí platit vždy ) nevrátí ? ...... Určitě tím nechci dokladovat nějakou nadřazenost německé techniky, pouze se snažím upozornit na fakt, který nebyl ( do příchodu výkonnějších zbraní určitě ) zas tak ojedinělým jevem. |
|
|
![]() |
Algernon (174) : Ano, kvalita MĚLA, nebo MÁ vyrovnávat kvantitativní převahu. Nevím, zda se to obecně soudí, ale podle mého názoru za A) rozhodně nebyly ty německé zbraně o tolik kvalitnější a za B) jak už jsem říkal, i kdyby snad byly ( nebo měly být ), tak proti tak velké materiální i početní převaze by jim to stejně v jejich prospěch situaci nevyřešilo. Algernon (178) : O kvalitě ( tedy alespoň v některých ohledech ) ruských tanků IS-2 by se svým způsobem dalo polemizovat. Rozhodně se nikterak nebudu navážet do kvality jejich pancéřování a jejich palebné síly, ale co určitě nemluví v prospěch IS-2 je velmi nízká kadence střelby a i nízká zásoba vezené munice. |
|
|
![]() |
Tom (162): Lepe bych to nerekl...... ![]() |
|
|
![]() |
Nikoli. Jen nevím o tom, že by Spojenci vyrobili 14 000 exemplářů mizerných motorů jediného typu. |
|
|
![]() |
Ad Tom 160 takze spojenci stavali iba uspesne konstrukcie a ziadny neuspech u nich nebol? ![]() |
|
|
![]() |
Myslíš sériově vyráběné motory? Nebo i neúspěšné pokusy? Projdu své zdroje a dám ti vědět. Jinak i na spojenecké straně existovaly návrhy motorů s axiálními kompresory. Např. roku 1941 projektovala firma Lockheed svůj L-133 s axiálním kompresorem, ale uznala, že tato cesta je prozatím nemožná. Zrovna tak francouzský SRA-1 z roku 1938 měl mít axiální kompresor a dokonce měl mít vnější obtok (takže dvouproudový motor-běžně se začaly používat až v šedesátých letech). Britové s axiálním kompresorem vyrobili svůj Beryl (rovněž dvouproud) v roce 1945, ale do série pro nevyzrálost také nešel. |
|
|
![]() |
Teď asi vytočím Algernona, ale budiž. Některé německé "výtvory" ovlivnily poválečné konstrukce i tím, že ukázaly špatnou cestu. To je také určitý přínos. Teď se vyloženě ptám motorářů: Které proudové motory jako první po válce přešly k axiální konstrukci kompresoru? |
|
|
![]() |
Algernon (154) : Ano, přesně o tohle mi šlo. Jen bych rád podotknul, že já jsem nikde netvrdil, že zrovna v kvalitě tanků měli mít zdrcující převahu. Jen jsem chtěl upozornit na to, že nějak takhle by se to právě spíš mělo porovnávat. Tanky s tankovou technikou nepřítele a podobně. Algernon (153) : Ne, rozhodně Ti nehodlám nic tvrdit a už vůbec Tě nechci o ničem přesvědčovat. Psal jsem to záměrně hooodně všeobecně. Snad se na oplátku nedozvím, že jejich vývoj a výzkum neměl absolutně žádný vliv na budoucí konstruktérství, výzkum, "dění" ( či jak to jinak nazvat ) ![]() Prostě to skutečně nejde hodnotit jen podle toho co se dostalo k praktickému využití a co zůstalo na "papíře". Můžu to jen znovu zopakovat - jde spíš o to posuzovat, zda měly nebo neměly ( některé jejich "výtvory" a plány ) vliv na pozdější vývoj. A těch oblastí, kde by se to dalo zvažovat a diskutovat, zda tam nějaký ten vliv byl, či nikoliv je víc. Rozhodně nejde jen o vývoj proudových motorů. |
|
|
![]() |
Lipton (152) : Je všeobecný, ale právě z celkového pohledu na věc je to nejlépe patrné. Nejde totiž o nějaké lokální situace jen jedné, nebo třeba několika málo divizí. Jde o celkovou převahu, jak materiální, tak početní. ...Už dlhší čas som sa chystal spísať taký zoznam, prosím povedz áno. :o)... Seznam ? Něco mi říká, že vím o čem to bude ![]() ![]() |
|
|
![]() |
Marek: "Proti tak velké materiální převaze (a samozřejmě i díky jiným okolnostem) by neměli šanci ani sebelepší kvalitou." Toto je veľmi zovšeobecňujúci výrok. Ak chceš do témy "Západní fronta" ti môžem spísať prípady bitiek v ktorých mali Nemci divízie na plných stavoch a početnú a materiálnu prevahu a Spojenci boli v oslabení (t.j. nemohli sa spoliehať ani na leteckú podporu). Už dlhší čas som sa chystal spísať taký zoznam, prosím povedz áno. :o) |
|
|
![]() |
Marek: (148) To nevím, ale asi na to budou mít vliv i některé poválečným snahám o určitou idealizaci Wehrmachtu. (Měl nejlepší zbraně, nejlepší vojáky, nejlepší velitel a prohrál jen kvůli Hitlerovi) |
|
|
![]() |
Algernon: (147) Jasně. ![]() |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty