Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Algernon (650): Do kosmu, já mám (původně) Model 35, který měl být 10. prosince 1941 přejmenován na Model 36, aby — vcelku pochopitelně — se nepletl s XB-35 fy Northrop. Máš pravdu, propozice byly Northropu poslány cca o měsíc později než Convair Aircraft Corporation a Boeing Airplane Company; součástí mělo být i „doporučení“ designu. "Consolidated Model 37 (čili pozdější B-36)" |
|
|
|
Algernon (650): "nosnost 10,000 lb při doletu 5000 mil" Algy, není dolet 5000 mil nějak málo na mezikontinentální bombardér? Nemá tam být spíše „akční rádius 5000 mil“..?
On April 11, 1941, the USAAC, in an atmosphere of high secrecy, opened up a design competition for a bomber with a 450 mph top speed, a 275 mph cruising speed, a service ceiling of 45,000 feet, and a maximum range of 12,000 miles at 25,000 feet. It had to be able to carry a 10,000 pound bombload a distance of 5000 miles away and return, and had to be able to carry 72,000 pounds of bombs over a reduced range. It had to be able to take off and land on a 5000-foot runway.
Megalomani spadli zpátky do reality
In order to accelerate the intercontinental bomber project, a conference of high-ranking USAAF officers met on August 19, 1941 and decided to scale down their requirements. The maximum range requirement was reduced to 10,000 miles and the effective combat radius requirement was cut to 4000 miles with a 10,000 pound bombload. The cruising speed should be somewhere between 240 and 300 mph, and the service ceiling should be 40,000 feet.
Btw, je to pravda, že B-36 nenesl žádnou obrannou výzbroj..? |
|
|
|
Algernon napsal v č. 650: Některé se dají doplnit. Tuším, že YB-40 byla úprava B-17 na doprovodný křižník, něco byly bombardéry "slabších" kategorií (můj oblíbený Mixmaster)... "XB-15, B-17, B-18, XB-19, B-23, B-24, B-25, B-26, XB-28, B-29, B-32, B-36, XB-38 (B-17 s Allisony V-1710), XB-39 (B-29 s motory Allison V-3420), XB-44 (B-29 s motory Pratt & Whitney R-4360), B-45, B-47, B-50, XB-51, B-52, XB-60…" |
|
|
|
Je zajímavé, že i němci pracovali na bombardérech schopných bombardovat USA tzv. Amerika-Bomber - Me 264 a Fw 191. Nejlepší je zmínka o zkouškách Me 264 s parní turbínou - 4 kotle, palivo 65% prachové uhlí a 35% nafta. Nemá někdo další údaje? | |
|
|
karaya1 napsal v č. 646: Pozor, to jsou ty, co jaksi "zbyly" a čistku přežily. XB-35 víceméně jako pokusný stroj, bez nároku na větší sérii (už jen kapacita mateřské továrny) a B-36 už měl být poválečný nosič "klacků na ty kloučky". Existovala ještě celá řada dalších projektů a návrhů, snad se už dokonce rozeběhla stavba nějakých prototypů. "Projekty Northrop B-35 a Convair XB-36 Peacemaker" |
|
|
|
Tom: díky, při hledání mi pomohlo slovo „interkontinentální“. Projekty Northrop B-35 a Convair XB-36 Peacemaker vznikly na základě specifikací vydaných 11. dubna 1941 USAAC, které se obávalo pádu Británie (a jejích leteckých základen) — požadovalo tedy bombardér schopný vedení letecké války z USA (výkony měly být něco ve stylu „dolet 10 000 mil, nosnost 4 tons“ apod.) | |
|
|
Z hlavy to nevím, ale šlo o návrhy a projekty mezikontinentálních vrtulových bombardérů, co měly dolétnout ze základen v USA nad Evropu. Bombardéry nejsou mé hobby. | |
|
|
Tom (113): "Zrovna tak třeba už začátkem roku 1944 třeba zrušili vývoj „superbombardérů“ atd." Tome, můžeš mi říct typové označení oněch „potvor“? :o) Díky. |
|
|
|
Jojo, kdesi jsem četl, že Mk.II měl být alternativou při případném nasazení nové(poslední) generace pístových strojů LW. | |
|
|
No nevím... Ani takový Tempest Mk.II s Centaurem by nebyl k zahození. Nezapomínejme ani na nástup jets... | |
|
|
No pokud by trvala válka déle a do výzbroje LW by byly přijaty třeba Ta-152C, asi by se vyrábět začal. Ale je to klasické kdyby.... | |
|
|
Tom (632): MB-5
Takový to byl krasavec, takové výkony, a oni ho nepřijali do výroby Škoda, jeden (pro mě) z nejhezčích a - čistě subjektivně - z nejlepších... |
|
|
|
A vůbec...nevím komu bych to dal...není to kunšt něco obšlahnout...určitě se o tomto lidi už bavili... | |
|
|
Tom napsal v č. 636: Já jen citoval co je v madá frontě dnes...ale můžu něco opsat jestli o to budou stát..je tam o celám projektu... "No vida, to jsem netušil, že je z Jeseníku... Zkus pro Frontu napsat jeho seriózní životopis..." |
|
|
|
Levant napsal v č. 633: "No jo..jenže kdyby to dostatečně dobře likvidovalo letouny..tak by se naslo.." Nemyslel jsem obecný nedostatek benzínu, ale malou kapacitu nádrží u Me 262... No vida, to jsem netušil, že je z Jeseníku... Zkus pro Frontu napsat jeho seriózní životopis... |
|
|
|
Dr.EugenSanger(22.9.05 - 10.2.64) byl považován za Rakušana, mlě ale i vazby na Československo..Narodil se na uzamí RAkouska-Uherska..konkrítně v Jeseníku | |
|
|
slyšel jsem, že se vědci zase začínají zabývat Sängerovým nápadem stratosférického kluzáku. Nenarodil se náhodou v Čechách? Něco na ten způsob jsem už slyšel. |
|
|
|
No jo..jenže kdyby to dostatečně dobře likvidovalo letouny..tak by se naslo..o to se nebojím...no já slyšel moc věcí o letadlech...ale jak vidím, tady to nemusí byt až takové plus...protože to nemusí být tak docela pravda | |
|
|
Levant napsal v č. 631: "Jo o tom sem taky slyšel...kurna mít větší podporu tak němci ovládnou vzduch..." Zatímco Spojenci by se na to jen dívali Slyšel jsi třeba někdy o US stíhačkách s kombinovaným pohonem? O britském MB-3 nebo MB-5, ruském I-250... Krom toho, náporový motor je žrout paliva a toho Me 262 nikdy neměla v nádržích nazbyt. |
|
|
|
Honza napsal v č. 629: Jo o tom sem taky slyšel...kurna mít větší podporu tak němci ovládnou vzduch... "Já od něj znám projekt náporového motoru, měl být zajímavě uplatněn u Me-262 jako přepadového stíhače." |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty