Filmy a dokumenty o 2. světové válce

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
2861-2880 z 5384
Po
Cassius Chaerea 4.6.2005 21:45 - č. 2895
Cassius Chaerea Já mám jen čtyřlístky, ale tam to asi nebude ?
Hartmann 4.6.2005 19:54 - č. 2894
Hartmann
Tom napsal v č. 2858:
"Myslím, že to určitě vyjde v té sérii komiksů z ABC v knižní podobě. Já mám všechny, co zatím vyšly. Takový návrat do dětství - doma se mi kvůli tomu smějou..."

No já to odebíral asi do 14 let a smáli se mi vrstevníci už tehdá. Já se těšil na další díl Bigglese, zatímco oni řešili kde vezmou na cigára nebo kam půjdou na diskotéku.
V dosavadních sešitech to nevyšlo, nevím, jestli budou vycházet další. Navíc jsou příšerně drahé a ani se mi nechce je kupovat, když mám je mám většinou dosbírané nebo ve speciálech.
Glynwed napsal v č. 2859:
"Toho Zajceva (v tom komiksu Vorobjev) z ABC mám doma vystřižený, všechny díly !!! "

No to je slovo do pranice, doufám, že už to skenuješ! A pokud mě paměť neklame, tak nikoliv Vorobjev, ale Vorobej (воробей = vrabec)
Worchester napsal v č. 2863:
"Mám abc z 80.let- myslíš že to tam bude?"
Jo, tam to bude! Myslím, že to bylo začátkem 80.let
Perry 4.6.2005 16:50 - č. 2893
Perry Worchester: Ty efekty na svou dobu byly zcela dostačující. Když uvážíme že se točilo v roce 1968...
Cassius Chaerea 4.6.2005 16:16 - č. 2892
Cassius Chaerea
Perry napsal v č. 2885:
"Skvělý byl britský film Umírání za dlouhého dne. Pohled na válku očima Commandos..."
Ano moc pěkný.
DAVID M 4.6.2005 16:09 - č. 2890
DAVID M add. k připravovanému filmu od Marhoula, měl by (podle posledního Premiere) vzniknout v česko-slovenské koprodukci, "snad" by se to mělo co nevidět rozjet a pracovní název je Tobrúk.
Worchester 4.6.2005 15:56 - č. 2889
Worchester Algernon: No tak pro někoho je to možná novinka
Worchester 4.6.2005 13:53 - č. 2887
Worchester
Algernon napsal v č. 2884:
Nebeské jezdce"
Ten jejich slavný Wellington byl předělaný LI-2
Worchester 4.6.2005 13:52 - č. 2886
Worchester Perry: Jo souhlasím byl sqělý ,ale ty efekty... to bylo prostě strašné
Perry 4.6.2005 13:35 - č. 2885
Perry Skvělý byl britský film Umírání za dlouhého dne. Pohled na válku očima Commandos...
Vladimír Šilhán 3.6.2005 23:20 - č. 2883
Cassius - ale jo to je suprově udělanej film, o to neběží - to jde o zobrazení tzv. Divokého západu, dobu osídlování a problémy s tím spojený ... Prostě o to jak je podána historie. Film Nesmiřitelní je vynikající, to v každým případě. Líčí psychologii skutečných zabijáků a ukazují že reálně souboje vypadaly úplně jinak než v dobrodružných kovbojkách, je to vlastně anti-western. Odpovídal jsem na Dzina, že westerny si taky dělají legraci z vážné věci. Ale u většiny westernů se ani tak nejedná o zesměšňování , jako spíše o zkreslenou interpretaci historie pro komerční účely.
Cassius Chaerea 3.6.2005 23:16 - č. 2882
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2877:
"Nesmiřitelní"
Jestli je to ta kovbojka s C. Eastwoodem jak de pomstít tu děvku, tak se mi to docela líbilo. Když už jsme u těch kovbojek tak považuji za nejlepší Profesionálové s Lee Marvinem a Bartem Lancasterem (přesně nevím jak se to píše).
Vladimír Šilhán 3.6.2005 21:41 - č. 2881
To Dzin - ruský text zní asi takto:
"Nepřítel před branami je jistě zručně natočený film. Ale nechápu jedno: o jaké válce je natočený? Poukazuje na Velkou vlasteneckou, ale místo ní ukazuje jen obvyklý akční stereotyp. Jak mohli tak "tupí Rusové" zvítězit nad Němci? Kdyby toto měla být pravda, bylo by to směšné, kdyby to nebylo zároveň zoufale smutné. Ale co čekat od Američanů, kteří přišli až na konci války jako rytíři v nablýskaných brněních a všechno vyhráli! Jinak stačí jen srovnat portrét skutečného Zajceva a toho filmového." Konec citátu.
