Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
curahee napsal v č. 1103: Myslím, že to bol Panzer IV. a ten Nemec bol Fallschirmjäger zo 6. pluku plukovníka von der Heydteho. Tá scéna bola dosť nechutná. "to marex:Ve třetím dílu Bratrstva neohroženych,tuším,že Jagdpanther sesmahne jednoho ssmana." |
|
|
|
Kosa na kámen: Na Japonce se už dlouho rozcvičuju, ale zatím jsem nezačal. Přeci jenom Tichomoří není moje parketa, podkladů také není příliš mnoho a času už vůbec ne. Ale mohl bych pro začátek udělat aspoň pár typů, např. Ha-Go, Chi-Ha atd, pak by se to asi objevilo tady na frontě... | |
|
|
Dugalle ta stránka armors.org je tvoje? Nevíš kdy tam přibude něco o japonské obrněné technice? | |
|
|
Johny: Doplním, že to byla také často jediná možnost vyřadit pěšáka (y), využívajícího na dně zákopu slepé úhly veže i trupového střeliště bez toho, aby se vážněji narušilo tempo útoku. Tahle taktika bývala používána i ostatními válčícími stranami. Jinak záleží i na tvrdosti podkladu, přes který tank přejíždí. Jednomu čs. pěšákovi u Kyjeva zamáčkla do měkkého podkladu vlastní třicetčtyřka při couvání nohu a naštěstí vyvázl jen s odředninami. /Vlastní zkušenost - v roce 1989 mi přejel na chmelu nárt traktor předním kolem, ale naštěstí to bylo v hodně měkkém, takže to ani holínka neodnesla.. /. |
|
|
|
Přejetí tankem byla běžná taktika sovětských tankových jednotek. Je to popsáno skoro v každé knize o východní frontě. Tankisti otočením se nad zákopem jednak šetřili náboje pěchotě a jednak si zabezpečili, že na ně někdo zezadu nehodí granát. Nedávno jsem četl dokonce příběh nějakého vojáka nad kterým se otočil tank ale kamarádi ho včas vyhrabali a tak to přežil. Jinak v knize "skončeno a podepsáno" je foto českého důstojníka, kterému němci z pomsty přejeli hlavu tankem. |
|
|
|
Marex: Ne do plochy, do desky. Zápisník je možná plochý, ale není to jednolitá deska. A tu z něj ten tank udělal. Proto ho nemohli otevřít atd... | |
|
|
Marex napsala v č. 1243: Jak mohlo něco slisovat zápisník do plochy, když zápisník již plochý jak deska sám o sobě je i bez slisování? "Jeho zápisník to slisovalo tak, že z něj byla deska" |
|
|
|
Z Vrchovecký, "Úder přijde z mlhy". Je tam popisováno, jak se snaží zastavit jedoucí tygr a řidič si ho nevšimne... | |
|
|
Dzin napsala v č. 1241: Odkud ten příběh máš? Z které knihy nebo z jakého pramene? "Jeho zápisník to slisovalo tak, že z něj byla deska. Z jeho těla zbyl jenom flek." |
|
|
|
Marex: ak tedy přesněji, ta síla tanku působí nejen tíhovou silou, ale i silou pohybu. Vezmi třeba příklad přejetého plukovníka v Ardenách. Jeho zápisník to slisovalo tak, že z něj byla deska. Z jeho těla zbyl jenom flek. | |
|
|
DuGalle: To je presne ono! Tretia fotka úplne vpravo - to je presne tá udalosť, o ktorej som písal. Tá prilba, čo sa váľa na zemi hňeď za vozidlom možno patrí práve tomu nešťastníkovi. A tuším, že je tam vidieť aj jeho. | |
|
|
Hofi: To byla ale hodná paní učitelka... (ironický) | |
|
|
A ešte som si spomenul, ako ma utešovala učiteľka na ZŠ, keď som mal otvorenú zlomeninu prsta: "To nič Hofírek, môjmu mužovi na vojne tankový pás odtrhol tri prsty tak, že mu viseli iba na koži." Hneď mi bolo lepšie.. | |
|
|
Hofi napsal v č. 1200: Cadillac Cage V-100 Commando, jinak taky M706 "Duck"."Tak ma napadlo, keď DG spomenul ten Vietnam: určite asi všetci poznáte zábery bojov pred americkým velvylanectvom v Saigone v 1968 počas ofenzívy Tet. Ak si dobre pamätám, tak tam je aj scéna ako americké štvorkolesové vozidlo (mne neznámeho typu) omylom prevalcovalo vlastného vojaka." www.armors.org/Tanks/Vietnam/m706.htm |
|
|
|
Tak ma napadlo, keď DG spomenul ten Vietnam: určite asi všetci poznáte zábery bojov pred americkým velvylanectvom v Saigone v 1968 počas ofenzívy Tet. Ak si dobre pamätám, tak tam je aj scéna ako americké štvorkolesové vozidlo (mne neznámeho typu) omylom prevalcovalo vlastného vojaka. | |
|
|
Dzin napsala v č. 1195: Pěšáci mají nějaké pomalé reflexy, tuhle přede mnou taky jeden borec uskakoval. Parta dělníků po cestě z práce si usmyslela, že po silnici se jim půjde lépe. No a já zase že brzdové destičky si kvůli nim ničit nebudu."Marex: kolik váží betonový blok nevím, bylo to asi 2 metry na metr, nebo kolem toho a normálně z auta, ne kterám se to převáželo. Auto se v zatáčce přavrátilo a chodec nestačil rychle utéct..." Než půjdu spát, tak to tu drobet pročistím, aby zmizely ty morbidnosti, padající panely apod. |
|
|
|
dzin:Rychle popiš jak vypadal chodec! | |
|
|
Marex: kolik váží betonový blok nevím, bylo to asi 2 metry na metr, nebo kolem toho a normálně z auta, ne kterám se to převáželo. Auto se v zatáčce přavrátilo a chodec nestačil rychle utéct... | |
|
|
Trochu pro porovnání: náraz auta v 60km/h do člověka je stejný jako pád ze 6. (nebo 5.) patra tj. tak min 10m | |
|
|
Jinak četl jsem o tom, jak ve Vietnamu přejeli nevědomky zhuleného Vietnamce, všimli si ho až za tankem. Akorát ho zamáčkli Pattonem do země, dokonce mu v ruce ještě hořel jointík marihuany |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce