Stíhací letouny, letecká válka
|
|
---|---|
Tom napsal v č. 6489: No v pilotnom manuále pre Bf 109E sú popísané režimy:"To mi přijde jako fíkovina v přepisu. Bral bych údaje typu 2300, ale počítat na jednotky otáček...?" Erhöhte kurzleistung 2468 ot/min, 1,45 ata Kurzleistung 2368 ot/min, 1,4 ata Erhöhte Dauerleistung 2326 ot/min, 1,3 ata
Tom napsal v č. 6489: Tak tak ide mi o tú maximálnu rýchlosť, ktorú môže Bf 109E trvale udržať - teda pri max. trvalom výkone. "Jestli to dobře chápu, nejde Ti ani o maximální rychlost, ani o cestovní rychlostm, ale o max. rychlost, kterou je stroj schopen udržet po libovolně dlouhou dobu." |
|
|
|
Tom: ba ne, i monografie, asi 3 díly. Bohužel jako spousta dalších věcí se mi vypařila při stěhování | |
|
|
Tom: Tohle jsem zatim nasel, ale zatim jsem neprochazel cisla za poslednich 7 let. Mozna tam neco bude - mam takovy pocit, ze jsem cetl vicedilnou monografii ..... | |
|
|
ad Ki-44: Není to poprvé a naposled, co se ukázalo, že české zdroje toho mají co dohánět. Nicméně ani v zahraničí toho tolik také není. Ale pořád jsou na tom Japonci lépe jak italové - tam je to úplně zoufalé. btw: co vůbec kdo ke Ki-44 sháníte? Něco málo mám. |
|
|
|
SK napsal v č. 6487: To mi přijde jako fíkovina v přepisu. Bral bych údaje typu 2300, ale počítat na jednotky otáček...?
"2326 ot/min"
SK napsal v č. 6487: "je hodnota trvalého výkonu u DB 601 865 kW(1000 HP) pri 2400 ot/min" Tady bych si dovolil jednu technickou. Zdali je to naměřeno na zkušebním standu, nebo na skutečném letadle v provozních podmínkách - proto se s oblibou směju údajům typu 703 km/h, nebo 294,3 kW. Problém v rozdílných "trvalých výkonech" není v samotném motoru, ale spíše v chladící soustavě - v ideálních podmínkách - na standu- lze odvést více tepla než na skutečném letadle. Chladiče se konstruují také s ohledem na aerodynamický odpor a s ohledem na váhu - čili vždy jde o nějaký kompromis. Rovněž se počítá s nějakým teplotním gradientem celé chladící soustavy. Jinými slovy, u stejného motoru bude velice pravděpodobně rozdíl v takových výkonech, kdy je motor schopen běžet po libovolně dlouhou dobu, podle toho jak dobře je odváděno teplo chladící soustavou - bude se to lišit podle typu letadla (a podle stavu okolního prostředí). Jestli to dobře chápu, nejde Ti ani o maximální rychlost, ani o cestovní rychlostm, ale o max. rychlost, kterou je stroj schopen udržet po libovolně dlouhou dobu. |
|
|
|
Ad Ki-44: L+K 4/90 (Letadla 1939-1945) |
|
|
|
Achileus napsal v č. 6466:
"nasiel som udaj 249 mph ako cestovnu rychlost pri 62.5% vykonu zdroj www.bf109.com, skusim pozriet do mojej knizky, ktoru Algernom zvozil pod ciernu zem "
Tom napsal v č. 6470: Díky za snahu."Maximální rychlosti u E-1 mám 555 km/h u E-3 pak 560 km/h, oboje v 5000m, cestovní rychlosti bez udání výšky jsou u E-1 375 km/h, u E-3 pak 380 km/h, ovšem není udán provozní režim motoru " V pilotnom manuále sa uvádzajú u trvalom výkone prevádzkové dáta: 2326 ot/min, pri 1,3 ata. Ale samotný výkon nie je udaný. Podľa bf109.com je hodnota trvalého výkonu u DB 601 865 kW(1000 HP) pri 2400 ot/min. Tých 380-400 km/h u je pri ekonomickom režime motoru, ktorý je nižší ako maximálny trvalý výkon. Preto by ma zaujímalo akú rýchlosť mohol Bf 109E dosiahnúť pri trvalom výkone vo výške okolo 5000m. |
|
|
|
Je to už pěkných pár let, co vyšla. | |
|
|
Se mnou to nerozebírej...já se tehdy oné debaty neúčastnil, protože jsem to pokládal za zbytečné. Takže bych byl nerad aby se to tu probíralo znova--a znova zbytečně.. | |
|
|
především s tou klonivou rychlostí. | |
|
|
Algernon. nezačínej s tím zase.... Ano...a o to právě jde. Ty údaje o výrobě hovoří zcela jasně. |
|
|
|
jistě si pamatujete na vášnivou debatu ohedně klonivé rychlosti? . | |
|
|
Ki-44 se tu kdysi probíral...pak se to přeneslo na FW 190 (nebo obráceně) a pak z toho byl mazec. | |
|
|
NÁVRH: co takhle "rozebrat" Ki-44? To je stroj, který mě moc zajímá, ale bohužel na něj nemám extra moc zdrojů | |
|
|
Maximální rychlosti u E-1 mám 555 km/h u E-3 pak 560 km/h, oboje v 5000m, cestovní rychlosti bez udání výšky jsou u E-1 375 km/h, u E-3 pak 380 km/h, ovšem není udán provozní režim motoru Pramenem je Šnajdr, Bf 109, Evropa 1940, vychází z německých zdrojů. |
|
|
|
SK napsal v č. 6465: nasiel som udaj 249 mph ako cestovnu rychlost pri 62.5% vykonu zdroj www.bf109.com, skusim pozriet do mojej knizky, ktoru Algernom zvozil pod ciernu zem "Dotaz: akú dosahoval rýchlosť Bf 109E pri trvalom výkone(Dauerleistung) vo výške okolo 5000m? Díky." |
|
|
|
Dotaz: akú dosahoval rýchlosť Bf 109E pri trvalom výkone(Dauerleistung) vo výške okolo 5000m? Díky. | |
|
|
Myslím, že to právo má Motory...já vím, ty si pokecáš...ale co my, v této oblasti málo znalí |
|
|
|
To bych si ani já netroufnul ...ačkoliv, co takový...He 162? |
|
|
|
Ne, já myslím to, že EK řeší standartizaci britských uzenin Mám provokovat nějakou 100% nej stíhačkou? |
- Home
- > Diskuzní forum
- > WWII ve vzduchu
- > Stíhací letouny, letecká válka