Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2961-2980 z 5384
Po
Cassius Chaerea 30.5.2005 12:21 - č. 2786
Cassius Chaerea
Glynwed napsal v č. 2785:
". A Zajcev sám pak jen dělá to co mu řekne a naplánuje hrdinný komisař. Zajcev tam pak vypadá jako nějaká loutka, která si ani nevěří že umí dobře střílet, kterou všichi konečně dostrkali k vytouženému cíli. "
Něco jsi zapomněl Zajcev byl voják, to znamená být loutka.
Glynwed 30.5.2005 12:14 - č. 2785
Glynwed Fronta ve Stalingradu byla - jen ji někdy tvořilo třeba schodiště mezi 3 a 4 poschodím. S trochou nadsázky by se dalo říct že ve Stalingradu byla fronta všude (podobně jako např. u Anzia). Proto je absolutně směšné když přijde Konig z vycházky - a kluk je tam. Když se objeví Zajcev - kluk je tam. A Zajcev sám pak jen dělá to co mu řekne a naplánuje hrdinný komisař. Zajcev tam pak vypadá jako nějaká loutka, která si ani nevěří že umí dobře střílet, kterou všichi konečně dostrkali k vytouženému cíli.
Cassius Chaerea 30.5.2005 11:41 - č. 2784
Cassius Chaerea
Glynwed napsal v č. 2777:
"Ruský kluk který si přebíhá frontu jak potřebuje a je vždy ve správný čas na správném místě."
trochu zvláštní, ale ukaž mi ve Stalingradu frontu .
"Spravedlivý politický pracovník který je vlastně strůjcem zajcevova úspěchu, když důmyslně vymýšlí dezinformace"
Ne každej člověk je špatnej i když je u SS nebo třeba u NKVD(ale rozhodně bych tam žádné andílky nehledal). Nevidím důvod proč by se takový důstojník nenašel.?
". Zajcev na vteřinu usne a promarní Koniga"
Já jsem usnul i na čekárně u Maturit .
". Když ho chce zabít, zamezí mu výhled německý voják, který obírá ruské mrtvoly "
Nic zvláštního, v celku bežnej případ.
"- pak po něm začne nesmyslně střílet jeho kolega"
To mě taky zarazilo . Třeba ho neměl rád .
"Půlmetrové kusy skla které se po pádu na zem nerozstříští na tisíc kousků, ale zůstávají trčet všude po hale jako zrcadla"
Většinou se do továrních oken nedávají automobilová skla.
"Chlapík se zraněným ramenem a puškou je poslán pryč, aby mohl být Zajcev zachráněn švarnou vojačkou"
Děj musí mít nějakou romantiku .
" Voják který u Koniga absolovoval kurs v Juteborgu"
To je ale náhoda. Když se to ale vezme tak náhoda tvoří velkou část života.
"Pomíjím pak takové lahůdky jako kobercový nálet He 111 na město, kde sovětské a německé linie byly ve skutečnosti tak blízko,"
V srpnu a září dělali He111 kobercové nálety na Stalingrad (z výšky 3000-6000m). V průběhu boju ztracela Luftwaffe převahu ve vzuchu a ruský flak u Stalingradu se stával obzvláště silným. Proto i střední bombardéry začali na Stalingrad létat v malých výškách(aby si je obsluhy flaku všimli co nejpozději). Velmi často z bombardovali vlastní pozice, právě kvůli nestálosti fronty a nepřehlednýmu okolí.
"T-34/85 v roce 1942 "
To mi asi uniklo? Nevšiml jsem si.
Glynwed 30.5.2005 11:37 - č. 2783
Glynwed Pro mě zůstane zatím nejlepším filmem "Příliš vzdálený most". Ale co, někdo má rád brunetky, jiný zase blondýnky.
Dzin 30.5.2005 11:29 - č. 2782
Dzin Glynwed:
Podle mě i pojetí příběhu bylo super. Viděl (četl) jsi rozhovor z tvůrcem? On řikal, že to chtěl natočit co nejvíce z pohledu sovětské propagandy. A copak se tam může více vyjímat, než to, jak ho zachrání statečná vojačka či uvědomělí ruský kluk, který nehledí na své bezpečí a riskují vše pro dobro věci, tedy Zajceva? Hrdina musí mít slabší chvilku, aby lépe vinikla jeho odpovědnost. a politruk, který i před osobní antipatii nakonec obětuje svůj život, aby pomohl? To ostatní, jako třeba sovětský voják absolvující kurs pod Königem, je jen snaha dát co největší rozměr filmu.
