Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Isoroku napsal v č. 833: Ne neměli, ale když přidali plyn tak opravdu zrchlovali, oproti Me-262, kde pilot ještě musel počkat než ty motory začnou táhnout. Jak chceš v boji využít rychlosti, když ti trvá strašně dlouhou dobu než jí dosáhneš. Pokud se za Me-262 někdo zavěsil, tak než ty motory opravdu zareagovaly a zrychlili mohlo být pozdě..."Proč američané (F4U, F6F) deklasovali v letech 43-45 japonský A6M Reisen? Měli snad lepší obratnost??!!" Takže jsi prostě nesměl v boji ztratit rychlost. A jen takovou kontrolní otázku, když je rychlost a stoupavost nejdůležitější, jak to že není Komet nejlepší stíhačka ? Ani v palebné síle nezaostával... |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 832: "Stíhacích esa WW2 docílila většinu svých sestřelů na krátkou vzdálenost (cca 50m)." To se ale v případě útoku Me 262 na B-17/B-24 jaksi navzájem vylučuje, že? Dovedeš si představit že letíš svých 800 km/h, před Tebou B-17 na 400 km/h (za Tebou čtyři Mustangy na 700 km/h ), takže k cíli se blížíš rychlostí 400 km/h a Ty budeš střílet na 50 metrů? Ty jsi opravdový kamikaze. To už nemá cenu tu spoušť asi ani mačkat. Skoro bych se vsadil, že cíl buď netrefíš, a nebo zpomalíš. Ovšem pak Tě zase vypečou motory. Tak mne napadá, vlastně ani na pozemní cíl s Me 262 prakticky nelze zaútočit. Nemá žádné brzdící štíty. Ano v případě MK 103 se skutečně mýlím. Mnou uváděný duben (ale opět se mohu mýlit) je datum sestavení zkušební jednotky (Erprobungskommando Me 262) v Lechfeldu. Ta měla za úkol operační testy a vyzkoušení stroje v boji. Co se týče pana Němečka, první vydání jeho Vojenských letadel pochází ze 70. let a dnes je už bohužel překonané - to víš stejně dobře jako já (například V.N. uvádí na filipínských základnách P-36 - nikdy tam žádné nebyly). Krom toho, i pak by se onen poměr zvedl na dva sestřely denně Těch utkání, co se uvádí jako "první" (to co píšeš uvádí třeba u nás velekniha Velké letecké bitvy) je víc. Už první setřel Me 262 mají přiznaný dva P-47D nad Bruselem dokonce během června. Ad Corsair a A6M: ono je to ještě komplikovanější, než si myslíš. F6F a F4U se ve vyšších rychlostech (tak nad 450 km/h) kdy se ony souboje odehrávaly, otáčely lépe než Zeky. Kouzelná obratnost Zek mizela jako páry nad hrncem se zvyšující se rychlostí. A co ty ostatní výhrady? V těch Ti asi Milo nepomůže. |
|
|
|
Eagle: Jasně, Me 262 měl řadu více či méně závažných nedostatků, to je bez debat. Tebou uváděná obratnost je ve srovnání s moderními spojeneckými typy jasně horší. Zajisté je Ti ovšem známo, že ve WW2 se rozhodujícími vlastnostmi úspěšného stíhače stala rychlost, stoupavost a palebná síla (na rozdíl od WW1, kde dominovala obratnost). Proč američané (F4U, F6F) deklasovali v letech 43-45 japonský A6M Reisen? Měli snad lepší obratnost??!! | |
|
|
Tom: Počty sestřelů dosažených na Me 262 uvadí mimo jiné Němeček - celkem 427 sestřelů, z toho více jak 300 bombardérů Tome, sám velice dobře víš, že organizované nasazení stíhacího Me 262 proběhlo až v říjnu 1944 (komando Nowotny) a vůbec první kontakt se spojeneckým letounem byl 25. července 1944 nad Mnichovem (Me 262 verzus Moskyto). Ne tudíž tebou uváděný duben 44!? Dle informaci kolegy Mila, patřil 30mm kanón k nejvýkonějším a učinný dostřel cca 400 metrů mi připadá navýsost dostatečný. Stíhacích esa WW2 docílila většinu svých sestřelů na krátkou vzdálenost (cca 50m). |
|
|
|
Tom napsal v č. 827: "Mohu Tě ještě poprosit: neznáš taky účinný dostřel těch zbraní?" MK 103: 660 m MK 108: 430 m |
|
|
