Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
![]() |
Skoro to vypadá, že tvůrce udělal posed někde nedaleko a periskopovou díru použil jako odpad a prostor řopíku jako žumpu![]() ![]() |
|
|
![]() |
Podobný posed jsem viděl i na řopíku mezi Mikulovem a Lednicí. Zkusím pohledat fotku. |
|
|
![]() |
www.e15.cz/magazin/neprestava-me-fascinovat-...
Je to fotka č. 5 z 18 celkem
|
|
|
![]() |
Při výstavbě obchvatu Opavy byl odkryt betonový práh obvodové protitankové překážky typu A u objektu OP S-17 "Nad Silnicí" (pohled od OP S-17). Přiložené soubory jsou přístupné po přihlášení
|
|
|
![]() |
Žel bohu jde o soukromý majetek jednoho člověka, který si objektů zakoupil více a s oním "performerem" se dohodl a zveřejnil to včetně tvrzení, že "se zabývá myšlenkou některý z objektů v jeho vlastnictví uvést do původního stavu". Statut chráněné památky na tomto ani na valné většině přrdválečných opevnění není vyhlášen a tak si podobní tvorové mohou se soukromým majetkem dělat cokoliv, co jim majitel dovolí. Je otázkou, zda má stavební úřad příslušný k tomuto katastru vůbec pravomoc cokoliv konat nebo nařídit, popřípadě vyměřit pokutu za tuto zhůvěřilost. Jinak mě nenapadá nikdo a nic, co by dotyčnému "uměleckému dílu" vystavil patřičné ohodnocení včetně jeho autora. Pokud máte kromě odsouzení nějaký konstruktivní nápad, jak podobným akcím zabránit, zveřejněte jej, třeba i tady. |
|
|
Mladý člověk,student,který v životě ještě nic nedokázal a ani snad ještě nemá odpracované žádné léta,nám tady za pomocí nějaké přiblblé americké studie bude ničit historické vojenské stavby?Odkdy je bunkr určený pro zabíjení.To by mohl odřezat i třeba střelecké věže z hradu.Já jsem tak znechucen a n....ný.Doufám že mu to někdo spočítá....
zde jeho blog,hotová katastrofa.
|
|
|
|
![]() |
Zde více k tomu "umělci": brno.idnes.cz/umelec-odkrojil-kus-bunkru-vra... |
|
|
Zdravím.
Určitě jste někteří z Vás zaznamenali na FB událost,kdy nějaká skupina mladých umělců-s prominutím blbů,nám tady ničí opevnění.Naposled to odnes řopík.
zde se můžete podívat na profil onoho" umělce" se spoustou fotek
Je to hnus,který nemá obdoby.Tímto činem zneuctili vojáky,stavitele a prostě naše předky,kteří dělali vše pro obranu naší vlasti.Kdo jim dal právo tohle udělat.A chystají další prasečiny.Na jedné straně jsou lidé,kteří těmto objektům vrací život a na straně druhé skupina oslů,kteří nemají ponětí o historii a ničí to co nepostavili.Pro mně je každý objekt opevnění kulturní památkou a tohle by měl být trestný čin.
|
|
|
|
Je tam sice dvoustrana textu (Práce na opevnění, 52-53), ale foto tady ani na stránkách „blízko okolo“ žádné. | |
|
|
Zkusil bych knihu Michala Prášila "Těžká děla Škoda" z roku 1995. Pokud si pamatuji, věnuje se tam i přepravě těžkých děl pomocí benzinoelektrických vlaků a v této souvislosti zmiňuje i jejich využití při výstavbě opevnění. | |
|
|
Zdravím,
mám následující dotaz: Nenarazil někdo z vás na fotografie, které by zachycovaly přepravu pancéřových prvků při výstavbě opevnění prostřednictvím tzv. benzino-elektrického vlaku? Díky!
|
|
|
|
![]() |
Řopíkáři pozor! Abyste se jednou pod betonem nezapomněli: |
|
|
![]() |
Na fotce je napsáno 46pěší pluk 4.rota 1937
www.cechoslovaci.cz/?id=klub_ceskoslovenska_... píše toto: Pěší pluk 46 tvořil společně s pěším plukem 9 "Karla Havlíčka Borovského" 2. pěší brigádu. Po jejím zrušení byl pluk roku 1937 včleněn do Hraniční skupiny 1, které z Rakovníka velel brig. generál Václav Petřík. Součástí pluku byla také kanónová rota vybavená 12 protitankovými kanóny ráže 37mm a v roce 1938 pak i četa LT vz. 35. Velitelem pluku byl od listopadu 1935 plk. pěchoty Josef Nosek. Zástupcem velitele pluku pak plk. Pěchoty Josef Písař. Prvním pobočníkem se stal mjr. pěchoty Josef Šulc a druhým byl škpt. pěchoty František Erich.Velitelem I. praporu byl od 1. srpna 1938 pplk.pěchoty Jaroslav Nový. Nahradil tak pplk. pěchoty Antonína Kostrúha, který byl převelen k pevnostní jednotce - Hraničářskému pluku 19 a byl jmenován velitelem dělostřelecké tvrze Adam. II. praporu velel pplk. pěchoty Josef Petricius, který byl současně velitelem chomutovské posádky. III. praporu pak velel mjr.pěchoty Zdeněk Knoll. |
|
|
![]() |
technet.idnes.cz/ceske-bunkry-pomohly-nemcum...
Bitva o Soumarský most. České bunkry pomohly Němcům proti Američanům Právě zde mohla začít druhá světová válka. Útokem na nenápadný Soumarský most. Nakonec „podle německých plánů“ zaútočili Američané v roce 1945 a původně protiněmecké opevnění paradoxně posloužilo Němcům jako vynikající krytí. |
|
|
![]() |
ruda1 napsal(a) v č. 6934: To by neměl být velký problém, protože v roce 1937 mohly stát jenom 3 dělostřelecké sruby - u tvrzí Smolkov, Adam a Hůrka. Nejspíš Smolkov, protože ten postavili už v srpnu.
"dali by se někde získat podrobnosti případně určit místo srubu"
Můžeš sem dát tu fotku?
|
|
|
Dobrý den všem,mám dotaz ,vlastním fotografii mého dědy kde je před dělostřeleckým srubem s celou rotou.Na fotce je napsáno 46pěší pluk 4.rota 1937.Jak si pamatuji z vyprávění byl přidělen ke kulometu,dali by se někde získat podrobnosti případně určit místo srubu.Díky Ruda![]() |
|
|
|
![]() |
Nejdřív jsem chtěl namítnout, že Šternberk a Bruntál byly přeci v okupovaném pohraničí, ale zavčasu jsem si uvědomil, že to bylo až 5. pásmo, které bylo stanoveno teprve po 4. říjnu ![]() |
|
|
Hraničářský prapor 10 měl podle pozdějšího hlášení asi 100 nákladních aut a 28 motocyklů a přesouval se jako celek. Jinak je možné, že toho 4. října byl ještě na přesunu a do Nových Dvorců dorazil až 5. října. Stejně tak je možné, že se dostal 23. září odpoledne nebo večer do Bruntálu. Nějaké části 2. rychlé divize tam dorazily a v průběhu 24. září zase odjely. Bruntálský okresní hejtman Jan Brothánek ve svých vzpomínkách hovoří o motorizovaném vojsku, tancích a obrněných autech. | |
|
|
![]() |
Díky! Litovel - Jaroměřice - Šternberk, to s nimi pěkně šibovali. Ještěže HP 10 patřil mezi ty motorizované ![]() Vlastně Šternberk i Nové Dvorce jsou po cestě do Bruntálu, takže spíš než "oblast působení" to byla místa, kudy se prapor přesouval "na frontu". |
|
|
Opožděně píšu údaje k hraničářskému praporu 10: Hraničářský prapor 10 byl součástí 2. rychlé divize, s níž se také v uvedeném období pohyboval po Moravě. Před mobilizací se spolu s 2. rychlou divizí nalézal v prostoru Olomouc - Litovel a chystal se na zásah proti sudetským Němcům v javornickém a osoblažském výběžku. Po vyhlášení mobilizace se s 2. rychlou divizí přesunul do prostoru Slavkova u Brna, 28. září pak odtud do prostoru Jaroměřice nad Rokytnou a nakonec počátkem října do prostoru Šternberka. Z té doby máme jediný přesný údaj o dislokaci hraničářského praporu 10, 4. října bylo jeho velitelství v obci Nové Dvorce u Šternberka. |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938