Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Kde skončily vůbec naše FT? | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2892: Pane kolego, pokud jste si dobře přečetl můj příspěvek, nevím, kde berete to, že nad knihou ohrnuji nos. "Fuky, mbbb ...: Tak jsem si tu knížku včera prolistoval a nevím, proč nad ní ohrnujete nos. Mne zaujala a udělala radost tím, že autor vcelku správně vykládá, jak došlo k výstavbě opevnění, upozorňuje na krach odzbrojovací konference v Ženevě a nechybí ani zmínky o plánovaných destrukcích nebo medailony významných osobností. Těší mne, že její čtenáří už nebudou odkojeni tím, že se Československo volilo mezi tanky s letadly a opevněním, že zbrojení bylo reakcí na nástup Hitlera k moci apod." |
|
|
|
neohrnuji nos, označil jsem jen cílovou skupinu pro tu knížku | |
|
|
Fuky, mbbb ...: Tak jsem si tu knížku včera prolistoval a nevím, proč nad ní ohrnujete nos. Mne zaujala a udělala radost tím, že autor vcelku správně vykládá, jak došlo k výstavbě opevnění, upozorňuje na krach odzbrojovací konference v Ženevě a nechybí ani zmínky o plánovaných destrukcích nebo medailony významných osobností. Těší mne, že její čtenáří už nebudou odkojeni tím, že se Československo volilo mezi tanky s letadly a opevněním, že zbrojení bylo reakcí na nástup Hitlera k moci apod. | |
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2877: Jo, nedavno jsem ji mel v ruce v obchode, celkem hezky napsane a nakreslene prave pro mladsi ctenare nebo lidi, kteri se s pevnostmi chteji seznamit "Neviděl jste někdo náhodou knížku Jiřího Macouna "Stručná historie - Československé pevnosti"? (www.cpbooks.cz/Deti/Book.asp?ID=1655) Má to být populárně napsané pro děti." |
|
|
|
Pavel Šrámek napsal v č. 2877: Viděl jsem kdesi náhledy, vypadá to, že je to uděláno vcelku slušně, i když, opravdu jen pro děti. "Neviděl jste někdo náhodou knížku Jiřího Macouna "Stručná historie - Československé pevnosti"? (www.cpbooks.cz/Deti/Book.asp?ID=1655) Má to být populárně napsané pro děti." |
|
|
|
měl jsem tu knížku v ruce v jedné prodejně - je to omalovánka pro malé děti, které se tak mohou nenásilnou formou seznámit s výstavbou opevnění a rokem 38 | |
|
|
Neviděl jste někdo náhodou knížku Jiřího Macouna "Stručná historie - Československé pevnosti"? (www.cpbooks.cz/Deti/Book.asp?ID=1655) Má to být populárně napsané pro děti. | |
|
|
co říkáte na "el jedničku" na "ká pětce"? nebo na ukradnutí cvičné "třicetšestky" z Brd? Ať to tu není tak chcíplé |
|
|
|
Ještě jedno upozornění- ve Střel. mag. č.2/2005 vyšle článek o patentech pušky ZK 381 | |
|
|
mbbb napsal v č. 2864: Pokud vím, tak byly vyvíjeny ještě lafety UL-2 a UL-3. Zvláštní je, že lafeta UL-1 vlastně původně vůbec nebyla vyvíjena do LO 37, ale do polních stanovišť nových typů. UL-2 měla být vyvíjena snad pro něco jako novodobou kopuli (to přesně nevím). UL-3 byla vyvíjena pro objekty LO 37. Nakonec byl sjednocen vývoj UL-1 a UL-3. Vývoj lafety UL-2 byl zřejmě později ukončen, to vůbec netuším. Snad o tom bude něco v tom Střeleckém magazínu. "kdyz uz sme tady pretrasali ty lafety, co UL 2 a eventuelne dalsi -kdysi sem kdesi o nich cetl, ale nevim kde a jiz si o nich nic moc nevybavuji." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2824: Další takoví, to už se za chvíli přesune i taková Výšina "Zeslabený cvičný objekt vz. 36 z VVP Jince byl odvezen KVH Volduchy do Volduch! " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2823: který ročník? Letošní? "Střeleckém magazínu č. 6 " |
|
|
|
kdyz uz sme tady pretrasali ty lafety, co UL 2 a eventuelne dalsi -kdysi sem kdesi o nich cetl, ale nevim kde a jiz si o nich nic moc nevybavuji. | |
|
|
podrobnosti o Milovických 36 cvičných jsou třeba zde: vojenstvi.kvalitne.cz/opevneni/oblasti/milov... celý prostor okolí těch objektů zabralo golfové hřiště, které se neustále rozšiřuje. Vedle Béčka je vysoká hromada hlíny - cca 5 metrů - jsou zde ohromné terénní úpravy - a to Béčko má byýt zasypáno jako první. Kdy ale nevím - zaměstnanci Golfu jsou docela arogantní. www.golfparadise.cz Nevím ještě přesně, zda ty objekty stojí na pozemku patřící golfovému klubu - pokusím se to zjistit, ale na té prérii se není pořádně čeho chytit. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2842: Kurňa, budu se tam muset co nejdřív mrknout, neprovedl bys mne?
"Cvičné 36 v Milovicích jsou taky ohrožené - dnes jsem to zjišťoval a reálně a urgentně jim hrozí, že okolo se rozvíjející golfové hřiště je zasype fest zeminou! "
mbbb napsal v č. 2842: Kam? No stálo by to za to rozhodně, o úspěchu ovšem nutno pochybovat. Ovšem, nikdy neházej flintu do žita! A tak Ti v tomto směru určitě slíbím nějakou podporu minimálně ve formě podpisu na nějakou eventuelní petici! "Co by se s tím dalo dělat. Golfisti jsou s katastrální obcí jedna ruka. Myslíte, že by bylo k něčemu někam napsat?" |
|
|
|
Hawkeye.Pierce napsal v č. 2844: Nutno dodat že jako ta v provedení ZVV Brno.
"Trochu vypadá jako upravená 36 E"
Hawkeye.Pierce napsal v č. 2844: Spíše než fotky tohoto by mne asi zajímaly fotky předválečných brdských objektů... "pokud ne napiš já bych snad nějaký měl mýt z průzkumu " |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2842: No zkusit by se to mohlo, ale jestli je to tak jak píšeš, tak v tomhle státě asi neuspěješ , leda že si je od armády koupíš "Co by se s tím dalo dělat. Golfisti jsou s katastrální obcí jedna ruka. Myslíte, že by bylo k něčemu někam napsat?" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 2843: Díky, jo, už vím, co to je za potvoru, já se vždycky těch poválečných názvů leknu :o) to je samý ŘOPOK, POK, BZUK, kdo se v tom má vyznat... "tohle je z "řopíků":Palebný objekt KŽ-2 UPO Jedná se o modernější variantu palebného objektu, která svoji koncepcí vychází z německé převozné kopule Panzernest. Betonovým předchůdcem bylo kulometné hnízdo BOSO, jež bylo ve dvou exemplářích postaveno ve VVP Jince. Objekt se skládá ze 4 dílů (střílnová nástavba, spodní panel, koncový panel a horní panel se stropem a střílnou) a prefabrikované vstupní chodbičky. Pro montáž bylo již potřeba jeřábu." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 2840: Tady kolega mbbb ti to pospsal dokonale. Zůstal tam jen spodní panel. Mrkni na brdy.net a tam máš úplný popis, myslim, že jsou tam i fotky, pokud ne napiš já bych snad nějaký měl mýt z průzkumu . Trochu vypadá jako upravená 36 E "Co to je konkrétně za objekt?" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938