Stíhací letouny, letecká válka

• Je možné zadat více jmen oddělených čárkou, nebo jen jejich části
Pro přidání nového příspěvku se přihlašte
5021-5040 z 6497
Po
Bart S. 1.1.2004 14:29 - č. 2097
Bart S. A taky piloti, to je trochu rozdílné oproti klasické armádě. Piloti se nešpinili někde v blátě, ale létali v oblacích a neměli příliš možností se zachovat hnusně. Snad až na rozstřílení jiného letce na padáku.
Skywolf 1.1.2004 11:51 - č. 2096
Emrichu nerozciluj se

Dzin: Chapu tve antipatie vuci nacistickemu Nemecku (kdo by ne, ze?), ale nezapominas nahodou na to, ze Sovetsky Svaz nebyl o nic lepsi? Ze na Vychodni fronte proti sobe bojovaly DVA totalitni rezimy teroru? Ze na Vychodni fronte nebyla dobra a zla strana, jen dve zle?

Nemuzes shazovat nemecke piloty jako nacisticke zlocince, a brat komunisticke piloty jako statecne hrdiny. NEBYL MEZI NIMI ROZDIL.
DuGalle 1.1.2004 10:57 - č. 2095
DuGalle Dzin napsal(a) v č. 2083: "Ty jsi snad narazil v sovetskych archivech ci tvrzeni na zaklade nich, na nejake zasadni nesrovnalosti?"

A ty jsi snad někde narazil na sovětské archivy, v kterých bys měl možnost nezávisle listovat? Veškeré informace pak máš od někoho, kdo tvrdí, že ty v těch archivech byl. To pak samozřejmě na žádné nesrovnalosti nepřijdeš...
Rusové tě nepustí ani do Kubinky, natož aby tě jako nějakého Dzina nechali prolézat archivy, v kterých bys mohl najít také něco nepěkného...

Dzin napsal(a) v č. 2083: "To by se dalo uspesne tvrdit o Nemcich. "

Jistěže, a také to stále tvrdím - německé a ruské zdroje jsou ty nejvíce ovlivněné pro účely propagandy

Dzin napsal(a) v č. 2079: "V SSSR byli velmi prisni pri uznavani sestrelu. Hlavne diky tomu, ze za jeden potvrzenya sestrel dostal sovetsky pilot odmenu 1000 rublu. Aby jsi si udelal predstavu, tak to byl bezny rocni plat v SSSR!"

Ať žije multimilionář Pokryškin, ten aby potom měl několik vil na Krymu (a nechat se zavřít prozměnu do krimu za buržoazní styl života). Domníváš se, že takové odměny našly v SSSR opodstatnění? Jistě, každý si za ně mohl koupit 1000x větší howno než měl...
Emrich 1.1.2004 05:30 - č. 2094
Dzin 1) napsal jsem u Hartmanna, že byl slušný velitel... co je na tom tak divného? Kdyby nebyl, tak by nikdy nedostal pod velení Staffel, což dostal. Takže myslím není o čem diskutovat. Samozřejmě nikdy nebyl pravým velitelským typem jako Priller nebo Galland, ale slovem "dobrý" ho asi označit můžeme, ne?

2) takže jestli jsem to pochopil, tak každý za WWII žijící v Německu byl nacista. Když utekl třeba do zajetí, tak to nacista nebyl. Aha...pochopil jsem ještě jednu věc - Nazist Luftwaffe byla Nazist a ne Reichs...nebo Deutsche. Pilot jakožto voják nemohl být ve straně, ale nacisti to byli? Jak jsi na tohle přišel? Naprosto NESNÁŠÍM, když někdo odsuzuje lidi, které sám nikdy neviděl a neznal a hlavně - když někdo dává lidi do škatulek. Totálně nasazení byli nacisti, protože neutekli a pracovali v Německu pro Říši. Židi, kteří přežili válku byly nacisti, protože nestihli utéct a byli pořád v Německu...nuže, pochopil jsem to správně?

