Stíhací letouny, letecká válka

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
841-860 z 6497
<< 40 41 42 43 44 45 46 >>
Po
Kreon 11.12.2006 10:59 - č. 8787
Kreon to Prchal: zmíněnou publikaci nemám, takže bych rád věděl Vaše jméno a kde jste níže uvedené praktické zkušenosti získal. Nechci být nedůtklivý, ale nevím jestli Vás máme brát vážně či ne, protože vaše informace jsou oproti dosud publikovaným zcela jiné. Tak nějak se mi nechce věřit, že b na naše forum zavítal pamětník, kterému je cca 70 let?
Kreon 11.12.2006 10:18 - č. 8786
Kreon Tom v 8732: velmi zajímavá informace a bravurní postřeh. Zní to podle mě věrohodně.
Gryzlov 11.12.2006 09:59 - č. 8785
Gryzlov
Tom napsal v č. 8782:
"V obou případech je to dost krkolomná záležitost "
No právě a proto jsem se zeptal, protože bez měření výše uvedených veličin se jaksi neobejdeme. Už pohled na stavovou rovnici nám to říká
SK 11.12.2006 09:56 - č. 8784
SK
Tom napsal v č. 8783:
"Tady je vcelku jasná odpověď: zatímco já, protože o Jumo 004E nic nevím, tak se nepouštím do spekulací. Zatímco SK o něm také nic neví (dokonce ani to, jestli byl ten motor opravdu funkční), tak s tímto motorem vybavuje Me 262. "
A kde som vybavil Me 262 motorom Jumo 004E??? Pokiaľ viem tak som na tú možnosť IBA opýtal práve preto, že o tomto motore som sa chcel dozvedieť viac v príspevku:
SK napsal v č. 8734:
"A čo práve to vylepšovanie Juma? Čo napr. verzia Jumo 004E u ktorej sa plánovala sériová výroba v lete 1945?"
...a to až po tom čo si vylúčil akékoľvek iné motory:
Tom napsal v č. 8733:
"Ne. Použitelný motor neměli ani ve zkušebně, natož aby zavedli jeho sériovou výrobu. Mohli uvažovat nanejvýš o zlepšování stávajícího Juma, ale ani nedokázali vyvinout odpovídající materiály (přestože vhodných surovin měli zjevně dost)."

Tom napsal v č. 8783:
"Takže je mi opravdu velice líto, ale nejsem autor pohádek pro děti a ani se necítím povolán k tomu vyprávět pohádky tady. Jiní toho evidentně schopni jsou - a dokonce to očekávají. "
Rozprávky nepotrebujem, stačilo napísať (už vtedy), že o tom motore nič nevieš a že teda rovnako ako ja ani Ty nemôžeš vylúčiť ani potvrdiť či by mohol byť použitý u Me 262... O nič viac mi nešlo...
Tom 11.12.2006 09:13 - č. 8783
Tom
SK napsal v č. 8779:
"Takže zjavne podľa miestnych "odborníkov" Jumo 004E neposkytoval žiadnu výhodu oproti Jumo 004B a Nemci ďalšie verzie vyvýjali len z dlhej chvíle..."
SK napsal v č. 8779:
"uvedené údaje o Jumo 004E nemám mimo už tu uvedených údajov, že to mala byť verzia s upravenou reguláciou, výstupným ústrojenstvom, mala mať ťah 12 kN...a že sa predpokladala jeho výroba v lete 1945. Viac bohužiaľ neviem"
Tady je vcelku jasná odpověď: zatímco já, protože o Jumo 004E nic nevím, tak se nepouštím do spekulací. Zatímco SK o něm také nic neví (dokonce ani to, jestli byl ten motor opravdu funkční), tak s tímto motorem vybavuje Me 262.

SK napsal v č. 8779:
"Viac bohužiaľ neviem a preto by som o tom, prečo by táto verzia nemohla byť použitá pri modernizácií Me 262, vzniesol dotaz, na ktorý mi nebolo zodpovedané."
Takže je mi opravdu velice líto, ale nejsem autor pohádek pro děti a ani se necítím povolán k tomu vyprávět pohádky tady. Jiní toho evidentně schopni jsou - a dokonce to očekávají.

