Západní fronta
|
|
---|---|
SK: (552) Na tohle se spíše zeptej ALgernona. Já mám, že celkově německý flak způsobil ztráty 0.8% denním a 0.63% nočním náletům. | |
|
|
Dzin napsala v č. 551: Súhlas je to hlavne o pilotoch, ale ide to ruka v ruke s prevahou v technike...Viď napr. ako sa zmenili podmienky po nasadení Fw 190A na nemeckej strane, prípadne P-51 na strane druhej... "Já osobně si spíše myslím, že je to o trochu více o pilotech, než letadlech. Pokud jsi dobrý pilot, dokážeš i na nominálně horším stroji porazit horšího pilota. Příkladů z historie válek se najde spousta." A v pozemnej technike? myslíš, že Wittman by v Pz IV H dosiahol podobné úspechy ako v Tigrovi? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 549: A aké percento spôsobili z nasadených lietadiel nemecký stíhači? A nebol náhodou Nemecký Flak na konci vojny nebezpečnejší ako lietadlá Luftwaffe? "Jinak, jestli se nepletu, tak ztráty těžkých bombardérů způsobené flakem nebyli ani procento z nasazených letounů, ne? Takže hlavní ztráty způsobovaly stihačky." |
|
|
|
SK: (550) Já osobně si spíše myslím, že je to o trochu více o pilotech, než letadlech. Pokud jsi dobrý pilot, dokážeš i na nominálně horším stroji porazit horšího pilota. Příkladů z historie válek se najde spousta. Jasně, prostě lepší by bylo, kdyby toho Němce zabili před tím, než vstoupil do letadla, tanku, vzal do ruky pušku apod. Jenomže do tohole příztupu zase zasahují určitá morální hlediska, takže je to těžké... |
|
|
|
Dzin napsala v č. 548: Ale keď sa do vzduchu dostal, tak v čom mal väčšii šancu na úspech? V Br 109G alebo v Fw 190D či Me 262?"Podle mě nejmenší šanci, jak sestřelit Spojeneckého pilota, by Skopčák měl, kdyby se vůbec do vzduchu nedostal..." A podobne by si to tvrdil aj o tých tankoch? Lepšie by nemec urobil keby do toho tanku nevstúpil?
Dzin napsala v č. 548: Samozrejme, že bolo to spôsobené neskorým prechodom na vojnovú výrobu... "Ale opět, toto nebylo způsobeno jenom SB. Nemohlo by to bít třeba více způsobeno pozdním přechodem na plnou válečnou výrobu? " |
|
|
|
SK: (546) Kolik bylo celkem težkých PL děla? Nejde jenom o výrobu, ale i o kapacitu výroby. Mohli Němci vyrobit více PT děl větší ráže než 88mm, resp. o tolik, kolk činila výroba 88mm a více PL děl? Použitelnost PL děl v Pt boji, je také omezená. Nevyřeší ti vše, třeba jeden problém je munice pro tento boj, na něj nemůžeš použít to, co pálíš po bombardérech. Jinak, jestli se nepletu, tak ztráty těžkých bombardérů způsobené flakem nebyli ani procento z nasazených letounů, ne? Takže hlavní ztráty způsobovaly stihačky. |
|
|
|
SK: (545) Podle mě nejmenší šanci, jak sestřelit Spojeneckého pilota, by Skopčák měl, kdyby se vůbec do vzduchu nedostal... Ale opět, toto nebylo způsobeno jenom SB. Nemohlo by to bít třeba více způsobeno pozdním přechodem na plnou válečnou výrobu? |
|
|
|
Dzin napsala v č. 544: Presne tak...strategické bombardovanie malo nejaké výsledky, ale v porovnaní s tým neskorým nástupom výrazného zvyšovania výroby to bol zanedbateľný výsledok... "Jestli jsem tě dobře pochopil, tvrdíš, že pro Německo mělo zavedení pozdního válečného hospodářství daleko horší důsledky, než strategická bombardovací ofenzíva? V tom bych s tebou souhlasil." |
|
|
|
Dzin napsala v č. 541: Myslím, že řažké PLD (88,105,128) bolo primárne určené proti zväzom bombardérov a nie proti stíhačkám. A zrovna to ťažké PLD delostrelectvo mohlo byť veľmi užitočné v protitankovom boji... "Aby Němci vyráběli místo PT PL děla a tím se oslabovaly an frontě bylo zajisté primární snaha SB a také jedině SB se o toto zasloužilo. " |
|
|
|
Dzin napsala v č. 541: Tam nešlo o to, že ho dostal Fw 190A a nie Fw 190D, ale o to, že v Fw 190A mal ten nemecký pilot menšiu šancu dostať súpera vzhľadom na to, že verzia A mala nižšie výkony ako D. Podobne to bolo aj na zemi, kde síce posádke Shermanu mohlo byť jedno či ju dostal Pz IV alebo Panther, ale už asi nebolo jedno Nemeckej posádke či sedí v Pz IV alebo v Pantherovi v ktorom by sa cítili podstatne bezpečnejšie... "A jak už jsem Ti kdysi psal, sestřeleného Spojeneckého pilota určitě hodně potěšilo, že místo Fw-190D ho dostal méně výkoný Fw-190A... " |
|
|
|
SK: (540) Jestli jsem tě dobře pochopil, tvrdíš, že pro Německo mělo zavedení pozdního válečného hospodářství daleko horší důsledky, než strategická bombardovací ofenzíva? V tom bych s tebou souhlasil. |
|
|
|
Algernon: (538) Já vím, ale doma ji nemám, takže Ti z ní citovat nemohu. Ale myslím si, že to, co třeba píše Hubáček docela ukazuje postoj Harrise a Spaatze k nasazení těžkých bombardérů. Tedy za předpokladu, že mi nebudeš tvrdit, že si Hubáček vymýšlí. | |
|
|
Algernon: (537) Ne, ale nebyli na ně zaměřeny přímo a nevěnovali jim dostatečný důraz. Vem třeba naprosto katastrofální výsledek při operaci "Strangle". | |
|
|
Algernon: (536) Samozřejmě, syntetický benzín bylo jediné palivo, které Němci za WW2 použivali... A samozřejmě, snížení dodávek paliva bylo dáno jenom vybombardováním závodů na výrobu syntetického benzínu a třeba odříznutí Německa od Rumunské či východní ropy bylo naprosto nepodstatné... A jak už jsem Ti kdysi psal, sestřeleného Spojeneckého pilota určitě hodně potěšilo, že místo Fw-190D ho dostal méně výkoný Fw-190A... Aby Němci vyráběli místo PT PL děla a tím se oslabovaly an frontě bylo zajisté primární snaha SB a také jedině SB se o toto zasloužilo. Já těžkým bombardérům nepřičítám určité dílčí úspěchy, třeba doražení Luftwaffe stíhacím doprovodem, což je přesně onen vedlejší produkt, který byl velmi prospěšný, nebo znemožnění nasazení ponorek XXI, což ale byla spíše omezená kampaň. Ale není možno přecházet to, že strategická bombardovací ofenzíva jako celek zklamala. Obvzláště, když se tato doktrína, nebo její část, drží stále jako jedna ze strategií letectva. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 536: No ale obsadenie Aachenu zase malo vplyv na dodávky iných potrebných vecí... "Samozřejmě, takové obsazení Aachenu asi zastavilo výrobu syntetického benzínu v Záluží u Mostu, viď..? "
Algernon napsal v č. 536: No ja práve v tom vidím úspech SB...dokázalo výrazne obmedziť výrobu palív. Za pomoci stíhačov, bitevníkov a taktických bombardérov sa im podarilo značne narušiť aj dopravu... " samozřejmě, snížení dodávek paliva nemělo žádný vliv na bojeschopnost Luftwaffe a dalších… "
Algernon napsal v č. 536: Presne tak...Nemecký priemysel nebol schopný doplniť straty na fronte ani "zastaralou" technikou (Fw 190A,Bf 109G,Pz IV...) a na prezbrojenie "najnovšou" technikou (Me 262, Fw 190D, Tiger II, Panther...) už vôbec nemal. Hlavným problémom bolo to, že Nemecko neskoro zareágovalo na to, že je v "skutočnej" vojne, v ktorej mu ide o prežitie. Ako možno vysvetliť napr. to, že na prelome 1940/41 sa v Nemecku znižovala zbrojná výroba, keď vo všetkých ostatných štátoch sa naopak rapídne zvyšovala? Nemci si do konca 1941 neuvedomili, že by mohli prehrať a dúfali v skoré víťazné ukončenie vojny...ešte aj v 1942 bol nárast Nemeckej zbrojnej výroby nedostaočný a nedokázal pokryť rastúce potreby armády a straty na frontách...a kapacitu Nemecký priemysel na to mal...stačilo len ten priemysel naštartovať podstatne skôr ako v 1943-1944...Nemci by tak do SSSR nemuseli vstupovať so "zastaralou" technikou (Pz I, Pz II, Pz 38(t), Do 17, Bf 109E...) a navyše v nedostatočnom počte (napr. lietadiel menej ako pri útoku na Francúzsko). "Rovněž skutečnost, že Luftwaffe ještě v dubnu 1945 bojovala i na Bf 109G a Fw 190A zvýšila její bojeschopnost" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 518: Plne súhlasím...
"Dzin: A zkusil ses třeba někdy zamyslet nad tím, co to pro Němce znamenalo, že kupř. Bf 109K-4 přišel do výzbroje až v říjnu 1944 (ač výroba měla být zahájena dříve), nebo že Bf 109G-10 se začala vyrábět také až v říjnu 1944? A víš, proč vlastně vznikla Bf 109G-14? Popř. že se až do konce války vedle Bf 109K a Fw 190D souběžně vyráběly i Bf 109G a Fw 190A (a to ve větších počtech, než „nové“, a přece jen výkonnější Bf 109K a Fw 190D). Nemluvě o tom, že výroba stíhaček zůstávala za plánovanými dodávkami (tzn. Tvůj oblíbený argument, že měli výzbroje dostatek mi nepřijde zrovna býti přespříliš pravdivým). Popř. co pro Kriegsmarine znamenalo, že se jim nepodařilo nasadit v plánovaných termínech ponorky typu XXI??"
Algernon napsal v č. 520: ...aj s týmto súhlasím... "Co třeba opožděné nasazení Bf 109K a Fw 190D, a to, že se starší verze i nadále souběžně vyrábějí, a to v počtech převyšujících mové modely…" |
|
|
|
Algernon: (534) Ne, jen mám dojem, že třeba ve "Vel. BC" se tvrdí, že Dopravní plán byl zamítnut ve prospěch palivového plánu... Takhle z hlavy to má třeba Hubáček v "Invaze", jestli chceš, napříště Ti z něj něco vypíši. |
|
|
|
Algernon: (53) Jenomže to je dvojsečné. jak dokážeš Ty a zastánci SB rozlišit, co bylo způsobeno SB a co ne? TO se týká i druhé části dotazu, jak víš, že to bylo způsobeno výhradně SB? Prostě jediným faktem zůstává, že i přes všechno dokázalo Německo udržet výrobu zbraní na takové úrovni, která mu umožňovala dále vést válku. Z toho mi plyne, že SB nebylo účinné. |
|
|
|
Algernon: (529) Ježkovi očička, jak si mám pamatovat názvy všech knih, které jsem o WW2 kdy četl? | |
|
|
Algernon: Pokud je mi známo, údery na dopravní infrastrukturu nebyly jako jeden z hlavních plánu strategického bombardování a ve větší míře je těžké bombardéry praktikovaly jen v rámci přípravy na Overlord. Mám dojem, že byl přijat palivový a ne dopravní plán. Přesně jak píšeš, obehraná deska. Většina toho nebyla způsobena jen strategickým bombardováním, ale i dalšími důvody, které rozhodně nebyly nějak druhořadé v porovnání s údery těžkých bombardérů. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Západní fronta