Asi tak k těm prvním 8 větám.
Mě se příběh líbil, měl napínaví děj a správné vyvrcholení, kdy si Zajcev Königa opravdu podal v nejlepším možném stylu.
Glynwed 30.5.2005 11:18 - č. 2781
Glynwed Dzin: O T-34/85 jsem se zmínil jen na okraj. Základní vady, které mě odradily, byly hlavně právě v pojetí příběhu. Ty dvě poslední věty ignoruj, to byly jen takové malé rušivé momenty které každému filmu rád prominu, základ mého negativního hodnocení se nachází v prvních 8-mi větách. Na ty bych tvůj názor slyšel rád .
Cassius Chaerea 30.5.2005 11:18 - č. 2780
Cassius Chaerea Svatá pravda Dzine. Já vždy dávám přednost kvalitě děje filmu to i u válečných, ale pakliže má historický film mnoho historických nedostatků musí to (aspoň u mě to tak platí) dohánět celkovou kvalitou. Pro mě je Nepřítel před branami jeden z lepších válečných filmů. Pořád těch nedostatků nemá tolik jako třeba vojín Rayen. Když se jedná o válečnej film o pár vojácích někde na bezvýznamným úseku fronty, tak tam se historickým nepřestnostem výhnete spíše než když je děj zasazen do tak velkých bojišť jako je Stalingrad nabo Normandie.
Dzin 30.5.2005 10:48 - č. 2779
Dzin Cassius Chaerea: A ještě jsi zapomněl, že sovětská hymna, hrána na recepci u Chruščova, v té době takto ještě neexistovala...

Glynwed + GeogRolf: Tedy že vás baví zaobírat se takovíma prkotinama. Díváte se vůbec na nějaké jiné filmy, kromě dobových dokumentů?
Neřeknu, když je to nějaká zásadní chyba v logice příběhu, tou se má cenu zaobírat, ale tohle... Řešit takovéhle prkotiny, jako je T-34/85, nebo uniformy...
Je to totiž pánové fikce. Autor vymyslel příběh a ten by se měl posuzovat s přihlédnutím k jeho úmysl (abych udělal karayovi radost, uměleckému úmyslu. ). ŘEšit, že někdo nemá správnou uniformu, pušku či tank, tak se nikdy nic nenatočí. Je samozřejmě příjemné, když je film ve všem eňo ňuňo, ale zase vypichovat jen technické nedostatky a nechat si tím ovlivnit celkoví příběh, je poměrně malicherné. Sice jsem to kdysi také dělal, ale to jsem byl ucho nastřední a chtěl se jen blýzknout tím, jak všechno vím a znám.
Navíc mnohdy nejde dobově ani realizovat, jak by třeba asi diváky bavilo, kdyby se to, co má být ve tmě, bylo opravdu ve tmě a my slyšeli jen různé zvuky a výkřiky.
Když budu chtít vidět film s dobovou technikou, pustím si Tankovou brigádu. Tam sice je, ale příběh je takový balast, že by si dobovou kritiku zasloužil více. Ikdyž, když se na podobné filmy člověk dívá dnes, má to svoje kouzlo a člověk se rád na něj podívá (podobně jako třeba s Barbarellou).
GeorgRolf 30.5.2005 10:02 - č. 2778
Glynwed, moje řeč...paradoxní je, že třeba německé uniformy byly mnohem lépe zpracovány v komedii Ráno vsatnu a opařím se čajem, která šla o pár hodin před tím. O ruských se ani nemá cenu zmiňovat..už jen ta svítivě zelená barva...
Glynwed 30.5.2005 08:41 - č. 2777
Glynwed Nepřítel před branami: Tak tenhle film jsem v půlce vypnul a šel spát. Ruský kluk který si přebíhá frontu jak potřebuje a je vždy ve správný čas na správném místě. Spravedlivý politický pracovník který je vlastně strůjcem zajcevova úspěchu, když důmyslně vymýšlí dezinformace. Zajcev na vteřinu usne a promarní Koniga. Když ho chce zabít, zamezí mu výhled německý voják, který obírá ruské mrtvoly - pak po něm začne nesmyslně střílet jeho kolega. Půlmetrové kusy skla které se po pádu na zem nerozstříští na tisíc kousků, ale zůstávají trčet všude po hale jako zrcadla. Chlapík se zraněným ramenem a puškou je poslán pryč, aby mohl být Zajcev zachráněn švarnou vojačkou. Voják který u Koniga absolovoval kurs v Juteborgu. Pomíjím pak takové lahůdky jako kobercový nálet He 111 na město, kde sovětské a německé linie byly ve skutečnosti tak blízko, že byl problém i s nasazením Ju 87, T-34/85 v roce 1942 a nošení barevných výložek sovětskými vojáky. ne, tohle opravdu není šálek mé kávy.
Cassius Chaerea 30.5.2005 08:13 - č. 2776
Cassius Chaerea
Langos napsal v č. 2771:
"Žádná chyba tam neni"
No něco málo jsem tam našel. Když měl Chruščov rozhovor s tím generálem a dal mu možnost se zastřelit, což generál také udělal. Zrovna v bitvě o Stalingrad to žádnej vysokej generál životem neodskákal. Dost sil přivážených ke Stalingradu už bylo vybaveno zbraněmi a dozbrojování vojáků se provádělo na východním břehu Volhy. Je pravda že při převozu přes Volhu se mnoho zbraní utopilo, tak těm vojákům nezbývalo nic jiného než ve Stalingradu obrat nějakou mrtvolu o pušku a náboje. A většina sil dopravovaných do Staligradu se převážela přes Volhu za tmy. A velmi mě mrzí že ani v tom německým filmu Stalingrad ani ve filmu Nepřítel před branami není zmínka o bojích na Mamajové mohyle. Jinak se mi oba ty to filmy velmi líbili.
Jamamoto 30.5.2005 06:43 - č. 2775
Jamamoto Nepřítel před branami: Myslím, že řemeslně to bylo natočené velmi pěkně, ovšem z hlediska děje byla zajímavá spíše první polovina filmu, ta druhá, alespoň mě osobně přišla už stále o tom samém. Prostě-nahánějí se dva odstřelovači, nic míň ale také nic víc. Také si podle mne mohli odpustit roubovat do toho love-story.Řekl bych, že zde již zmiňovaný Stalingrad byl o něco lepší.
Dzin 29.5.2005 23:38 - č. 2774
Dzin Až na to, že Nepřítel před branami není americký film, ale evropský.
Zajímavé bylo, co o tom řikal autor. Chtěl natočit film, který by byl více z pohledu sovětské propagandy.
Mě osobně se film moc líbil, už když jsem na něm byl v kině.
Jinak, jak malý Zajcev nezastřelil vlkav kině jednoznačně bylo.
GeorgRolf 29.5.2005 22:17 - č. 2773
Lavockin..no a to je právě to čím je ten film tak typicky Americky špatný. Američané mají ve zvyku dělat filmy tzv. "jediného muže"...čili vytvářet představu, že celý děj je zálkežitostí jen jediné postavy, což je sice nevýznamné v bezejmenných akčních filmech, ale je to tragédie ve filmech válečných. Jediná světlá US vyjímka je v tomto případě film Black Hawk Down, ten ale není z WWII.
Lavockin 29.5.2005 20:27 - č. 2772
Lavockin Film Nepřítel před branami je jeden z nejlepších filmů o 2.sv. válce.Ale jen mě trochu mrzelo, že tam ukazovali stále souboj několika mužů, i když bitva o Stalingrad byla záležitost několika armád.Podle mého tam mohli dát více střetnutí Němců s Rusy. . .
Langos 29.5.2005 20:00 - č. 2771
Langos
m.burnes napsal v č. 2768:
"film nepřítel před branami mohl bejt dobrej film kdyby to netočily amící filmu STALINGRAD "

Tak to s tebou souhlasím. Amíci dělaj někdy strašný filmy. Ale osobně si myslím, že ten Nepřítel před branami není tak strašnej jako třeba Pearl Harbor. Žádná chyba tam neni, ani tam není žádnej superman, teda podle mě. Pukud si myslíte něco jinýho, tak to rád uslyším.
Worchester 29.5.2005 19:45 - č. 2770
Worchester M.burnes: Stalingrad natočili němci někdy v 1994, hráli i tam i český herci například Táborský....
Worchester 29.5.2005 19:36 - č. 2769
Worchester Perry : díkes ,ale ji mi to k prdu, když nevím název
m.burnes 29.5.2005 18:53 - č. 2768
film nepřítel před branami mohl bejt dobrej film kdyby to netočily amící filmu STALINGRAD to nesahá ani po kotníky
Langos 29.5.2005 12:49 - č. 2767
Langos Mě se Nepřítel před branami docela líbil, i když je to spíš film o souboji dvou odstřelovačů v prostředí WW2 v době bitvy o Stalingrad.
2961-2980 z 5384
Po