|
První kdo to zazdil ovšem byla sama LW, OKL a RLM. Už v roce 1942. Dokonce to několik měsíců vypadlao, že žádné proudové stíhačky nebudou. Vymlouvat se na AH lze snad ohledně těch pum, ale ne ohledně motorů a pod. | |
|
|
BRUNNER napsal v č. 824: Tím klidem mám na mysli chybějící zmatkování jako v případě Me 262. Nejdřív stíhačka, pak ji LW vlastně ani nepotřebovala (cca rok 1942), pak bombardér (pumy na vnějších závěsech a tomu taky odpovídala operační rychlost s nákladem pum ) a pak zase stíhačka, pak přepadová stíhačka...no a pak byl už konec. "Spojenie "v klidu počkat" k tomu mi mdáva dôvod si to takto vyložit Tome." |
|
|
|
Milo napsal v č. 821: "MK 108 = 500 m/s. MK 103 = 900 m/s. Strelivo pre MK 103 sa výrazne líšilo od streliva pre MK 108. Úsťová rýchlosť strely MK 103 patrila medzi najvyššie zo všetkých leteckých kanónov, nasadených v 2. sv. vojne." Díky za opravu. Konečně taky nějaký argument. Mohu Tě ještě poprosit: neznáš taky účinný dostřel těch zbraní? |
|
|
|
BRUNNER napsal v č. 825: Ano, a proto je taky nikdy nepustili do sériové výroby nebo dokonce do boje "Pokial je mi známe tak Briti sa tiež potrápili na Meteorovi s motormi Rower..." |
|
|
|
Mně přijde tendenční takto vysvětlovat moje příspěvky Jaké riziko pro RAF a USAAF představovalo celkem (nikoli najednou, jak je snad všem jasné ) 150-200 operačně nasazených Me 262 v období 4/44-5/45? Pokud během 12 měsíců sestřelily (podle kolegy Isoroka) 300 čtyřmotorových bombardérů, tak to riziko asi příliš velké nebylo. Čili reakce Spojenců - to jest nenasadit do boje nehotové stroje, které nepřinášejí zlepšení výkonů, které by stálo za to, chápu jako logické. Naopak nechápu rozhodnutí LW, OKL a já nevím koho ještě pustit do výroby nevyzrálý typ - Me 262. Jinak historii prvních spojeneckých proudových letadel a potažmo motorů znám poměrně ( ) dobře. Pokud víš to co já, tak Ti je rovněž jasné, že zatímco Němci po čtyřletém vývoji pustili do výroby a do boje Jumo 004B s takovými vlastnostmi jaké měl, tak Rolls-Royce, de Havilland nebo Vickers si daly tu práci a své výrobky dovedly do použitelného stavu. Motor s životností 25 hodin Britové namontovali nanejvýš na Gloster Squirt. To nemluvím o tom, že Spojenci neztráceli čas s vývojem ptákovin jako byl Jumo 011 s birotační turbínou. Pokud by se snad ( ) fantastickým a nedostižným Me 262 snad podařilo protáhnout válku do roku 1946, tak bych chtěl vidět, co by zmohly proti sériovým P-80 (které už měly motory vyvinuté v USA), nebo proti Meteorům IV či sériovým Vampirům. Nemohu si pomoci. Mně vývoj proudových motorů v Německu tak od roku 1942 připadá jako loutkové divadýlko. Nedostatek teoretických studií podložených testy, krátké zkoušky motorů, použití koncepcí (zejména axiální kompresor), ke kterým neexistovaly odpovídající materiály, uspěchaná výroba (charakteristická celou řadou různých provedení)... Ad XP-59: víš dobře, že šlo jen o adaptaci draku určeného k něčemu úplně jinému. XP-59 byl jen pokusný typ (proto ty dvoumístné testovací stroje) určený nanejvýš k přeškolení pozemního a létajícího personálu. Prvním plnokrevníkem byl P-80 geniálního Kellyho Johnsona ze Skunk Works. |
|
|
|
Tom napsal v č. 818: "MK 103 a MK 108 měly malou úsťovou rychlost." MK 108 = 500 m/s. MK 103 = 900 m/s. Strelivo pre MK 103 sa výrazne líšilo od streliva pre MK 108. Úsťová rýchlosť strely MK 103 patrila medzi najvyššie zo všetkých leteckých kanónov, nasadených v 2. sv. vojne. |
|
|
|
Tom: jediné, co o R4/M Orkan mám, je následující: hmotnost: 3,85 kg (z toho 0,52 kg hlavice) ráže: 55 mm celková délka 812 mm hmotnost hnací náplně: 0,815 kg maximální rychlost: až 525 m/s stabilizace: osm rozevíratelných křídel o rozpětí 242 mm celková výroba cca 12 tisíc kusů, z čehož bylo pouze cca 2500 použito. |
|
|
|
MK 103 a MK 108 měly malou úsťovou rychlost. Z toho plynula zakřivená trajektorie střely. O R4M vím jen to, že byly porovnávány s ukořistěnými ruskými RS-82 a RS-132 a ruské rakety dosahovaly větší přesnosti. Dosah kanónů MK 103/108 byl rozhodně nižší (tuším, že 400 m - srovnejte si to s max. rychlostí Me 262), dosah raket se udává okolo 600 m. Ale tohle mám jen z jednoho zdroje. |
|
|
|
Jediný co bych u Me-262 vyzdvihl je maximální rychlost a stoupavost. Prakticky žádný další výhody nemá. Zato nevýhod a chyb by se na něm našlo mnoho. Například když pilot v malé výšce ubral plyn nezbývalo mu obvykle nic jiného než nouzově přistát, protože motorům trvalo příliš dlouho než zareagovaly na přidání plynu zvýšením otáček a tahu. Navíc brzy měla každá základna Me-262 permanentní dohled stíhaček spojenců (Betonová dráha se obzvláště dobře vyjímá na každé letecké fotografii). Jinak k dodávkám mát takovété údaje: Do počátku dubna 45 bylo vyrobeno 1200 ks ale dodáno jen asi 200 ks. Ze zbylé tisícovky byla polovina zničena nepřítelem na zemi a asi 100 exemplářu bylo roztroušeno u výcvykových dalších nebojových útvarů. Zbytek čekal někde ve skladech nebo na vagónech na konec války. Me-262 působil jako hrozba spíše pro bombardéry než pro stíhačky. Na boj se stíhačkami mu chyběla obratnost. Zato vysoká rychlost umožnila dostatečně agresivnímu pilotovi prolétnout obranou clonou, zasáhnout jeden či dva bombardéry palbou z kanonů a zmizet dřív než se doprovodné mustangy vzpamatovaly. A ještě takovou otázku. Někde jsem četl že trajektorie raket R4M se příliš nelišila od trajektorie projektilů kanonu MK 108, takže pilot mohl používat jeden zaměřovač. To že měl jeden zaměřovač je mi jasný, ale to ty kanony byly tak levý a nebo ty rakety tak přesný ? |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 809: Kým je tento počet udáván?"udávaný počet 300 a víc čtyřmotorových bombardérů" Krom toho, pokud je pravdivý (cha), tak to taky o něčem vypovídá. První nasazení Me 262 se datuje někdy do dubna 1944. Válka skončila prakticky o rok později. Takže v nejlepším případě (odečteme ještě navíc dny, kdy mohlo být mizerné počasí, že se vůbec nelétalo) podle Vás tato fenomenální letadla dosáhla jednoho sestřelu čtyřmotorového bombardéru denně. To je docela směšné, ne? |
|
|
|
Isoroku napsal v č. 813: "Me262 nasazená v dostatečných počtech již na jaře 1944, by vyhnala americký ptáky z oblohy - to je jistý. Nevím, proč to někteří nechcou připustit." Nevím proč jiní nechtějí vyvrátit objektivní výhrady, které vůči Me 262 existují a stále jen opakují tvrzení vyčtené z plačtivých teutonských memoárů (o tom, jak stateční obránci Německa byli převálcováni počtem nepřátel). Ta statistika o 300 sestřelených bombardérech pochází odkud? Taky by bylo fajn k tomu napsat, kolik že Me 262 bylo přitom ztraceno. Ovšem tyto údaje se v literatuře oslavující Me 262 jaksi nevyskytují, že? |
|
|
|
Curahee: S kolegou od Ultra to nemá nic společného, jen napovím, že dotyčný má poměrně dost hvězdiček:)) | |
|
|
ragaz: Me262 nasazená v dostatečných počtech již na jaře 1944, by vyhnala americký ptáky z oblohy - to je jistý. Nevím, proč to někteří nechcou připustit. | |
|
|
Isoroku:Enigma to unese! | |
|
|
curahee: Fakt nemůžu, slíbil jsem to. Ale musím uznat, že to bylo trefný. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty