Československé opevnění z let 1935-1938
|
|
---|---|
Nevíš mbbb jak to bylo s náladou obyvatel ve Špindlu v roce 1938? | |
|
|
ono činnost SOS a jejich umísťování v objektech opevnění je velmi zajímavé téma a podle mne málo probádané. Uvidíme, co přinese "bible o SOS", která se právě připravuje | |
|
|
Ve Špindlu - úsek H2 - stojej 4 objekty. Viz třeba web vujenství.kvalitně - opevnění - oblasti - Krkonoše - H2 | |
|
|
Kolik je vlastně objektů LO ve Špindlu?Já bych řek že tři.Je nějáká druhá linie ve Špindlu? | |
|
|
Samo že ano - první sled řopíků na HOP obsazovali vojáci, takže i Špindl. Doporučuji knihu Opevnění v Krkonoších od přítele Láška | |
|
|
A co třeba objekty ve Špindlerově mnýně?Tam bych to typoval na vojáky. | |
|
|
Saly: samozřejmně, na vše byl plán, to jinak ani nejde SOSáci - většinou lo vz. 36, nebo druhosledový řopíky - ale jen někde a je to různý podle konkrétního místa |
|
|
|
Dotaz:Jak byli SOS umisťovány o opevnění.Je nějáký plán kde mněli být SOS a kde jen "običejní" vojáci. | |
|
|
bubu:samozřejmě hmotnost jiných ostrých nábojů se též pohybovala kolem 12g. | |
|
|
worchester:a co průbojné a jiné??? | |
|
|
čet.Hrad napsal v č. 4542: náboj ostrý vz.23 7,92x57mmJS vážil zhruba 12g. "takže pás pro 200 nábojů (jiný se prakticky ani nepoužíval): délka 4040mm, váha 6,8kg, nábojů- nečekaně 200" |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4575: jen napadlo, tam by ale použití takové výkonnější zbraně bylo více důvodné než TK vz.37 "to tě napadlo, nebo k tomu něco máš? ale proč ne, že" |
|
|
|
to tě napadlo, nebo k tomu něco máš? ale proč ne, že | |
|
|
mbbb napsal v č. 4573: Teď mě jen tak napadlo možné použití v OR, když na věž s KPÚV se rezignovalo "my dva ty velkorážný kulomety nerozřešíme a je to pro tuto chvíli možná jedno" |
|
|
|
hm, my dva ty velkorážný kulomety nerozřešíme a je to pro tuto chvíli možná jedno. Třeba někdy na něco zajímavého narazíme | |
|
|
mbbb napsal v č. 4569: "do Šády sem teď taky koukal a tam je jen ta jedna věta" Ohledně ŘOPu ano, tu co jsem citoval (trochu upravenou). Jinak je tam o vývoji cca 1 str (vydání z r.2004)
mbbb napsal v č. 4569: "já pak někde taky mám dvě zprávy z roku 36 z pochůzky v terénu při plánování TO mezi Krkonošema a Labem a tam je tuším taky nějaká zmínka o těch kulometech" Matně si vzpomínám, že jsem nějakou takovou zmínku v knize už viděl, ale taky jsem sklerotik, takže nevím. Co jsem procházel stará čísla různých dostupných časopisů v knihovně, tak jsem na ZB-60 nenarazil |
|
|
|
do Šády sem teď taky koukal a tam je jen ta jedna věta Jiná kniha mne teď nenapadá. já pak někde taky mám dvě zprávy z roku 36 z pochůzky v terénu při plánování TO mezi Krkonošema a Labem a tam je tuším taky nějaká zmínka o těch kulometech. Teď se mi to ale nechce hledat, kašlu na to. |
|
|
|
mbbb napsal v č. 4567: To ti mám opsat celou stránku ze Šády? Jiný pramen teď po ruce nemám "čet. Hrad 4564 - no a co dál - další vývoj? já nyní nevím " |
|
|
|
čet. Hrad 4564 - no a co dál - další vývoj? já nyní nevím | |
|
|
mbbb napsal v č. 4563: To potvrzuji. Viz M.Šáda "...v červnu 1936 Zbrojovka sděluje novému zájemci, ŘOPu, že definitivní zkoušky s 15mm kulometem dosud provedeny nebyly a posílá mu technické údaje prvého zkušebního vzorku..." "Naopak se přesně pamatuju, že zájem ŘOPu o tyto kulomety byl v roce 1936 " |
- Home
- > Diskuzní forum
- > Opevnění, stavby
- > Československé opevnění z let 1935-1938