Vladimír Šilhán 3.6.2005 21:35 - č. 2880
To Stanley - jasně, to je fakt - udržet historické povědomí je správná cesta. Ovšem právě Nepřítel před branami k tomu moc nepřispěl ...budoucí generace si pomyslí že tu válku vyhráli-prohráli jen hrdinové a antihrdinové tím, jak dobře stříleli či jaké měli štěstí. A ne miliony lidí v továrnách u pásů, co dřeli 16 hodin denně a jiné miliony, co se obětovali na bojištích ..na obranu Annauda lze tu říct jen, že se to pokusil vyjádřit v dialogu chlapce s Königem, kdy mu vypráví o nové pušce Zajceva jako o špičkovém výrobku sovětského průmyslu. To ale do povědomí nevstoupí, většina diváků si toho ani nepovšimne, bohužel.
stanley 3.6.2005 21:19 - č. 2879
stanley napsal v č. 2878:
"Jako jak jsem vyhrál válku?"
Jak jsem vyhrál válku
stanley 3.6.2005 21:09 - č. 2878
Vladimír Šilhán napsal v č. 2870:
"dělat western z tak posvátné věci pro miliony lidí jako byla bitva u Stalingradu se mi zdá více než nedůstojné"
Souhlas. Ale na druhé straně jsem stále více přesvědčen, že ve vztahu dějiny-"obyčejný" člověk je potřeba stále více hledět nikoliv na historickou přesnost atd., ale více na zapamatovatelné symboly. To, co může odborník vnímat jako dehonestaci, může být pro jiné jednou z mála cest k udržení aspoň historického povědomí, když už se historické vědomí (jsou to velmi rozdílné pojmy!) vytrácí... A nakonec: co třeba filmy jako Jak jsem rozpoutal 2. světovou válku, knihy jako Jako jak jsem vyhrál válku?
Vladimír Šilhán 3.6.2005 21:09 - č. 2877
To Dzin - to je pravda, osidlování západu není námět pro zesměšňování ...ale když Cimino (mmch. autor vynikajícího Lovce jelenů) natočil pravdivý western - Nebeskou bránu, přiblblí Amíci na to nechodili, protože pravdu vidět nechtějí a nedokážou strávit (jsou povrchní - chtěj se jen bavit) a film finančně propadl tak, že ohrozil studio (holt en studiový systém - továrna na sny, žádný umění) a tak se točí jen povrchní střílečky typu Nesmiřitelní, Wayett Earp, Pistolnice, Rychlejší než smrt aj. slátaniny o hrdinech a padouších, kde dobro nakonec zvítězí a vůbec nejde ke kořenům věcí a nezabývájí se skutečnou historií osidlování.
stanley 3.6.2005 21:00 - č. 2876
Vladimír Šilhán napsal v č. 2861:
"skutečný život není žádný western"
Miluju westerny ale fakticky!
Dzin 3.6.2005 20:47 - č. 2875
Dzin Vladimír Šilhán: A nepřítel se zabývá psychykou jedince v boji na život a na smrt...
Žádnou příliš brutální naturalistickou scénu jsem tam neviděl, rozhodně né nic, co by se podobalo třeba řádění hysterek v "Germinalu".
Z Nepřítele jsem neměl vůbec pocit, že by tupí Sověti nemohli pobýt pár Němců. Měl jsem z něj naopak pocit, že je to oslava hrdinství Sovětů, kteří přes veškeré nebezpečenstvo a vlastní touhy nakonec udělají to, co je správné.
TExt si nepřečtu, protože už mi vypadla za ta léta azbuka. Napiš mi to latinkou a potom se na to vrhnu.

"ale dělat western z tak posvátné věci pro miliony lidí jako byla bitva u Stalingradu se mi zdá více než nedůstojné"
To samé lze říci i o westernech. Pro tisíce lidí bylo osydlování USA vážná věc, která se jich velmi a osobně týkala a přesto to nikomu nebránilo, dělat z toho zábavu už v době, kdy toto probíhalo.
Vladimír Šilhán 3.6.2005 20:36 - č. 2874
To Cassius - to je pravda, ještě že Annaud je jinak celkem dobrý rejža. Hrůza pomyslet kdyby to natočil nějakej americkej kokot co točí akční filmy se Stallonem, Schwarzenegrem nebo Cagem.
Cassius Chaerea 3.6.2005 20:18 - č. 2873
Cassius Chaerea
Vladimír Šilhán napsal v č. 2872:
"když to chtěl natočit dobře, měl jít do koprodukce a nechat si poradit, aby to natočil tak, že tím nikoho nebude urážet. O to jde"
No mohl to natočit i hůř .
2861-2880 z 5384
Po