Filmy a dokumenty o 2. světové válce
|
|
---|---|
Dzin (2828): Neříkej mi, že si nevzpomeneš ani na ústřední motiv třeba Vinnetoua Nejde mi o to, že bych znal všechny soundtracky nazpaměť, ale spíše o to, že mi z toho filmu utkví nějaký dojem podbarvený ústřední melodií (od toho je ústřední, aby si ji člověk pamatoval). Dneska odpoledne jsem byl v kině na Epizodě III a celou cestu domů jsem si pohvizdoval ústřední motiv celé série. Věř mi, že dobrá hudba zážitek z filmu umocní.Nic si z toho nedělej, já tradičně zapomínám veškeré melodie z filmu, maximálně mi utkví v paměti, že se mi líbili, a pak jsem za hlupáka, když někdo něco pustí a zeptá se mě, jestli poznám, kde to bylo. Ad happyend: na to mám jeden hezký příklad. Pokud jste viděli Collateral, pak musíte uznat, že o dost lepší by bylo (a hlavně by to bylo větší psycho ) kdyby Tom Cruise v metru oba zastřelil a odkráčel středem... To samé platí i pro válečné filmy, proto třeba hodnotím Das Boot dost vysoko. Žádný happyend (resp. dosti pokažený ), na nic si nehraje, ukazuje, jak to bylo. |
|
|
|
Vladimír Šilhán: Já bych to zase vzal z trochu jiného úhlu. Jaký režisér se může pochlubit, že natočil tak odlišné filmy jako Medvědi a Nepřítel před branami a přitom oba dva je možno ve svém žánru označit za povedená díla? Ohledně happyendu, na něj zastávám naprosto stejný názor, jako Monty Python. Tedy že většinou se proti němu protestuje, ale kdyby ho kdokoliv mohl mít, tak by si ho přál. Navíc, není lepšího konce, než dobře udělaný happyend. Tvrzení, že do umění nepatří, sem i zdá poněkud laciné. Jinak, já rozumím, ale opětm symbolika je hezká věc a mnohdy dokáže vydat za hodinu vysvětlování, ovšem ne vše se s ní dá udělat. Mohu třeba napsat, že hrdina hledá "Zbraň" (a je jasné, že to enbude žádné ořezávátko), ale když chci sdělit, že se jedná o "taktický polopropulzní kvantový urychlovač antihmotových částic", tak zde mi symbolika nestačí. karaya1: "mi v paměti ani nezůstala žádná melodie..." Nic si z toho nedělej, já tradičně zapomínám veškeré melodie z filmu, maximálně mi utkví v paměti, že se mi líbili, a pak jsem za hlupáka, když někdo něco pustí a zeptá se mě, jestli poznám, kde to bylo. |
|
|
|
BRUNNER (2825): Nezapomenu na moment, kdy jsem seděl u titulků FMJ a najednou si říkám ... tu melodii odněkud znám! Až po pár sekundách mi došlo, že to jsou Rolling Stones a jejich hit Paint It Black, který mj. zpíváme se sborem No hudobná stránka jak u Apokalypsy cez FMJ tak aj u Platoon je fakt super.Nemyslím len pesničky ,ktoré v tej dobe "frčali" a navodzujú ten správny dobový esprit,ale samotnú filmovú muziku ako takú... Jinak vcelku souhlasím s Vladimírem Šilhánem, vadí mi polopatičnost (zkuste třeba srovnat klasického Hraběte Monte Christa a novou US verzi) a z Enemy at the Gates mi v paměti ani nezůstala žádná melodie... |
|
|
|
Vladimír Šilhán napsal v č. 2823: Ano tomu se taky divím, proč do toho nešly. ". Mohl jít přece do koprodukce s Rusákama " |
|
|
|
To Brunner - byla to Četa co ho smetla ...ačkoliv ta je příliš patetická, ale o to víc působivá. Ten pathos u Olivera Stonea ještě vzrostl v pokračování Narozen 4. července a vrcholí v Nebi a zemi ...Oliver Stone je jinak právě ten, co se dokonale vyjadřuje v symbolech a tudíž není polopatický - což vytýkám Nepříteli před branami. Snad mi Dzin už rozumí co mám na mysli ...Stoneovi hrdinové zbytečně nežvaní - vše je vyjádřeno zadní projekcí, různými náznaky a symboly ...k tomu podbarvené super hudebními motivy (ten opakující se u Nepřítele před branami taky nic moc...). | |
|
|
To Dzin - no to by bylo ideální, to nepochybně! Ale tady jde o něco jiného...Annaud netočí takové akční béčka, on si zakládá na "umění" - no a tady se netrefil, zrovna jako před tím s Šesti lety v Tibetu ...prostě se mu te´d moc nedaří - srovnej s Medvědy! To byl boží film ...ale Annaud si tu vzazl velké sousto na které neměl. Mohl jít přece do koprodukce s Rusákama - pak by to bylo o něčem jiném a víc by to naplnilo jeho ambice (pokud už není ve vleku komerce a nekouká na to jak by ruské herce a titulky přijali diváci v USA - což je pak jasná facka umění ...). A ten hollywoodský happy end si taky moh odpustit ...to do umění nepatří. | |
|
|
Vladimír Šilhán: Podle mě to ale napsal jako zábavný akčňák z východní fronty. Neřikal jsem, že myšlenky nejde natočit, ale že ztvárňovat to, co si postava v dané chvíli myslí, jde mnohdy velmi špatně z hlediska dějovosti a přehlednosti. Jinak nevím, že by Kubrick kašlal na peníze. Každopádně srovnávat současnou produkci s tím, co bylo vytvořeno před desítky let dobře nelze. Hlavně proto, že tehdy díky nedostaku speciálních efektů se důraz kladl více na scénář a herecké výkony a proto většina tehdejších hoolywoodských filmů je v tomto ohledu daleko lepší, než současné, u kterých je kladen důraz spíše na vizuální stránku věci. Nechci hodnotit, jestli je to dobře nebo špatně, osobně by se mi líbilo kombinace obojího, dobrý příběh, herecké výkony a ztvárnění. |
|
|
|
Jo jo, to je sympaťák | |
|
|
DG (2813): No já myslím, že to docela sedí. Tak nějak si každý politruk představuje pravého sovětského člověka. I ten úsměv vypovídá o vybraném sovětském chování... Jen nepochybné, že kdejaký kazach či lovec z dálněvýchodních kmenů uměl možná střílet lépe ale prostě si představ, že by hrdina vypadal takhle nějak: |
|
|
|
curahee...to si teď děláš srandu, anebo jsi to vážně nepochopil? | |
|
|
Vladimír, jo ten film byl nádherný. Dodneška si pamatuju, jak se tam brodili tím zatopeným březovým hájkem v zimě. Bylo to hodně sugestivní. | |
|
|
To Dzin - prostě bych to natočil líp - možná ne po komerční stránce (rozhodně bych nenechal své postavy mluvit anglicky), ale určitě po umělecké. Kašlu na peníze - jako Kubrick! Jak to že on dokázal točit dokonalé filmy a nekoukal na komerci! Nejlepší film z Vietnamu vedle příliš umělecké Apocalypsy je právě jeho Olověná vesta! Možná nejlepší válečný film všech dob vůbec (kromě ruské klasiky - Jeřábi táhnou, či již zmíněná Jitra jsou zde tichá ...). | |
|
|
To Johny - Judd Law se sice snažil hrát ruského prosťáčka, ale nikdo mu to nemůže sežrat - buďme upřímní. Pravý Zajcev byl mnohem inteligentnější než ve filmu představuje Law, byl finančním náčelníkem u Tichomořské flotily a s gramatikou problémy rozhodně neměl - napsal za války několik příruček pro odstřelovače! Jediné co ve filmu byla pravda - že odešel bránit Stalingrad na výzvu "soudruha Stalina". jinak vše je špatně - je to karikatura jak hrom! O to jde ...Jak bych ho ztvárnil já? Měl by vystupovat jako sebevědomý člověk co se nedá dirigovat - on nebyl žádný vojáček! Film je málo působnivý a jediná super scéna je tam paradoxně ta soulož v krytu ...Ale jinak dialogy o chrápání a oslech v lese - dost mimo. Scéna kdy popisuje Táně jaký to je zabít poprvé bych natočil jinak. Dzin tvrdí - myšlenky nelze natočit - omyl - lze. Táňa v akci - míří a ...náhle se jí promítají slova Zajceva - "...vidíš jeho snubní prsten ..."atd.- pak vidí popravu svých rodičů ...(tím by se ušetřila blbá scéna s polopatickým vyprávěním v místnosti z očí do očí)dokáže vystřelit? - jediná napínavá scéna by tím nahradila tři kecací. To by bylo napínavý a psychologicky zajímavý. Takhle jí to vypráví někde na židli a vůbec to nevyzní - hloupá a prázdná scéna pane Annaude ... | |
|
|
Johny napsal v č. 2811: no tedy..."Takže je sice otázka, jestli opravdu měl tolik zásahů ale nepochybně to byl hezoun s vybraným chováním plný skromnosti a td." |
|
|
|
Johny napsal v č. 2811: Jo jo, pravý Rus nosí zásadně pruhované námořnické tričko a k snídani si dává vodku "Docela by mně zajímalo, jak si představuješ typického rusa a jeho chování. Nebyli všichni smradlaví, mongoloidního vzhledu a žvýkající machorku." |
|
|
|
Vladimír Šilhán napsal v č. 2805: "ne ty "prototypované" hrdiny z Nepřítele před branami - tak Rusové vůbec nevypadali a tak se hlavně NECHOVALI!" Docela by mně zajímalo, jak si představuješ typického rusa a jeho chování. Nebyli všichni smradlaví, mongoloidního vzhledu a žvýkající machorku. Naopak mají rusové už od knížete potěmkina cit pro vybírání osob na reprezentaci. Hrdina a pravý sovětský člověk nebyl nikdy nějaký byť šikovný ale nehezký člověk. Jakákoliv osoba, která byla v sovětském rusku presentována navenek, byla dokonale vybraná a musela splňovat opravdu přísná kritéria. Pokud bylo osob s podobnými schopnostmi více, vždy byl vybrán fyzicky sympatičtější člověk. Takže je sice otázka, jestli opravdu měl tolik zásahů ale nepochybně to byl hezoun s vybraným chováním plný skromnosti a td. Co se týče presentace Chruščova, tak ta je možná konkrétně nepřesná ale nicméně ne nepravdivá. K těm ruským kovbojům. Pamatuji se na přílet vrtulníkového pluku staženého přímo z Afghanistánu a musím říci "kovboj" hadr když bych měl srovnávat chování ruských vojáků - air america by se za ně nestydělo. |
|
|
|
Vladimír Šilhán napsal v č. 2805: "no pak to ale měl Annaud taky napsat - zábavný akčně-doborodružný film z východní fronty " Tady se musím Džina zastat. Ten film je prostě akční dobrodružný snímek a né dokumentární film a tak se to musí brát. A takových je naprostá většina - s tím se prostě smiřte. Filmy se točí pro zábavu diváků a aby vydělaly peníze producentovi. Takže tam musí být velká láska a romantická zápletka aby to bavilo ženský když na to půjdou. Když producent zjistí, kolik by ho stál nájem pravého Pz.VI včetně pojistky (pokud to vůbec jde) tak samozřejmě šáhne po předělané T-34 za pár desítek tisíc protože těch lidí, kterým to vadí není až tolik. A tak dále. Bylo by sice pěkné, kdyby filmy byly naprosto identické ale na to si musíme počkat, až se většina filmů bude točit v digitálním virtuálním prostředí. Navíc bych ani dokumentární filmy z WW2 nebral za nějaký směrodatný vzor. Ty sovětské byly z 98% nahrány po akci a ty německé byly tak přehlceny propagandou, že jejich hodnota je pouze informativní. |
|
|
|
No, přiznám se, že mne Nepřítel před branami nijak zvlášť neoslovil. Hezké kulisy, pár pěkných, výpravných obrázků a to je asi tak všechno. Samotný příběh, opravdu spíše westernový se alespoň pro mne cca po půl hodině stával nudným. Např .film Je třeba zabít Sekala(srovnávám ho proto, že to byl v podstatě taky takový Western)byl mnohem méně výpravný, vlastně tam nepadl snad jediný výstřel a přes to se celou dobu dalo napětí krájet. Film Stalingrad ze stejného bojiště měl mnohem lepší atmosféru. To zaparkované letadlo jsem ani za He 111 nepovažoval, identifikoval jsem to jako Siebel. Docela by mne zajímalo, proč se autoři namáhali s jeho replikou, originálů je jen pár(jeden, dva), z toho jeden u nás. | |
|
|
curahee napsal v č. 2807: Jáký pak, co pak. Já jsem odveden jenom ti borci už chtěli potom jen profíky. Škoda slov prostě naše slávná armáda . Nemůžu se dočkat až ti naši kluci (ta četa chemiku 50 důstojníků a dvě stíhačky) dostanou někde přes prdel. "Aha,že by promluvila další modrá knížka?! GeorgRolf:Tak Sa.58,jsem ve filmu o WW2 opravdu ještě neviděl" |
|
|
|
Cassius Chaerea napsal v č. 2786: "Něco jsi zapomněl Zajcev byl voják, to znamená být loutka" Aha,že by promluvila další modrá knížka?! GeorgRolf:Tak Sa.58,jsem ve filmu o WW2 opravdu ještě neviděl. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Literatura, film...
- > Filmy a dokumenty o 2. světové válce