Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
mig napsal v č. 4960: Jak si to představuješ? "Porovnával by som skôr úspešnosť Me-262 pri napádaní bombardérov s úspešnosťou mustangov pri ich ochrane..." |
|
|
|
Tom napsal v č. 4951: Není zač Tome. Mám ještě něco málo ze zprávy o souboji Mustangů s Me262. Me262 skutečně na Mustangy zaútočily. No, až bude více času, tak to přepíšu. "Gryzlove, děkuji, velice mi švestičky chutnaly." |
|
|
|
mig(4960): Tady se Mustangů musím trochu zastat. Ochrana bombardérů patřila vůbec k nejtěžším úkolům, jaké mohl pilot stíhačky dostat. | |
|
|
Achileus napsal v č. 4957: Asi tak...
"Asi skor vyhladavali spojenecke bombardery "
Tom napsal v č. 4958: Ja len aby sme sa držali témy
"Nenapadlo mne, že si představuješ, že nad Prahou se v květnu vedly nějaké rozsáhlé letecké boje?"
Tom napsal v č. 4958: Ja ti ich nevyvraciam... Len by som doplnil, že celkové straty Me-262 boli niekoľkonásobne vyššie. Porovnával by som skôr úspešnosť Me-262 pri napádaní bombardérov s úspešnosťou mustangov pri ich ochrane... "Já tím taky nic nedokazuju. Jen konstatuju fakta spolu s jejich původem" |
|
|
|
Achileus napsal v č. 4956: Myslím, že jsme četli oba totéž. Ta obezlička je velice podezřelá, že? "ano viem o tom ze 8.AF pocitala za vitazstvo aj stroje znicene zemi, nanestastie nie je uvedene ci to bolo na zemi alebo vo vzduchu." |
|
|
|
mig napsal v č. 4954: Nenapadlo mne, že si představuješ, že nad Prahou se v květnu vedly nějaké rozsáhlé letecké boje?
"Myslel som, že je reč o stíhačoch"
mig napsal v č. 4955: Já tím taky nic nedokazuju. Jen konstatuju fakta spolu s jejich původem. "Nedočítal som sa, že by Me-262 vo veľkom vyhľadával spojenecké stíhačky..." |
|
|
|
mig napsal v č. 4955: Asi skor vyhladavali spojenecke bombardery "Nedočítal som sa, že by Me-262 vo veľkom vyhľadával spojenecké stíhačky..." |
|
|
|
Tom napsal v č. 4950: ano viem o tom ze 8.AF pocitala za vitazstvo aj stroje znicene zemi, nanestastie nie je uvedene ci to bolo na zemi alebo vo vzduchu. Tych 11 Me-262 zostrelenych Mustangami 15.AF, tam sa vyslovene pise ze boli zostrelene, pre mna to znamena, ze boli znicene vo vzduchu. "Těch 123,5 Me 262 z příspěvků 4948 jsou stroje zničené celkem. Tedy zřejmě i na zemi. 8.USAAF totiž toto také uznávala v době války jako vítězství." |
|
|
|
Tom napsal v č. 4950: Nedočítal som sa, že by Me-262 vo veľkom vyhľadával spojenecké stíhačky... "Právě jsem odložil Olmstedovu 357.FG (Esa Yoxfordu). Ten napočítal skóre skupiny 18 sestřelených (plus další na zemi) Me 262 oproti jednomu sestřelenému P-51." |
|
|
|
Tom napsal v č. 4952: Myslel som, že je reč o stíhačoch, straty bombardérov Me-262 som nezvažoval "Při útocích na povstalecké oddíly, které neměly protiletadlové zbraně? To jsi frajer." |
|
|
|
Tom napsal v č. 4952: Přesně,mám strach,že by povstalci,kteří zabrali pár obrněných vlaků z protiletadlovými zbraněmi,byli nějací mistři v jejich užívání! "Při útocích na povstalecké oddíly, které neměly protiletadlové zbraně" |
|
|
|
mig napsal v č. 4882: Při útocích na povstalecké oddíly, které neměly protiletadlové zbraně? To jsi frajer. "Tom napsal v č. 4866: "Jestli máš na mysli operace z Ruzyně proti povstalcům, tak jen tyhle akce stály LW minimálně šest Me 262." To nie je veľa" |
|
|
|
Těch 123,5 Me 262 z příspěvků 4948 jsou stroje zničené celkem. Tedy zřejmě i na zemi. 8.USAAF totiž toto také uznávala v době války jako vítězství. Právě jsem odložil Olmstedovu 357.FG (Esa Yoxfordu). Ten napočítal skóre skupiny 18 sestřelených (plus další na zemi) Me 262 oproti jednomu sestřelenému P-51. |
|
|
|
Algernon napsal v č. 4942: Preto to Poliaci takmer doslovne citovali. Predpokladám, že Stepanec to mal zo spomienok letcov, jeden takýto rozhovor bol zverejnený pri príležitosti 60. výročia 2.sv.v. Bohužiaľ veľmi krátky. Spomienky nie sú príliš spoľahlivý zdroj... Kvalitu publikácie to nijak neznižuje "Čili pardon, ale to trochu snižuje věrohodnost publikovaných dat…" |
|
|
|
este dodam ze k tym 123.5 Me 262 zostrelenych P-51 8. AF pridavam 11 ktore zlozili P-51 z 15. AF. Cize spolu by to malo byt 134.5 zostrelenych Me 262 pilotmi Mustangov 8.AF a 15.AF | |
|
|
Algeron (4944): Nehadam sa a dakujem za upresnenie | |
|
|
Tady jsem si dovolil pár švestiček ze zahrádky, kdyby se páni neurazili... Me262 Frontové jednotky - stav ke dni 10. ledna 1945 51. bombardovací eskadra štábní letka - celkem 1 ks - letu schopných 0 ks I. skupina - celkem 51 ks - letu schopných 37 ks Kommando Braunegg (průzkum) - celkem 5 ks - letu schopných 2 ks Kommando Walter (noční stíhač) - celkem 4 ks - letu schopných 2 ks Začátkem roku (1945) bylo dodáno kolem 600ks Me262, ale do 10. ledna jich pouze 60 sloužilo u prvoliniových jednotek (viz. tab) Proč nebylo nasazeno více letounů? Výcvik pilotů probíhal příliš pomalu. Kolem 150 Me262 měla III. skupina 7. stíhací skupiny. Začátkem roku (1945) sloužilo kolem 30 Me262 ve výcvikových střediscích. V té době bylo kolem 150 letounů zničeno - nepřítelem ve vzduchu,nebo na zemi, nebo při leteckých nehodách. Celkem je to kolem 400 letadel. Zbytek, tj. 200 letounů, byl nechán na železničních tratích všude možně po Německu. Aby byly ušetřeny pohonné hmoty, byla většina Me262 po zalétání rozebrána a rozeslána po železnici, která ale byla pod útokem spojeneckých letounů, takže náklad byl odstaven na vedlejších tratích a na místo určení ani nedorazil. Dne 21. února se setkaly Mustangy ze 479. FS s 15 Me262, na hlídce v prostoru Berlína. Bylo to největší uskupení, se kterým se potkaly. (479. FS) Me262 Frontové jednotky - stav ke dni 9. dubna 1945 51. bombardovací eskadra I. skupina - celkem 15 ks - letu schopných 11 ks II. skupina - celkem 6 ks - letu schopných 2 ks 7. stíhací eskadra štábní letka - celkem 5 ks - letu schopných 4 ks I. skupina - celkem 41 ks - letu schopných 26 ks II. skupina - celkem 30 ks - letu schopných 23 ks 54. bombardovací eskadra (stíhací) I. skupina - celkem 37 ks - letu schopných 21 ks 44. stíhací skupina kolem - celkem 30 ks - letu schopných 15 ks 11. noční stíhací eskadra šábní letka - celkem 5 ks - letu schopných 4 ks 10. letka - celkem 9 ks - letu schopných 7 ks 6. taktická, průzkumná skupina - celkem 7 ks - letu schopných 3 ks Co se týká východní fronty, tak jsem napočítal odhadem něco kolem 10 - 20 útoků Me262 (buď se Sověti snažili Me262 sestřelit nebo obráceně, byli Sověti napadeni ze strany Me262) Největší počet Me262, který vzlétl na akci, byl 55 kusů ... proti 2000 US bombrům a stíhačkám. |
|
|
|
Ohledně verzí P-47D pro VVS mám uvedeno, že byly dodány dvě verze a to P-47D-22 a P-47D-27 (někde se mluví konkrétněji o P-47-27-RE). Na zkoušku předtím byla poslána verze P-47D-10-RE. Co se týká P-63, zde to nemám rozepsané, jediná verze přímo zmiňovaná je P-63A (případně o P-63A-1 a 9), přičemž dodávky z USA trvaly až do září 45. |
|
|
|
mig napsal v č. 4890: moj zdroj uvadza 123,5 zostrelenych Me 262 na konte P-51 z 8: leteckej armady a ak je pravda ze z okolo 1400 vyrobenych Me 262 bolo asi 300 nasadenych tak tie straty su vysoke, ale treba dodat ze USAAF malo obrovsku prevahu v pocte strojov. "Mám údaje aj o zničených Me-262 Tie zoznamy sú dosť dlhé..." |
|
|
|
Algernon: (4907) Ach tak. Naozaj som nepochopil "izvini" . Niečo som vypočítal, pozrel grafy... nebolo to až také hádanie. Len som si netrúfol povedať, že to čo uvádzam je presné. Slovo "odhad" som použil preto, lebo iné mi pripadali príliš pompézne.
Algernon napsal v č. 4910: U P-47 a Tempestu verzie uvedené nie sú. Čo sa týka ďalších typov podľa poľskej mutácie asi doslovný preklad z ruštiny: " i innych bazujacych tam myśliwców alianckich" "4908: Ty typy (a i přesně tytéž verze), co jsem uvedl v 4906? Uvádí i konkrétně verzi té P-47? (Že by P-47D?)" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka