Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
k 514: no jak jsem se koukal doma,tak jsi tam algy napsal vse relativne v poradku, takze asi neni co dodat. Je pravda, ze s vyskou vykony Arada klesaly..ale i tak povazuju cca 670 km/h v 10 000 m za hodne slusny.
Algernon napsal v č. 514: "Čili výkony nanejvýše srovnatelné s Mosquity (vyjma doletu, kde Mossie exceluje, a nad 8000 metrů Arado taky zrovna nevyniká), a pokud k tomu přidáme krajně nespolehlivé motory a neexistující výhled do zadní polosféry (a nesehnatelné údaje o cestovní rychlosti jak pro Ar 234, a stejně tak i pro Me 262), pak proti letounu s pístovými motory fakt žádné zlepšení nevidím." Nejde o zlepseni, jde o to, ze Nemci chteli nahradit dosluhujici pruzkumne Ju 86 (a to se jim povedlo) a vzhledem k fazi valky jim stacil i ten dolet "nad Anglii". Nevim jestli se u Arada ci Me 262 dá mluvit o nejake cestovni rychlosti, ale napr. pro Ar 234 C-3 existuje tabulka s výkony pri 60,80 a 100% tahu. Predpokladam, ze ten 60% tah se dá brát jako cestovní rezim.... Algy: ty startovaci raketové motory se pouzivaly jen u letounu ktere nesly pumy. Pruzkumne verze (a to byl prvotni ukol Arad) je mit nemusely. A taky asi vis ze prave proto ze si Nemci uvedomovali, ze ten tah motoru Jumo je slaby, tak pripravovaly "Cesara" se ctyrmi motory, a tam to bylo uz o necem jinem. |
|
|
|
Kreon: Jo, ten uryvek byl z internetu - ze stranky, ktera je pomerne dobre zdokumentovana odkazy na literaturu a da se ji verit. Psal jsem to v praci, a nemel jsem u sebe zrovna zadnou publikaci o Mosquitu.... (Podobne udaje, jsou ale i v literature).
Nevím co si představuješ pod pojmem výrazně, ale dobrá, uznávám, že ta verze Mosquita, kterou jsi uváděl níže, by na tom celkově mohla být lépe a asi jsem ten termín "přímá konkurence" neměl použít. Ovšem můj názor, že Arado nebylo nedodělané a syrové ero, to nemění. Byl bych nerad, aby někdo házel Arado do pytle s Kometem.....Pořád zapomíname na fakt, že Němci prostě přišli jako první s bojově nasazenými proudovými letadly, a je logické, že ta letadla měly mouchy. Ale v případě Arada to nebyly tak veké mouchy, aby se dalo považovat za nedodělaný stroj a to i přesto, že nemělo pumovnici. Vyšší spotřeba paliva - k tomu se vyjadřovat nebudu, u proudového motoru je jaksi vyšší spotřeba na místě, čili dolet musí být menší. A taky bych byl nerad, aby se tu neschopnost Němců postavit své vlastní "Mosquito", odrážela v tom, že se tu kritizuje Arado. Asi vim, co jsi chtel rici, ale ta "prima konkurence" ..... Jinak si myslim, ze to Algernon v 514 shrnul. |
|
|
|
Algy: k 514 se vyjádřím pozdějc, potřebuju nahlídnout do tabulek TTD.
Algernon napsal v č. 516: Já jen jasně vidím, že rychlost "před cílem" byla 408 mph, ale už se tam nepíše že to bylo zrovna se 4000 lb pum. Slovo recommended znamená doporučený, a tak to pro mě logicky znamená, že velení "doporučilo" resp. chtělo verzi Mosquita, které by neslo 4 000 lb pum a tudíž vzneslo požadavek. "Jinak já tam dost jasně vidím, že to bylo s nákladem: …max. 408 mph FS gear at 28,500 ft before target… Že by před cílem Mossie už neneslo pumy..? :o)" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 511: "No zrovna tohle bych netvrdil… Vzhledem k horší akceleraci těžšího letounu (= bombardéru proti stíhačce, a to nemluvím o akceleraci Jumo 004B), pak začít akcelerovat, až když zahlídneš protivníka, je „trochu“ pozdě… To co každý letoun chrání, je vysoká cestovní rychlost; to je to, co rozhoduje o přežití bombardéru — a na maximálku, u bombardéru, můžeš vcelku s klidem zapomenout. Čili maximální rychlost nehraje (u bombardéru) vůbec žádnou roli, natožpak že by byla důležitější, než rychlost cestovní." Jojo...Algy má vždy pravdu. A nemyslíš, že tá maximálka ti pomôže napr. aby si sa dostal z nebezpečnej oblasti (Flak, stíhači)? A prečo potom v:
Algernon napsal v č. 512: "A jinak, pokud jde o Ar 234 a rychlost, tak mám vždycky v záloze Mosquito PR Mk.VIII (první bylo zalétáno 20. října 1942), které dosahovalo maxima 702 km/h v devíti tisících metrech." ...sa venuješ práve tej zatracovanej maximálnej rýchlosti?
Algernon napsal v č. 512: No a aby tu nebol len jeden extrém, tak zase napr. Mosquito FB.Mk.VI malo dolet cca 1545 km... "No, pokud jde o průzkumná Mosquita… PR.34 mělo dolet nějakých 5350 km… :o)" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 513: Nevím co si představuješ pod pojmem výrazně, ale dobrá, uznávám, že ta verze Mosquita, kterou jsi uváděl níže, by na tom celkově mohla být lépe a asi jsem ten termín "přímá konkurence" neměl použít."Promiň, ale v čem sériové Ar 234B překonává sériové Mosquito? Výrazněji v ničem (včetně rychlosti), v nosnosti a doletu naopak dost pokulhává, nehledě k poněkud nešťastné absenci pumovnice u Arada." Ovšem můj názor, že Arado nebylo nedodělané a syrové ero, to nemění. Byl bych nerad, aby někdo házel Arado do pytle s Kometem.....Pořád zapomíname na fakt, že Němci prostě přišli jako první s bojově nasazenými proudovými letadly, a je logické, že ta letadla měly mouchy. Ale v případě Arada to nebyly tak veké mouchy, aby se dalo považovat za nedodělaný stroj a to i přesto, že nemělo pumovnici. Vyšší spotřeba paliva - k tomu se vyjadřovat nebudu, u proudového motoru je jaksi vyšší spotřeba na místě, čili dolet musí být menší. A taky bych byl nerad, aby se tu neschopnost Němců postavit své vlastní "Mosquito", odrážela v tom, že se tu kritizuje Arado. |
|
|
|
Algy: k tvému 512 asi toto V prvé řadě bychom si měli udělat pořádek v bombardovacích a průzkumných verzích obou letadel aby tu nevznikaly zmatky - údaje Arada dodám já, Mosquito musíš ty. .
Algernon napsal v č. 512: "Mosquito taktéž… Jenomže není (díky pumovnici) příliš handicapováno ani s pumami na palubě." Znova jsi se nepřesně vyjádřil. Rychlostně díky pumovnici možná handicapováno není, ale díky té váze přeci jenom ztrácí onu lehkost, kterou je Mossie známo. |
|
|
|
Konečně tu začíná další z nekonečných a smysluplných diskuzí .
Algernon napsal v č. 511: "No zrovna tohle bych netvrdil… Vzhledem k horší akceleraci těžšího letounu (= bombardéru proti stíhačce, a to nemluvím o akceleraci Jumo 004B), pak začít akcelerovat, až když zahlídneš protivníka, je „trochu“ pozdě… To co každý letoun chrání, je vysoká cestovní rychlost; to je to, co rozhoduje o přežití bombardéru — a na maximálku, u bombardéru, můžeš vcelku s klidem zapomenout. Čili maximální rychlost nehraje (u bombardéru) vůbec žádnou roli, natožpak že by byla důležitější, než rychlost cestovní." Tak s tím absolutně nesouhlasím. Řekni mi, co chránilo B-17 proti Luftwaffe? Že by jejich cestovní rychlost? . To asi těžko. Ovšem uznávám, že B-17 a Arado jsou jiná kategorie. Vzhledem k situaci, kdy měli spojenci absolutní převahu, létala (musely) Arada dost slušnou rychlostí - cca 620 km/h a už tak je stíhačky tak tak zachytávaly a skutečně pokud je pilot Arada viděl včas, většinou se mu podařilo uletět. Tak to prostě bylo čili maximálka není tak zbytečná jak jsi psal. Mimochodem víš jakým způsobem Arada bombardovala? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 511: "No zrovna tohle bych netvrdil… Vzhledem k horší akceleraci těžšího letounu (= bombardéru proti stíhačce, a to nemluvím o akceleraci Jumo 004B), pak začít akcelerovat, až když zahlídneš protivníka, je „trochu“ pozdě… " Piloti mustangů 339.stíhací perutě: "Proudový letoun se k formaci bombardérů a stihačů přibližoval od severu ve výšce 8250 m a letěl asi 300 m nad formací. Stroj křižoval dráhu bombardérů zřejmě se sníženým výkonem motorů rychlostí asi 500 km/h. Když se letoun nacházel v poloze tři k dráze našeho letu, z motorových gondol začal vycházet po dobu asi deseti sekund kouř, letoun zvíšil rychlost a zmizel ve slunci" Tak zní oficiální verze, ale je velmi málo pravděpodobné, že by se piloti mustangů s kompresorovým motorem letící rychlostí 650 km/h nepokusili dostihnout unikající stroj nepřítele. Pokud k tomu ovšem došlo, věcný tón zprávy beze stopy triumfu svědčí o tom, že proudový letoun překvapeným pilotům Mustangů prostě uletěl. Takže s tou akcelerací to zas tak hrozné nebylo. Jednalo se o průzkumný stro, ne o bombardovací. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 512: Z knihy " Velké letecké bitvy 2.sv.v". Verze Ar-234 B2/1pr , má motory Jumo 004B-1 Orkan s tehem 840Kp. "To máš k Ar 234 B? Kdes našel dostup 12 200 metrů?" |
|
|
|
Kreon: no a já to zase myslel tak, že ne vždy se bombardér svých "dárečků" po cestě zbavil... Já ho pochopil, jenom se mi tam nelíbí to slůvko "vždycky"... Díky, rád počkám |
|
|
|
karaya: no on to asi myslel tak, ze letí prázdnej nazpátek kdyz odbombardoval. po tom Ehlerovi se ti podívám, ale musis pár dní pockat. |
|
|
|
Eagle (503): Bombardér letí vždycky půl cesty prázdnej.
Vždycky ne, někdy jsou nesené pumy velmi drahé, takže se nevyplatí zorat někomu pole... |
|
|
|
A k těm rychlostem: Já mám údaje že prázdný dosahoval 740 Km/h. A skusme srovnat ještě dolet a dostup. Dolet bez závěsníků měl dolet 1630 Km (s max. nákladem 1100 Km). Dostup převyšoval 12 200 m. Máte někdo údaje pro mosquito ?
Tom napsal v č. 489: Arado, ale nebyl čistě bombardér. Užíván byl více k průzkumným účelům než k bombardovacím. "Řekl bych jen, že ten pumový náklad je cca 2x vyšší. V jaké výšce dělalo svých 660 km/h to Arado?" |
|
|
|
Tom 498: Bombardér letí vždycky půl cesty prázdnej. | |
|
|
Tom: jo a to, ze nemelo Arado pumovnici a tím bylo v nevýhode, ti prece nikdo nebere....nebo jo? | |
|
|
Tom napsal v č. 496: "Znovu se tedy vracím k Ar 234 a znova opakuju, že jedno z jeho neštěstí bylo zavěšování pum na vnější závěsy. Mosquito takovou hrůzou netrpělo a jeho výkony s nákladem tedy byly na úrovni Ar 234." Ano, výkony obou ér s nákladem byly na stejné úrovni, ale co bez nákladu? Tom: nechápu tvojí poznámku která se týkala k cemu je takový bombardér. Je prece jasny za kazdej bombarder - a zvlaste bombarder typu jako je Arado ci Mosquito - , který narazí na stíhacku, ty pumy hned odhodí, aby mel vetsi sanci uniknout. Vubec nechápu smysl toho té tvé vety. Kdyz to prezenu, tak bombarder, který není toho schopen, by se podle tebe teda nemel ani vyrábet. |
|
|
|
guano: to más z internetu? já zase tak anglicky neumim, ale co jsem pochopil tak pozadavky znely, aby tahle verze mohla nést 4 000 lb pum. Nevim, nejak v tom nevidim jasne napsano ze to melo s tímto nákladem takovou rychlost. Ale mozna jsem blbej ze.... . Tom: rychlost Ar 234 B-2 se dvema kanony MG151/20, 2 x SC 500 a 3 180 kg paliva: 660 km/h v 0 km 683 km/h v 6 km |
|
|
|
Ale bez nákladu dokázal Ar 234 v pohode uniknúť...
Pokud mu fungovaly motory a pilot zpozoroval stihacku dostatecne vcas, aby mohl pomalu akcelerovat, jinak mu to zdechlo.... |
|
|
|
Tom napsal v č. 496: Ale bez nákladu dokázal Ar 234 v pohode uniknúť, kdežto Mosquito to nemalo také ľahké... "Dá se předpokládat, že jestli je bombardér s nákladem téměř stejně rychlý jako stíhačky, bez nákladu bude ještě rychlejší. Znovu se tedy vracím k Ar 234 a znova opakuju, že jedno z jeho neštěstí bylo zavěšování pum na vnější závěsy. Mosquito takovou hrůzou netrpělo a jeho výkony s nákladem tedy byly na úrovni Ar 234." |
|
|
|
Tom napsal v č. 494: to je síce pravda, ale rovnako nezbytná na prežitie je max. rýchlosť...Nie vždy sa ti podarí prekvapiť stíhačky ešte pri lete na cieľ... "Pro plnění úkolu je jaksi nezbytná " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty