Západní fronta

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
501-520 z 1040
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po
čet.Hrad 21.9.2004 10:14 - č. 662
čet.Hrad
Algernon napsal v č. 654:
"Copak, Ty si to neumíš přepočítat..?"
jen malá poznámka, to sjednocení by neškodilo (tím ne že bych si to neuměl přepočítat )
čet.Hrad 19.9.2004 22:23 - č. 643
čet.Hrad No to asi nikdo, ale je fakt, že by to mohlo být dobrým zdrojem informací, škoda, že byly všechny v němčině a já německz umím velký kulový
Eagle 19.9.2004 22:20 - č. 642
Eagle Ale kdo nás dostane tak vysoko ? Aby jsme to mohli zkusit ?
čet.Hrad 19.9.2004 22:17 - č. 641
čet.Hrad Karaya: tak se znovu stavíme za p. Čechem a podle těch knih si sestavíme vlastní zaměřovač ať to můžem zkusit
Eagle 19.9.2004 19:42 - č. 640
Eagle To je dobrý. už jsem dva kousky dostal.
giro.c 19.9.2004 19:20 - č. 639
no něco doma mam Eagle, ale je to v knížce.Pošlu ti leda fotku................
Eagle 18.9.2004 23:23 - č. 638
Eagle Nemáte někdo mapu Arden ?
karaya1 17.9.2004 16:41 - č. 637
karaya1
Algernon (605): Pokud se setkáváš s „krátkým“ bombardováním (či s „předčasným odhozem“), tak kdepak asi budou dopadat bomby, pokud určíš záměrný bod ve středu města? Že by na předměstí, a to včetně oněch „průmyslových předměstí“?

Já jsem myslel spíše případy denního bombardování, kdy je vidět cíl (viz třeba film Memphis Belle )...

Jinak podle toho, co jsem četl, svrhla (podotýkám, že HODNĚ ZHRUBA) polovina bombardérů své pumy do tři mil od zaměřovacího bodu, tudíž město (předpokládám, že každé významnější průmyslové město mělo více než 6 mil, tj necelých 10 km v průměru...) zcela jistě dostalo svou nadílku... Ovšem neposouvá se tímto zásah vojensky cenných cílů do roviny spíše náhody? Není tato taktika založena na "nepřesnosti" hlavního svazu? Aneb kdyby tam šly vysoce přesné posádky, co by zasáhly? Jinak vzpomeňme 617. ( ) jak bombardovala postavení V-1, označené předtím mosquity PFF...
Eagle 17.9.2004 16:38 - č. 636
Eagle Lipton: Dík
Lipton 17.9.2004 16:36 - č. 635
Lipton Eagle: V Ardenách bolo zničených 800 shermanov a iných tankov a obrnených vozidiel.
karaya1 17.9.2004 16:29 - č. 634
karaya1
Algernon (607): Ještě jsi mi neodpověděl na to, proč by „palivové cíle“ byly nějak vhodnější pro americké nálety.

Ve víru nových příspěvků jsem ztratil nit, tímto sa ospravedlňujem a odpovídám:
IMHO představovalo ubránění palivového průmyslu pro Němce strategicky důležitou nutnost. Tudíž by pro Luftwaffe každý nálet na chemičku etc znamenal start a boj, což by bylo v podstatě to, co pak Němce přivedlo k naprostému vyčerpání... Ono je sice hezké, že BC to zasáhne přesněji, ale noční bombardéry ti moc stíhaček soupeře nesestřelí...
karaya1 17.9.2004 16:22 - č. 633
karaya1
Algernon (608): Nikoli, nemohu. Ten druhý odstavec nebyl určen konkrétně Tobě, nýbrž byl adresován (či myšlen) vůči „kritikům“. Promiň, příště to neoddělím odstavcem, ale dám to raději do jiného odstavce. :o)

