Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Dzin (3150), curahee(3151): Ne, ne, nejlepsi stihaci letoun na vychodni fronte byl Spitfire.... | |
|
|
Hogo-fogo: airwar.valka.cz/muzeum/japonsko/ki84/default.htm Tady máš různá zbarvení vrtulových kuželů Ki-84. Jinak Ki-44: Vím o jedné kamufláži s červenou vrtulí. |
|
|
|
curahee: Už La-5FN měla proti Fw-180A-8 lepší stoupavost (do 3000m), lepší bojovou zatáčku, lepší akceleraci a lepší vertikální manévr. Takže kam se na ní Fw hrabe. Problémy ve střemhlavém letu nebyly dány její dřevěnou konstrukcí, protože u La-7 už byly použit kov... | |
|
|
Kdepak,oproti Fw-190 hůř kroutil,a při střemhlavým letu hrozilo poškození s důsledku jeho dřevěné konstrukce,to u Fw ne. | |
|
|
Nejlepší stihací letoun na východní frontě byl La-7. | |
|
|
Jenom ještě přesnější dodatek k mé 3148: Mělo se to týkat nejen Ki84, ale i prý některých Ki-43. Mě napadlo, že napříklak Ki-84 byla vyráběna ve třech různých firmách tak odtud by mohl být ten rozdíl. Je však možné všechny Ki-84 měly jinak vybarvenou vrtuli. P.S. Nevím jestli to není téma spíš více modelářské. Vysmívání si prosím ušetřete. |
|
|
|
guano napsal v č. 3140: Cantilever tedy. Tak už je mi jasné proč moje první motorka vypadala po odstranění oplechování s těmi dvěmi mohutnými péry za sedadlem jako teréní Yamaha , však tenkrát budila všeobecný rozruch notně podpořený vykuchaným vejfukem. "ktera podobny system pouzila jiz v 50. letech na typu Jawa 550, znamem spise pod prezdivkou Parez" |
|
|
|
Mistře Kreone a Algernone někde jsem slyšel, že japonské stíhací letadla měla červeno-hnědě barvené (nebo podobně) vrtule údajně se to však nemělo týkat všech letounů. Prý nějaké výrobky fy Nakadžimo měli jinou barvu vrtulí. Takže co vy na to, vy dva Mistři. | |
|
|
Tom napsal v č. 3119: "Co G.59 s Merlinem...?" No je tam pár řádků..ale nic moc. |
|
|
|
Cantilever je nosník, třeba cantilever bridge je most s příhradovou konstrukcí. Jinak odbroný slovník říká, že cantilever monoplane je samonosný jednoplošník, to bude asi ten případ o který ti jde... Slovo tandem se všeobecně používá pro případ dvou sedadel za sebou... |
|
|
|
První pilot Spitu V, co se střetl s FW 190 a vrátil se prohlásil prý směrem ke zpravodajskému důstojníkovi:"...nikdy žádný Hawk nestoupal tak rychle jako tahle bestie..." Mimochodem, víte že existoval alespoň jeden prototyp Bf 109 s hvězdicovým motorem? Měla to být verze určená na vývoz. |
|
|
|
Kreon napsal v č. 3138: No oni ked sa stretli poprve s fokousmi tak hlasili ze nemci maju nejaky "messer" s hviezdicovym motorom, a britska sluzba tvrdila, ze to budu najskor koristne francuzske curtiss hawky a ono prekvapenie bola to 190-ka takze tam by som videl povod tej vety, len dobre prekruteny "že se setkali s Bf 109 s hvězdicovým motorem, jsem slyšel poprvé (možná tak Curtis Hawk)" |
|
|
|
No jo, copak u nás překládané knížky, to je počteníčko..... A i překlady na Discovery stojí za to (rostu z neustálého pletení si Panter/Panzer)..... A dalo by se dlóóóuho pokračovat |
|
|
|
Cantilever bylo prvni centralni odpruzeni na motorkach od Yamahy (70. leta). Co to znamena ale v souvislosti s letadly...... (mimochodem Yamaha se o patent na toto odpruzeni soudila s Jawou, ktera podobny system pouzila jiz v 50. letech na typu Jawa 550, znamem spise pod prezdivkou Parez) |
|
|
|
Tom napsal v č. 3137: "To byly brzdy na mém prvním MTB " A určitě i posledním ne? |
|
|
|
Jen tak mimochodem...dostala se mi do rukou knížka od Normana Frankse....Letadlo proti letadlu nebo tak nějak se to jmenuje. Jen jsem jí zatím zběžně prolistovával, ale řeknu vám.........téměř co věta, to perla. Jen pár příkladů pro zasmání: ".....Zeke dokázalo ve střemhlavém letu uniknout všem amerických letadlům...." "....FW190 A4 začaly na frontu přicházet ke konci roku 1940..." "....ke konci roku 1941 piloti Spitfirů hlásili, že se střetli s Bf 109 s hvězdicovými motory....." "....Dne 18.4.1945 se kapitán Steinhoff v Me 262 zřítil při startu..." K prvnímu asi není co dodat, snad jen že je to kravina. K druhému dodávám to, že se snad jedná jen o písařskou chybu. Tvrzení, že piloti spitfirů tvrdili, že se setkali s Bf 109 s hvězdicovým motorem, jsem slyšel poprvé (možná tak Curtis Hawk) a jsem zvědav kde si to autor vycucal z prstu. A že Steinhoff havaroval s Me 262 je všeobecně známo, ovšem je mi záhadou jak se dokázal zřítit, když se ani neodlepil od země........ |
|
|
|
kataya1: tak ten pojem jsem v životě neslyšel. to bude nějakej americkej pilotní slang ne? Tandem cockpit - no není to spíš, že jsou letci vedle sebe? |
|
|
|
Mno...tandemově uspořádanej kokpit by asi měl být opravdu s letci sedícími za sebou. To první netuším. | |
|
|
Pánové, neví někdo prosím, co znamená, když o letadle řeknu, že je "cantilever"? Popřípadě co přesně je "tandem cockpit"? Jako že týpci sedí za sebou? Díky moc |
|
|
|
To Algy: e e e, nemáš pravdu. Najdu pramen a hodím to sem. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka