Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Fuky napsal v č. 3212: ano, tyhle sem myslel, pak víš o jejich expedici to co já "Pokud myslíš Lakouše, tak o tom vím, ohledně p-r jsem s ním v kontaktu." |
|
|
|
Fuky napsal v č. 3214: odráží stav naší společnosti a lepší už to nebude "Smutný stav..." |
|
|
|
Takže, sice jsem to již psal mbbb na mail, ale tedy pro všechny, hřbitov, kde odpočívá četař Arnošt Hrad je v naprosto dezolátním stavu, kompletně porostlý břečťanem a vstup do něj je snad kromě lezení přes zeď nemožný. Zadní branka zavařena, přední brána zamčena. Smutný stav... | |
|
|
mbbb napsal v č. 3211: Bohužel nikoliv, měl jsem tam jet toto léto, ale nevyšlo to, tak snad příští.
"Fuky tys byl už na Podkarpatské Rusi? "
mbbb napsal v č. 3211: "Nedávno tam byli kluci z Brna kvůli bunkrům, ale z řopíků vůbec nic dochovaného." Pokud myslíš Lakouše, tak o tom vím, ohledně p-r jsem s ním v kontaktu. |
|
|
|
Fuky tys byl už na Podkarpatské Rusi? Nedávno tam byli kluci z Brna kvůli bunkrům, ale z řopíků vůbec nic dochovaného. |
|
|
|
Přijedete někdo z vás na akci ŘOPÍK pořádanou KVH Nord z Chomutova?? Konná se o víkendu 16. Bude tu prej zase dost techniky....dokonce i má být LT vz. 38 z Lešan..... a určitě OA vz. 30 | |
|
|
Fuky napsal v č. 3190: no tak uvidíme, jestli se vyjádří, nevím, jestli je to kachna, nebo fakt, jak sem slyšel, tak prodávám "K tomu by se měl vyjádřit asi kolega Streso jakožto zástupce pořadatele" |
|
|
|
K tomu by se měl vyjádřit asi kolega Streso jakožto zástupce pořadatele... | |
|
|
tak sem slyšel, že letošní akce "Forteg - Lichkov" byla "truccihelna" a že hlavně první ukázka byla příšerná. Prej tam bylo celkově málo lidí a řízení všech ukázek docela o ničem, i když se to u třetí ukázky hodně zlepšilo, oproti první. Nevím, já tam nebyl, jen sem slyšel. Jaké máte info vy? |
|
|
|
Upozorňuji na velice zajímavé fotografie na serveru Válka.cz ve fóru - sekce opevnění. forum.valka.cz/viewtopic.php/t/32823 Dle mého názoru by kladky mohly být původní, tudíž se zde vyskytuje poměrně výjímečný a zajímavý artefakt. Navíc, kozole v dolním patře a zdánlivý prostup v podlaze u týlové stěny mne přivádějí na myšlenku, že zde mohl být odvod splodin střelby veden zcela atypicky do horního patra, a nikoliv že dole žádný nebyl!!! To by bylo totiž logické - snaha projektantů vytvořit pokud možno minimum otvorů v nižších částech objektu, což se jim skutečně podařilo (střílny). Podotýkám, že jde o objekt LI/27/A-140Z pod žel. mostem Devinská Nová Ves - Marchegg K tomuto objektu by měl jistě co říci kolega Milo. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3151: "vrchní část knoflíku byla z mosazného plechu ocelově šedě mořeného, později hnědě mořený povrch." Tak nějak to bylo, 2 byly asi hnědě mořené, jeden šedě mořený. No, víme, proč jsme je nekoupili. Já fakt nejsem knoflíkář a už vůbec ne přes FS, jen jsem nedávno cosi o výstroji FS studoval a ty knoflíky se mi okamžitě vybavily jako finančácké. Holt mě budeš muset zaučit Rovněž byl nabízen bodák k Mannlicherce, nicméně jelikož jsem ho doposud nikdy podrobně nezkoumal a jeho rozpoznání a určení "pravosti" je pro mne o mnoho složitější než u bodáku vz.24, raději jsme ho nekupovali. Myslím, že stál 800,-. Jinak tam nebylo vcelku nic zajímavého. |
|
|
|
knoflíky u FS s monogramem ČS se používaly až do léta roku 38 - vrchní část knoflíku byla z mosazného plechu ocelově šedě mořeného, později hnědě mořený povrch. Knoflíky vyrábělo větší množství výrobců a tak se v jejich provedení objevují rozdíly. | |
|
|
mbbb napsal v č. 3140: "měla knoflíky buď s mongramem ČS, " Jo, to bylo ono. Měl jsem dojem, že to bylo nějak barevně odlišeno. Z těch knoflíků byly dva tuším jakoby v bronzové (mosaz) a jeden ve stříbrné barvě. |
|
|
|
Fuky napsal v č. 3138: no nic jako ČFS neexistovalo - FS nikdy neměla svoje specifické knoflíky - měla knoflíky buď s mongramem ČS, později s malým st. znakem a tyto knoflíky nosily mimo FS i jiné ozbrojené složky - armáda, policie, četnictvo "Klasicky. Myslím, že tam je ČFS, ne? teď si to nevybavím. Nebo to snad finančácké být nemohly?" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 3136: Klasicky. Myslím, že tam je ČFS, ne? teď si to nevybavím. Nebo to snad finančácké být nemohly? "apropó - jak vypadaly ty "finančácký" knoflíky?" |
|
|
|
Hloubka 130,8 m je ale dost drsná, v souvislosti s tímto je poněkud nepochopitelné, proč v případě MO-S 12 a 13 přestali dělníci vrtat v hloubce kolem 60m s tím, že tam žádná voda není.... Vysvětlením jsou snad jen tekuté písky v této oblasti. | |
|
|
V návaznosti na téma "studny", rozpoutané v online okně uvádím několik objektů s nejhlubšími vrtanými studnami: Absolutně nejhlubší studnu má zřejmě objekt T-S 1b "Kóta B" - 130,8 m některé další objekty: N-S 93a, 93b - 128 m N-S 70a, 70b - 106,5 m OP-S 36a - 92,59 m T-S 57 - 113,6 m T-S 69 - 120 m |
|
|
|
Když sme u těch studen, jaká teda byla nejhlubší??? | |
|
|
No a kurňa jak je to s tím kanonem? | |
|
|
Algernon napsal v č. 3107: Tak na tohle já mám poslední dobou fakt kliku, Darkovičky, Stachl.... "Jéje, tam maj kočku (dvounohou?) a ještě se zajímá o vojenství? Páni! :o)" |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938