Allright, já jsem jenom (občas) velmi vztahovačný..
Eagle 17.9.2004 15:51 - č. 632
Eagle A víte kolik shermanů bylo zničeno v Ardenách ?
SK 17.9.2004 11:39 - č. 631
SK
Dzin napsala v č. 630:
"Celkem bylo vyrobeno přes 40 tisíc Shermanů a z toho bylo asi 8 500 vyzbrojeno 76 mm kanonem. Vidíš sám, že 76mm M4 zase tolik vyrobeno nebylo, oproti celkovému počtu. Výroba verzí se 75mm kanonem také nebyl utnuta hned, jak se objevily se 76mm kanonem, ale pokračovala dál."
Ale celkovo ich bol dostatok, navyše spojencecké Shermany sa mohli spoľahnúť na podporu kvanta iných tankov a SHD s výkonejšími kanónmi, nehovoriac o "lietajúcich tankoch" Tempest, P-47, ...
Dzin 17.9.2004 10:08 - č. 630
Dzin SK: (615) Celkem bylo vyrobeno přes 40 tisíc Shermanů a z toho bylo asi 8 500 vyzbrojeno 76 mm kanonem. Vidíš sám, že 76mm M4 zase tolik vyrobeno nebylo, oproti celkovému počtu. Výroba verzí se 75mm kanonem také nebyl utnuta hned, jak se objevily se 76mm kanonem, ale pokračovala dál.
SK 17.9.2004 10:05 - č. 629
SK
Dzin napsala v č. 626:
"Ne nemohu. Asi bych i mohl, ale umíš si představit, jak to mám v tom bordelu najít? Ovšem objem svržené tonáže nám nic nenapovídá o zkutečné způsobené škodě. Daleko více napoví produkce. Ta začala klesat v květnu, na nejmenší mez se dostala v září, aby opět v říjnu začala stoupat. Zde je vidět, že se něco muselo stát, co umožnilo Němcům se začít opětovně vzpamatovávat. A nemohlo to být způsobeno jenom zefektivněním výroby."
Presne tak, niečo v tej ofenzíve nebolo dobré a "vševed" iste upresní čo...žeby efektivita náletov rapídne klesla?
Dzin 17.9.2004 09:56 - č. 628
Dzin Algernon: (613) Já se s Tebou nehádám, že by Dora byla nějaký šunt a SPojenci by ve vzduchu raději neviděli místo ní samé BF-109E, ale jde o to, že Němci stále měli na čem létat a stále mohli sestřelovat Spojenecké piloty, prostě stále mohli vést válku. To je hlavní zklamání SB, protože ta jim v tomto měla zabránit a nezabránila. Ona vykázala určité dílčí úspěchy, přičemž ten asi největší, oslabení Luftwaffe, je spíše její vedlejší produkt, protože to nedokázala ona, ale stihací doprovod těžkých bombardérů, ale jako celek selhala.
Dzin 17.9.2004 09:52 - č. 627
Dzin Algernon: (610) Vždyť už jsem Ti to psal. Třeba protiponorkové operace (pod čež nespadá jen hlídkování nad severním Atlantikem, ale třeba i na přístupových trasách k němu, což by rozhodně pomohlo a nálety na loděnice a úkryty, tedy ještě před jejich dokončením), trvalé údery na dopravní infrastrukturu, podpora vojska. Podle mě než vyrábět či vylepšovat těžké bombardéry, měli se spíše vrhnout na vývoj speciální protiponorkové verze s dlouhým doletem (jenže to by si vyžádalo jiný předválečný přístup) či bitevních letadel (to samé), nebo alespoň věnování prostředků mrhaných na těžké bombardéry na stávající potřebnější techniku (lodě, stihačky, tanky).
Dzin 17.9.2004 09:47 - č. 626
Dzin Algernon: (605) S tímhle s Tebou souhlasím. Tohle americkým leteckým velitelům zůstalo do teď, že zasahují přesně jen vojenské cíle a těm civilním se vyhybají. A potom novináře pokaždé děsně překvapí, když uvidí hromady mrtvých civilistů po onom "přesném" (nyní už "chirurgicky přesném") bombardování vojenských cílů.
(606) "sami Němci britské nálety na tyto cíle hodnotili jako účinnější?"
Jenomže po válce se objevila i německá tvrzení o opaku, že daleko lépe bombardovalo USAAF, než BC... viz. ono známé "Britové nám způsobovaly velká zranění, ale Američané nás bodali do srdce."

(609) Ne nemohu. Asi bych i mohl, ale umíš si představit, jak to mám v tom bordelu najít? Ovšem objem svržené tonáže nám nic nenapovídá o zkutečné způsobené škodě. Daleko více napoví produkce. Ta začala klesat v květnu, na nejmenší mez se dostala v září, aby opět v říjnu začala stoupat. Zde je vidět, že se něco muselo stát, co umožnilo Němcům se začít opětovně vzpamatovávat. A nemohlo to být způsobeno jenom zefektivněním výroby.
SK 17.9.2004 09:35 - č. 625
SK milí "vševědoucí", tu nešlo o to, kto disponoval presnejším alebo menej presným bombardovaním, ale o to, že či a ako by sa dala bombardovacia ofenzíva spojencov zefektívniť...Ty si myslíš, že už lepšie ako ju viedli by sa nedala viesť? Jasné, že po bitke je každý generálom, ale práve preto sa tu rozoberajú chyby vo ww2...

inak naťahovať sa s tebou v technických veciach nemá zmysel, tie lietadlá máš našprtané do posledného šroubku...
501-520 z 1040
<< 23 24 25 26 27 28 29 >>
Po