Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2881-2900 z 5384
Po
Vladimír Šilhán 3.6.2005 20:08 - č. 2872
To Cassius - Normandie - tam bylo více pokusů to natočit realisticky - od Dne "D" až po Ryana ...ale jinak máš pravdu, že vzniklo i plno škvárů co to shazují ...ovšem si to natočili Amící o sobě, tak je to jejich věc - jsou národy kterým nevadí plivat v zájmu zisku na vlastní historii. ...jinak Annaud - ten presentoval v Cinemě jasně toto: "jsem přesvědčen, že válka se nerozhodla v hájích Normandie, ale na ruských pláních - a to bych chtěl zprostředkovat západnímu divákovi, pro kterého by to měl být jiný pohled než na co byl dosud zvyklý ..." - pak ale už vůbec nechápu, proč natočil šablonovitý film co hrubě zkresluje a relativizuje vše, oč vlastně usiloval! Nezprostředkoval nic, leda natočil novou "kovbojku". Znovu říkám - když to chtěl natočit dobře, měl jít do koprodukce a nechat si poradit, aby to natočil tak, že tím nikoho nebude urážet. O to jde.
Cassius Chaerea 3.6.2005 19:02 - č. 2871
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2870:
"To Cassius - bezesporu máš pravdu...na nedělní odpoledne je dobrá nějaká zábava, westerny nevyjímaje...ale dělat western z tak posvátné věci pro miliony lidí jako byla bitva u Stalingradu se mi zdá více než nedůstojné - totéž, přečti si ruský text ..."
Nic není posvátné. Když mohli zprudit vylodění v normandii tak proč by nemohli Stalingrad. Já rozhodně zastávám názor že je lepší mít tenhle film než nemít nic. Když maj rusové hubu tak ať si natočej svůj Stalingrad a já velmi rád na to pujdu do kina.
Vladimír Šilhán 3.6.2005 18:21 - č. 2870
To Cassius - bezesporu máš pravdu...na nedělní odpoledne je dobrá nějaká zábava, westerny nevyjímaje...ale dělat western z tak posvátné věci pro miliony lidí jako byla bitva u Stalingradu se mi zdá více než nedůstojné - totéž, přečti si ruský text ...
Vladimír Šilhán 3.6.2005 18:17 - č. 2869
To Dzin - Nixon není tak dobrý jako JFK, to je jasný ...Alexandr naproti tomu se zabývá psychikou dobyvatele, což je předmětem časté kritiky tohoto díla, ale nemohu posoudit - dosud jsem neviděl. Prý je tam dost brutálních naturalistickcýh scén - no uvidíme jestli nejsou samoúčelem, ale jinak to je umění, neboť budí emoce a vede k zamyšelní jiného typu než Nepřítel před branami - ten nejlíp vystih sám ruský autor - tam to vše máš napsáno: Obvyklá šablona, jak takový "tupí" Rusové mohli "pobedit němcev",... bylo by to směšné, kdyby to nebylo tak smutné atp. ...přečti si ten ruský text ...
Vladimír Šilhán 3.6.2005 18:03 - č. 2868
To Johny - špatně - lovce bys nechal? Nesmysl, to by se nechytlo! Vidím že bys nebyl dobrej scénárista, ale ani režisér. Ta první Tebou popsaná půlka - o.k. Ale konec by musel být jiný ...když už by se lovci cítili "vítězi" - z lesa by se vyřítila smečka šílených hladových vlků a ve vzájemném souboji by se všichni pozabíjeli! To by bylo něco! Poslednímu plazícímu se lovci by se promítalo v hlavě zlo, které spáchal a umíral by usmířen s paradoxním, ale spravedlivým osudem ...a mimochodem - umění je dětem nepřístupné! To už bys měl vědět. já točím jen klubové filmy - po 22. hodině a přístupné od 21 let. A ponaučení? Zlo se Ti vždy vrátí ...zejména proti přírodě. Vůbec každý film by měl mít poslání, což u Nepřítele před branami postrádám - leda nasr*t Rusy, to jestli chtěl Annaud, tak se mu povedlo - viz komentář dole v ruštině. Dnes budou podobnou slátaninu dávat na Nově - Stav obležení se to myslím jmenuje ...tím zase chtěli asi nasr*t Araby, ale jinej účel takový "hňupárny" podle mě nemají.
Johny 3.6.2005 11:54 - č. 2867
Johny
Vladimír Šilhán napsal v č. 2855:
"To Cassius - to souhlas...to by bylo reál. Takový tvrdší film - reál, naturalisticky natočený je Peckinpehův Železný kříž s Coburnem. To je umělecký, ale opravdu dost brutální film. taky duel dvou mužů - Steinera a jeho nadřízeného důstojníka. Viděls? Jinak Peckinpehův nejlepší film je western Divoká banda, z mexické revoluce - maso - reál, nikdo nepřežije. Vyjímečný režisér je ten Peckinpeh a k tomu...Indián!"

Jojo, moje řeč... Taky by se mně líbilo jít s rodinou na "realistický" film "Medvědi", který by končil tím, že celou medvědí rodinku postřílejí lovci. Takový konec filmu, kdy se zraněné medvídě snaží vydrápat na strom a lovec ho dobíjí pažbou pušky - to by bylo něco.

Pak záběr - nad horami zapadá slunce a pod rozvěšenými kůžemi medvědů z kterých pomalu ukapává krev si lovci opékají maso, pijí pivo a krkají ... a do toho titulky. To je psycho.....

To by byly tržby, určitě by to byl hit pro rodiny s dětmi na nedělní pohodu....
Jamamoto 3.6.2005 11:53 - č. 2866
Jamamoto Dzin(2864): Dobrá esej! To rozhodně nemyslím ironicky, naopak! Nicméně, i když upustíme od toho válečného pozadí, tak i příběhů o souboji dvou mužů je plno a troufám si říci, že i lépe natočených.....
Jamamoto 3.6.2005 11:48 - č. 2865
Jamamoto Hartmann(2856):Jo, jo, to si také pamatuji. Jen nevím, jestli bych to ještě našel......
Dzin 3.6.2005 11:40 - č. 2864
Dzin karaya1: Jo, to už by bylo lepší.

Vladimír Šilhán: Ani chytrý nemusí pochopit. Zde to není o chytrosti, ale o přísunu informací. Základ je, že v danou chvíli nemusí mít (a ani obvykle nemají) dva rozdílný lidé stejné pochody myšlenek (a tím nejčastěji vznikají nedorozumnění). Dám příklad, když máš dvě dveře a nad nimi je napsáno, "vyber si ty pravé, nebo zemřeš", jaké si vybereš? Pokud budeš vědět, na co myslel dotyčný, co to psal, uhodneš to, ale jinak je prakticky nemožné, naprosto jednoznačně určit, jak to je a nezáleží, jestli jsi géniue nebo polointeligent.
Stejně je to i s uměním. Podle tebe třeba Shakespeare nedělal umění, protože on se soustředil na příběh a vše v něm do nejmenších detailů obecenstvu osvětlil...
Umění nelze posuzovat jen podle jedné šablony, protože je tak rozsáhlé, že ne prakticky jedním člověkem neuchopitelné (moc hezky se v tomto moje kamarádka vyjadřuje na téma "americký novoklasicismus". ). Třeba umění zabývající se více lyrikou je nepoměřitelné s tím, co je více epické. Jak by jsi to chtěl porovnat?
Podobně, nemůžeš porovnávat práci dvou režisérů stylem, když jeden točí takhle a druhý ne, tak druhý je horší, protože nemá (nebo nenapodobuje) styl prvního.
Nepřítel před branami je o souboji dvou mužů. WW2 zde tvoří jen pozadí tohoto. Takovéto válečné filmy jsou v součastnosti nejvíce točeny a nekladou si ambice detailně popsat válečné dění. Proto není zcela správné jim vyčítat, že tak nečiní, protože ony tak nečiní úmyslně.
Každý film nutí lidi myslet. Dáváš příklad Stonea. Nevím ,ale "Alexand veliký" či "Nixon", nenutil nikoho nějak extra se zamýšlet nad tím, co se děje, jen popisoval určitou dějinou událost. To ale nesnižuje to, že by se nejednalo o dobré filmy.
Worchester 3.6.2005 11:26 - č. 2863
Worchester Hatmann: Mám abc z 80.let- myslíš že to tam bude?
Cassius Chaerea 3.6.2005 11:25 - č. 2862
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2861:
"To Stanley - tak nějak ...určitě ho nedostal sám, skutečný život není žádný western ála Nepřítel před branami - dva hrdinové z očí do očí ..už chyběla jen harmonika!"
Co je špatnýho na westernech. Když vidíš pořád jen samí superpravdiví realistický filmy tak je to taky vo ničem.
Vladimír Šilhán 3.6.2005 10:29 - č. 2861
To Stanley - tak nějak ...určitě ho nedostal sám, skutečný život není žádný western ála Nepřítel před branami - dva hrdinové z očí do očí ..už chyběla jen harmonika!
stanley 3.6.2005 09:18 - č. 2860
Vladimír Šilhán napsal v č. 2840:
"Skutečný Zajcev měl na starosti spoustu odstřelovačů,"
V britském dokumentu Ruská válka Zajcev uvádí, že tento "lov" trval 3 dny a (nejmenuje) velitele odstřelovačské školy z Berlína dostal potom s pomocí dvou svých odstřelovačů v průběhu několika sekund. Dostali ho (neřekl, pokud vím, přímo, že ho dostal sám) v souboji o přístup k pramenu vody.
Glynwed 3.6.2005 09:06 - č. 2859
Glynwed Toho Zajceva (v tom komiksu Vorobjev) z ABC mám doma vystřižený, všechny díly !!!
Cassius Chaerea 3.6.2005 08:16 - č. 2857
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2855:
"Peckinpehův Železný kříž s Coburnem. To je umělecký, ale opravdu dost brutální film. taky duel dvou mužů - Steinera a jeho nadřízeného důstojníka. Viděls? Jinak Peckinpehův nejlepší film je western Divoká banda, z mexické revoluce - maso - reál, nikdo nepřežije. Vyjímečný režisér je ten Peckinpeh a k tomu...Indián!"
Viděl jsem ho ještě na základce a moc se mi tehdy líbil. Bohužel od té doby když ho dávali v TV tak jsem ho vždy prošvihl. A protože jsem byl ještě mladej tak si do teď pamatuji tu scénku u toho mostu . Jinak Coburn je můj oblíbený herec.
Hartmann 3.6.2005 00:47 - č. 2856
Hartmann Když už jsme u toho Nepřítele před branami....

...na motivy souboje těchto dvou ostřelovačů vycházel v Ábíčku komiks "Přerušený souboj". Pamatujete to ještě někdo? Rád bych našel někoho, kdo to má, já nemám všechny listy, bylo by super mít to nascanované.
Vladimír Šilhán 3.6.2005 00:02 - č. 2855
To Cassius - to souhlas...to by bylo reál. Takový tvrdší film - reál, naturalisticky natočený je Peckinpehův Železný kříž s Coburnem. To je umělecký, ale opravdu dost brutální film. taky duel dvou mužů - Steinera a jeho nadřízeného důstojníka. Viděls? Jinak Peckinpehův nejlepší film je western Divoká banda, z mexické revoluce - maso - reál, nikdo nepřežije. Vyjímečný režisér je ten Peckinpeh a k tomu...Indián!
Cassius Chaerea 2.6.2005 22:50 - č. 2854
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2853:
"Američani jsou blbí doat a myšlení odmítají. pak taky vědí kulový o skutečné historii a nechaj se lehce manipulovat virtuální realitou médií a různou bušovskou propagandou ...válku vidí očima Ramba a pak se diví, když zjistí, že jejich vojáky někdo někde zabíjí, že Irák a Afganistán nejsou názvy PC her, ale bojiště, kde vojáci skutečně umírají."
Tos mi něco připomněl. Nedávno jsem si řikal co by dělali kdyby měli v Iráku ztráty jako němci ve Stalingradu (každejch 7 sekund jeden mrtvej).
Vladimír Šilhán napsal v č. 2853:
"bylo to umění ...filosofie jednání lidí v krajních mezích"
Já to beru, je to zajímavý, ale ubírá to na realitě filmu. Rozhodně kdyby je nechali zmrznout na hlídce nebo na cestě do zajetí nebo kdyby přišli Rusové a zabili je nebo.... nemělo by to tu "hloubku" ale mělo by to zase "reál".
Vladimír Šilhán 2.6.2005 22:36 - č. 2853
Cassius - bylo to umění ...filosofie jednání lidí v krajních mezích. Ale tam logika nemá co dělat, jednání lidí v takových situacích logiku zpravidla nemá. Kdyby se vzdali a pochodovali někde do zajetí, nešlo by vyjádřit ty myšlenky v závěru - o srovnání smrti zmrznutím a na poušti .. Jinak konec je přesně a správně udělaný - nutí Tě k zamyšlení a nechá Tě, abys jsi sám domyslel pointu ..ně co jako Nebeští jezdci. Viděls? To je stejný konec - tři muži na člunu plují na širém moři ...Koněc filma. A tak to má být! Nech myslící diváky myslet...Američani jsou blbí doat a myšlení odmítají. pak taky vědí kulový o skutečné historii a nechaj se lehce manipulovat virtuální realitou médií a různou bušovskou propagandou ...válku vidí očima Ramba a pak se diví, když zjistí, že jejich vojáky někdo někde zabíjí, že Irák a Afganistán nejsou názvy PC her, ale bojiště, kde vojáci skutečně umírají.
Cassius Chaerea 2.6.2005 22:21 - č. 2852
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2850:
"- no oni vyšli tři! Ona je vedla, ale to už kolona zajatců v čele se svými generály dávno odpochodovala...tam nehledej logiku"
Právě proto že to nemá logiku zda se mi to na draka. Pakliže film Stalingrad byl točen z uměleckýho hlediska pak budiž, jestliže byl točen na realistiku, tak jim v závěru ujela.
2881-2900 z 5384
Po