Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Algernon napsal v č. 5114: Ako napisal SK, nebol prvy, neviem v ktorom clanku si kritizoval Me-262, ze okrem prudovych motorov nepriniesol nic prevratne. Ako vidis Meteor mal podobnu konfiguraciu, od ktorej anglicania upustili. Nemci uz nemohli, lebo vojna skoncila. Ale napriklad na He-162 uz mal motor na chrbtev osi lietadla a projekty Ho-229, Lippisch P.13 mali motory uz v trupe. Takze aj nemci prisli na to ze konfiguracia Me-262 nie je prave najlepsia pre stihacku. Co sa tyka toho zazraku techniky, spojenecky piloti najma P-51, ktory si zvykli na to, ze su panmi vo vzduchu, boli nemilo prekvapeny rychlostou a stupavostou a aspon zo zaciatku to pre nich zazrak bol. Preto sa ich snazili nicit na zemi a pri vzlete a pristanii kedy boli najzranitelnejsie. Urcite ta neprekvapi ze najviac ich znicili prave pri vzlete a pristani. "Jenomže Meteor tu nikdo nevydává za žádný „zázrak techniky“ (ve své době), který ovlivnil pozdější vývoj." |
|
|
|
Algernon napsal v č. 5118: Tú otázku si dával ty, takže z nej vyplýva, že to nevieš ty... "Ale, že by SK nevěděl, kdy byla první jednotka s Me 262 operační..?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 5116: Ktorá prúdová stíhačka bola nasadená do boja ako prvá? "Kdy byla první (řadová, nikoliv zkušební) bojová jednotka na Me 262 operační..?" |
|
|
|
Algernon napsal v č. 5114: Asi preto, že nebol prvý... "Jenomže Meteor tu nikdo nevydává za žádný „zázrak techniky“ (ve své době), který ovlivnil pozdější vývoj." |
|
|
|
Kreon napsal v č. 5110: podobnu konfiguraciu mal aj Gloster Meteor, aj ked mal motory v kridlach a nie pod nimi, dalsie britske prudove lietadla mali povacsinou v trupe napr. De Havilland Vampire "Někdo to musel zkusit, aby tak mohl široké veřejnosti říct : "Tak tudy ne, přátelé" |
|
|
|
Kreon napsal v č. 5109: No to ale ani nepotrebuješ ísť stále na bojový výkon, letíš na cestovný režim až do doby keď neuvidíš podozrivé kontakty...Až vtedy pridáš na bojový režim a valíš do boja...Teda do stretu s nepriateľom vchádzaš s bojovým režimom. "No mezi nouzovým a cestovním režimem je ještě bojový, ale ten snad byl pro německé motory tak kolem 30 minut. Čili stále nemohl být použit při 1,5-2 hod letu v kuse, takže je jasné, že po většinu doby letu byl motor nastaven na cestovní režim. I když uznávám že ke konci války Němci moc času na delší lety jaksi neměli. " Výnimka je, keď sa nepriateľovi podarí ťa nachytať na hruškách a nespozoruješ ho...ale to je skôr výnimka ako pravidlo... |
|
|
|
Tom: ptáš-li se na cestovní rychlost, tak nevíme vůbec. A ptáš-li se na jakoukoliv jinou, tak něco víme, ale ne přesně. Kdysi se to tu psalo ty rychlosti, ale jestli si dobře pamatuju, tak jsme tyhle rychlosti řešili ve spojení s Aradem a k ničemu jsme se moc nedopátrali. Ani nevím jestli tu bylo řečeno jaký byl "cestovní výkon" tedy časově neomezený výkon u Juma. A pátrat se mi po tom moc nechce | |
|
|
Algernon napsal v č. 5105: Někdo to musel zkusit, aby tak mohl široké veřejnosti říct : "Tak tudy ne, přátelé" "Poznámka by byla důvěryhodnější, pokud bys mohl napsat, že to byla po válce x-krát napodobovaná koncepce… Ovšem vzhledem k ojedinělosti koncepce „ptakopyska“…" |
|
|
|
No mezi nouzovým a cestovním režimem je ještě bojový, ale ten snad byl pro německé motory tak kolem 30 minut. Čili stále nemohl být použit při 1,5-2 hod letu v kuse, takže je jasné, že po většinu doby letu byl motor nastaven na cestovní režim. I když uznávám že ke konci války Němci moc času na delší lety jaksi neměli. Tom: právě proto jsem dal slovo "boj" do uvozovek. Tvoje ironie mi opravdu neunikla. |
|
|
|
Takže když vstoupím do vaší přínosné debaty: jakou rychlostí se tedy Me 262 potulovaly po nebi plném Mustangů? | |
|
|
Algernon napsal v č. 5106: myslíš si, že neexistuje nič medzi cestovným režimom a režimom "štartovacím a núdzovým(bojovým)"... "Aký ty si geniálny! V tom případě, vzhledem k omezení v režimu „start- und notleistung“, piloti Bf 109 a Fw 190 jen točí cvičné okruhy kolem letiště — na víc jim totiž tříminutový limit (viz. příslušné manuály) postačí jen stěží…"
Algernon napsal v č. 5106: Neprihlásim sa, lebo pri tvojej konkurencii by som nemal šancu... "Až bude soutěž „o nejchytřejší výrok roku“, tak se můžeš hrdě přihlásit…" |
|
|
|
Jamamoto (5102): Poznámka by byla důvěryhodnější, pokud bys mohl napsat, že to byla po válce x-krát napodobovaná koncepce… Ovšem vzhledem k ojedinělosti koncepce „ptakopyska“… Jasně, Me 262 byl v době vzniku vpodstatě naprosto běžná X krát použitá koncepce… |
|
|
|
Ale, ale milí kolegové...? Co když se ptám bez jakékoli ironie? Jen mne zajímá názor autora příspěvku? Co když je to jen "průzkum veřejného mínění"? To už jsme tak daleko, že všechno považujeme za osobní útok, popřípadě útok na Me 262? Kdybych před časem nezačal bojovat s větrným mlýnem jménem Me 262, tak bych o něm věděl pramálo, tak jako vy. Dnes už vím, jak fungovala regulace motoru, prostudoval jsem si počty strojů Spojenců ztracených nad Protektorátem, počty Me 262 ztracených nad Protektorátem, mám přehled o jednotkách s Me 262... A bohužel pro vás, svůj názor na ni nemohu změnit Ale možná mne někdo ještě přivede na něco, co o ní zatím nevím Použiji-li aproximaci Johnyho názoru na Gripen... |
|
|
|
Tom napsal v č. 5100: Je to jeden z prvních proudových letounů "Jako v čem pokrokový?" |
|
|
|
Tom(5100): Jasně, Me 262 byl v době vzniku vpodstatě naprosto běžná X krát použitá koncepce..... | |
|
|
Marseill: Nemám nikoho v oblibě ani v neoblibě. FW190 je pro mě srdcovka, stejně tak německá proudová éra, japonské letectvo a nově už i německé torpédové čluny. Zbytek beru jenom v potaz. Tom: tvůj "boj" proti Schwalbe mě nechává chladným |
|
|
|
Kreon napsal v č. 5098: Dobrá, dobrá, abych to ujasnil tak já se zajímám sice o Luftwaffe, ale i o nejznámější ruské a spojenecké letouny. Je zajímavé že hodně lidí hlasovalo v anketě ,že se nejvíce zajímá o Německo a o něco méně lidí o Rusko, zbytek jsou ty státy které tak máš v oblibě. "Tom a Gryzlov že jsou příznivci Luftwaffe? Tak v tom případě jsem já anglo-fil, usa-fil a sověto-fil ." |
|
|
|
Marseill napsal v č. 5088: Tom a Gryzlov že jsou příznivci Luftwaffe? Tak v tom případě jsem já anglo-fil, usa-fil a sověto-fil . " Copak?Vám se líbý Me 262?Asi jste příznivci Luftwaffe že?Mě se taky líbý německá letadla, ale Me 262 bych za nejlepší letoun neoznačil." |
|
|
|
Worchester napsal v č. 5096: Ja tiež... "Jo on má rád Polikarpov........" |
|
|
|
Marseill napsal v č. 5093: myslím, že nejaký dvojplošník...kandidátov by bolo viacero...napr. Ki-10, CR.42, I-15... "Jaké je podle tebe co do obratnosti nejlepší letadlo?" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka