Zajímavé letecké projekty
|
|
---|---|
Na otázku, zda Me 262 může kroužit s Mustangem, čili jinými slovy, jakou cenu má v boji v zatáčkách, John C. Meyer odpověděl: "Me 262 nedokáže vymanévrovat Mustanga. Vůbec to totiž nepotřebuje. Jestliže tato letadla odstartují z jednoho bodu jablka - to myslím samozřejmě jen teoreticky - pak Me 262 nemůže Mustanga vymanévrovat, ale je o tolik rychlejší, že dokáže za stejnou dobu obletět jablko, kterou potřeboval P51, aby jablko proletěl, a tak se dostal na druhou stranu. Iniciativu měl tedy Me 262. Dokázal odbočit a znovu se dostal do pozice vhodné k dalšímu útoku - a to vše mimo dostřel našich zbraní. Pilot P 51 sice dokázal ostřeji odbočit než Me 262, který byl přilepen za ním, a tak se ho zbavit, ale to byl jen obranný manévr a Me 262 měl rychlost a iniciativu, a proto mohl znovu naletět do pozice a zaútočit. A stejně tak mohl pilot Me 262 přerušit boj kdykoliv chtěl." John C. Meyer - bojový pilot P 51, zastupující velitel 352. Fighter Group | |
|
|
Tom, Kralik: ....poznámka k tomu, jak spojenci brali hrozbu německých proudových letounů...... Generálmajor Fred Andersen, šéf operací štábu velitele amerických leteckých sil genarála Spaatze, v únoru 1945 řekl spojeneckému vrchnímu veliteli Eisenhowerovi: "Pokud armádní jednotky nejpozději do června neobsadí Německo, pak to již německá trysková letadla znemožní, stejně jako denní ofenzivu bombardérů" !!!??? | |
|
|
děd Vševěd (1066-1072): "Po ukončení WW2 se objevovaly (a jak je na příkladu Algernona vidět, tak se objevují doposud - pozn. Isoroku) pokusy zdiskreditovat výsledky dosažené německými stíhacími piloty, avšak při použití jakýchkoliv měřítek je nutno uznat je za PRAVDIVÉ. Německé předpisy o uznávání sestřelů byly stejně přísné jako spojenecké a úspěchy zaznamenané u leteckých jednotek nebyly nikdy manipulovány nacistickým ministerstvem propagandy......Dva druhy leteckých vítězství v západní Evropě zasluhují pozornosti - ta, jichž bylo dosaženo nad čtyřmotorovými bombardéry a ta, krerá byla získána na proudových letounech...." Michael J.H. Taylor (autor více jak 110 knih s leteckou tématikou) |
|
|
|
To vypadá, že hlavní slovo měli námořníci... | |
|
|
Aha, Skyray, nebo tak nějak... Prostě roura. Co ty ostatní? | |
|
|
Tom: F-10, jinak známý jako F3D | |
|
|
Algernon napsal v č. 1077: Popravdě řečeno, nic se mi nevybavuje "Ty neznáš F-10" |
|
|
|
Číslování US bombardérů bylo ve čtyřech „etapách“ či „sériích“, chcete-li: 1) 1920 — 1924 2) 1924 — 1930 3) 1930 — 1962 4) 1962 — ??? Při všech se přirozeně začínalo od začátku. |
|
|
|
Ad F-117: jo, to nepasuje nikomu. Ani do řady před r.1962, ani do řady po něm... Btw, F-19 oficiálně bylo vynecháno „aby se nepletlo s MiG-19“ Zajímavé také je, jak s jeho existencí Stealth stíhačky někteří počítali.. A já si při čtení Rudé bouře říkal, sakra, co to ta F-19 je |
|
|
|
Celistvá? V hlavě mi schází F-6,7,9,10,11,13,19,21, naopak nepasuje F-117. Ale vždyť jsou to jen roury. | |
|
|
Tom (pravěký 655): Dokonce jsem našel jednu hezkou řadu od Curtiss P-1 Hawk až po General Dynamics F-111 Aardvark, a ono hej, každé číslo má svého zástupce.. :o) Ale roku 1962 se praxe změnila, tuším že se spojilo číslování strojů USAF a USN a při té příležitosti se začalo odznovu. Víš že třeba skutečně existovaly minimálně objednané projekty stíhaček od P-30 do F-107? |
|
|
|
Tom napsal v č. 1063: Ono plýtvání byl i Mistel a samazřejmě raketová letadla. "Me 262 tak jak ji pustili do výroby : plýtvání" |
|
|
|
Já se normálně začnu červenat Ale máš smůlu, můj názor je: Me 262 tak jak ji pustili do výroby : plýtvání Proudové motory v Německu v letech 1944-45: promeškaný náskok z roku 1939 |
|
|
|
Stojí za pozastavení skutečnost, že Tom v diskuzi o 30mm kanónech Me262 udělal něco, co se tady vidí velmi málo. Jednoduše řekl, že se mýlil (v nějaké blbosti, účinný dostřel nebo tak něco). Každopádně to se cení..... Já osobně a věřím že i drtivá většina zdejších uživatelů bereme Toma jako odborníka I. třidy (stačí se podívat na jeho články) a člena zdravého jádra zdejšího seskupení. Ode mě získal již dávno neodiskutovatelné hodnocení - 1 jako Brno. To že se občas (většinou:)) neshodneme v názoru, proto neber prosím nijak osobně. Zde tuplovaně platí pravidlo, že co člověk, to názor. Každý jsme si udělali jiný "obrázek" a nutně musí docházet k názorovým rozdílům.....jak bych to řekl jinak, prostě Corsair není špatnej, ovšem když chceš vědět co je sexy, podívej se na mou ikonku:)))) OK? Prosím kdyžtak o vyjádření i ostatní (ovšem žádný blbosti chlapi). |
|
|
|
Tom: Nesnažím se zde někomu namlouvat, že skopčáci měli lepší mozky než spojenci. Jen konstatuji fakta (ať se nám to líbí nebo ne), že v některých oblastech (např. v reaktivní technice) měli němci bohužel navrh. To je neodikutovatelný fakt. A nehodí se dle mého názoru toto nijak zlehčovat či zastírat. Toho jsme si tady za 40 let užili dosyta. | |
|
|
Isoroku napsal v č. 1055: A k čemu jim tyhle letadla taky byly... "Nevím proč by národ, který jako první a s podstatným náskokem přišel s reaktivními letouny" |
|
|
|
Já Němcům neupírám technickou invenci a strojařskou dovednost. Měli skvělé mozky. Ovšem nebyly lepší než ty spojenecké, jak se nám tu snažíš namluvit. | |
|
|
Isoroku napsal v č. 1055: Víš kdo sestavil první fungující proudový motor a kdo byl nositelem těch patentů? Von Ohain to tedy nebyl. Víš kdo poprvé použil šípové křídlo? Víš kdo postavil první samokřídlo? Pokud si tady odpovím, tak mi tu německá jména - kromě Huga Junkerse, který ale zůstal jen teorie, schází. "Nevím proč by národ, který jako první a s podstatným náskokem přišel s reaktivními letouny, se šípovými křídly či s balistickými raketami, nemohl dotáhnout koncept samokřídla" |
|
|
|
Tak fajn. Můžeš nás tedy poučit Ty sám, kolik Me 262 bylo skutečně vyrobeno, kolik jich tedy LW opravdu převzala a kolik se jich dostalo k bojovému nasazení (ve skutečnosti jsem v tom příspěvku tehdy odkazoval na jednoho obhájce Me 262 tady ve fóru)? Pak rád opravím tu výslednou statistiku. Ad Go 229: jestli tomu dobře rozumím, tak podle Tebe kdyby ve vývoji samokřídel Němci pokračovali, tak museli dosáhnout úspěchu? Vzdor zkušenostem ostatního světa (Dunne, Northrop, Fauvel, Payen, Miles, Junkers...)? Ad Saturn V: a znáš jména Goddard nebo Malina? Od těch se zase učil Von Braun, víš? Dodej tajky, že bez amerických technologií a amerického průmyslu, který dovedl vyrobit mnohem víc a mnohem lépe, by ani deset Von Braunů do kosmu nevzlétlo. Vždyť sami u V-2 nevěděli proč se jim odchylují z dráhy. Ad první Meteor: pokud tu budeme posuzovat něco podle prvních prototypů, tak Ti jen připomínám, že první prototyp Meteoru měl alespoň proudové motory. Me 262 poprvé letěla s vrtulí. |
|
|
|
Tom v příspěvku 895 píše obecně o spojeneckých konstrukcích, které se opozdili jen minimálně (zřejmě myšleno proti LW,) hlavně díky důslednému vývoji. Neuvádí však, že první prototyp Meteoru s motory Rower W.2B se jaksy nedokázal odlepit od země (tomu říkám důsledný vývoj)?! |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Zajímavé letecké projekty