Já jen opakuju, že Me 262 měla mezní rychlost (tedy pro méně chápavější i to, co "udělala" v letu střemhlav) uváděnou od 0,82 až po 0,88 M. Problém (mimo motorů), byl tedy evidentně i v draku - bez ohledu na to, jestli měla nebo (by) neměla šípové křídlo.
Tom 11.12.2006 09:05 - č. 8782
Tom
Gryzlov napsal v č. 8781:
"Jakým způsobem byla měřena hmotnost vzduchu dodávaného kompresorem? "
Jako technik vidím a znám dvě možnosti:

Buď k hmotnosti dojít výpočtem z tlaku, teploty a otáček kompresoru (nejlépe však potvrzeno kalibrací po laboratorním měření).

Nebo opět za měření tlaku a teploty měřit ještě diferenční tlak (respektive tlakovou ztrátu danou rychlostí proudění) na pevném škrtícím elementu (nejlépe opět laboratorně kalibrovaná clona).

V obou případech je to dost krkolomná záležitost Taky by mne zajímalo jak se takový údaj získával a taky s jakou přesností byl měřěn.
Gryzlov 11.12.2006 08:31 - č. 8781
Gryzlov
Prchal napsal v č. 8768:
"Regulace u MMW byla trochu jiná, "Komandogeraet" vlastně mechanický počítač ovládající celou regulační soustavu motoru nepracoval s plnícím tlakem, ale s hmotností vzduchu kompresorem dodávaného, což mělo pochopitelně vliv na indikovanou hodnotu plnícího tlaku v ATA."
Abych se přiznal, moc tomu nerozumím. Jakým způsobem byla měřena hmotnost vzduchu dodávaného kompresorem?
Prchal napsal v č. 8768:
"Mohu Vás ujistit, že toto není vyčtené z nějaké pochybné literatury, ale vlastních zkušeností nejen jako mechanika ale i pilota."
Mohu se zeptat, zda jste sepisovali i zprávy z měření a z letů? Docela by mě to zajímalo a to i profesionálně. Pokud si vzpomenete na názvy zpráv a pro jaký ústav byly vypracovány, možná by byla možnost se k nim dostat. Viděl jsem fragmenty z měření Fw190 ...
Ještě bych se rád zeptal na síly v řízení u letadel, na kterých jste létal. Zajímají mě samozřejmě stíhací mašiny z války.
SK 11.12.2006 07:51 - č. 8780
SK
Moby napsal v č. 8744:
"No, ne že by ustrnuli, ale rozhodně neměli prototyp v takový fázi jako Britové u Meteoru Mk. IV, takže by jim dýl trvalo je postavit. "
Ty máš prehľad o všetkých prototypoch, ktoré boli pri kapitulácií v Nemecku?
SK 11.12.2006 06:58 - č. 8779
SK
bush napsal v č. 8747:
"Obracim se teda na SK: Mohl bys uvést údaje, který zmínil Tom ve svém příspěvku 8746 ?"
Zdravím, bohužiaľ uvedené údaje o Jumo 004E nemám mimo už tu uvedených údajov, že to mala byť verzia s upravenou reguláciou, výstupným ústrojenstvom, mala mať ťah 12 kN...a že sa predpokladala jeho výroba v lete 1945. Viac bohužiaľ neviem a preto by som o tom, prečo by táto verzia nemohla byť použitá pri modernizácií Me 262, vzniesol dotaz, na ktorý mi nebolo zodpovedané.
Obvykle totiž na taký dotaz nedostanem odpoveď alebo vyhýbavú odpoveď ako si dostal ty od Toma, na to aby si sa mňa opýtal na výkony, spotrebu, prípadne porovnal s briskými protejškami atď., pričom pôvodný dotaz je o tom, či Jumo 004E mohol poslúžiť pri modernizácii Me 262 (a teda by poskytol nejakú výhodu oproti Jumo 004B) a nie o tom, že či bol Jumo 004E lepší ako spojenecké motory (a ja som nikde nespochybnil, že spojenecké prúdové motory boli v tomto období lepšie ako nemecké)...
Takže zjavne podľa miestnych "odborníkov" Jumo 004E neposkytoval žiadnu výhodu oproti Jumo 004B a Nemci ďalšie verzie vyvýjali len z dlhej chvíle...
YAMATO 10.12.2006 23:05 - č. 8776
YAMATO A jo, sakra, já věděl, že jsem to o křídle ze Spitefula někde četl. Jet Spiteful, původně, že?

Právě asi kvůli tomu podvozku mě moc nikdy nebral...ale na druhou stranu měl Nene (stejně je pro mě dost záhada, proč tento super motor Britové tak dost ignorovali...a že ho prodali do SSSR, to je bez komentáře).
YAMATO 10.12.2006 22:42 - č. 8774
YAMATO modelforum.upce.cz/forum/viewtopic.php?t=826...

Samozřejmě s přihlédnutím, že je to modelářské forum

Attacker? Ten je pro mě kupodivu dost záhadný
YAMATO 10.12.2006 22:26 - č. 8772
YAMATO Hm, koukám, že od normální diskuse se to zas přesunulo k nesmyslným řečem...opravdu vřelé díky si zaslouží samozřejmě SK

Ach jo...i na modelářském vebu je ta debata o Meteoru delší bez nesmyslných odboček k sci-fi projektům "kdybypánbudal LW vz.46"...
Prchal 10.12.2006 20:37 - č. 8768
Přiznám se, že mne dost pobavila diskuze o problémech motoru BMW 801, údajném třesení, plnícím tlaku a hlavně ty neskutečné fantasie Algernona z 28.9. zejména ten poslední odstavec o neskutečných závadách DB 605. Jen by mne pane kolego zajímalo, odkud máte ty kecy. Mýma rukama prošlo několik set motorů od 601 přes 605 a 603, měl jsem taky možnost důvěrně poznat dvojčata 606 a 610 a to nejen na repasi, ale hlavně na brzdě. Mám důvodné podezření, že Vy jste asi ani jeden z těchto motorů ani ve skutečnosti neviděl.Pochopitelně se u nich ve frontovém provozu tak jako u všech( ku př. Merliny, které jsem měl taky možnost poznat) vyskytly poruchy, ale podle protokolů, které jsem měl k disposici byly v drtivé míře vinou samotných pilotů a nenodržováním povolených parametrů,čemuž se nelze třebas při soubojích divit. Rád Vás upozorním na to, že DB 605AS je mnhými odborníky považován za nejlepší pístový řadový motor druhé světové války. K motorům BMW asi toto: je třeba rozlišovat třesení motoru a vibrace, neboť jde o něco zcela rozdílné. Mohu Vás ujistit, že vibrace v menší nebo větší míře produkuje každý letecký motor o vyšším výkonu, ale každý pilot je vnímá jinak,někomu vadí, jinému nikoliv. Mám řadu přátel, kteří stodevadesátku lítali a potvrdili mi, že se skutečně mírné vibrace přenášely do pedálů směrovky, takže když to šlo, tak sundavali nohy z pedálů,protože stodevadesátka měla velkou klonivou rychlost od křidélek a směrovku při běžném letu moc nepotřebovali. Jinak je tomu s třesením motoru, které skoro vždy signalizuje nějakou nastupující závadu na motoru a vyžaduje něco s ním udělat.Pokud se týká plnícího tlaku, je nutné si uvědomit, že jeho hodnota je udávána v absolutních atmosférách ( německy ATA), takže na jeho velikost nemá vůbec žádný vliv tlak okolního nasávaného vzduchu ( platí až do nominelní výšky). O dodržení resp.nepřekročení hodnoty plnícího tlaku se stará regulátor plnícího tlaku,který ho udržuje na zvolené hodnotě. Takže v přízemní výšce škrtící klapku na výstupu přivírá, se stoupající výškou letu,tedy se zmenou tlaku okolního vzduchu ji postupně otevírá tak, aby hodnota nastavená plynovou pákou a automatikou vrtule byla dodržena. Výjimku tvořily Daimlery, kdy bylo možné i v přízemní výšce, při startu a pod.zatlačením plynové páky za doraz mechanicky otevřít regulátor naplno (hodnoty mám v manuálu)a zvýšit plnící tlak a tím i výkon na tzv.110% - Notleistung. Navíc ještě Daimler měl jako jediný motor plynule řiditelné otáčky kompresoru hydraulickou spojkou,která v nominelní výšce, kdy byl regulátor otevřen naplo, prostřednictvím tzv. Zuteilpumpe- přídavné olejové pumpy ovládané samostatným tlakovým elementem "nacpala" do spojky příslušné množství tlakového oleje,čímžse zemnšil prokluz spojky a otáčky kompresoru stouply,ale plnící tlak nikoliv.Ten klesal až když kompresor už tlakově nestačil. Regulace u MMW byla trochu jiná, "Komandogeraet" vlastně mechanický počítač ovládající celou regulační soustavu motoru nepracoval s plnícím tlakem, ale s hmotností vzduchu kompresorem dodávaného, což mělo pochopitelně vliv na indikovanou hodnotu plnícího tlaku v ATA.
Mohu Vás ujistit, že toto není vyčtené z nějaké pochybné literatury, ale vlastních zkušeností nejen jako mechanika ale i pilota. Jestli máte knihu BF 109 K od Petra Poruby,tak se tam mé jméno často vyslovuje. Kdybyste měl nějaké dotazy,rád je zodpovím, bydlím v Liberci.
Moby 10.12.2006 19:31 - č. 8766
Moby
Moby napsal v č. 8764:
"I tak by jsi se mohl mírnit."
Moh, ale nevidím důvod . Všichni jsme na tom stejně, bez ohledu na věk a podobný. Nechápu proč by si měl mít Prchal nějaký privileje, když začně plantat tak jak začal - třeba vo zvládnutí problému šípovýho křídla Němcema, pro který se moh přetrhnout vo nedělích . [téma č. 82 - přísp. č. 3466]
Tom napsal v č. 8765:
"Třeba sloužil po válce u žatecké 5. sl? "

Prchal napsal v č. 8757:
"S leteckou technikou LWF jsem se velice důkladně jako odborník seznámil již za války a tak o tom něco vím a není možné ji v žádném případě podceňovat"
Ať se vyjádří sám. Že by Nowotnyho mladší, úspěšnější brácha? Asi jó, přežil.
Tom 10.12.2006 19:26 - č. 8765
Tom Třeba sloužil po válce u žatecké 5. sl?

Moby napsal v č. 8763:
"jsem žádostivej dozvědět se, jak se s těma motorama jako odborník seznámil. Kolik mu mohlo bejt? Maximálně utíral ostatním vercajk od šmíru."
I tak by jsi se mohl mírnit.
Moby 10.12.2006 19:26 - č. 8764
Moby
Tom napsal v č. 8732:
" Jinými slovy: trup letadla, které by mělo mít Jumo zastavěné do trupu, muselo mít délku trupu velmi podobnou délce Juma. Tj. konfiguace ve stylu DH. Vampire a pod. Taky, jestli si dobře vzpomínám, tak u všech strojů, co Juma poháněly není ani u jednoho výrazně prodloužený sací a ni výstupní kanál. Motory jsou buď v gondolách na křídle, popřípadě pod přídí trupu s výstupní rourou pod trupem."
Tom napsal v č. 8732:
" Podle mého názoru, Jumo 004 nic moc jiného než "styl Me 262" ani nedovolovalo "
Co Jak-15/17? A dva kousky by vyžadovaly spíš něco ve stylu jako Mig 9.
Moby 10.12.2006 19:23 - č. 8763
Moby Ať si prchá kam si prchal, jsem žádostivej dozvědět se, jak se s těma motorama jako odborník seznámil. Kolik mu mohlo bejt? Maximálně utíral ostatním vercajk od šmíru.
Tom 10.12.2006 19:22 - č. 8762
Tom Ehmm... Moby, trochu zdravého respektu pro pana Prchala bys tam neměl?
Moby 10.12.2006 19:18 - č. 8761
Moby
Prchal napsal v č. 8757:
"S leteckou technikou LWF jsem se velice důkladně jako odborník seznámil již za války a tak o tom něco vím a není možné ji v žádném případě podceňovat."
A co si na nich šrouboval odborníku?
Prchal napsal v č. 8757:
" zvládli problematiku šípového křídla"
A to u kterýho letadla? Třeba u Me 262 to rozhodně nebylo.
Prchal napsal v č. 8757:
"Usuzovat o dalším vývoji pouze z literatury všelijakých opisovačů ve stylu tzv."dětské pošty" je na úrovni hádání z karet."
Tak mně řekni, co měli Němci za hezký rozestavěný prototypy v květnu 1945, a čeho.
Moby 10.12.2006 19:10 - č. 8760
Moby
mig napsal v č. 8756:
"rozchodowy je problém"
Co třeba startovací, když se má motor rozběhnout, ale šetřily, tak se jen rozejde, nebo rozchodí.
841-860 z 6497
<< 40 41 42 43 44 45 46 >>
Po