Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
3021-3040 z 5384
Po
Worchester 14.5.2005 17:19 - č. 2719
Worchester Prosím vás jak v Pearlu Harboru byl ten nálet B-25 Mitchell na japonsko bylo to pravdivé?
Hartmann 14.5.2005 17:14 - č. 2717
Hartmann Viděl jste to někdo? Já dodneška neměl tušení, že to existuje.
Hartmann 14.5.2005 17:13 - č. 2716
Hartmann Já to chcíííí vidět!!!

film Oáza
Československo / Sovětský svaz, 1972

Skupina českých legionářů za války v Africe se v pouštní oáze střetává se skupinkou fašistických vojáků a střídají se v jejím ovládání. Z neznámých důvodů poměrně málo známý a málo promítaný a přitom velmi dobrý film, natáčený v pouštních oblastech bývalého SSSR.

www.csfd.cz/film.php?1028
Tom 14.5.2005 16:53 - č. 2715
Tom
Jamamoto napsal v č. 2710:
"(možná tím myslíš ten dvouplošník na našem letišti na začátku filmu, mám pocit, že to byl ve skutečnosti anglickej cvičnej stroj ale na jméno typu si teď za boha nemohu vzpomenout)."

Má oblíbená C-104S. Víte, že ve skutečnosti se v březnu 1939 skutečně v Olomouci na letišti nacházela malá série těchto letadel vyrobená v Tatře v licenci?

Ad Nebeští jezdci: já kdysi viděl na videu nějakou kopii slavného filmu Target for tonight s Ch. Pickardem, a Nebeští jezdci mi to hodně atmosférou připomínají. Mně se to naopak velice líbí. I to přestavěné líčko (to by byl model na soutěž)
Hartmann 14.5.2005 13:07 - č. 2714
Hartmann
chystá natáčení filmu o působení našich vojáků u Tobrúku a na středním východě

Tak že tohle někdo natočí, na to čekám už hrozně dlouho
DAVID M 14.5.2005 11:53 - č. 2713
DAVID M trochu z jiného soudku producent Marhoul chystá natáčení filmu o působení našich vojáků u Tobrúku a na středním východě vůbec tak se "snad" můžeme těšit. Vzpomínáte na film Oáza s R. Brzobohatým (tuším 71-2?) ?
DAVID M 14.5.2005 10:12 - č. 2712
DAVID M
Dzin napsala v č. 2711:
"Naopak, při přebírání letiště se německý důstojník chová jako úplný pozér. Korunu tomu nasadí slova "Německý důstojník by se zastřeli" (nebo jak přesně bylo) k tomu se úplně vkrádá dovětek "český se snaží přežít, aby mohl dál bojovat a zvítězit"."
no vidiš já to uchopil z trošku jiného úhlu. Ona určitá snaha o rytiřskost v podání důstojníka plus jistá dávka ironie a já nevím, zda-li si četl např. memoáry přímých účastníků popisujících přebírání letišt LW v březnu.... Samosebou sem neměl na mysli glorifikaci ve stylu třeba Železnýho kříže víš Jinak ten deutsche investor se podle Marhoula v dnešní MfDnes podílel 90%. (tuším,že před dokončením tragicky zahynul) Tím jsem chtěl spíše říci,že tragédie je to,že se nenašel žádný český investor.
Dzin 14.5.2005 09:29 - č. 2711
Dzin DAVID M: (2707) Naopak, při přebírání letiště se německý důstojník chová jako úplný pozér. Korunu tomu nasadí slova "Německý důstojník by se zastřeli" (nebo jak přesně bylo) k tomu se úplně vkrádá dovětek "český se snaží přežít, aby mohl dál bojovat a zvítězit".
Jestli si to protlačili němečtí producenti a představují si tak glorifikaci, tak je to spíše úsměvné.
Jamamoto 14.5.2005 08:38 - č. 2710
Jamamoto David M. (2707):To s tou LW je silnej argument, kterej mi unikl. Leteckým parkem nevím, co máš konkrétně na mysli (možná tím myslíš ten dvouplošník na našem letišti na začátku filmu, mám pocit, že to byl ve skutečnosti anglickej cvičnej stroj ale na jméno typu si teď za boha nemohu vzpomenout).Pokud jde o to přepadení stodevítkou, beru to jako film a tam žádnej odkaz na boje ve Francii nebyl.Že byli někteří naši piloti zavření spolu s esesáky, to už jsem taky někde četl. To že vystupoval ve skrze kladně- není se čemu divit, v tu chvíli byli oba v podstatě na stejné lodi, kdyby se potkali za normálních okolností , asi by to bylo jiné. Já to nechápal jako nějakou glorifikaci Němců, spíš jeho postava ukazovala absurditu toho, když národ se svými válečnými hrdiny naloží tak , jak naloží. Pro toho Němce, který sám o sobě dokázal asi pochopit, proč je v tom lágru on sám, musel být tohle šok a o tom ta postava německýho doktora je podle mne hlavně. Na tom rozhovoru s přebírajícím důstojníkem nic nevidím, prostě nafoukanej Němec.Postava Mrtvého mi do děje zapadá, i takové věci k válce patří.Ohledně toho stravování, je to to samé i s ubikacemi, ale Pokud vím, Svěrák na tento odklon upozorňoval už dopředu, bylo to prý kvůli tomu, aby postavy mohly mezi sebou mluvit.
curahee 14.5.2005 08:24 - č. 2709
curahee Ovšem esíčka na zápěstí u doktora SS,byli také dost reálné.
DAVID M 14.5.2005 08:22 - č. 2708
DAVID M
Hartmann napsal v č. 2705:
"Tak trochu jsem jsem doufal, že až vyjdou Nebeští jezdci na DVD, tak se originál digitálně domaluje a titulky killnou a že konečně bude čistý obraz (to od DVD čekám), ke kterému si bude moci pustit v každém státě každý své titulky, aby nemusely být dvoje přes sebe...bohužel marně, dostali to do rukou dalši fušaři, co to odflákli."
to máš pochopitelně pravdu.
DAVID M 14.5.2005 08:19 - č. 2707
DAVID M add. NJ: doba vzniku 67-69, místo- , no nerozumím co víc dodat. Bavím-li se v tomto případě o technice mám na mysli především reálie( a to mi nezminuj "líčka" místo dakot ) a ty jsou bezkonkurenční. Jinak u TM je mnoho nedostatků( např. letiště v ČSR přebírala LW, oddělené stravování v RAF, letecký park atd.atd. a některé až stupidnosti-třeba když je stíhač ,který bojoval ve Francii tak překvapen je-li napaden 109). Já tam německého investora skutečně cítím-viz. kladnej felčar a navíc esesák v tom lágru, ale třeba i rozhovor s důstojníkem w při přebírání letišt. Nejsem zastáncem přilišné heroizace nicméně si myslím,že postava "Mrtvého" ( bojícího se bojově létat) byla zbytečná a trochu zavádějící(při rozsahu filmu každopádně) mohl bych pokračovat,ale
Jamamoto 14.5.2005 07:56 - č. 2706
Jamamoto David M. (263) : No, samozřejmě Nebezští jezdci se povedli. Osobně mi ani nevadí, že jsou černobílí, ono to na jednu stranu podtrhuje syrovost celkové atmosféry. Ohledně TS, je to film, nikoliv dokumet. Myslím, že tak je k tomu třeba přistupovat. Že je tam i milostná zápletka mi taky nevadí. Alespoň když to jde v televizi, můžou na to koukat i baby a nepřepínaj vám to na nějaký kraviny. Nějaké opravdu zásadní historické kixy jsem tam nenašel a co si budem povídat. Pro mne je to hlavně o mašinách, leteckejch soubojích atd. A to se myslím Svěrákům povedlo. Celej slavnej PH tomu nesahá ani po kotníky! Německého investora jsem v tom necítil, upřímně ani nevím, že se na tom nějaký podílel. Jinak taková zajímavost: Pokud by někdo z vás chtěl vidět cocpit Spita, ve kterém se natáčely scény z TS, ať navšítíví podnik Wings Club kousek od nám. Jiřího z Poděbrad(2. ulice rovnoběžná s Vinohradskou směrem k Floře,modrá fasáda, nad vchodem je vrtule). Je tam k vidění dost dobře nainstalovanej, na všechno je dost dobře vidět, budíky, alespoň některé jsou podle mne originál. Přes to tam jeden dost podstatnej ovládací prvek oproti originálu chybí, tak taková soutěž pro znalce: Který pak to asi je? Jinak v tomto podniku najdete plno dalších leteckých relikvií(budíky, uniformy, fotografie atd.). Pokud budete mít hodně velké štěstí, můžete tam narazit i na naše letecké veterány(třeba i na Fajtla)kteří se občas scházejí v salonku zmiňovaného podniku. Je pravdou, že ceny tam zrovna nepatří k těm nižším, ale každému fandovi letecké historie jeho návštěvu vřele doporučuji!
Hartmann 14.5.2005 03:06 - č. 2705
Hartmann
DAVID M napsal v č. 2693:
"Nebeští jezdci.....na dobu a místo natáčení technicky skvěle zvládnuté."
No teda nechci se navážet do Nebeských jezdců, jedná se o perfektní film, ale jestli mu můžu něco vyčíst, tak je to jeho technické zvládnutí. Málokde bych asi hledal tak krátkozrace technicky (ne)zvládnuté dílo. Že by nebylo v možnostech té doby natočit ho barevně? Černobílý film byl už dávno off topic a kdyby se přece jen někdo fandil čb, tak není žádný problém si barevný film pustit černobíle, obráceně je to ovšem nemožné. Být barevný, tak by jistě víc vydělal a ve světě by byl známější. Ale horší než to čb bylo to, jak byl tento krásný film zprasen místy prakticky nečitelnými titulky. A vypálit je natvrdo přímo na originál filmu, co musela být teda megahlava, co to vymyslela. Tak trochu jsem jsem doufal, že až vyjdou Nebeští jezdci na DVD, tak se originál digitálně domaluje a titulky killnou a že konečně bude čistý obraz (to od DVD čekám), ke kterému si bude moci pustit v každém státě každý své titulky, aby nemusely být dvoje přes sebe...bohužel marně, dostali to do rukou dalši fušaři, co to odflákli.
Hartmann 14.5.2005 02:09 - č. 2702
Hartmann
DAVID M napsal v č. 2698:
"..mě ty souvislosti dosti unikaj"
No to máš pravdu. Knížku Jak se plaší smrt jsem četl až po shlédnutí filmu zcela nezávisle na něm (už se mi dlouho válela doma). Nestušil jsem, že film má s touhle knihou spojitost, ale jak jsem ji četl, tak mi Tmavomodrý svět hodně připomínala a řikal si, že to snad museli natočit podle ní. Až později jsem se dozvěděl, že se stala jednou z předloh Tmavomodrého světa. Takže nějaké souvislosti tam asi budou (pokud nejsem jasnovidec )
Milo 13.5.2005 16:33 - č. 2699
Worchester napsal v č. 2692:
"Milo: a tim chces rict ze Pearl Harbor neni o lasce?"
Zrejme si si nevšimol, že ja som mal poznámku k filmu Tmavomodrý svet a neporovnával som ho so žiadnym Pearl Harborom. A nie je mi jasné, prečo by som ho mal porovnávať práve s týmto filmom.
DAVID M 13.5.2005 16:15 - č. 2698
DAVID M
Hartmann napsal v č. 2694:
"Tu ovšem tvořily 2 knihy - Jak se plaší smrt od Lišky a Setřelen od Fajtla"
Mám obavy,že jsi je asi v tom případě nečetl(nebo nikoli pořádně )....mě ty souvislosti dosti unikaj.Chápal bych kdyby jako základ použil např. Fajtlovi Boje a návraty(poprvé tuším 87? ) protože to je kniha jako určená k filmové předloze(podobně jako Husman alias Jánský s Jezdci). Ale dost kritizování mne jako člověka,kterého celoživotní vášní jsou právě tito letci těší,že se někdo o něco alespon pokusil(ikdyž s velice problematickým výsledkem).
Hartmann 13.5.2005 16:11 - č. 2697
Hartmann Worchester: Mám ji ve dvou exemplářích, pokud bys chtěl

Curahee: No, co jiného než souhlasit
curahee 13.5.2005 16:03 - č. 2696
curahee
"Jak se plaší smrt od Lišky "
Před měsícem jsem si ji znovu přečetl,nádhera....
Worchester 13.5.2005 14:12 - č. 2695
Worchester
"Setřelen od Fajtla"
Tyto knihy jsem scháněl, ale bohužel sem ji v knihovně nenašel....
3021-3040 z 5384
Po