Georg Peter Eder se 2x slitoval nad rozstříleným strojem Mikea Gladycha (americký Polák). Jednou naletěl vedle jeho rozstříleného Spita, zamával křídly a pustil ho domů. Později létal Gladych na P47 a Eder ho opět "dostal" - tentokrát se chtěl pokusit donutit Gladycha se strojem sednout, ale celkem brzo ho sestřelil vlastní flak. Typická nacistická svině...
Skywolf 1.1.2004 00:56 - č. 2093
Dzin: Ara? Propaganda je jedna vec, ale Rusove tvrdi, ze v Zimni valce sestrelila VVS 362 letadel FAF a VVS KBF dalsich 65, dohromady 427 stroju? Finove ztratili 34 stroju ve vzdusnych soubojich (a dalsich asi 30 z ostatnich pricin, ale presne cislo ted pred sebou nemam). Pokud je o ruske statistiky, prijdou mi jako propaganda vsechny.

Poznamka: Vytahuju Finy casto hlavne proto, ze povazuju bojove akce FAF za nejpresneji zdokumentovane ze vsech. Male letectvo, skoro zadny bordel v archivech :)
Dzin 31.12.2003 23:08 - č. 2092
Dzin Emerich: Hartmann byl urcite dobry stihac, o jeho vyraznych velitelskych schopnostech mi neni mnoho znamo.
Ja tady nechci neuznavat nemeckym stihacum polovinu jejich sestrelu. jen si muj (2079) poradne precti.
"Georg Peter Eder vs. mike Gladych" sice nevim, ktery z nich je Nemec (asi ten prvni), ale rozhodne mi z toho plyne, ze se nepridal ke Spojencum ci alespon preletl do zajeti. Takze nevidim duvod, proc bych ho mel nejak uprednostnovat pred ostatnimi nacistickymi stihaci.
Dzin 31.12.2003 23:07 - č. 2091
Dzin Bart S.: Vsichni.
Bart S. 31.12.2003 22:16 - č. 2090
Bart S. to Emrich: Já bych volil stejně.
Emrich 31.12.2003 21:53 - č. 2089
Dzin napsal(a) v č. 2081: "A co kdyz byl Rottenflieger proste lepsi pilot, nez Hartmann? Nebo mel vice stesti? A co kdyz ruzne sestrely dosahli spolecne, ale bylo to pripisovano jenom Hartmannovi, jako veliteli? Nekdo mi tu kdysi tvrdil, ze v Luftwaffe se pripisoval za jedno letadlo jeden sestrel a nebyl delen a tak se pripsal vzdy tomu, kdo mel na sestrelu vetsi podil resp. veliteli. To by byla dobra paranoidni teorie, vse sestrelili ve spolupraci, ale Hartmann mu vesechny uspechy ukradl. "
Tak tohle je samozřejmě nepodložené...asi nemá smysl k tomu psát větší komentář. Hartmann byl excelentní stíhač, slušný velitel a druhou světovou splácel 10 let v šíleném zajetí.

Dzin napsal(a) v č. 2084: "Jak souvisi potvrzeni Hartmanovych sestrelu se sestrely Pokryskina???"

Eso jako eso, ne? Podle mě je jen ku cti Pokryškina, že ho zmiňujeme v jednom příspěvku dohromady s nejúspěšnějším Expertem. Vůbec se mi nelíbí, že tady někdo chce německým pilotům uznat 50% sestřelů, když Priller má ověřené všechny. Fakt pořád nechápu, jaké k tomu někdo může mít důvody...

Dzin napsal(a) v č. 2086: "Nechci moc rypat, ale mluvit v jedne vete o nemeckych stihacich a rytirskosti (cti apod.) moc dohromady nejde..."
Georg Peter Eder vs. mike Gladych - říká ti to něco?

Bart S. napsal(a) v č. 2088: "NEJHORŠÍ STIHACÍ LETOUN 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?"

člověče...to je otázka...ale asi bych volil Bolton Paul Defiant :).
Bart S. 31.12.2003 20:06 - č. 2088
Bart S. Měl bych návrh. Jaký je podle vás NEJHORŠÍ STIHACÍ LETOUN 2. SVĚTOVÉ VÁLKY?
Bart S. 31.12.2003 20:06 - č. 2087
Bart S. No jak který. U každých se najdou hajzlové a světlé vyjímky.
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2086
Dzin Nechci moc rypat, ale mluvit v jedne vete o nemeckych stihacich a rytirskosti (cti apod.) moc dohromady nejde...
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2085
Dzin Tom: (2065) Ja ne!!!
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2084
Dzin Emerich: Jak souvisi potvrzeni Hartmanovych sestrelu se sestrely Pokryskina???
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2083
Dzin DuGalle (klidne i Skywolf): (2063) Procpak? Ty jsi snad narazil v sovetskych archivech ci tvrzeni na zaklade nich, na nejake zasadni nesrovnalosti? To by se dalo uspesne tvrdit o Nemcich. Soveti bojovou cinno st nepritele ztratili asi 45000 stroju. Nemecti stihaci si narokuji 45000 sestrelu jenom ve vzdusnych bojich. Ze by flak, znicena letadla na zemi atd, tvorilo jenom par set sovetskych letadel?
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2082
Dzin Tom: (2058) To je zajimave a docela dost by to vysvetlovalo. Jen je skoda, ze se zde pbjevuje spousta knih, ktere ohledne Nemeckych es spise mlzi nez objasnuji.
Dzin 31.12.2003 20:04 - č. 2081
Dzin Emerich: (2061) A co kdyz byl Rottenflieger proste lepsi pilot, nez Hartmann? Nebo mel vice stesti? A co kdyz ruzne sestrely dosahli spolecne, ale bylo to pripisovano jenom Hartmannovi, jako veliteli? Nekdo mi tu kdysi tvrdil, ze v Luftwaffe se pripisoval za jedno letadlo jeden sestrel a nebyl delen a tak se pripsal vzdy tomu, kdo mel na sestrelu vetsi podil resp. veliteli.
To by byla dobra paranoidni teorie, vse sestrelili ve spolupraci, ale Hartmann mu vesechny uspechy ukradl.
Dzin 31.12.2003 20:03 - č. 2080
Dzin Radek H: (2067) Bohuzel memas pravdu. napr. u VVS byli piloti, kteri se honili za sestreli a jejich cisla na to doplacela. Protoze kdyz byl sestrelen vedouci, bylo casto za to potrestano cislo, hlavne, pokud byl vedouci Hrdina SSSR. jak si myslis, ze vznikla prezdivaka "stit Hrdiny"?
Dzin 31.12.2003 20:03 - č. 2079
Dzin Skywolf: (2060) Delas tradicni velkou chybu. Pletes si udaje propagandy s tim, co uvadeli Soveti pro sve vynitrni valecne potreby. Je to jako bych ti ted zacal tvrdit, ze veskere sestrely Nemcu jsou vymyslene, protoze treba Goebles vytruboval do sveta, ze v Bitve o Britanii sestrelili Nemci mezi 8.8. a 3.9. 1115 stihacek a 52 bombarderu RAF, pricemz ve skutecnosti to nebyla ani polovina. Podobne nejspise upravoval i ostatni udaje, takze to, co se uvadi, jako pocty sestrelu Nemcu je holy blabol a budou maximalne polovicni...
V SSSR byli velmi prisni pri uznavani sestrelu. Hlavne diky tomu, ze za jeden potvrzenya sestrel dostal sovetsky pilot odmenu 1000 rublu. Aby jsi si udelal predstavu, tak to byl bezny rocni plat v SSSR! Proto byl kazdy sestrel prozkouman a za jeho uznani se do roku 43 bralo jenom nalezeni vraku sestreleneho letadla. V letech 44 a 45 se polevilo a bylo mozno za dukaz o sestrelu pouzito i zaberu s fotokulometu a potvrzeni minimalne dvou dalsich primich ucastniku boje. A to jeste ve specialnich pripadech, kdy se sestrel odehral mimo dosah moznosti nalezeni vraku. Receno jednoduse, prakticky do konce valky platilo zadny vrak, zadny sestrel.
Proc se ti toto nezda spolehlive? Podle me je to velmi spolehlive, stejne overovali sestreli za WW1 vsechny zucastnene zeme a nikdy jsem neslisel ani necetl, ze by to nekdo povazoval ze nespolehlive. Ty jsi prvni...
Jen pro mou zvedavost, proc beres pro urceni aktivity Luftwaffe americke a ne nemecke archivy?
Bart S. 31.12.2003 20:01 - č. 2078
Bart S. takže 1. Hartmann JG 52, 2.Barkhorn JG 52,6, JV 44, 3.Rall JG 52,11,300,
4.Kittel JG 54. Nějaké otázky?
5021-5040 z 6497
Po