Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Max. rychlost verze B-2 je 742 Km/h a cestovní 700 Km/h, s 500 Kg pumamou letělo maximální rychlostí 692 Km/h,která spojenecká stíhčka ho dožene ? Jinak ovladatelnost byla výborná ve veškerém rozsahu rychlostí (možná až na přistávací rychlosti), letoun bez podvěsů byl plně akrobatický. I přes vysokou ocasní plochu a malý rozchod podvozku nebyly problémy s bočním větrem. Problé byl v motorech a v brzdách podvozku (ten ovšem nepovažuji za nevyřešitelný). Ovšem výhody určitě převažují nad nevýhodami a jako průzkumný stroj si nedovedu představit nic lepšího. | |
|
|
Algy: já opravdu nevim, jak dlouho byl Jumo schopný pracovat na plný výkon. Taky nevim jestli se na něj stahovaly stejné normy jako na pístové motory, ani neznám tu cestovní rychlost. Psal jsem jen, že jí (na základě Césara) odhaduju v rozmezí 600-650 km/h, což není tak moc,aby bylo Arado chráněno před stíhačkami. Ju 87 a 287 je v tomhle případě dost nešťastnej případ . |
|
|
|
Obdivuju vaše znalosti !!Akorat mně připadne,že probíraná temata jsou plná natolik detailních inf.,že i samotní konstruktéři té doby by se nestačili divit, co všechno o jejich strojích víte.Jinak nestačim se divit a hltat atmosferu techto stránek. Je to tallboy! | |
|
|
Algy: Netvrdím, že se jim nedá předejít jinak, ale pro uvažované výkony a konstrukční řešení bylo toto zařízení nezbytné. (jak to vypadalo bez těchto znalostí, ukazuje názorně příklad nešťastného Düsenstocha). | |
|
|
Všiml sis že se s tebou o křídle nehádám. Ani neříkám že by se díky křídlu mohlo Arado přiblížit rychlosti zvuku. Jen tvrdím, že by nové křídlo přineslo určitě nějaká zlepšení výkonu či letových vlastností. A pokud by muselo dojít k úpravám trupu, proč ne, je to logický vývoj. A holt by to už nebylo Arado 234 ale třeba Arado 334. | |
|
|
Algernon napsal v č. 591: Nejsem si jist že by zrovna tyhle typy splnily to co by se do nich vkládalo. Do 335 se pořádně nevyráběl a jeho výkony ve velkých výškách jsou otázkou na další téma.... A Junkers? Při setkání se stíhači by na tom byl hůř. Fotoprůzkumný Ju 388 L-1 dosahoval rychlosti menší než Arado ve všech výškách....možná až na vyjímku přes těch 10-11 km. "Pochopitelně Ju 188S můžeme srovnávat třeba s Ju 388 K a L nebo Do 335, či jinými zajímavými výkonnými prototypy, coby potenciální adekvátní náhrada za Ar 234, která by rovněž byla schopna splnit požadované…" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 589: "Chceš tedy říci, že maximálního výkonu motoru Jumo 004 či BMW 003 bylo možné použít trvale? To mi tedy trochu dolož. Já zatím nikde nic neviděl napsáno o tom, že maximální tah je možné využít bez omezení." Jo..tak teď jsi tomu dal korunu....to že jsem někde řekl? A kde? Vůbec jsi nepochopil co jsem měl na mysli..opět. Tvrdil jsem že neznáme tu tvou maximální cestovní rychlost u Arada, ale že "asi" bude někde na úrovni 600-650 km/h. Což je ve výkonovém dosahu spojeneckých stíhaček. A právě proto, že je tento údaj nízký a Arado by touto rychlostí neuletělo, tak právě rozhoduje ten krátkodobý maximální tah, díky kterému má Arado větší šanci uniknout. A to je celá myšlenka kterou tu celou dobu zastávám a obhajuju. Nechápu co je na ní špatného. To co jsi citoval (můj 541) bylo přesně ono....psal jsem že maximálka je časově omezená, tak nevím co se čertíš. |
|
|
|
588: právě že se nepsalo o žádném typu bombardéru, takže proto jsem si pod tím mohl představit těžké,střední,lehké....stále nemůžeš pochopit, že jsi v tom svém tvrzení prostě nenapsal jakéhotypu bombarérů se to týká Nemám potřebu zjišťovat údaje prvních B-17, nebo Sb-2 apod. tohle je diskuze o nečem jiném. A porovnávat vývoj ve 30. letech s koncem války je jako jíst hrušky a na to si dát mlíko. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 587: Ale no tak.....tohle byla podpásovka. Stejně tak bych tě já mohl nařknout z toho že nadržuješ jiným typů a nedělám to , protože vím že to je nesmysl.A víme to oba. "Promiň, ale Tvoje vyjádření mi fakt přijdou jako trochu citově podbarvená Tvojí náklonností k Fw 190." |
|
|
|
587: jasně, to víš že jo..... . Já nic nepřehlížíim. Správně jsi použil slovo "prototyp"..... já jsem o prototypu nemluvil ani v případě FW ani Dornieru. Mluvil jsem o sériových strojích. A stejně tak o problémech sériových Do 335. A promiň, ale pro mě a potažmo i pro tuhle diskuzi je směrodatné to co se týká sériových kusů. Navíc mě zaráží že zrovna ty jsi sem s tím Dornierem přišel. Nečekal jsem že tu vyrukuješ se strojem, který toho moc nenalétal a i jeho počet vyrobených kusů je mizivý..stejně jako u Ta 152. |
|
|
|
Ke křídlům si z hlavy nic nepamatuju..takže sečkej. | |
|
|
Algernon napsal v č. 582: "Jenomže pokud budeš mít vysokou tu cestovní rychlost, tak Tě ta maximální moc pálit už nebude, a — pokud jí vůbec budeš muset použít —, tak řádově v méně případech, než když budeš mít nízkou cestovní rychlost (a to i pokud by ta maximální byla vysoká)." Jenomze Arado jí nemelo, proto rozhodovala maximálka. Ne..tohle je opravdu s tebou porad dokola .
Algernon napsal v č. 582: "Když už se tu opakuješ, tak by sis mohl všimnout, že nebyla jen B-17 (či další těžké bombardéry), ale i bombardéry střední a lehké." ÁÁÁ..konečně jsi pochopil.....no ale o tom mluvím celou dobu. Ty jsi doteď nespecifikoval ten bombardér. Konečně z tebe vypadlo to, co jsem chtěl...lehké a střední bombardéry...Kdybys to řekl hned, tak jsme si mohli celou tuhle diskuzi ušetřit. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 581: Algy, nebuď detajlista..bavíme se tu o nedotazenosti jako takové, která mela vyrazny , zduraznuji vyrazny, vliv na stroj. Chyby najdes vsude, ne vzdy jsou vsak natolik zavazne. "V PODSTATĚ — ano, to je to pravé slovo. Aneb i na Fw 190 lze najít i ty chyby na draku." |
|
|
|
Kreon napsal v č. 576: Ar-234 mělo důležitý problém ve výhledu dozadu, který byl dosti špatný. Ovšem zkušební testy v německu zcela potvrzují to že pokud pilot arada stíhače zahlédl včas skoro vždy mu unikl. Myslím že ho stíhali s Fw190 (verze asi A). "Pokud protivnika zahlednes vcas, muzes vetsinou uniknout, resp. mas vetsi sanci ze se ti to povede.To plati obecne a nezalezi na tom v cem zrovna letis. Arado diky rychlosti melo tuto sanci pomerne vyssi nez cokoli jiného." |
|
|
|
Posledni poznamka k B-17. Opakuju ze jsi psal ze bombarder chrani vysoka cestovni rychlost. Opakuju znova, bombarder. Nepsal jsi mosquito, nepsal jsi Mitchell, Ju88, .... Proto jsem prisel s tou B-17 jako prikladem, abych ti ukazal ze jsi tu vetu formuloval ponekud nestastne resp. nepresne...to je celé. Protoze oba vime, ze to co chranilo B-17 bylo vsechno mozne jen ne cestovni rychlost... A uz taky chci skoncit s temahle zabomysima sporama. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 561: Psal jsi o tom ze Arado byl stroj ktery nebyl do budoucna perspektivni.....a jiz tenkrat se koketovalo s rychlosti zvuku....proto jsem to napsal, mel jsem za to, ze mas na mysli mimo jine i toto. Abych te uklidnil, Nemci si tohle uvedomovali, napr. pracovali na ruznych typech kridel pro Arado atd. Bohuzel pro Ar, jiz nestihli nic vyzkouset prakticky. "Píše tu snad někdo něco o tom, že měl létat M1 a výše..? " |
|
|
|
Algernon napsal v č. 560:
"Nicméně podstatně více mně zajímá cestovní rychlost, než maximální — a to i u Ar 234B.
