Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2941-2960 z 5384
Po
curahee 31.5.2005 20:43 - č. 2806
curahee
Dolezal napsal v č. 2804:
"(ve smyslu historická fotka - podobně ve filmu)"
Máš na mysli Axmanna,a vyznamenávání HJ od Adolfa?Tak ta fotka je podobná,ale Arthur Axmann měl jinou uniformu v době fotografování než ve filmu.
Vladimír Šilhán 31.5.2005 18:47 - č. 2805
To GeorgRolf - Jo. Komorní film, ale velice reálně popisuje ruskou náturu, tu skutečnou - ne ty "prototypované" hrdiny z Nepřítele před branami - tak Rusové vůbec nevypadali a tak se hlavně NECHOVALI! Prostě je to jen western z prostředí bitvy o Stalingrad, ne skutečně reálný film popisující boje o Stalingrad či pocity skutečných odstřelovačů.
To Dzin - no pak to ale měl Annaud taky napsat - zábavný akčně-doborodružný film z východní fronty (něco jako SAHARA) a ne si hrát na hluboké umění popisující psychologii vojáků v mezních situacích.
Dolezal 31.5.2005 14:20 - č. 2804
To Cassius Chaerea: To je možné, mile mě překvapilo něco podobného (ve smyslu historická fotka - podobně ve filmu) ve snímku Pádu Třetí říše.
Hartmann 31.5.2005 11:34 - č. 2803
Hartmann No tak hlavní chyba náletu He 111, dposud nezmíněná, byla ta, že odhazovaly bomby JEDNOTLIVĚ, přitom se ve skutečnosti shazovaly hromadně najdenou těsně za sebou.
Dzin 31.5.2005 10:37 - č. 2802
Dzin Vladimír Šilhán: Není to jen pro nezasvěcené diváky západu. Je to pro nezasvěcené diváky vůbec. Vetšina lidí nemá o WW2 bližší potuchy a stěží si pamatuje to, co se učili ve škole.
Podobně i to polopatické sdělování. Náznaky jsou sice hezká věc, ale když naznačuji něco, o čem nemá divák páru, tak to mohu naznačovat doalejujá. Nepřítel není o nic více polopatičtější, než jiné filmy, včetně těch intelektuálních. Snad jen abstraktní filmy jsou o něčem jiném, ale to je dáno tím, že mají trochu jiné výrazivo. Naznačuji jen to, co chci a ne to, co potřebuji, aby divák věděl.
To je to samé, jako začít vytýkat Kellyho hrdinům závěrečnou scénu 3 vojáci proti Tigeru. Reálně by to bylo nemyslitelné, ale jde o to, že je to naprosto skvěle předělaná obvyklá závěrečná scéna ve Westernech, včetně takových detailů, jako chřestění ostruh. Podobně jako tvrdit, že "takhle" se ze samopalu nestřílí, protože ve zkutečnosti je to jinak. Vše to jsou věci, které nejsou reálné, ale jsou dobré ve filmu. Třeba haněný film Sahara. Reálně je nesmyslný, ale mě osobně se líbil. Je to úplně něco jiné, než Oáza, který je jako vystřižený z minulosti a přesto (nebo právě proto) se mi moc líbil. Oba dva se mi líbí (Oáza o dost více), ale srovnávat je nejde, protože každý je jiný.
Stále se dělá ta chyba, že se chce, aby vše bylo jak v reálu. Ale to je samozřejmě nemyslitelné, film je v první řadě fikce a má za úkol pobavit (ne přímo ve smyslu legrace, ale zábava), poučit, něco sdělit apod. A podle toho se potom rozdělují. Nepřítel je jednoznačně film, který má pobavit a to se mu daří.
GeorgRolf 31.5.2005 09:55 - č. 2801
Vladimír..."A jitra jsou zde tichá" to je ten film o oddílu protiletadlových dělostřelkyň?
Cassius Chaerea 31.5.2005 09:09 - č. 2800
Cassius Chaerea
Dolezal napsal v č. 2799:
"Sice na zami je potom jako sestřelený He 111 udělaný z Si204 (Aero c3) - myslím, že radši mohli nechat toho Siebela vypadalo by to taky věrohodně - i transportní letadla létadla nad Stalingradem."
Někde jsem viděl fotku nějakého náměstí ve Stalingradu jak si obyvatele prohlíží sestřelený He-111 ležel v té samé pozici jako ve filmu, což mě mile překvapilo.
Dolezal 31.5.2005 07:58 - č. 2799
No a nabyly náhodou ty He 111 v nízkém náletu ve "skutečnosti" Ju 88?? Sice jsem to teď na TV NOVA (aspoň mám ten dojem ,že to naposled bylo tam) "něsmatrél" ale mám ten pocit , že doma na DVD mám Ju 88??
Sice na zami je potom jako sestřelený He 111 udělaný z Si204 (Aero c3) - myslím, že radši mohli nechat toho Siebela vypadalo by to taky věrohodně - i transportní letadla létadla nad Stalingradem.
Vladimír Šilhán 30.5.2005 23:17 - č. 2798
To Cassius - Když chtěl Annaud postihnout reálné myšlení a chování ruských vojáků, měl se podívat na A jitra jsou zde tichá ...pochopil by, jak asi mají vystupovat. Scéna se zoufalým generálem je taky z jinýho soudku, Chruščevův projev k politrukům, ta "žoviální" recepce v hollywoodském stylu ...no prostě směju se...
Cassius Chaerea 30.5.2005 22:55 - č. 2797
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2796:
"Já bych to natočil ale zcela jinak"
To je hezký, ale...
Vladimír Šilhán 30.5.2005 22:51 - č. 2796
To Dzin - A to je právě ono - je to natočený pro nezasvěcený diváky na Západě, kterým se musí každá myšlenka polopaticky sdělit, nestačí náznak - pak by nepochopili o co go ...protstě ten film je polopatický a jeho postavy jsou naprosto neruské, mají typické chování amerických filmových hrdinů (vím že je to evropský film), často mají westernovou povahu! - "vtipné hlášky" apod. Naprosto nemyslitelné v reálu ...ale je to "jen" film, budiž. Já bych to natočil ale zcela jinak.
Johny 30.5.2005 22:42 - č. 2795
Johny Co se týče výcviku rusů u němců tak u odstřelovačů to nevím ale jinak byla ta spolupráce docela velká.

Německá vojska trénovala v rusku, jestli ruská v německu nevím a docela by mně to zajímalo. Každopádně tam ale jezdili vojenští technici. Jinak bez ruských dodávek zejména z oblasti přírodních zdrojů by to měl na západě áda mnohem těžší.

Z hlediska němců se lze podívat na vojenskou pomoc sovětům jako poměrně velkorysou. Např. 15.4.1940 odplul do SSSR těžký křizník třídy Prinz Eugen (Lützow) včetně velkého množství vojenských techniků, kteří měli tuto loď dovybavit a zacvičit posádku. Další kus (Seydlitz) stejného typu byl připraven k předání rusům později ale to už Hitler změnil plány. Takže spolupráce běžela a narušila jí až (z pohledu němců) ruská nenasytnost a věrolomnost při dělení pobaltí, kdy Stalin porušil dohodnuté čáry vlivu.
Tedy technicky vzato, mohl někdo studovat na německé škole odstřelovačů. Na druhé straně se zdá, že ruský program odstřelovačů byl ale mnohem obsáhlejší než německý.
Dzin 30.5.2005 20:04 - č. 2794
Dzin Glynwed: (2783) A kdo řiká, že "nepřítel" je nejlepší válečný film?
Příliš vzdálený most je také skvělý, ale já bych jako můj nejoblíbenější volil asi "Kellyho hrdinové". Potom, co jsem si to několikrát pustil vyhráli i nad Tusctem špinavců nebo Ďábelskou brigádou.
Ale i ostatní filmy jsou dobré a to nemluvím o sovětské "klasice".

stanley: (2788) Do stejné kategorie patří i sebevražda sovětského generála nebo scéna "dva muži, jedna puška".

Vladimír Šilhán: (2790) Opět, jde o to, že je to film a ten má jiné výrazové sdělení, než kniha. Sice se zde může dělat, jak nějaká postava přemýšlí, ale je to potom velmi statické. Podobně i není možno napsat nějaký text, který by chtěl autor. Musí ho nějaká postava pronést. Proto se zde do úst postavám vkládá vše, co je autor chce divákovi sdělit, byť by to v reálu nešlo nebo by to bylo neobvyklé apod. Je to to samé, jako divadlo. Proto tyto výtky jsou obvykle neadresné.
(2791) To se nesmýme autorovi divit. CHtěl divákovi sdělit co nejvíce. Film není preplácaný a nic výrazněji neodvádí pozornost od hlavní dějové linii, souboj Zajceva a Königa. Pointa vedlejších příběhů není vždy nezbytná a potřebná. Rozhodně se nemusí zavádět proto, že se tak v některých dílech činní. Veškeré tyto vedlejší události mají za cíl jen doladit atmosféru celého filmu a to se jim daří.
GeorgRolf 30.5.2005 19:54 - č. 2793
Dzin, no já bych asi souhlasil s Glynwedem, mě tenhle film jaxi dějově nezaujal. Přišla mi trochu na hlavu postavená představa dvou sniperů, kteří se nahání po Stalingradu a jinak v podstatě nic . Asi nejlíp to napsal Vladimír Šilhán ve 2791.
Jinak mě se líbí spousta filmů.. např. jmenovaný Vzádlený Most atd.
To s těmi uniformami jsem nakousl víceméně protože v diskuzi na téma rekonstrukcí bitev všichni kritizují, když účastník použije překopanou "osmapadesátku" místo STG, zatímco ve filmu, kde jsou možnosti mnohem širší by to vadit nemělo?
DAVID M 30.5.2005 19:41 - č. 2792
DAVID M
Vladimír Šilhán napsal v č. 2791:
"palba na vlastní ustupující vojáky, předválečná "spolupráce" Stalina a Hitlera, židovský problém ("Palestina je jediná země za kterou má cenu bojovat", apod.). Je to prostě přecpaný vedlejšími motivy nedovedenými do žádné pointy a tudíž zbytečnými. Naopak - patos a hrdinství pak vyznívá rozpačitě. Měl to buď být komorní příběh o psychice odstřelovačů nebo patetický válečný velkofilm o přelomové bitvě WWII. ale takhle to není ani jedno ani druhý - a to je škoda."
Tak to mi mluví z duše!
Vladimír Šilhán 30.5.2005 18:21 - č. 2791
To Dzin - celý film je více méně snahou vnést dnešní rádoby zasvěcený pohled na tehdejší události, je to bagatelizované a nacpali tam vše o čem se doslechli (myslím Annaudův štáb) že se tam mělo dít a nesmělo se o tom léta psát - palba na vlastní ustupující vojáky, předválečná "spolupráce" Stalina a Hitlera, židovský problém ("Palestina je jediná země za kterou má cenu bojovat", apod.). Je to prostě přecpaný vedlejšími motivy nedovedenými do žádné pointy a tudíž zbytečnými. Naopak - patos a hrdinství pak vyznívá rozpačitě. Měl to buď být komorní příběh o psychice odstřelovačů nebo patetický válečný velkofilm o přelomové bitvě WWII. ale takhle to není ani jedno ani druhý - a to je škoda.
Vladimír Šilhán 30.5.2005 18:09 - č. 2790
To Karaya: Nic nevystřihli, to je omyl...na počátku je lov na vlka - to je úvod, pokračování, kdy vlka netrefí je až v druhé polovině filmu, kdy se mu o tom zdá v souvislosti s tím, jak ztrácí sebevědomí když je zabit Kulikov ...Probudí se ze sna po té co říká: "Odpusť dědečku, odpusť .." To Dzin:
Jinak ve filmu je plno nesmyslů - nikdo by si neotvíral hubu na špacír před komoušem o tom, že "náš Josif a jejich Adolf si leželi v náručí..." apod. blbosti by ani nevyslovil v soukromí, natož mezi vojáky. Taky by nikdo tý bábě neřek, že chlapec "jen přeběh k Němcům", to je totiž horší než smrt - to je zrada vlasti a už vůbec by mu (komisařovi!) nemohla odpovědět, že je to možná dobře, neboť že Němci asi vyhrají a chlapec se bude mít lépe ...to by jí politruk na míistě zastřelil ...
Tiny 30.5.2005 18:02 - č. 2789
Zdravím. Nemá někdo čistě náhodou na počítači Bratrstvo (pokud ne česky, tak aspoň s titulky)? Potřeboval bych to ve formátu mpeg nebo jiném, který funguje ve Windows Media Playeru nebo MV2 Playeru. DVD mechaniku nemám a na VHS to nemůžu sehnat. Pokud by někdo našel stránku, kde se dá Bratrstvo stáhnout, tak budu taky vděčný. A mimo jiné, nevíte náhodou, JESTLI bude Bratrstvo na Nově nebo tak? Když je teď to výročí konce války, tak doufám, že to ti troubové z Novy dají. Když už dávají i Nepřítele před branami a Příliš vzdálený most, tak by mohli dát i Bratrstvo. Nemyslíte?
stanley 30.5.2005 15:03 - č. 2788
Dzin napsala v č. 2782:
"To ostatní, jako třeba sovětský voják absolvující kurs pod Königem, je jen snaha dát co největší rozměr filmu."
Třeba to není vyloučené vzhledem na německo-sovětskou vojenskou spolupráci v předchozích letech...
Dzin napsala v č. 2782:
"a správné vyvrcholení"
a přitom se vloni (v Čechách? nevím...) objevilo tvrzení, že Zajcev je spíš zveličená legenda a že prý určitě ztratil život v trestné jednotce, když poklesly jeho výkony... Vůbec to nebralo na zřetel řadu poválečných "intervjů" se Zajcevem ani dokumentaci a jeho odstřelovačku, které pokud vím jsou dnes na Poklonnoj gore.
Glynwed 30.5.2005 12:38 - č. 2787
Glynwed Zajcev byl hlavně dobrý odstřelovač!!! To v tom filmu ale tak trošku zaniká (narozdíl od Koniga).
2941-2960 z 5384
Po