Algernon napsal v č. 560: Co te zajima je tvoje vec .Ne ted vazne..... prave proto ze ta cestovni rychlost byla na urovni nejlepsich spojeneckych stihacek, tak kladu duraz na tu maximlani, protoze to je to, co od techto stihacek odlisuje. "Jen spíše tvrdím, že ona rychlost byla jen srovnatelná se stíhačkami, čili útok nevylučovala zcela. (K tomu by byla potřeba rychlost ještě o „něco“ vyšší.)" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 559: Pokud protivnika zahlednes vcas, muzes vetsinou uniknout, resp. mas vetsi sanci ze se ti to povede.To plati obecne a nezalezi na tom v cem zrovna letis. Arado diky rychlosti melo tuto sanci pomerne vyssi nez cokoli jiného. Cili jinymi slovy, pokud vcas neuvidis protivnika, je s tebou konec a taky je jedno v cem sedis. Jen tvrdim ze diky rychlosti, jakou vyvinulo Arado, potazmo Mosquito, se ta sance uniknout znacne zvysila. A na unik je pomysleni jen tehdy kdyz vytahnes maximum - tolik vyznam maximalky. Maximalni vykon vzdy vzdusny boj rozhoduje. "Prostě pořád tvrdím, že posuzovat nějakou (relativní) zranitelnost či nezranitelnost podle maximálky je blbost. Vezmi si zrychlení stroje, z ekonomické cestovní či nejvyšší trvalé rychlosti na maximum. Aby jsi vůbec stihl zrychlit, pak bys musel protivníka zahlédnout o dost dříve (obzvláště pokud protivník bude v převýšení). A zrovna tohle u Ar 234 (v zadní polosféře) je tak trochu problém, že." |
|
|
|
K tvému 557: co se tyce "nedotazenosti" u prvních FW190, tak to je taky jakasi bublina. Jediny a zasadni problem byl motor a jeho spatne chlazeni....drak nemel v podstate chybu. Zase jsi nepresny ve svych vetach...Ar 234 bylo zpocatku vyvijeno a navrzeno jako pruzkumne letadlo - viz prototypy a zamyslena stavba verze A (bez podvozku). A to ze nekdo dostal ten bohuzel "osviceny" napad (a nikdo si neuvedomil nasledky tohoto rozhodnuti) a chtel mit z Arada bombarder (verze B), to je prece druha vec. |
|
|
|
K vyssi spotrebe paliva u proudovych motoru....chces tedy rict ze tato veta neplati? ze proudovy motor ma stejnou spotrebu jako pístový? To urcite ne vid? A i presto ze britové dokázali postavit motor s vetsim vykonem a nizsi spotrebou nez byl nemecky Jumo (coz byl dukaz jejich vyborne prace), tak ten jejich motor mel v porovnani s pístovym snad vyssi spotrebu ne? Tak nevim co se ti nelibi. Neznas problemy s Do 335? Tak co treba mizerne chlazeni zadního tlacného motoru? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty